Japanse bloesem
Expert: Jaap Gerrijts | 20 oktober 2023 | Leestijd: 7 minuten

Japanse bloesem

De Japanse bloesem is een symbool van schoonheid en vergankelijkheid in de Japanse cultuur. De bloesem is niet alleen prachtig om te zien, het heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Volgens sommige studies kan het kijken naar de bloesem stress verminderen, het immuunsysteem versterken en het humeur verbeteren. Bovendien is de Japanse bloesem een goede bron van antioxidanten, vitamine C en etherische oliën die goed zijn voor huid en haar.

Japanse bloesem heeft een aantal gezondheidsvoordelen. . In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke Japanse bloesem soorten er zijn. Lees je mee?!

De Japanse bloesem is niet alleen mooi om te zien, het is ook een bron van welzijn

Japanse bloesem

De Japanse bloesem word ook wel kersenbloesem genoemd en deze Japanse boom word in het Japans Sakura genoemd. Japanse bloesem zijn de bloemen van verschillende kersenboomsoorten en met name de Prunus Serrulata die bekend staat om zijn mooie roze bloemen en culturele betekenis in Japan.

De Japanse bloesem is een iconisch symbool in de Japanse cultuur en vertegenwoordigt de vergankelijke aard van het leven. Ze worden geassocieerd met het concept van mono no awareness en dit betekent een waardering weerspiegelt voor de schoonheid van vluchtige momenten.

Hanami is de traditionele Japanse gewoonte om te genieten van de schoonheid van de Japanse bloesem. Tijdens het kersenbloesemseizoen verzamelen mensen zich in de lente in parken voor picknicks, feesten en overdenking onder de schitterende bloeiende bomen.

Japanse bloesem wordt gebruikt om verschillende voedingsmiddelen en dranken op smaak te brengen. De bloesembloemblaadjes worden bijvoorbeeld gebruikt om Sakurathee van te maken en om smaak toe te voegen aan rijst, Japanse snoepjes en zelfs alcoholische dranken zoals Sakura-likeur.

Sommige traditionele Japanse geneeswijzen gebruiken Japanse bloesem vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen.

Hoewel Japanse bloesem niet op grote schaal wordt gebruikt voor medicinale of culinaire doeleinden hebben ze echter een grote culturele en esthetische betekenis. De schoonheid en symboliek van de bloesems maken ze tot een volledig onderdeel van de Japanse cultuur. Ze zijn een bron van inspiratie voor kunst, literatuur en verschillende vormen van creatieve expressie.

 

 

“Er zijn ruim twintig Japanse bloesem soorten”

Welke bloesem soorten zijn er?

Er zijn ruim twintig verschillende Japanse bloesem soorten die worden aangeduid met de naam Sakura cultivars. Het gaat om soorten van het ondergeslacht Prunus subg. Cerasus die ieder jaar in Japan bloeien.

Sakura cultivars:

Prunus Serrulata – Japanse sierkers

Prunus Padus – Gewone vogelkers

Prunus Incisa – Fujikers 

Prunus Jamasakura 

Prunus Apetala

Prunus Campanulata 

Prunus × Incam 

Prunus × Introrsa

Prunus Itosakura 

Prunus × Furuseana 

Prunus × Parvifolia 

Prunus × Kanzakura 

Prunus Pseudocerasus

Prunus Leveilleana 

Prunus × Miyoshii

Prunus Nipponica 

Prunus Speciosa 

Prunus × Yedoensis 

Prunus × Sacra 

Prunus × Tajimensis

Prunus Sargentii 

Prunus × Takenakae

Prunus × Sieboldii

Prunus × Subhirtella 

Prunus × Syodoi

 

 

”Tijdens het kersenbloesemfeest komt iedereen bij elkaar”

Sakura in Nederland

In het jaar 2000 schonk de Japan Women’s Club 400 yoshinokers bomen aan de gemeente  Amstelveen. De bomen zijn geplant in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos als dank voor de Japan-Nederland-relatie. Iedere boom heeft een eigen naam gekregen. 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam gekregen en 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam gekregen. 

Ieder jaar komen Nederlanders en Japanners rond de bloeitijd in het park bij elkaar om de Hanami Matsuri oftewel kersenbloesemfeest te vieren door samen op kleedjes te picknicken.

Sakura in Japan

In heel Japan worden tijdens het bloeiseizoen kersenbloesemfestivals georganiseerd. Deze bestaan uit onder andere concerten, optochten en andere culturele evenementen. De Japanse bloesem wordt door Japanse dichters vaak omschreven als lente-sneeuw. In Japan zijn de bomen een oeroud symbool voor de wedergeboorte van de natuur en puurheid. 

De Sakura kan onofficieel beschouwd worden als de nationale bloem in Japan. Ieder jaar word er in de lente wanneer de bloesems bloeien het Hanami feest gevierd met picknicks tussen deze schitterende bomen. De Sakura is in Japan een symbool van de vergankelijke schoonheid. De bloem is zelfs nauw verbonden met de samoerai en de Bushido oftewel de weg van de krijger.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Sakura een nationaal symbool om het volk te motiveren. De kamikazepiloten schilderden de Japanse bloesems op de flanken van hun vliegtuig voordat ze op een zelfmoordmissie gingen. De Japanners werden aangemoedigd door de overheid dat de zielen van de gesneuvelde soldaten reïncarneerden in de kersenbloesems. 

De Japanse zelfverdedigingstroepen en de Japanse politie gebruiken nog steeds een afbeelding van de kersenbloesem als rangonderscheidingsteken op vlaggen en insignes in plaats van de klassieke sterren.

 

 

”In Japan duurt de bloei gemiddeld twee weken”

Hoe lang bloeit de Japanse bloesem?

De bloeitijd van de Japanse bloesem verschilt afhankelijk van het land en de weeromstandigheden. Koud weer of juist warm weer, regen of storm kunnen de bloeiperiode enorm beïnvloeden. De gemiddelde bloeiperiode in Japan is vrij kort en duurt ongeveer twee weken. De meeste bloemen hebben ongeveer een week nodig om tot volle bloei te komen wanneer de bloei is begonnen. 

De volle bloei duurt gemiddeld een week. In Nederland kan het soms wel 5 weken duren waarbij de eerste weken de bloemen er het mooiste uitzien. 

  

”Plant de boom op een centrale plek of als middelpunt in de tuin”

De Japanse bloesem in de tuin

Japanse kersenbloesem is heel mooi in de tuin en ze groeien ook goed in het Nederlandse klimaat. De boom geeft de voorkeur aan een plekje in de volle zon om zo op hun best te kunnen bloeien. Kies daarom een plek in de tuin die dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht krijgt.

Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. De Japanse bloesem houd er namelijk niet van om in een drassige grond te staan want dit kan wortelrot veroorzaken.

Als je er meerdere gaat planten dan is het belangrijk om voldoende ruimte er tussen te laten. Afhankelijk van de specifieke soort kunnen de bomen in grootte variëren, dus controleer de aanbevolen afstand op het label van de boom. Sommige kleinere soorten kunnen prima in grote potten worden gepoot. Je kunt ze dan prima op het terras in de zon zetten.

Vergeet niet dat de Japanse kersenbloesem onderhoud nodig heeft zoals snoeien en bemesten om ze gezond en bloeiend te houden. Zorg ervoor dat je een soort uitkiest die geschikt is voor het Nederlandse klimaat en de grootte van je tuin omdat sommige soorten beter geschikt zijn voor bepaalde omstandigheden. 

 

 

”Overal in Japan vind je de kersenbloesem”

Bloeitijd en de beste plekken voor kersenbloesem in Japan

Overal in Japan kun je de Japanse bloesem vinden en er zijn een paar plekken die je zeker moet bezichtigen als je de kans krijgt. Op sommige van deze plekken zijn wat oudere bomen te zien en op andere plekken ben je dicht een stukje geschiedenis en dit maakt het bezoek nog mooier.

De beste plekken voor Japanse bloesem zijn:

Tokyo – Het Ueno Park 

Tokyo –  De oevers van de Meguro 

Osaka – Het Osaka Castle 

Kyoto – Het Filosofen pad 

Nara  – Verschillende plekken rondom het meer 

Ander plaatsten die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn:

Hiroshima

Fukuoka

Nagoya

Aomori

Kanazawa

Sapporo

 

 

”Probeer je bezoek aan Japan te plannen tijdens de volle bloei”

Wanneer bloeit de Japanse bloesem in Japan?

Wist je dat het moment wanneer de meeste Japanse bloesembomen in Japan in volle bloei staan Mankai word genoemd? Deze prachtige boom bloeit in Japan in de periode van eind maart tot en met eind april en begin mei. Het ligt een beetje aan de locatie en hoe streng de winter is want door de warmte kunnen de bomen op sommige plaatsten al in januari gaan bloeien.

Als je eind maart en begin april aan houd dan zit je meestal goed!

Mocht je op reis gaan in deze periode en deze bomen wilt zien in volle bloei kijk dan welke gebieden het beste passen omdat de bloei meestal maar twee weken aanhoud. 

 

Plaats               Gemiddelde bloei        Verwachte eerste bloei 

Tokyo                           24 maart                                16 maart

Nagoya                        24 maart                                16 maart

Hiroshima                    25 maart                               20 maart

Osaka                           27 maart                               22 maart

Kanazawa                         3 april                              28 maart

Sapporo                              1 mei                                26 april

Tips:

1) Japanse bloesem kan goed worden gecombineerd met andere bloeiende planten zoals azalea’s, camelia’s of rododendrons om zo een ​​kleurrijke en gevarieerde tuin te creëren

2) Als je niet een grote tuin hebt kies dan voor de gewone Japanse sierkers die je in een grote pot zet. Let er wel op dat overtollig water eruit kan lopen

3) Als de Japanse bloesem groot genoeg is dan kun je in het voorjaar een paar bloesem takken van de boom halen en deze op een vaas zetten. Zorg dat je de stelen wel even goed schuin afsnijd

4) Snoei de boom altijd na de bloei en gebruik de juiste gereedschap hiervoor. Op deze manier kun je de boom goed in de juiste vorm houden

Volgens sommige onderzoeken kan het kijken naar de bloesem stress verminderen

Tot slot

De Japanse bloesem stond centraal in dit artikel. Heb jij oog voor mooie bloemen en planten? En geeft het je rust als je daar naar kijkt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bachbloesem

Passiebloem

Echinacea

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *