is kokosolie goed voor je huid
Expert: Jaap Gerrijts | 1 november 2022 | Leestijd 6 minuten

Is kokosolie goed voor je huid?

Is kokosolie goed voor je huid? Een mooie huid en een jonge uitstraling staan hoog op het verlanglijstje van veel mensen. Wist je al dat kokosolie daarom goed is voor je huid en dat het steeds populaire wordt? Het wordt gebruikt om in te koken en als crème, scheerschuim of als deodorant. Kokosolie is een enorm veelzijdig product dat het een goede vervanger is voor de vele ongezonde producten.

Is kokosolie goed voor je huid? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke kokosolie je het beste kunt kopen. Lees je mee?!

Is kokosolie goed voor je huid?

De kokosnoot is de grootste zaad ter wereld en het duurt maar liefst 3 jaar voordat de noot afbreekt in de grond en er een plant uit groeit. De kokosnoot word voor vele doeleinden gebruikt en is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Men kookt letterlijk op de noten, gebruikt de olie in de pan, drinkt het sap en smeert het op de huid in het haar en spoelt de mond er mee schoon.

Om je een idee te geven hoe je de bijzondere kokosolie voor de huid kan gebruiken hebben we hier een overzicht gemaakt met 9 verschillende manieren.

1) Vocht inbrengende crème

kokosolie word wereldwijd gebruikt als vocht inbrengende crème voor huid en haar. Insmeren van je huid met kokosolie zorgt er voor dat het vet je huid kan beschermen tegen vochtverlies en een droge huid soepel houden.

 

2) Acne

Gebruik kokosolie om puistjes te bestrijden. Het stofje laurinezuur werkt antibacterieel en heeft een ontstekingsremmend effect. Pas wel op want teveel kokosolie kan je talgklieren verstoppen en soms een averechts effect hebben. Heb je een acne gevoelige huid pas hier dan mee op.

 

3) Scheercrème

Kokosolie is ideaal om te gebruiken voor het scheren. Het helpt ingegroeide haartjes voorkomen en de huid voelt glad aan.

 

4) Striae

Smeer je huid in om de droge plekken bij striae soepel te houden.

 

5) Zonnebrandcrème en aftersun

Kokosolie helpt je huid beschermen tegen de zon. Het heeft een factor 4 bescherming wat je kunt verhogen door er zinkoxide bij te voegen. Na het zonnen kun je het gebruiken als een after sun want het helpt roodheid te verminderen en heeft een ontstekingsremmend effect na verbranding door de zon.

 

6) Huidverjonging

De antioxidanten in kokosolie samen met vitamine E kunnen helpen om je huid jong te houden. Het helpt oxidatieve stress in je huid te verminderen en kan hiermee bijdragen aan een gladde huid.

 

7) Deodorant

Kokosolie ruikt erg lekker en het helpt irritatie onder je oksels voorkomen. Deze natuurlijke variant van deodorant bevat geen schadelijke metalen die wel in gewone deodorant zitten.

 

8) Massageolie

Kokosolie word steeds vaker gebruikt als massageolie in de slaapkamer. Het smelt bij een temperatuur rond de 26 graden en de lekkere kokos geur is een aangename bijkomstigheid.

 

9) Make up remover

Kokosolie kan make up aan zich laten binden.  Het werkt als gezichtsreiniger en kan vuil en andere stoffen helpen verwijderen. Als je een acnegevoelige huid hebt wees dan voorzichtig en gebruik niet teveel. Je kunt je gezicht erna schoonmaken zodat overtollig kokosolie uit je poriën blijft

 

 

”Kokosolie is een prima vervanger voor bakolie”

De voordelen van kokosolie

Kokosolie is niet alleen goed voor de huid, het bevat nog meer goede eigenschappen die we met je door gaan nemen. Kokosolie wordt al honderden jaren door veel culturen zonder problemen gebruikt. Er zijn zelfs culturen waarvan het dieet voor 60 procent op kokosnoot is gebaseerd. Kokosolie stimuleert het goede HDL, het zogenaamde goede cholesterol.

De drie belangrijkste voordelen van kokosolie zijn:

• Ondersteunt je hersenen

Een aanzienlijke hoeveelheid kokosolie bestaat uit MCT en dit bestaat uit een middellange-keten triglyceriden. Dit is een soort vet dat in ketonen verandert. Je hersencellen zijn dol op ketonen. Ze beschermen de zenuwen en hersencellen tegen stress. Het is aangetoond dat ze de cognitieve functie stimuleren en mensen met dementie en de ziekte van Alzheimer helpen.

 

• Antibacterieel en antimicrobieel

De 3 belangrijkste vetzuren zijn capryl, capril en laurinezuur. Deze hebben de eigenschappen dat ze antischimmel, anti-candida, anti-gist en antiviraal zijn. Monolaurine is de voorloper van laurinezuur en heeft het vermogen om de vetlaag rond bepaalde virussen te ontmantelen. Het is dus gunstig voor je immuunsysteem. Laurinezuur komt ook voor in borstmelk en palmolie.

 

• Geeft extra energie 

De MCT in kokosolie heeft geen spijsverteringsenzymen nodig en wordt direct in je lichaam opgenomen. Je krijgt vetzuren en ketonen als brandstof en deze zijn veel efficiënter dan glucose. Je krijgt meer van wat ATP wordt genoemd. Dit is de energie van het lichaam en dan uit koolhydraten.

 

Kokosnootolie:

 • Is 92% verzadigd

 • Is goed om mee te koken

 • Het bevat laurinezuur wat goed is de weerstand

 • Het heeft fytonutriënten

 • Het kan helpen om HDL te verhogen en LDL te verlagen

 • Het kan je energie geven

 • Bevordert wondgenezing

 

 

”MCT olie verhoogt de stofwisseling en energie in het lichaam”

Wat is het verschil tussen kokosolie en MCT olie?

MCT olie is een onderdeel van kokosolie. Ruim 55% van de kokosolie bestaat uit MCT wat staat voor Medium Chain Triglycerides oftwel middellange keten triglyceriden. Het verschil is dat kokosolie de onbewerkte versie is en MCT is een extractie van kokosolie. 

MCT olie bestaat uit de verschillende vetzuurketens C6 – Capronzuur, C8 – Caprylzuur , C10 – Caprinezuur en C12 – Laurinezuur. Deze ketens hebben verschilende lengtes, hoe langer de keten des te langer het duurt voordat het word omgezet in energie. 

Het grote voordeel van MCT olie is dat het vanuit je maag direct naar de lever wordt getransporteerd. De olie word direct omgezet in energie en niet opgeslagen in je lichaam als vet.

Andere voordelen van MCT olie zijn:

Kan goed toegepast worden op de huid, haar en in de mond

Helpt bij het verbranden van lichaamsvet waaronder buikvet

Verhoogt de mentale prestaties

Helpt insulineresistentie verminderen

Kan je meer energie geven tijdens het sporten

Onderzoek heeft ook laten zien dat de olie het gevoel van honger kan verminderen

Het ondersteunt je spiermassa tijdens het afvallen

Kan je helpen om langer te vasten

Geschikt om mee te koken

Is goed voor de weerstand  

De ketonen in MCT zijn goed te combineren met koolhydraten

Kan je hersenen en hart meer energie geven

MCT olie is een type vet dat uniek is omdat het snel via de lever in ketonen kan veranderen. Het is niet afhankelijk van de galblaas, enzymen of een groot deel van het spijsverteringsstelsel waardoor het zeer efficiënt is.

Wanneer je voor het eerst MCT olie gaat gebruiken dan moet je oppassen dat je niet te veel neemt. Als je te veel inneemt kunt je last van misselijkheid, buikkrampen of diarree krijgen. Misschien kun je beginnen met het nemen van 1 theelepel per dag en langzaam opwerken tot 2-4 eetlepels.

 

 

”Kies een biologische ongeraffineerde kokosolie”

Welke kokosolie moet je kopen?

Omdat kokosolie steeds populairder word zijn er veel merken te koop. Zoveel keuze maar welke kokosolie kun je het beste kopen? 

Het is belangrijk dat je ‘koudgeperste kokosolie’ gebruikt in plaats van geraffineerde. Deze bevat namelijk alle voedingsstoffen nog omdat ze niet door middel van hitte er uit zijn gekookt. Belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A en E, fytosterolen, mineralen, polyfenolen, carotenoïden en lecithine gaan op deze manier niet verloren. 

Koudgeperste kokosolie word aangeduid als ”extra vierge of extra vergine.” Kies ook altijd voor een ongebleekte biologische kokosolie zodat je weet dat het product niet is behandeld met pesticiden of andere middelen.

Tips:

1) Koudgeperste biologische extra vierge kokosolie is de beste soort 

2) Als je de olie doorslikt let er dan op dat je met een kleine dosis begint en dit langzaam opbouwt

3) Je kunt de olie ook gebruiken om je mond mee te spoelen, 5 minuten per dag en vervolgens uitspugen. Dit zal je mondhygiëne ondersteunen

4) Wanneer je een acne gevoelige huid hebt pas dan op met teveel kokosolie op het gezicht te smeren

Tot slot

Is kokosolie goed voor je huid stond centraal in dit artikel. Wist je voor het lezen van dit artikel al dat kokosolie goed is voor je huid, haar en mond? En heb je weleens met kokosolie gekookt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Winderigheid bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *