Hummus ken je misschien wel als beleg, dressing of als dip en het komt in allerlei smaken en variaties. Het word al vele duizenden jaren gebruikt in de Mediterrane en Midden-Oosterse bevolking waar het bij verschillende gerechten word gebruikt.
Het is gebleken dat het ontstekingsremmende effecten heeft en kan helpen bij het verlagen van cholesterol- en triglyceridengehaltes. Maar dit is niet alles want wij gaan de vraag is hummus gezond nu uitgebreid voor je behandelen!
Als je hummus eet dat is gemaakt van verse ingrediënten dan is het enorm gezond voor je. Het bevat namelijk het volgende:
• Kikkererwten – Ideaal voor het verbeteren van de insulineresistentie, vezelinname en leverontgifting
• Olijfolie – Goed voor het verminderen van ontstekingen, het ondersteunen van het hart en het verbeteren van vitamine E gehalte
• Knoflook – Werkt als een krachtig antimicrobieel middel
• Citroensap – Helpt bij nierstenen en verbetert het vitamine C-gehalte
• Zeezout – Geweldige bron van natrium en mineralen
• Tahini – Rijk aan methionine en omega 3 vetzuren
Enkele voordelen van hummus zijn:
• Verminderen van ontstekingen
• Uitstekende bron van plantaardige eiwitten
• Helpt de spijsvertering en darmgezondheid
• Rijk aan vitamines en mineralen
• Ondersteunt de gezondheid van de botten
• Verhoogt de energie
• Beschermt de gezondheid van het hart
Is hummus gezond? Hier zijn de acht belangrijkste voordelen van hummus:
Helpt de spijsvertering en darmen gezond houden
Kikkererwten zijn een goede bron van vezels en deze hebben verschillende gezondheidsvoordelen zoals:
• Bevorderen van een gezond spijsverteringsstelsel
• Verzadigd en voldaan gevoel geven
• Verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid
Het binnen krijgen van voldoende vezels is gecorreleerd met een gezond lichaamsgewicht en verminderen van de kans op obesitas gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en nog veel meer. Humus is daarom een uitstekende aanvulling op elk vezelrijk dieet.
Goede bron van plantaardige eiwitten
Hummus is een goede eiwitbron voor vegetariërs, veganisten en mensen die alles eten. Kikkererwten vormen de basis van bijna alle humusrecepten en ze bevatten veel eiwitten, die kunnen helpen om je een verzadigd gevoel te geven nadat je ze hebt gegeten. Het gevoel van verzadiging zorgt er ook nog eens voor dat je tussen de maaltijden door minder snel gaat snacken.
Hummus word vaak gegeten met pitabrood of een ander soort volkoren graan en dit zorgt ervoor dat de kikkererwten en granen samen een “compleet eiwit” vormen. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft en vervolgens kan gebruiken voor energie.
Tahin word gemaakt van gemalen sesamzaadjes en dit is ook een geweldige bron van belangrijke aminozuren. Het zorgt ervoor dat tahin een ander compleet eiwit kan creëren in combinatie met kikkererwten, net zoals kikkererwten en granen dat doen.
Helpt bij het verminderen van ontstekingen
Ontsteking is de natuurlijke afweer van het lichaam om gifstoffen en ziektes uit het lichaam te verwijderen. Wanneer je lichaam een hoge mate van ontsteking heeft dan geeft dit aan dat je lichaam heeft geprobeerd voedsel-, omgevings- of medicinale gifstoffen te bestrijden. Voedingsmiddelen die ontstekingen helpen verminderen, helpen ook bij het verminderen van de kans op artritis en ze helpen het lichaam te genezen.
Hummus bevat knoflook, olijfolie en kikkererwten en dit zijn allemaal bekende ontstekingsremmende voedingsmiddelen. In een Koreaans onderzoek werd aangetoond dat extracten van knoflook ontstekingen kon helpen verminderen en ingezet kan worden bij het bestrijden van rimpels en veroudering. Hoewel knoflook al eeuwenlang wordt gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren en ziekten te genezen, worden er meer onderzoeken uitgevoerd om te begrijpen hoe en wat knoflook zo effectief maakt.
Het is ook gebleken dat olijfolie ontstekingen in het lichaam vermindert en ook kan helpen bij een gezond cholesterolgehalte.
Daarnaast kunnen kikkererwten niet alleen ontstekingen verminderen, maar ook bloedstolsels verminderen.
Rijk aan vitaminen en mineralen
Naast eiwitten en vezels bevatten kikkererwten die in humus worden gebruikt veel ijzer, foliumzuur, fosfor en B-vitamines. Deze stoffen zijn allemaal belangrijk voor vegetariërs en veganisten die vaak een tekort hebben aan deze voedingsstoffen.
Citroensap bevat ook een hoog gehalte aan vitamine C en antioxidanten. Tahin heeft een hoog gehalte aan:
• Magnesium
• Zink
• IJzer
• Calcium
• Koper
• Fosfor
En het bevat ook knoflook dat veel sporenelementen, antioxidanten en vitamines bevat zoals:
• Vitamine C
• Vitamine B6
• Mangaan
• Selenium
Deze stoffen zijn goed voor het hart en helpen de weerstand in het lichaam te versterken.
Helpt ziekte te bestrijden
Van kikkererwten is aangetoond dat ze:
• Hoge bloeddruk helpen verminderen
• Helpen beschermen tegen hartaandoeningen
Humus word vaak gegeten in mediterrane landen zoals Griekenland en Turkije. Het is bekend dat ze daar weinig hart- en vaatziekten hebben en vaak een lang leven leiden.
Dit kan te wijten zijn aan het hoge vezelgehalte in kikkererwten waardoor mensen te veel eten en schadelijk overgewicht voorkomen. Kikkererwten helpen ook om de slagaders vrij te houden van verkalking waardoor de kans op hartstilstand en beroerte afneemt.
Verschillende onderzoeken laten zien dat het eten van slechts één dagelijkse portie kikkererwten kan helpen de kans op een hartaanval te verkleinen en het “slechte” LDL-cholesterol in balans te houden.
Van kikkererwten is ook aangetoond dat ze beschermende eigenschappen hebben tegen kanker en met name darmkanker. Dit komt doordat kikkererwten het vermogen hebben om het spijsverteringsstelsel vrij te houden van schadelijke bacteriën en giftige ophopingen. Dit komt omdat de vezels van de erwten helpen om afval sneller uit het lichaam te transporteren.
Daarnaast is aangetoond dat een voedingspatroon dat rijk is aan bonen en kikkererwten hoge bloedsuikerspiegels verlaagt en de bloedsuikerspiegel in balans houd. Dit verkleint de kans op het ontwikkelen van diabetes of insulineresistentie.
Ondersteunt de gezondheid van de botten
Sesamzaad word gebruikt bij het maken van tahin en is een uitstekende bron van verschillende belangrijke botopbouwende mineralen zoals:
• Magnesium
• Calcium
• Fosfor
• Zink
• Koper
• IJzer
• Selenium
Als men ouder word dan is botverlies vooral bij vrouwen die door de menopauze gaan en hormonale verschuivingen ervaren een probleem.
Het sporenelement koper helpt de skeletstructuur sterk te houden door de binding van collageen aan elastine wat een belangrijke bouwsteen is van botten te vergemakkelijken. Tegelijkertijd kan calcium mogelijk helpen om botverlies te verminderen vooral op latere leeftijd. Van zink is aangetoond dat het een belangrijke factor is bij de ontwikkeling en groei van botten en bescherming bied aan de botten.
Studies hebben laten zien dat een tekort aan zink nauw verband houden met botgroei en dat zink kan bijdragen aan botvorming en gezonde mineralisatie bij zowel jongere mensen als oudere bevolkingsgroepen die meer risico lopen.
Verhoging van de energie
Kikkererwten bevatten zetmeel en dit is een complex koolhydraat dat je lichaam gestaag kan gebruiken voor energie. Zetmeel bevat natuurlijke suikers die het lichaam gemakkelijk gebruikt voor verschillende belangrijke functies. In tegenstelling tot eenvoudige suikers die in veel producten worden aangetroffen zoals geraffineerd meel, witbrood, pasta, frisdrank, snoep en de meeste andere bewerkte voedingsmiddelen duurt het lang voordat zetmeel na consumptie wordt afgebroken.
Dit betekent dat ze energie leveren verdeelt over een langere periode en de bloedsuikerspiegel niet op dezelfde manier laat stijgen als enkelvoudige koolhydraten die in bewerkte voedingsmiddelen worden aangetroffen. Het proces van het verteren en gebruiken van de glucose die in alle bonen en zetmeel wordt aangetroffen is langdurig. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel een tijdje stabiel blijft voordat deze weer daalt en je meer voedsel nodig hebt.
Beschermt de gezondheid van het hart
Studies laten zien dat diëten die rijk zijn aan extra vergine olijfolie op verschillende belangrijke manieren helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het regelmatig consumeren van olijfolie van goede kwaliteit is in verband gebracht met:
• Verminderen van schadelijk cholesterol
• Het glucosemetabolisme
• Het verbeteren van de bloeddruk
Van zowel olijfolie als sesamzaad is aangetoond dat ze ontstekingen helpen verminderen en belangrijke antioxidanten leveren. Hierdoor spelen ze beide een rol bij het behoud van de gezondheid van het hart door de structuur van slagaders en celwanden gezond te houden.
Ten slotte is aangetoond dat diëten rijk aan bonen en kikkererwten de gezondheid van het hart helpen beschermen. Dit komt omdat ze onder andere een lage score hebben op de glycemische index.
”Kikkererwten zijn één van de langst gegeten peulvruchten ter wereld”