is rijst glutenvrij
Expert: Jaap Gerrijts | 11 juni 2023 | Leestijd: 7 minuten

Is rijst glutenvrij?

Is rijst glutenvrij? Rijst is een veelgebruikte graan in veel culturen en keukens. Het is voedzaam en energierijk voedsel dat veel voedingsstoffen kan leveren, vooral als je kiest voor de volkoren variant. Wanneer je een glutenvrij dieet volgt vraag je je misschien af of rijst glutenvrij is.

 

Is rijst glutenvrij? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke soorten graan geen gluten bevatten. Lees je mee?!

Is rijst glutenvrij?

Rijst is glutenvrij en daarom kunnen mensen met een glutengevoeligheid of coeliakie dit prima eten. Let er wel op dat er geen kruisbesmetting heeft plaats gevonden tussen de rijst en een andere graansoort waar wel gluten in zitten.

Volkoren rijst wat je misschien wel kent als zilvervliesrijst is volledig glutenvrij. Ook alle andere soorten rijst zijn volledig glutenvrij en daarom word het veel gebruikt als vervangend voedsel voor mensen die niet tegen gluten kunnen.

Hoe werkt dit?

Doordat de eiwitten in rijst een andere aminozuursamenstelling hebben dan de gluten in tarwe, gerst en rogge, leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen.

 

 

”Gluten kunnen maag,- en darmklachten veroorzaken”

Waarom kunnen gluten gevaarlijk zijn?

Sommige mensen kunnen niet tegen gluten omdat hun afweersysteem het ziet als een schadelijke stof. Gluten bestaan uit eiwitten, koolhydraten en vetten die aan de darmwand kunnen hechten. Als dit gebeurt dan kan de darmslijmvlies ontstoken raken en dit kan zorgen voor vervelende klachten zoals:

• Diarree

• Verstopping

• Opgezette buik

• Buikpijn

• Winderigheid

• Vermoeidheid

• Bloedarmoede

Je kunt niet alleen last krijgen van ontstekingen, de doorlaatbaarheid van de darm kan ook aangetast worden waardoor de beschermende barrière van de darmwand niet meer goed werkt en hier kun je ziek van worden.

De meest schadelijke gluten komen uit tarwe en heten glutenine en gliadine. Deze komen ook voor in spelt en kamut. In rogge en gerst zitten ook gluten die we secaline en hordeine noemen.

In rijst zit de gluteneiwit orizaline en mensen met coeliakie worden hier niet ziek van.

 

 

”Rijst is glutenvrij en hypoallergeen”

Is rijstmeel een vervanger voor tarwemeel?

Als je op de verpakking van glutenvrije producten kijkt dan zal je er regelmatig rijstmeel op zien staan. Rijstmeel is een prima vervanger voor tarwemeel omdat het geen gluten bevat. Je kunt ook zelf bij het bakken van je favoriete brood of ander product rijstmeel gebruiken.

  

”Ook in speltbrood kunnen gluten zitten”

In welke graansoorten zitten gluten?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in verschillende graansoorten. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Daarom moeten deze granen vermeden worden.

Er zijn verschillende graansoorten die je beter kunt vermijden als je niet tegen gluten kunt. Deze soorten zijn:

• Tarwe

• Rogge

• Spelt

• Gerst

• Haver

• Kamut

Om er zeker van te zijn dat deze soorten niet in je eten terecht komen is het belangrijk om bij een restaurant of andere plek waar je eten koopt er specifiek naar vraagt. Koop je zelf eten in bijvoorbeeld de supermarkt dan is het belangrijk om heel goed op de verpakking te kijken welke stoffen er in een product zitten. Als er ergens geen gluten in zitten zoals brood dan staat het er heel duidelijk op vermeld.

 

”Quinoa, rijst, gierst en boekweit zijn prima tarwe vervangers”

In welke graansoorten zitten géén gluten?

Er zijn verschillende gewassen die je prima kunt gebruiken als je allergisch bent voor gluten. De volgende voedingsmiddelen zijn glutenvrij en kan je zonder probleem gebruiken.

• Boekweit

• Gierst

• Amarant

• Haver

• Rijst

• Johannesbroodpitmeel

• Maïs 

• Quinoa

• Sorghum

• Teff

• Tapioca

• Kastanje

• Polenta

• Soja

• Cassave

• Aardappelen

Let er altijd op dat er geen kruisbestuiving heeft plaatsgevonden waardoor er sporen van ander meel op terecht zijn gekomen. Op deze manier weet je zeker dat er geen gluten in je eten terecht zijn gekomen.

 

 

 

”Rode, zwarte, witte en gele rijst”

Varieer met verschillende soorten rijst!

Rijst is enorm veelzijdig want je kunt er verschillende gerechten mee maken. Er zijn ook heel veel verschillende soorten waarmee je kunt afwisselen om het zo altijd weer een feest te maken!

Heb je weleens rode of zwarte rijst geprobeerd? Zo zijn er ook rijstvlokken, rijstnoedels en gepofte rijst. Rijstvlokken zijn geerlijk bij bijvoorbeeld het ontbijt en rijstnoedels een prima vervanging voor pasta. 

Eén van de beste rijstsoorten om te gebruiken is wilde rijst. Het zit vol met mineralen, sporenelementen, vezels, aminozuren en hoogwaardig eiwit. Wist je dat het eiwitgehalte zelfs twee keer zo hoog is als bij witte rijst?

Andere rijstsoorten die je misschien eens wilt proberen:

• Pandanrijst

• Basmatirijst

• Zilvervliesrijst

• Rode rijst

• Zwarte rijst

• Gele rijst

• Risotto

 

 

”Kook rijst lekker zacht voor de beste smaak”

Hoe kook je rijst?

Veel Nederlanders koken rijst op de standaard manier waarbij ze een pan met water koken, rijst er in laten voor 8 tot 11 minuten, het afgieten en klaar. Wij gaan je een andere manier leren waarbij de rijst droog kookt zodat het lekker zacht is en heerlijk van smaak.

Benodigdheden:

• Pan met deksel

• Rijst 

• Water

 

Bereidingswijze:

1) Neem een pan en stop de rijst erin. Was de rijst met koud water tot het water niet meer wit word en helder blijft.

2) Doe het water en de rijst in de pan een vingerkootje hoger dan de rijst

3) Kook het water en zet het op zacht wanneer het flink kookt en stoomt

4) Laat het 10 tot 15 minuten doorkoken op zacht vuur tot het water verdampt is. Je zult kleine gaatjes zien in de rijst als het bijna klaar is.

5) Verwijder de deksel tijdens het koken niet. Als je wilt kijken hoe het proces verloopt gebruik dan een pan met doorzichtige deksel zodat je precies kunt zien wanneer de rijst klaar is.

6) Laat de rijst nog 10 tot 15 minuten staan voor je het serveert en eet smakelijk!

7) Als je rijst over hebt dan kan je het de volgende dag gebruiken om nasi van te maken.

Tips:

1) Rijstbier is een prima vervanging voor normaal bier als je een glutenintolerantie hebt

2) Vervang je muesli of havervlokken voor rijstvlokken als ontbijt

3) Je kunt rijst in bouillon koken om het wat meer smaak te geven

4) Door de rijst te wassen voor je het kookt spoel je overmatig zetmeel eraf en zal het minder plakkerig worden. Roer nooit rijst na het koken want dit zal het zetmeel los maken waardoor het zompig word

Tot slot

Is rijst glutenvrij stond centraal in dit artikel. Ben jij een liefhebber van rijst? En wat is je favoriete gerecht met rijst? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Winderigheid bij ouderen

Darmgezondheid verbeteren

Vermoeidheid bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *