is kip vlees
Expert: Jaap Gerrijts | 20 september 2023 | Leestijd: 8 minuten

Is kip vlees?

Is kip vlees? Deze vraag lijkt misschien eenvoudig, maar het antwoord hangt af van verschillende factoren. Sommige mensen beschouwen kip als vlees omdat het afkomstig is van een dier en eiwitten bevat. Anderen beschouwen kip niet als vlees omdat het wit of mager is en omdat het geen rood bloed heeft. 

Kan kip wel of niet als vlees worden beschouwd? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat de voordelen van kip eten zijn. Lees je mee?!

Kipfilet bevat veel gezonde eiwitten en vetten

Is kip vlees?

Ja, kip is een soort vlees. Het is het vlees van kippen die doorgaans gedomesticeerd worden voor consumptie. Kippenvlees is een veel voorkomende eiwitbron en word veel gegeten over de hele wereld. Kippenvlees is veelzijdig en kan op talloze manieren worden bereid zoals grillen, bakken. stomen of braden waardoor het een populaire keuze is in een grote verscheidenheid aan gerechten.

Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. In Nederland eten we voornamelijk kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Het vlees dat van een gevogelte komt wordt wit vlees genoemd.

Wat voor soort vlees is kip?

Er bestaat een verschil tussen rood vlees en wit vlees. Rood vlees komt van runderen, kalveren, varkens, schapen, geiten en paarden. Wit vlees komt van kip, gevogelte en van tamme konijnen. Je kunt het vlees van een vis ook beschouwen als een soort van wit vlees.

 

 

”Kippen met vrije uitloop zitten niet de hele dag in een kooi”

Wat betekent vrije uitloop?

Kip behoort tot de pluimveefamilie wat een groep gedomesticeerde vogels is zoals kippen, kalkoenen en eenden. Deze dieren worden gewoonlijk door mensen worden grootgebracht voor hun eieren en vlees.

Wist je dat 99% van alle kippen die er in de wereld verkocht worden afkomstig zijn van fabrieksboerderijen? Deze worden vaak massaal gefokt en na gemiddeld 42 dagen geslacht. 

Enkele nadelen van deze massale productie zijn:

Genetisch gemanipuleerd

Groeien 65 keer sneller dan normaal

Duizenden in een ruimte

Wat betekent scharrelkip precies? Een scharrelkip is een kip die vrij rond kan lopen en niet in een kleine kooi zit. Vrije uitloop is een andere veel voorkomende term die vaak door elkaar wordt gebruikt. Bij vrije uitloop hebben de kippen een uitloopvlakte naar buiten waar ze overdag naar buiten kunnen.

In het ideale geval wil je dat de kippen met vrije uitloop echt vrij rondlopen in een weiland en niet alleen maar af en toe naar buiten gaan.

Als kippen met vrije uitloop het grootste deel van hun tijd rondzwerven, waar leggen ze dan hun eieren? Dit antwoord kan zeker variëren, afhankelijk van de opzet van de specifieke kippenboerderij die de kippen grootbrengt en ook van de kip zelf.

Van sommige vrije uitloopkippen is bekend dat ze hun eieren in het hok of de nestkasten leggen. Sommige kippen leggen hun eieren elders en je weet dan niet altijd waar ze hun eieren hebben gelegd totdat je ze tegenkomt.

Wanneer je kip gaat kopen dan wil je er zeker van zijn dat deze gecertificeerd biologisch is en dat deze onder echte vrije uitloopomstandigheden is grootgebracht. Dit is het moment waarop een lokale bron echt de beste manier kan zijn om te garanderen dat beide waar zijn als het gaat om goed en gezond kippenvlees en eieren.

Kooi vrije eieren en vlees komen van een kip die meer ruimte had dan een gekooide kip, maar die nog steeds niet noodzakelijkerwijs naar buiten mocht als een vrije uitloop kip.

Voordelen van vrije uitloopkip

Geweldige eiwitbron

Eén van de gezondste eigenschappen van scharrelkip is het hoge eiwitgehalte.

Eiwit is enorm belangrijk voor de gezondheid van je lichaam. Het is zelfs zo cruciaal dat het ‘de bouwsteen van het leven’ wordt genoemd.

Als je niet voldoende eiwitten binnen krijgt dan kunnen je cellen het veel moeilijker hebben om te groeien en te herstellen dan zou moeten. Voor opgroeiende kinderen en zwangere moeders met opgroeiende baby’s zijn eiwitten vooral van vitaal belang.

Vrije-uitloopkippen maken gezondere eieren

Vrije-uitloopkippen staan erom bekend eieren te produceren die qua voedingswaarde veel dichter zijn dan de eieren die door gekooide kippen worden gelegd. Ditzelfde geld voor het vlees van deze kippen.

Volgens een onderzoek zijn vrije-uitloopeieren op veel specifieke manieren een veel gezondere keuze. Uit dit onderzoek bleek namelijk dat eieren van vrije-uitloopkippen vergeleken met eieren van legbatterijkippen het volgende bevatten:

⅔ meer vitamine A

7 keer meer bètacaroteen

2 keer meer omega 3 vetzuren

3 keer meer vitamine E

⅓ minder cholesterol

¼ minder verzadigd vet

 

 

”Het eten van kip kan voor een onbalans in de hormoonspiegels zorgen”

Conventionele kip gekoppeld aan hormoonverstoring

In een wetenschappelijk onderzoek werd gekeken naar de effecten van het voeren van commercieel kippenvoer, conventioneel kippenvlees of biologisch kippenvlees aan groepen vrouwelijke proefdieren. Om de effecten te evalueren namen onderzoekers metingen van de procentuele groeisnelheid en het cholesterolgehalte van de proefpersonen, evenals hun progesteron-, testosteron- en oestrogeenniveaus.

Wat hebben ze ontdekt? Het consumeren van zowel commercieel kippenvoer als commercieel kippenvlees resulteerde in: 

Een toename van de groei

Een stijging van het cholesterolgehalte 

Een onbalans in de hormoonspiegels

Over het geheel genomen concludeert deze studie dat commercieel kippenvoer en commercieel kippenvlees de potentiële oorzaak kunnen zijn van de ontwikkeling van polycysteus ovariumsyndroom bij vrouwen als gevolg van een verstoorde hormonale steroïden.

Vrije uitloop kan beter smaken!

Veel mensen vinden biologische scharrelkip lekkerder dan conventioneel gefokte kip. Een mogelijke reden dat biologische scharrelkippen beter smaken is dat ze een dieet van hogere kwaliteit eten dan conventioneel gefokte kip.

In een onderzoek werden 600 kippen verdeeld 600 in drie groepen: 

Kippen die volledig binnenshuis werden grootgebracht

Kippen die buiten toegang kregen met kunstmatige schuilplaatsen 

Kippen die buiten in de schaduw van bomen stonden

De onderzoekers ontdekten dat de vogels die toegang hadden tot de buitenlucht en een natuurlijke schuilplaats hadden, sappiger, malser en beter gestructureerd vlees hadden.

De onderzoekers zijn van mening dat de hoeveelheid beweging die scharrelkippen dagelijks kunnen krijgen helpt bij het ontwikkelen van hun spieren. Dit resulteert uiteindelijk in een betere smaak en textuur van het vlees.

 

 

”Kip bevat veel eiwitten”

Wat zijn de voordelen van het eten van kip?

Kip is een populaire bron van magere eiwitten en biedt verschillende voordelen als het wordt gebruikt in een uitgebalanceerd eetpatroon en van biologische afkomst is.

Wat zijn de voordelen van het eten van kip?

Hoogwaardige eiwitten

Kip is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor:

Spiergroei

Herstel 

Algehele lichaamsfunctie

Eiwit zorgt er ook voor dat je je vol voelt, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.

Vetarm

Kipfilet zonder vel bevat bijzonder weinig vet waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die hun inname van verzadigd vet willen verminderen. Het is ook een bron van gezonde enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten.

Voedingsstoffen

Kip bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B6 en B3 die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling en de algehele gezondheid. Het is ook een bron van mineralen zoals fosfor en selenium.

Hersenfunctie

De B-vitamines die in kip voorkomen en met name vitamine B6 zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersenen en de cognitieve functie.

Weerstand

Kip bevat selenium dat antioxiderende eigenschappen heeft die je immuunsysteem helpen ondersteunen.

Veelzijdigheid

Kippenvlees is ongelooflijk veelzijdig en kan op talloze manieren worden bereid, van grillen en bakken tot roerbakken en langzaam koken. Deze veelzijdigheid maakt het een favoriete keuze voor verschillende gerechten en keukens.

Bevordert gezonde botten

Kippenvlees is een goede bron van fosfor wat essentieel is voor het behoud van gezonde botten en tanden.

Ondersteunt de gezondheid van de spieren

Het hoge eiwitgehalte in kip helpt spierweefsel op te bouwen en te behouden waardoor het een populaire keuze is onder atleten en mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen.

Verbetert de stemming

Wist je dat kip tryptofaan bevat? Dit is een aminozuur dat een voorloper is van serotonine wat een belangrijke neurotransmitter is die kan helpen de stemming te verbeteren en gevoelens van welzijn te bevorderen.

Gemakkelijk verteerbaar

Kippenvlees is over het algemeen licht verteerbaar waardoor het geschikt is voor mensen met een gevoelige maag.

Aanpassingsvermogen aan verschillende diëten

Kip kan worden opgenomen in verschillende voedingspatronen zoals paleo-, koolhydraatarme en mediterrane diëten waardoor het een flexibele eiwitbron is.

 

 

”Kippenvlees bevat soms antibiotica, hormonen en andere schadelijke stoffen”

Wat zijn de nadelen van het eten van kip?

Kip is het meest genetisch gemanipuleerde dierlijke eiwit dat je kunt eten en er zijn gevolgen als je het natuurlijke proces van het kweken van een kip verandert.

Kippen worden doorgaans grootgebracht in een zeer inhumane en ongezonde omgeving. Veel problemen met de kip die je in de winkel koopt zijn te wijten aan de omstandigheden waarin de kip is grootgebracht.

In de winkel gekochte kip bevat soms zelfs kleurstoffen die worden gebruikt om ze er gezond en smakelijk uit te laten zien. Maar de behoefte aan deze kleuring is terug te voeren op de omgeving waarin de kip is grootgebracht.

Een ander groot probleem met kip is dat het zeer veel omega-6-vetzuren bevat, wat betekent dat het een zeer ontstekingsremmend effect kan hebben op je lichaam. Kippen krijgen soms ook voer waarin gebruikte bakolie zit verwerkt en dit werkt ook ontstekingsbevorderend. 

Kip bevat daarnaast ook weinig voedingsstoffen. Als je rundvlees en kip vergelijkt dan is rundvlees veel voedzamer en het bevat aanzienlijk minder omega-6-vetzuren.

Hoewel kip een veel gegeten en veelzijdige eiwitbron is, zijn er enkele nadelen of potentiële nadelen verbonden aan de consumptie ervan:

Antibioticagebruik

In sommige industriële pluimveehouderijen word antibiotica gebruikt om de groei te bevorderen en ziekten onder de vogels te voorkomen. Er bestaat bezorgdheid over het overmatig gebruik van antibiotica dat leidt tot antibioticaresistente bacteriën, wat gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid.

Hormonen 

Hormonen kunnen ook worden gebruikt in sommige pluimveehouderijen om een snellere groei te bevorderen. Hoewel het gebruik van hormonen in de pluimveehouderij in verschillende landen verboden is, is het belangrijk om te weten waar je kip vandaan komt voor je het gaat eten.

Milieu

De industriële productie van kippenvlees kan aanzienlijke gevolgen hebben voor het milieu zoals ontbossing, watervervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. Duurzame en verantwoorde landbouwpraktijken kunnen deze gevolgen verzachten.

Dierenwelzijn

Er zijn zorgen over de behandeling en het welzijn van kippen in sommige industriële landbouwbedrijven. Drukke omstandigheden, gebrek aan toegang tot het buitenleven en andere factoren kunnen ethische vragen oproepen over de behandeling van deze dieren.

Verwerkte producten

Verwerkte kipproducten zoals nuggets, worstjes en sommige vleeswaren kunnen veel natrium, conserveermiddelen en additieven bevatten. Deze ingrediënten zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde dieetbeperkingen of gezondheidsproblemen.

Mogelijke allergieën

Sommige mensen kunnen allergieën of gevoeligheden hebben voor kippenvlees of de eiwitten ervan. Allergische reacties kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen symptomen omvatten zoals netelroos, jeuk of ademhalingsmoeilijkheden.

Door voedsel overgedragen ziekten

Zoals alle soorten vlees kan kip het risico met zich meebrengen op door voedsel overgedragen ziekten zoals E.coli, salmonella of campylobacter. Een goede omgang, koken en hygiëne zijn van cruciaal belang om deze risico’s te verminderen.

 

* Het is belangrijk op te merken dat veel van deze nadelen kunnen worden verzacht door te kiezen voor verantwoord geproduceerde en ethisch geteelde kipproducten. Door te kiezen voor biologische kippen, kippen met vrije uitloop of kippen van gerenommeerde leveranciers kunnen een aantal problemen met betrekking tot antibiotica, hormonen, dierenwelzijn en de impact op het milieu worden weggenomen. 

 

 

”Kip kan verschillende schadelijke bacteriën bevatten”

Wat is er zorgwekkend aan conventioneel kippenvlees?

Om te beginnen is de manier waarop conventionele kippen worden grootgebracht in de 20e eeuw bergafwaarts gegaan toen de bio-industrie begon. Niet alleen hadden kippen geen toegang meer tot buiten, ze begonnen ook in zeer beperkte omstandigheden te leven en werden volgespoten met antibiotica.

Tegenwoordig halen bedrijven die conventioneel kippenvlees produceren het vlees van wat nu ‘plofkippen’ worden genoemd. Dit zijn onnatuurlijk grote kippen waarvan de groei het gevolg is van een gestage stroom antibiotica en hormonen in kleine doses.

In een test onder 316 rauwe kippenborsten bij verschillende detailhandelaren ontdekte men dat maar liefst 97 procent potentieel schadelijke bacteriën bevatten zoals:

Salmonella

Campylobacter

Staphylococcus aureus 

Enterococcus

Ongeveer de helft van de geteste kippen bevatte ook minstens één bacterie die resistent was tegen drie of meer antibiotica. Dit betekent betekent dat het een multiresistente bacteriën is. Daarnaast bevatte ruim 11 procent twee of meer van deze bacteriën!

Het is niet zo verwonderlijk dat wanneer je dieren van welke aard dan ook in grote aantallen binnenshuis in zeer krappe ruimtes plaatst, de gebieden waarin deze dieren leven zeer snel zeer ongezond worden. Voor veel conventioneel gefokte kippen staan de levensomstandigheden bekend als ronduit smerig en zeer verontrustend.

Vogels die binnen opgesloten zitten zijn veel vatbaarder voor ziektes. Eén van de belangrijkste redenen is dat deze kippen zo jong zijn dat ze nog geen tijd hebben gehad om een groot deel van hun immuunsysteem op te bouwen. 

Vrije uitloop, biologisch en conventioneel

Scharrelkip is niet noodzakelijkerwijs biologisch, maar biologische kip moet in principe op een vrije uitloop manier worden grootgebracht. Biologische kippen mogen alleen gecertificeerd biologisch voer eten en mogen geen antibiotica of hormonen krijgen, maar wel preventieve vaccins.

Biologische kippen moeten de mogelijkheid hebben tot lichaamsbeweging, bewegingsvrijheid en vermindering van stress.

Hoe zit het met vrije-uitloopkippen? Deze kippen moeten dagelijks voor een bepaalde tijd naar buiten kunnen.

Biologische kippen en kippen met vrije uitloop hebben vaak toegang tot een weiland, en om weiland te definiëren is het meestal een stuk land met mooi groen gras om rond te lopen.

Het merendeel van de conventionele kip is afkomstig van industriële boerderijen. Dit betekent dat de kippen in kooien worden gehouden, wat al snel tot onhygiënische en ongezonde omstandigheden leidt.

De opsluiting betekent ook dat deze kippen een groter risico lopen om ziek te worden. Daarom wordt de meerderheid van de conventionele kippen het grootste deel van hun leven, zo niet hun hele leven, voorzien van antibiotica. Deze antibiotica verdwijnen niet en zijn nog steeds te vinden in het conventionele kippenvlees dat wordt aangeboden in supermarkten, restaurants en fastfoodketens.

Conventionele kippen worden meestal in kooien grootgebracht. Als de kippen eier leggende kippen zijn dan bevatten deze kooien meestal zes kippen waarbij elke kip slechts 67 vierkante centimeter ruimte krijgt of soms zelfs minder.

Conventionele kippen kunnen doorgaans helemaal niet naar buiten. Er is hier absoluut geen sprake van een vrije uitloop, zowel binnen als buiten.

Antibiotica worden vaak aan deze dieren gegeven vanwege alle ziekten die bij hen voorkomen als gevolg van de nauwe woonruimtes.

Wat zijn de mogelijke risico's en bijwerkingen van kip?

Het is mogelijk dat je allergisch bent voor kippenvlees. Eet daarom geen kip als je een kippenallergie hebt. 

Een allergie voor kippen komt niet vaak voor maar als je allergisch bent dan kunnen de symptomen variëren van mild tot ernstig en bestaan uit:

Jeukende, tranende of opgezwollen ogen

Loopneus, jeukende neus

Niezen

Keelpijn

Hoesten of piepen

Moeite met ademhalen

Geïrriteerde of jeukende huid

Eczeemachtige uitslag

Misselijkheid

Buikkrampen

Braken

Diarree

Anafylaxie

Symptomen van kippenallergie kunnen onmiddellijk optreden na blootstelling aan kip, of ze verschijnen pas uren later. Zoek indien nodig medische hulp.

 

 

”Kies voor biologische scharrelkip van de beste kwaliteit”

Welke kip kan je het beste kopen?

Als je geen vegetariër of veganist bent dan eet je waarschijnlijk wel eens kippenvlees, maar wat voor kip eet je? Conventionele kip of scharrelkip?

Tegenwoordig zijn niet alle kippenboerderijen gelijk. Sommige behandelen hun vogels zelfs slecht en produceren kippenvlees van lage kwaliteit en kwaliteit is niet het enige probleem. 

Dit is de reden waarom biologische scharrelkip de enige goede optie is als je op zoek bent naar kippenvlees. Als je kip wilt kopen, zorg er dan voor dat het zowel biologisch als vrije uitloop is.

Waar moet je nog meer op letten?

Versheid

Kijk goed naar de datum van slachten en op de verpakking rot hoe lang het houdbaar is om er zeker van te zijn dat de kip vers is.

Herkomst

Vraag naar de herkomst van de kip en hoe het is grootgebracht als het niet op de verpakking staat vermeld.

Kleur en geur

Als kip een afwijkende geur heeft, grauw verkleurd is, uitgedroogd of plakkerig is dan kun je deze beter niet kopen. Eet nooit vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.

Toevoegingen

Aan rauwe en onbewerkte kip mag in Nederland geen water worden toegevoegd. Wanneer de kip is gemarineerd of bewerkt dan mag het weer wel. Let ook goed op andere ingrediënten of hulpstoffen die kunnen zijn toegevoegd.

Keurmerk

Op iedere verpakking moet een keurmerk staan waarop bepaalde punten staan vermeld.

Voor kip zijn dat:

Europees biologisch keurmerk

EKO-keurmerk

Beter Leven keurmerk – 2 of 3 sterren

Demeter

Waar kan ik het beste kip kopen?

Je kunt het beste kip kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Als dit niet mogelijk is koop dan biologische kip met een officieel bio-label.

Tips:

1) Let bij het kopen van een hele kip of kipdelen op tekenen van versheid. Het vlees moet een frisse geur hebben, een roze kleur hebben en mag er niet slijmerig uitzien of een onaangename geur hebben

2) Houd rauwe kip gescheiden van ander voedsel thuis en tijdens de maaltijd bereiding om kruisbesmetting te voorkomen. Gebruik aparte snijplanken en keukengerei voor kip om verspreiding van schadelijke bacteriën te voorkomen

3) Was je handen, keukengerei en aanrecht met warm water en zeep nadat je rauwe kip hebt aangeraakt om zo het risico op door voedsel overgedragen ziekten te minimaliseren

4) Gebruik een voedselthermometer om ervoor te zorgen dat de kip een veilige interne temperatuur van 74°C heeft bereikt om schadelijke bacteriën te doden. Steek de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees zonder het bot aan te raken

Kip is een goede bron van verschillende vitaminen en mineralen

Tot slot

Is kip vlees stond centraal in dit artikel. Eet jij graag een lekker stukje vlees? En welk vlees heeft dan jouw voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Ketose

Grasgevoerd vlees

Carnivoor dieet

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *