Voeding > is pindakaas gezond?

is pindakaas gezond
Expert: Jaap Gerrijts | 25 juni 2023 | Leestijd: 7 minuten

Is pindakaas gezond?

Is pindakaas gezond? Pindakaas is een populair en smakelijk broodbeleg dat veel mensen dagelijks op hun brood smeren. Maar is het ook gezond? Pindakaas bevat veel gezonde ingrediënten zoals eiwitten, vetten en vezels. Een nadeel is dat pindakaas ook een aantal minder goede voedingsstoffen bevat. 

Is pindakaas gezond? In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke gezondheidsvoordelen pindakaas heeft maar vertellen we ook wat de mogelijke nadelen van pindakaas zijn zodat je voor jezelf een goede afweging kunt maken. Lees je mee?!

Pindakaas bevat veel vezels die goed zijn voor je darmflora

Is pindakaas gezond?

Pindakaas is lekker op brood en je kan er ook heerlijke saté van maken maar is pindakaas gezond voor je?

Pindakaas kan je prima af en toe eten als je het met mate doet. Het is een goede bron van eiwitten, gezonde vetten, voedingsvezels en verschillende vitaminen en mineralen. Zo zitten er veel onverzadigde vetten in die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart. Het bevat ook voedingsvezels die belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde spijsvertering en het bevorderen van een vol gevoel. 

Ook eiwitten zijn goed vertegenwoordigd in pindakaas en dit maakt het voor vegetariërs en veganisten ook een veelgebruikte eiwitbron. Eiwitten zijn enorm belangrijk voor het opbouwen en repareren van weefsels, het ondersteunen van de immuunfunctie en het bevorderen van verzadiging.

Pindakaas word gemaakt van pinda’s en deze bevatten verschillende antioxidanten zoals resveratrol dat in verband wordt gebracht met gezondheidsvoordelen zoals het verminderen van ontstekingen en bescherming tegen bepaalde chronische ziekten.

Zoals je ziet zijn er verschillende voordelen aan het eten van pindakaas maar dan moet je er wel voor zorgen dat het biologische en naturel pindakaas is. Dit komt omdat veel pindakaas toevoegingen bevatten zoals suiker, zout, gehydrogeneerde oliën en andere additieven die juist de goede gezondheidseffecten teniet doen. 

Daarnaast bevat pindakaas veel calorieën waar je op moet letten zodat je er niet teveel van binnen krijgt.

Kijk daarom goed op het etiket en kies voor een biologische en natuurlijke variant om zo van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren!

 

 

”Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit”

Wat is de voedingswaarde van pindakaas?

Pindakaas is een goede bron van eiwitten en micronutriënten zoals magnesium, ijzer, zink en verschillende B-vitamines. Aan de andere kant bevat het relatief veel calorieën en daarom moet je ervoor zorgen dat je het met mate eet. Er zit ook wat verzadigd vet, suiker en vaak ook een goede hoeveelheid natrium.

Om je een idee te geven wat er precies allemaal in zit hebben we het voor je op een rij gezet!

Twee eetlepels pindakaas met zout bevat gemiddeld:

188 calorieën

6,4 gram koolhydraten

16 gram vet

8 gram eiwit

1,9 gram vezels

Niacine                                             4,3 milligram 

Pantotheenzuur                             0,3 milligram 

Vitamine B6                                    0,2 milligram 

Foliumzuur                                      23 microgram 

Vitamine E                                       2,9 milligram 

Magnesium                                     49 milligram  

Kalium                                              208 milligram 

Natrium                                           147 milligram 

IJzer                                                  0,6 milligram 

Fosfor                                               115 milligram 

Koper                                                0,2 milligram 

Zink                                                   0,9 milligram 

Mangaan                                          0,5 milligram 

Selenium                                          1,8 microgram 

 

 

 

”Plantaardige eiwitten, gezonde vetten en diverse vitaminen en mineralen”

Wat zijn de voordelen van pindakaas?

Pindakaas is veel onderzocht in de afgelopen jaren en er is aangetoond dat mensen die veel pindakaas eten een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen. De kans op darmkanker nam volgens dit onderzoek met 27% af als je veel pinda’s eet, en de kans op diabetes type 2 vermindert met 21%. Het grote verschil met pinda’s en pindakaas is dat er toch vaak veel stoffen aan zijn toegevoegd die het weer minder gunstig maken voor de gezondheid.

Toch zijn er enkele potentiële gezondheidsvoordelen van pindakaas en vooral als je een product van hoge kwaliteit eet zonder toegevoegde ingrediënten zoals suiker, zout of conserveermiddelen.

 

Verbetert de verzadiging

Pindakaas bevat eiwitten, vet en vezels en de pinda’s en andere noten helpen de verzadiging te verbeteren zodat je na het eten van een maaltijd of tussendoortje met pindakaas voor langere tijd een verzadigd kunt hebben. Als je het met mate consumeert dan kan pindakaas gewichtsverlies en onderhoud ondersteunen.

In een recensie ontdekte men dat wanneer volwassenen noten eten dit het gewichtsverlies verbeterde. Onderzoekers kwamen erachter dat wanneer noten met mate worden geconsumeerd, de smaak en voedingskwaliteit verbeteren zonder een bedreiging te vormen voor gewichtstoename.

 

Rijk aan verschillende micronutriënten

Pindakaas biedt een verscheidenheid aan micronutriënten die een scala aan gezondheidsvoordelen bieden. Het is namelijk een goede bron van onder andere:

Magnesium

Mangaan

Vitamine B6

Fosfor

Niacine

Vitamine E

Zink

Foliumzuur

Deze vitamines en mineralen:

Ondersteunen een gezonde cognitieve functie

Ondersteunen hart- en bloedvaten

Bevorderen de gezondheid van de botten

Verminderen ontstekingen

Magnesium kan bijvoorbeeld helpen bij:

Verlichten of voorkomen van migraine

Verlichten van PMS-symptomen 

Normaliseren van de bloedsuikerspiegel

Daarnaast wijst onderzoek uit dat niacine helpt bij het voorkomen van aandoeningen zoals een hoog LDL-cholesterol, artritis en diabetes.

 

Helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel

Een studie uit 2021 toonde aan dat onder volwassenen met overgewicht en prediabetes een snack op basis van noten een gezonder alternatief is voor een product op basis van granen met hetzelfde aantal calorieën.

Het op noten gebaseerde product veroorzaakt volgens de studie een lagere glycemische respons en dat zelfs bij volwassenen met overgewicht en prediabetes.

 

Goede bron van eiwitten

Als je regelmatig aan lichaamsbeweging doet dan is het belangrijk om elke dag voldoende eiwitrijke ingrediënten in je maaltijden te krijgen. Notenboters behoren tot de beste plantaardige voedingsmiddelen voor een snelle eiwit boost voor of na een training.

Pindakaas is dan ook een bron van energie die door je lichaam wordt gebruikt om je door een intense sessie te loodsen.

Naast de gezondheidsvoordelen voor lichaamsbeweging en spierherstel helpen plantaardige eiwitten ons bij:

Het beschermen tegen hartaandoeningen

Verminderen van ontstekingen 

Bevorderen van gewichtsverlies 

 

 

”Zorg dat je de juiste balans vind tussen omega 3 en omega 6”

Wat zijn de nadelen van pindakaas?

Hoewel er enkele gezondheidsvoordelen zijn aan het eten van pindakaas, zijn er enkele nadelen waarmee je rekening moet houden voordat je die er een broodje mee smeert. 

Hier is een overzicht van de mogelijke nadelen van pindakaas:

 

Te veel omega-6-vetten

Om te beginnen krijgen de meeste mensen in de Westerse wereld veel te veel omega-6-vetten in hun dagelijkse voeding en lang niet genoeg omega-3-vetzuren. Onthoud dat omega-3-vetten ontstekingen helpen verminderen, terwijl te veel omega-6-vetten juist ontstekingen veroorzaken.

Pindakaas bevat veel omega-6-vetten en weinig omega-3-vetten en om deze reden kan een onevenwichtige verhouding ontstaan, vooral als het te veel wordt gegeten.

Een studie concludeerde dat westerse diëten een tekort aan omega-3-vetzuren bevatten en veel te veel omega-6-vetzuren bevatten in vergelijking met het dieet waarop mensen zijn geëvolueerd en hun genetische patronen.

De verhouding is vaak zo hoog als 20:1 omega-6-vetten vs. omega-3-vetten, wat verbazingwekkend is als je bedenkt dat een ideale gezonde verhouding ongeveer 2:1 is. 

Overmatige hoeveelheden omega-6 bevorderen de pathogenese van vele ziekten zoals:

Kanker

Hart- en vaatziekten

Auto-immuunziekten

 

En aan de andere kant hebben verhoogde niveaus van omega-3 juist positieve effecten op de gezondheid.

Daarnaast kunnen te veel omega-6-vetten bijdragen aan:

Diabetes type 2 

Overgewicht

Prikkelbare darm syndroom

Metabool syndroom

Maculaire degeneratie

Astma

 

Pindakaas bevat veel calorieën en vet

Pindakaas op brood wordt als een gezonde snackkeuze beschouwd, maar dit geld alleen als je je aan kleinere hoeveelheden houdt en een merk van hoge kwaliteit gebruikt. Onthoud dat twee eetlepels meer dan 180 calorieën bevatten en daarom kan deze snelle snack een calorierijk moment worden zonder dat je het zelf doorhebt.

 

Pinda’s bevatten vaak schimmel en kunnen allergieën veroorzaken 

Het tweede probleem is dat de meeste pinda’s op de grond worden verbouwd. Ze worden hierdoor erg vochtig en bevatten vaak mycotoxinen of schimmels. Deze schimmels leiden ook weer tot andere gezondheidsproblemen.

De aanwezigheid van schimmels is een factor die voedselallergieën of inflammatoire immuunreacties van dit soort voedsel veroorzaakt.

 

 

”Pinda’s bevatten verschillende antioxidanten zoals resveratrol”

Wat is een gezonde manier van pindakaas consumptie?

Het tweede dat pindakaas echt gezond kan maken, is door het te combineren met omega-3-vetten. Je kunt een klein beetje heilzame lijnzaadolie toevoegen of een omega-3 visoliesupplement nemen als je pindakaas eet. Dit zal kunnen helpen om een ​​gezonde omega-6 tot omega-3-verhouding in je lichaam te behouden.

Koop biologische pindakaas

Als je pindakaas koopt zorg er dan eerst voor dat je een gecertificeerd biologisch merk koopt en het liefst met een soort pinda genaamd Valencia of Jungle. Deze worden meestal niet gekweekt in het vocht van de grond. Ze worden meestal in struiken boven de grond of hogerop gekweekt en dat elimineert het schimmel probleem.

Daarnaast bevatten Valencia pinda’s enkelvoudig onverzadigde vetten die triglyceriden verlagen en bevatten ze alle negen essentiële aminozuren en de antioxidant resveratrol. Resveratrol is een krachtige antioxidant die schade door vrije radicalen bestrijdt die wordt veroorzaakt door alledaagse lichaamsfuncties, zoals eten en lichaamsbeweging.

Geniet met mate

Vanwege het calorie- en verzadigde vetgehalte is het het beste om met mate van pindakaas te genieten. Het is een nuttig ingrediënt zolang je het niet overdrijft. Blijf daarom bij een eetlepel of minder per maaltijd.

”Een gezonde pindakaas is gemaakt van 100% pinda’s”

Wat is de beste pindakaas?

De beste pindakaas hangt uiteindelijk af van je persoonlijke voorkeur. Er zijn echter een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een merk of type pindakaas. 

 

Natuurlijk versus verwerkt 

Natuurlijke pindakaas bevat meestal alleen pinda’s en soms zout en geen toegevoegde suikers of gehydrogeneerde oliën. Het heeft de neiging om een meer natuurlijke smaak te hebben maar het kan nodig zijn om goed te roeren als de olie zich afscheidt. Verwerkte pindakaas bevat vaak toegevoegde suikers, stabilisatoren en oliën voor een gladdere consistentie. Kies daarom op basis van je eigen voorkeur voor smaak en ingrediënten.

 

Soepel versus knapperig

Pindakaas is er in zowel zachte romige varianten als knapperige chunky varianten. Als je van de textuur van pinda’s houdt dan is knapperige pindakaas een goede keuze. Gladde pindakaas heeft een romige consistentie en smeert daarom gemakkelijker uit.

 

Biologisch of conventioneel

Sommige mensen geven de voorkeur aan biologische pindakaas gemaakt van biologisch geteelde pinda’s omdat die vrij zijn van pesticiden en andere chemicaliën. Conventionele pindakaas is op grotere schaal verkrijgbaar en kan daarom goedkoper zijn.

Uiteindelijk is de beste pindakaas degene die voldoet aan je eigen voorkeur en wensen. Probeer verschillende merken en typen uit om er één te vinden die bij jou past.

 

 

”Let goed op de houdbaarheidsdatum”

Hoe lang is pindakaas houdbaar?

Pindakaas is relatief lang houdbaar. Als het op de juiste manier op een koele en droge plaats wordt bewaard dan kan het makkelijk enkele maanden meegaan. Het is wel belangrijk om de houdbaarheidsdatum te controleren en pindakaas weg te gooien die bedorven is of een slechte geur of smaak heeft gekregen.

  

”Pas op met een pinda en noten allergie”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen en pindakaas?

Pindakaas is veilig om te eten tenzij je een pinda allergie hebt. Als je last hebt van een allergische reactie dan kun je symptomen ervaren als:

Misselijkheid

Braken

Benauwdheid

Astma

Jeuk

Verstopping

Diarree

Tintelend gevoel

Het is enorm belangrijk om medische hulp in te schakelen als je last hebt van een pinda allergie. 

 

Pindakaas bevat ook lectines. Lectines zijn een groep complexe eiwitten die zich binden aan koolhydraten en zich kunnen hechten aan het slijm van de darmwand. De werking van de darmen kan hierdoor verstoord worden. 

Tips:

1) Pindakaas is gezond voor je zolang je het met mate eet

2) Je kunt pindakaas ook gebruiken als traktatie voor honden door het bijvoorbeeld in een speeltje te smeren waar het zijn best moet doen om het eruit te halen

3) Als je de gezondste pindakaas wilt kopen kijk dan naar 100% pindakaas die volledig uit pinda’s bestaat

4) Als je de pindakaas wat smeuïger wilt maken dan kan je er een klein scheutje olie doorheen doen zoals olijfolie

Pinda's bevatten verschillende antioxidanten

Tot slot

Is pindakaas gezond stond centraal in dit artikel. Eet jij graag een boterham met pindakaas? En eet je dat dan iedere dag? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te delen door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Vlierbessen

Noni

Pistachenoten

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *