Kruiden > kruidnagel 

is kruidnagel gezond
Expert: Jaap Gerrijts | 17 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten

Is kruidnagel gezond?

Is kruidnagel gezond? Kruidnagel is een heerlijke smaakmaker die je bij veel gerechten toe kan passen. Het is niet alleen erg lekker maar ook erg gezond! Kruidnagel is een enorm krachtige antioxidant dat gebruikt kan worden voor maagklachten, spijsverteringsproblemen en kiespijn. 

Met name de oliebestanddelen in kruidnagel werken pijnstillend en ontstekingsremmend en hebben antimicrobiële activiteit tegen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.

Is kruidnagel gezond? In dit uitgebreide artikel leggen we de gezondheidsvoordelen aan je uit. Lees je mee?!

De oliebestanddelen in kruidnagel werkend pijnstillend en ontstekingsremmend

Is kruidnagel gezond?

Kruidnagel word veel gebruikt als kruid in de keuken tijdens het koken, bakken of stoven van gerechten. Je kunt het in de thee gebruiken en je vind het ook terug in verschillende gekruide koeken, kaas, wijn en gedroogde worst. Het kan als specerij erg lekker zijn maar is kruidnagel gezond? Kruidnagel is enorm gezond omdat het één van de kruiden is met de meeste antioxidanten er in. 

Kruidnagel is een gedroogde bloemknop van de kruidnagelboom die het meeste voorkomt in Azië en Afrika. Indonesië is het land van de kruidnagel en daar word het enorm veel gebruikt. Ze zijn er zo gek op dat het zelfs in de sigaretten word verwerkt.

Kruidnagel is gezond voor je en het heeft vele voordelen. Om je hier een duidelijk beeld van te geven hebben we hier enkele punten voor je op een rij gezet:

 

Maag

Kruidnagel word al duizenden jaren gebruikt als medicijn. Het kan je spijsvertering verbeteren en je maag kalmeren. Het word ook gebruikt om maag- en darmklachten zoals overgeven, diarree, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en winderigheid tegen te gaan. 

Als je last hebt van een maagzweer dan is de beschermende laag in je buik afgenomen en de olie die in kruidnagel zit kan helpen bij de aanmaak van deze laag. In verschillende onderzoeken onder muizen en mensen is aangetoond dat kruidnagel hetzelfde effect kan hebben bij maagzweer als medicatie. 

In het bestrijden van infecties in de maag en darmen wordt kruidnagel vaak gecombineerd met alsemkruid en zwarte walnootextract.

Antioxidant

Kruidnagel bevat van alle kruiden één van de meeste antioxidanten. Het bevat flavonoïden en andere stoffen die als antioxidant dienen. Een antioxidant helpt je lichaam beschermen tegen vrije radicalen door ze onschadelijk te maken. Vrije radicalen tasten de cellen in je lichaam aan en hierdoor verouder je sneller en is de kans op ziektes groter. Vrije radicalen kunnen je hersenen aantasten en de kans op dementie helpen vergroten. 

De antioxidanten in kruidnagel zijn onder andere goed voor je hart, lever, ogen en hersenen doordat ze oxidatieve stress helpen tegen te gaan.

De stof eugenol is aanwezig in kruidnagel en studies hebben laten zien dat deze vrije radicalen tot vijf keer beter kan remmen dan vitamine E doet. Vitamine E is de belangrijkste vet oplosbare antioxidant in je lichaam.

Bacteriën, virussen en schimmels

Kruidnagel heeft een krachtige antimicrobiële werking tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Deze werking kan er voor zorgen dat de groei van bacteriën en virussen gestopt word. Ook bij schimmels zoals candida wordt kruidnagel gebruikt. De olie in kruidnagel kan verschillende bacteriesoorten doden waar de darm bacterie E.coli er één van is. Ook de groei van bacteriën die in je mond voorkomen kunnen afgeremd worden door de kruid. 

Heb je last van parasieten? Kruidnagel kan in combinatie met andere middelen hierbij helpen.

Botten

Kruidnagel bevat mangaan wat een mineraal is die belangrijk is voor gezonde botten. De stof eugenol kan klachten van botontkalking helpen verlichten en het helpt ook je botten sterk te houden. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de werkzaamheid van kruidnagel op botten.

Ontstekingsremmer

Kruidnagel wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende werking. Zo word erop gekauwd bij ontstekingen in de mond en men denkt dat het de laaggradige ontstekingen in je lichaam kan helpen afremmen waardoor je minder snel last hebt van het metabool syndroom, diabetes type 2 en auto-immuunziektes. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Bloedsuiker 

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat kruidnagel kan bijdragen aan het verlagen van bloedsuiker gehaltes. Deze studies zijn tot nu toe alleen onder dieren uitgevoerd en hebben een duidelijke verbetering aan bloedglucose- en bloedlipidenspiegels laten zien. 

Zo bevat kruidnagel de stof nigericine die je lichaam kan helpen om meer insuline aan te maken door de functie in cellen die insuline aanmaken te verbeteren. Insuline helpt bloedsuiker te transporteren en de werking hiervan is belangrijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Lever

Verschillende studies hebben laten zien dat je lever baat heeft bij de stof eugenol die in kruidnagel voorkomt. Een studie onder ratten met een vervette lever liet zien dat ontstekingen verminderde en de leverfunctie verbeterde. Ook de antioxidanten in kruidnagel kunnen ziektes in de lever helpen voorkomen. Het is daarnaast wel belangrijk dat je niet teveel eugenol binnen krijgt want dit is slecht voor je lever. 

Immuunsysteem

Niet alleen gember, kurkuma of knoflook zijn goed voor je, ook kruidnagel heeft dankzij de antioxidanten en andere bestanddelen een gunstige werking op je immuunsysteem. Kruidnagel word vaak gecombineerd met gember om griep en verkoudheid te voorkomen. 

Gebit

Je gebit kan bij ontstekingen, schimmels en bacteriën baat hebben bij kruidnagel. Vaak word kruidnagelolie gebruikt maar je kunt ook kauwen en zuigen op gedroogde kruidnagel om op deze manier een verdovend effect te ervaren. Deze methode word al duizenden jaren in Azië gebruikt om het gebit te reinigen en kiespijn te verminderen.

Hoe kun je kruidnagel voor je gebit gebruiken?

Kauw 2-5 minuten op een kruidnagel

Neem 2 druppels kruidnagelolie gemengd in een theelepel met kokosolie en houd het mengsel 2-5 minuten in je mond

 

 

”Kruidnagel bevat veel mangaan”

Kruidnagelolie

Kruidnagelolie is een effectieve manier om de kruid te gebruiken. Zo kan het gebruikt worden om een verdovend effect te creëren bij mensen die last hebben van hun gebit. De olie werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. 

Tot slot kan het spoelen met de olie in de mond een sterke antibacteriële werking hebben en schimmels en bacteriën helpen verminderen.

Gezondheidsvoordelen van kruidnagelolie:

 • Antischimmel

 • Antibacterieel

 • Ontstekingsremmend

  

”Kruidnagel bevat verschillende antioxidanten”

Kruidnagelthee

Kruidnagelthee is een goede manier om de voedingsstoffen van kruidnagel binnen te krijgen zonder dat je er op hoeft te kauwen. Je maakt het simpel door heet water toe te voegen aan gedroogde kruidnagels. Je kunt er extra gember, citroen, munt, brandnetel of andere kruiden aan toevoegen als je dit lekker vind.

In een onderzoek werd kruidnagelthee getest in combinatie met basilicum en men kwam er achter dat de deelnemers minder tandplak en bacteriën in hun mond hadden. 

 

”Kruidnagel is veilig om te gebruiken”

Is kruidnagel gevaarlijk?

Kruidnagel is veilig om te gebruiken voor volwassenen. Men houd een vuistregel aan van 20 milligram per kilo lichaamsgewicht. Wanneer je 0,5 tot 1 gram per dag gebruikt dan zullen er geen bijwerkingen zijn tenzij je overgevoelig bent voor kruidnagel. 

Kinderen onder de 7 jaar kunnen beter geen kruidnagel gebruiken voor medicinale doeleinden omdat dit tot op heden nog niet is getest. Ook zwangere of borstvoeding gevende vrouwen word afgeraden om kruidnagel te gebruiken anders dan kleine hoeveelheden in voeding als specerij. 

Gebruik je bloedverdunners? Let er dan op dat kruidnagel de werking hiervan kan versterken!

Tips:

1) Als je last hebt van je gebit kauw dan op een kruidnagel voor enkele minuten om pijn, geur en bacteriën te verminderen

2) Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan raden wij het gebruik van kruidnagel voor medicinale doeleinden af

3) Pas op met het combineren van kruidnagel en bloedverdunners omdat dit de werking van het medicijn kan versterken

4) Maak een thee van gember en kruidnagel om je immuunsysteem een boost te geven in de winter

5) Je kunt kruidnagelolie kopen in de drogisterij of online

Kruidnagel helpt bij maagklachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel

Tot slot

Is kruidnagel gezond stond centraal in dit artikel. Was je voor het lezen van dit artikel al bekend met de kracht werking van kruidnagel? Heb je weleens op een kruidnagel gekauwd of ben je dat van plan te gaan doen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Citroenmelisse

Nootmuskaat

Marjolein

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *