is levertraan gezond
Expert Jaap Gerrijts |  4 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten

Is levertraan gezond?

Is levertraan gezond? Misschien kreeg je het vroeger als kind van je grootmoeder of moeder: een eetlepel levertraan! De smaak is alles behalve lekker te noemen maar dat nadeel weegt niet op tegen de vele voordelen die aan levertraan worden toegedicht, zo sprak grootmoeder. 

Is levertraan gezond? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!

Is levertraan gezond?

Levertraan is gezond voor je omdat het boordevol goede vitamines en mineralen zit die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Vroeger nam men standaard een beetje levertraan in om de wintermaanden goed door te komen. 

Levertraan is gezond door de verschillende visvetzuren en andere stoffen die erin zitten en deze kunnen zorgen voor een betere weerstand, verlaging van je bloeddruk en cholesterol, sterkere spieren en gezonde huid en haren.

Levertraan heeft de perfecte balans tussen vitamine A en vitamine D. Deze twee vitamines ondersteunen je immuunsysteem. Vitamine A en vitamine D zijn in vet oplosbaar, wat betekent dat ze het celmembraan kunnen binnendringen. De meeste in vet oplosbare vitamines worden opgeslagen in je lever, waardoor levertraan een uitstekende bron van in vet oplosbare vitamines is. 

Andere goede bronnen van vetoplosbare vitamines zijn gras gevoerde runderlever, in het wild gevangen vis, roomboter en eidooiers.

In de wintermaanden krijg je niet veel zon en wordt het nemen van levertraan belangrijker. Je kunt ook levertraan nemen om jezelf een aantal echt krachtige calciummetaboliserende vitamines te geven. Mocht je last hebben van botontkalking of andere aandoeningen waarbij je extra calcium kunt gebruiken dan is de combinatie met levertraan zeker aan te raden!

Levertraan helpt:

 – Nachtblindheid voorkomen

 – Je huid gezond houden

 – Griep te voorkomen

 – Stress verminderen

 – Het risico op nierstenen voorkomen

 – Astma te verbeteren

 – Bij auto-immuunziekten 

 – Je algemene stemming verbeteren

 – Als ontstekingsremmer

 – Je hart en hersenen gezond houden

 – Je zenuwstelsel goed te laten werken

 – Bloedwaardes in orde te houden

 – Wonden sneller te genezen

 – Bij botontkalking

 – Gewrichtspijn te verminderen

 

 

”Vroeger kreeg men levertraan om extra vitamine D te krijgen in de winter”

Wat is de oorsprong van levertraan?

Vroeger dacht men dat levertraan afkomstig was van walvissen echter dit is niet waar. Levertraan is afkomstig van de lever van verschillende soorten vissen uit de zee namelijk schelvis, kabeljauw, heilbot en verschillende andere vissoorten.

Vroeger was de kwaliteit van levertraan vaak minder goed en de smaak en geur waren vrij ranzig te noemen. Tegenwoordig is een goede levertraan olie lichtgeel en soms kleurloos. Het zit meestal in een capsule of het wordt gemengd met een lekker smaakje zoals sinaasappel of munt.

  

”Levertraan bevat gezonde omega 3-vetzuren”

Gezonde omega 3-vetzuren

Levertraan bevat niet alleen veel vitamine A en D maar ook gezonde visvetzuren die omega 3 bevatten. In omega 3 visvetzuren zitten de stoffen EPA en DHA welke enorm gezond voor je zijn.

EPA en DHA

EPA en DHA zijn essentiële omega 3 vetzuren die levertraan gezond maken. Deze vetzuren zijn goed voor verschillende processen in ons lichaam. De bekendste zijn:

Goed voor het gezichtsvermogen

Goed voor de hersenen

Goed voor het hart

Goed voor de bloeddruk

  

”Tegenwoordig is de kwaliteit van levertraan veel beter”

Kent levertraan bijwerkingen?

Levertraan heeft vele goede kanten echter kan een teveel aan levertraan enkele bijwerkingen met zich meebrengen. Zo kan het misselijkheid, overgeven, verminderde eetlust en soms diarree veroorzaken.  

Vroeger bevatte levertraan veel schadelijke stoffen zoals PCB’s, dioxinen en zware metalen. Tegenwoordig zijn er strenge controles op de kwaliteit van levertraan en bevat het veel schonere olie wat veel gezonder is dan vroeger.

Om er zeker van te zijn dat je geen wisselwerking krijgt met andere medicijnen is het belangrijk om levertraan minimaal twee uur voor of twee uur na het innemen van je medicijnen te gebruiken. De olie kan bloed verdunnend werken dus pas dit zeker toe met bloedverdunners.

Als je middelen gebruikt waar vitamine A in zit wees daar dan voorzichtig mee want in levertraan zit een grote dosis vitamine A. Deze dosis is zo groot dat je niet meer vitamine A uit andere bronnen hoeft te gebruiken. 

Als je twijfelt of levertraan goed voor je is overleg dan altijd met je huisarts.

  

”Levertraan is goed voor je botten en gewrichten”

 

Hoeveel levertraan per dag?

Als je levertraan gebruikt dan is het belangrijk om je aan de gebruiksaanwijzing te houden. Om je een idee te geven wat je per dag kunt gebruiken hebben we hier een overzicht voor je gemaakt.

Doelgroep                                                 Dosering in milliliter per dag

Kinderen onder de 12 jaar                                                          2ml

Kinderen 12 tot 18 jaar                                                                5ml

Vrouwen                                                                                    10 ml

Mannen                                                                                10-15 ml

 

 

”Levertraan helpt je de winter door”

Levertraan supplement

De smaak van levertraan was vroeger voor de meeste mensen even slikken omdat het een ranzige olie was die erg bitter en visachtig kon smaken. Tegenwoordig heb je levertraan met een smaakje zodat het voor veel mensen makkelijker is om in te nemen. Nog vaker worden capsules gebruikt die makkelijker te doseren zijn en geen smaak hebben wat voor veel mensen erg prettig is.

Mocht je een vloeibare vorm van levertraan willen kopen let er dan op dat het een hoogwaardige extra vierge onbewerkte rauwe levertraan olie is. Deze kun je het beste koel en donker bewaren zodat het lang goed blijft.

Kijk goed op de verpakking wat er in het product zit en of er geen onnodige vulstoffen aan zijn toegevoegd. Kies voor een kwalitatief hoogwaardig product want goedkoop is vaak duurkoop.

Tips:

1) Neem dagelijks levertraanolie in de maanden oktober t/m april

2) Pas op met het gelijktijdig gebruik van levertraan met bloedverdunners 

3) Kijk goed op de verpakking en kies een hoogwaardig supplement

4) Overleg altijd met je arts als je twijfelt of het nemen van levertraan noodzakelijk is

Tot slot

Is levertraan gezond stond centraal in dit artikel. Kreeg jij vroeger ook een lepel levertraan van je grootmoeder? Wat was dat vies hè?! Overweeg je om na het lezen van dit artikel een levertraan supplement te nemen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Hoeveel zink per dag?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *