Aminozuren > isoleucine

Isoleucine
Expert: Jaap Gerrijts | 10 februari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Isoleucine

Isoleucine is een essentieel aminozuur en heeft een groot aantal verschillende rollen in je lichaam. Het is onder andere belangrijk voor het stimuleren van de immuunfunctie. cognitieve functies in je lichaam en fysieke prestaties. Je lichaam kan de stof niet zelf aanmaken en daarom is eiwitrijke voeding nuttigen belangrijk om voldoende van deze stof binnen te krijgen. 

Isoleucine kent voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en waar het allemaal in zit. Lees je mee?!

Isoleucine is belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem

Isoleucine

Isoleucine word ook wel L-isoleucine genoemd en dit is een aminozuur. Aminozuren kunnen net als een ketting aan elkaar worden geregen zodat ze een eiwit vormen. De volgorde en de soorten aminozuren zijn daarbij bepalend voor de kwaliteit en het soort eiwit dat in het lichaam wordt gevormd.

Een Duitse chemicus genaamd Felix Ehrlich heeft de stof in het jaar 1903 in hemoglobine ontdekt. Isoleucine is een essentieel aminozuur en dit betekent dat het lichaam het hard nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het lichaam kan het aminozuur niet zelf aanmaken en daarom word het als essentieel beschouwd.

De structuur van isoleucine maakt het tot een aminozuur met vertakte keten dat ook wel BCAA word genoemd. Isoleucine, leucine en valine worden allemaal beschouwd als BCAA’s vanwege hun vergelijkbaar gestructureerde zijketen. Deze drie BCAA’s behoren tot de negen essentiële aminozuren. 

Wat doen isoleucine, leucine en valine precies? Als BCAA’s stimuleren deze  aminozuren de opbouw van eiwitten in spieren en kunnen ze ook de afbraak van spieren verminderen.

Wat is het verschil tussen isoleucine en leucine? Als je isoleucine met leucine gaat vergelijken dan zijn zowel isoleucine als leucine vertakte aminozuren. Dit betekent dat ze een vergelijkbare chemische structuur hebben. In vergelijking met de andere twee BCAA’s valt isoleucine in het midden vanwege het vermogen om spiereiwitsynthese te veroorzaken, omdat het sterker is dan valine en toch veel zwakker dan leucine.

Isoleucine is voornamelijk geconcentreerd in de spierweefsels en daar heeft het ook een belangrijke functie. Van isoleucine wordt aangenomen dat het de opname van glucose in een cel bemiddelt en het afbreekt in energie. Deze specifieke functie is de reden waarom het kan helpen om atletische prestaties te verbeteren en ook als een hypoglycemisch middel kan werken. 

Het speelt ook een rol bij de hemoglobinesynthese. Hemoglobine is het eiwitmolecuul in rode bloedcellen dat zuurstof van de longen naar de weefsels van het lichaam vervoert. Isoleucine is ook de sleutel tot de regulering van de energie- en bloedsuikerspiegel. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van isoleucine?

Isoleucine is uitvoerig onderzocht en men heeft ontdekt dat dit essentiële aminozuur verschillende voordelen heeft zoals:

Verminderde vermoeidheid na een training 

Verlaagde glucosespiegels

Stimuleren van het immuunsysteem

Verbeterde cognitieve en fysieke prestaties 

Ondersteunen van wondgenezing

Helpt bij het tegengaan van spierafbraak

Ontgiften van het lichaam

 

Om je een beter beeld te geven van wat dit aminozuur doet hebben we alles voor je op een rij gezet.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van isoleucine?

Verhogen van prestaties en verminderen van vermoeidheid

Na het sporten komt het voor dat er een dip in de energie ontstaat. Tijdens een studie naar de effectiviteit van BCAA’s na het sporten kwam naar voren dat de proefpersonen zowel fysiek als mentaal minder vermoeid waren. Dit schijnt te komen door dat BCAA’s de opname van tryptofaan door de hersenen weet te beperken. Daarnaast zorgt het ervoor dat de opbouw van 5-HTP in de hersenen vermindert waarvan men denkt dat dit een andere factor is dat vermoeidheid kan veroorzaken. Deze studie toonde daarmee aan hoe BCAA’s zowel fysieke als mentale prestaties kunnen verbeteren.

 

Verminderen van pijn en schade aan de spieren

Isoleucine is een onderdeel van BCAA’s die populair zijn bij sporters en bodybuilders omdat ze mogelijk spierpijn en spierbeschadiging na een training kunnen helpen verminderen. Samen met leucine en valine zijn het aminozuren met vertakte keten die in supplementvorm verkrijgbaar zijn. In verschillende onderzoeken waarbij sporters BCAA supplementen gebruikten werd er aangetoond dat het hielp bij het verminderen van door inspanning veroorzaakte spierschade. Het leek het meest doeltreffend te zijn bij een lage tot matige spierbeschadiging wanneer het supplement voor de training of wedstrijd werd ingenomen.

 

Verlagen van glucose

Isoleucine staat erom bekend dat het nuttig kan zijn voor diabetici en andere mensen die proberen hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat een orale dosis isoleucine de bloedsuikerspiegel aanzienlijk kon helpen verlagen. Het blijkt dat isoleucine de insulineonafhankelijke glucoseopname in skeletspiercellen kan stimuleren. 

 

 

”Eieren zijn een hele goede en gezonde bron van aminozuren”

Waar zit isoleucine in?

Hoewel isoleucine als essentieel wordt beschouwd, kan het niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Als gevolg hiervan hebben oudere volwassenen meer kans op een tekort aan isoleucine. De meest voorkomende symptomen van een tekort zijn spiertrillingen en spierafbraak. De vraag is hoe krijg je dit essentiële aminozuur binnen? 

Je kunt isoleucine het beste uit gezonde voeding halen zoals grasgevoerd rundvlees, vis,  snijbiet, sesamzaadjes of eventueel extra in supplementvorm.

Essentiële aminozuren kun je het beste uit volledige eiwitrijke voeding halen. Welke voedingsmiddelen bevatten veel isoleucine? 

Dit zijn enkele geweldige bronnen:

Eieren

Kip

Kalkoen

Lam

Vis zoals tonijn, kabeljauw en schelvis

Rundvlees

Zuivelproducten zoals kwark

Spirulina

Linzen

Zwarte bonen

Pinto bonen

Waterkers

Zonnebloemzaden

Sojaproducten

 

 

”BCAA’s zijn enorm populair onder sporters”

In welke voeding zitten BCAA's?

Isoleucine word vaak in supplementvorm genomen samen met valine en leucine. Wanneer je op zoek gaat naar de meest natuurlijke vorm van deze aminozuren dan kom je uit op voeding. 

Welke voedingsmiddelen bevatten isoleucine, leucine en valine? 

Grasgevoerd rundvlees

Wild gevangen vis

Kip

Eieren

Limabonen

Linzen

Kikkererwten

Bruine rijst

Cashewnoten

Amandelen

Paranoten

Pompoenpitten

Sojaproducten

Wei eiwit

 

 

”De aanbevolen dagelijkse dosering isoleucine is 2,9 gram per dag”

Wat is de beste dosering?

In Nederland is de aanbevolen dagelijkse dosering voor isoleucine vastgesteld op 2,9 gram per dag voor volwassenen.

Het aminozuur wordt meestal als supplement ingenomen in combinatie met de andere twee vertakte aminozuren L-leucine en L-valine. Als supplement kan het ook alleen worden ingenomen maar het wordt aanbevolen om het samen met de andere BCAA’s leucine en valine te gebruiken. 

Een algemene aanbeveling is om te zoeken naar producten met een 2:1:1 verhouding van leucine: isoleucine: valine. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat een dosering tot 60 gram veilig is voor de meeste mensen. 

Men raad aan dat vrouwen maximaal 9 gram gebruiken en mannen 12 gram per dag. Meestal staat er op een verpakking met capsules van 500 milligram dat je er 1 tot 2 maal per dag 2 tot 4 capsules kunt gebruiken. Neem deze bij voorkeur op een lege maag in en vooral vóór en na de training.

Wei eiwit is een supplement dat alle drie vertakte aminozuren bevat en een zeer goede manier om deze aminozuren tot je te nemen.

Als je je aan de gebruiksaanwijzing houd dan zorg je dat je de juiste dosering binnen krijgt. Wil je meer gebruiken overleg dan met een expert of je huisarts wat de beste dosering kan zijn.

 

 

”Isoleucine kan soms bijwerkingen geven”

Bijwerkingen en risico's van isoleucine?

Isoleucine is veilig om te gebruiken wanneer je je aan de juiste dosering houd. Het kan voorkomen dat je een BCAA supplement neemt en bijwerkingen ervaart. 

Mogelijke bijwerkingen van suppletie met BCAA’s zijn:

Vermoeidheid

Opgeblazen gevoel

Misselijkheid

Braken

Diarree

Coördinatieverlies

In zeldzame gevallen kunnen vertakte aminozuren leiden tot:

Hoofdpijn

Bleken van de huid

Hoge bloeddruk

Als je last hebt van bijwerkingen stop dan met het gebruik van het supplement en overleg met een arts of expert wat de beste dosering moet zijn. Soms kan het helpen om de dosering rustig aan op te bouwen zodat het lichaam kan wennen aan het supplement.

Het gebruik van een enkel aminozuursupplement kan een negatieve stikstofbalans in het lichaam veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat je stofwisseling minder goed werkt en je nieren harder moeten werken. Bij kinderen kan suppletie met een enkel aminozuur tot groeiproblemen leiden en daarom word dit ook afgeraden tenzij het onder supervisie van een arts gebeurt. 

Het wordt over het algemeen afgeraden om gedurende een langere periode hoge doses enkelvoudige aminozuren te gebruiken.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven word afgeraden om isoleucine te gebruiken omdat het onvoldoende getest is.

Het onvermogen om isoleucine en andere BCAA’s af te breken in het lichaam kan veroorzaakt worden door de erfelijke stofwisselingsziekte MSUD oftewel maple syrup urine disease. MSUD kan mild zijn maar zelfs in zijn mildste vorm kunnen herhaalde periodes van fysieke stress mentale handicaps en hoge niveaus van leucine-aminozuur veroorzaken. 

Ernstige gevallen van MSUD kunnen hersenbeschadiging veroorzaken als gevolg van periodes van fysieke stress, waaronder infectie, koorts of langdurig niet eten. Iemand met deze stofwisselingsziekte mag geen BCAA’s aanvullen via een supplement.

Gebruik je medicatie of heb je een lever- of nierziekte? Overleg altijd eerst met je arts voor je een supplement met aminozuren gaat gebruiken.

 

 

”Wei eiwit is een goede optie die alle drie de BCCA’s bevat”

Isoleucine supplement

Een supplement met isoleucine word vaak gebruikt door ouderen, sporters of mensen die moeite hebben met het opnemen of omzetten van aminozuren in het lichaam. Ook mensen met diabetes en andere aandoeningen maken soms gebruik van supplementen met isoleucine erin. Een isoleucine of BCAA supplement word meestal in capsule of poedervorm gebruikt.

Het word het meest gebruikt voor:

Regulatie van bloedsuikerspiegel en energie

Uithoudingsvermogen te verhogen

Sportieve prestaties te verbeteren

Spieren te laten herstellen

Er zijn enkelvoudige isoleucine supplementen maar je kunt ook kiezen om alle drie de BCAA’s te gebruiken. Het wordt  meestal aanbevolen om een uitgebalanceerd supplement met vertakte aminozuren te nemen dat alle drie bevat. Wei eiwit is een andere supplementoptie die alle drie de BCCA’s bevat.

Let erop dat een supplement een aanvulling moet zijn op een gebalanceerd en gezond eetpatroon. Dit is de basis van de nutriënten die je lichaam nodig heeft en in sommige gevallen kan een supplement een goede aanvulling hierop zijn.

Tips:

1) Eieren, vis, vlees, noten, zaden en bepaalde groentes bevatten veel aminozuren en isoleucine

2) Overleg altijd met een arts of specialist als je een bepaalde aandoening hebt of medicatie gebruikt en een aminozuursupplement wilt gaan gebruiken

3) Aminozuren zijn veilig om te gebruiken als je je aan de juiste dosering houd

4) Wei eiwit is een goed natuurlijk supplement dat isoleucine, leucine en valine bevat

Leucine helpt vermoeidheid verminderen en helpt prestaties te verhogen

Tot slot

Isoleucine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? Staat er wekelijk eiwitrijke voeding zoals eieren, vis en grasgevoerd rundvlees op het menu? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Glycine

Glutamine

Proline

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *