Voeding > is humus gezond?

is hummus gezond
Expert: Jaap Gerrijts | 1 juni 2023 | Leestijd: 7 minuten 

Is hummus gezond?

Hummus is een heerlijke dip gemaakt van gekookte en gepureerde kikkererwten. Het komt van oorsprong uit de Arabische keuken en het is gezond, voedzaam en veelzijdig. Je kunt hummus eten als dip op brood, als beleg op een sandwich of als bijgerecht in een salade of warme maaltijd.

 

Is hummus gezond? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je zelf een overheerlijke hummus kunt maken. Lees je mee?!

Hummus helpt bij het verminderen van ontstekingen

Is hummus gezond?

Hummus ken je misschien wel als beleg, dressing of als dip en het komt in allerlei smaken en variaties. Het word al vele duizenden jaren gebruikt in de Mediterrane en Midden-Oosterse bevolking waar het bij verschillende gerechten word gebruikt.

Het is gebleken dat het ontstekingsremmende effecten heeft en kan helpen bij het verlagen van cholesterol- en triglyceridengehaltes. Maar dit is niet alles want wij gaan de vraag is hummus gezond nu uitgebreid voor je behandelen!

Als je hummus eet dat is gemaakt van verse ingrediënten dan is het enorm gezond voor je. Het bevat namelijk het volgende:

Kikkererwten – Ideaal voor het verbeteren van de insulineresistentie, vezelinname en leverontgifting

Olijfolie – Goed voor het verminderen van ontstekingen, het ondersteunen van het hart en het verbeteren van vitamine E gehalte

Knoflook – Werkt als een krachtig antimicrobieel middel

Citroensap – Helpt bij nierstenen en verbetert het vitamine C-gehalte

Zeezout – Geweldige bron van natrium en mineralen

Tahini – Rijk aan methionine en omega 3 vetzuren

 

Enkele voordelen van hummus zijn:

Verminderen van ontstekingen

Uitstekende bron van plantaardige eiwitten

Helpt de spijsvertering en darmgezondheid

Rijk aan vitamines en mineralen

Ondersteunt de gezondheid van de botten

Verhoogt de energie

Beschermt de gezondheid van het hart

 

Is hummus gezond? Hier zijn de acht belangrijkste voordelen van hummus:

 

Helpt de spijsvertering en darmen gezond houden 

Kikkererwten zijn een goede bron van vezels en deze hebben verschillende gezondheidsvoordelen zoals:

Bevorderen van een gezond spijsverteringsstelsel

Verzadigd en voldaan gevoel geven

Verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid 

Het binnen krijgen van voldoende vezels is gecorreleerd met een gezond lichaamsgewicht en verminderen van de kans op obesitas gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en nog veel meer. Humus is daarom een uitstekende aanvulling op elk vezelrijk dieet.

 

Goede bron van plantaardige eiwitten

Hummus is een goede eiwitbron voor vegetariërs, veganisten en mensen die alles eten. Kikkererwten vormen de basis van bijna alle humusrecepten en ze bevatten veel eiwitten, die kunnen helpen om je een verzadigd gevoel te geven nadat je ze hebt gegeten. Het gevoel van verzadiging zorgt er ook nog eens voor dat je tussen de maaltijden door minder snel gaat snacken.

Hummus word vaak gegeten met pitabrood of een ander soort volkoren graan en dit zorgt ervoor dat de kikkererwten en granen samen een “compleet eiwit” vormen. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft en vervolgens kan gebruiken voor energie.

Tahin word gemaakt van gemalen sesamzaadjes en dit is ook een geweldige bron van belangrijke aminozuren. Het zorgt ervoor dat tahin een ander compleet eiwit kan creëren in combinatie met kikkererwten, net zoals kikkererwten en granen dat doen.

 

Helpt bij het verminderen van ontstekingen

Ontsteking is de natuurlijke afweer van het lichaam om gifstoffen en ziektes uit het lichaam te verwijderen. Wanneer je lichaam een hoge mate van ontsteking heeft dan geeft dit aan dat je lichaam heeft geprobeerd voedsel-, omgevings- of medicinale gifstoffen te bestrijden. Voedingsmiddelen die ontstekingen helpen verminderen, helpen ook bij het verminderen van de kans op artritis en ze helpen het lichaam te genezen.

Hummus bevat knoflook, olijfolie en kikkererwten en dit zijn allemaal bekende ontstekingsremmende voedingsmiddelen. In een Koreaans onderzoek werd aangetoond dat extracten van knoflook ontstekingen kon helpen verminderen en ingezet kan worden bij het bestrijden van rimpels en veroudering. Hoewel knoflook al eeuwenlang wordt gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren en ziekten te genezen, worden er meer onderzoeken uitgevoerd om te begrijpen hoe en wat knoflook zo effectief maakt. 

Het is ook gebleken dat olijfolie ontstekingen in het lichaam vermindert en ook kan helpen bij een gezond cholesterolgehalte. 

Daarnaast kunnen kikkererwten niet alleen ontstekingen verminderen, maar ook bloedstolsels verminderen. 

 

Rijk aan vitaminen en mineralen

Naast eiwitten en vezels bevatten kikkererwten die in humus worden gebruikt veel ijzer, foliumzuur, fosfor en B-vitamines. Deze stoffen zijn allemaal belangrijk voor vegetariërs en veganisten die vaak een tekort hebben aan deze voedingsstoffen.

Citroensap bevat ook een hoog gehalte aan vitamine C en antioxidanten. Tahin heeft een hoog gehalte aan:

Magnesium

Zink

IJzer

Calcium

Koper

Fosfor

En het bevat ook knoflook dat veel sporenelementen, antioxidanten en vitamines bevat zoals:

Vitamine C

Vitamine B6

Mangaan

Selenium

Deze stoffen zijn goed voor het hart en helpen de weerstand in het lichaam te versterken.

 

Helpt ziekte te bestrijden

Van kikkererwten is aangetoond dat ze:

Hoge bloeddruk helpen verminderen

Helpen beschermen tegen hartaandoeningen

Humus word vaak gegeten in mediterrane landen zoals Griekenland en Turkije. Het is bekend dat ze daar weinig hart- en vaatziekten hebben en vaak een lang leven leiden.

Dit kan te wijten zijn aan het hoge vezelgehalte in kikkererwten waardoor mensen te veel eten en schadelijk overgewicht voorkomen. Kikkererwten helpen ook om de slagaders vrij te houden van verkalking waardoor de kans op hartstilstand en beroerte afneemt. 

Verschillende onderzoeken laten zien dat het eten van slechts één dagelijkse portie kikkererwten kan helpen de kans op een hartaanval te verkleinen en het “slechte” LDL-cholesterol in balans te houden.

Van kikkererwten is ook aangetoond dat ze beschermende eigenschappen hebben tegen kanker en met name darmkanker. Dit komt doordat kikkererwten het vermogen hebben om het spijsverteringsstelsel vrij te houden van schadelijke bacteriën en giftige ophopingen. Dit komt omdat de vezels van de erwten helpen om afval sneller uit het lichaam te transporteren.

Daarnaast is aangetoond dat een voedingspatroon dat rijk is aan bonen en kikkererwten hoge bloedsuikerspiegels verlaagt en de bloedsuikerspiegel in balans houd. Dit verkleint de kans op het ontwikkelen van diabetes of insulineresistentie. 

 

Ondersteunt de gezondheid van de botten

Sesamzaad word gebruikt bij het maken van tahin en is een uitstekende bron van verschillende belangrijke botopbouwende mineralen zoals:

Magnesium

Calcium

Fosfor

Zink

Koper

IJzer

Selenium

Als men ouder word dan is botverlies vooral bij vrouwen die door de menopauze gaan en hormonale verschuivingen ervaren een probleem.

Het sporenelement koper helpt de skeletstructuur sterk te houden door de binding van collageen aan elastine wat een belangrijke bouwsteen is van botten te vergemakkelijken. Tegelijkertijd kan calcium mogelijk helpen om botverlies te verminderen vooral op latere leeftijd. Van zink is aangetoond dat het een belangrijke factor is bij de ontwikkeling en groei van botten en bescherming bied aan de botten.

Studies hebben laten zien dat een tekort aan zink nauw verband houden met botgroei en dat zink kan bijdragen aan botvorming en gezonde mineralisatie bij zowel jongere mensen als oudere bevolkingsgroepen die meer risico lopen. 

 

Verhoging van de energie

Kikkererwten bevatten zetmeel en dit is een complex koolhydraat dat je lichaam gestaag kan gebruiken voor energie. Zetmeel bevat natuurlijke suikers die het lichaam gemakkelijk gebruikt voor verschillende belangrijke functies. In tegenstelling tot eenvoudige suikers die in veel producten worden aangetroffen zoals geraffineerd meel, witbrood, pasta, frisdrank, snoep en de meeste andere bewerkte voedingsmiddelen duurt het lang voordat zetmeel na consumptie wordt afgebroken.

Dit betekent dat ze energie leveren verdeelt over een langere periode en de bloedsuikerspiegel niet op dezelfde manier laat stijgen als enkelvoudige koolhydraten die in bewerkte voedingsmiddelen worden aangetroffen. Het proces van het verteren en gebruiken van de glucose die in alle bonen en zetmeel wordt aangetroffen is langdurig. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel een tijdje stabiel blijft voordat deze weer daalt en je meer voedsel nodig hebt.

 

Beschermt de gezondheid van het hart

Studies laten zien dat diëten die rijk zijn aan extra vergine olijfolie op verschillende belangrijke manieren helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het regelmatig consumeren van olijfolie van goede kwaliteit is in verband gebracht met:

Verminderen van schadelijk cholesterol

Het glucosemetabolisme 

Het verbeteren van de bloeddruk

Van zowel olijfolie als sesamzaad is aangetoond dat ze ontstekingen helpen verminderen en belangrijke antioxidanten leveren. Hierdoor spelen ze beide een rol bij het behoud van de gezondheid van het hart door de structuur van slagaders en celwanden gezond te houden. 

Ten slotte is aangetoond dat diëten rijk aan bonen en kikkererwten de gezondheid van het hart helpen beschermen. Dit komt omdat ze onder andere een lage score hebben op de glycemische index. 

 

 

”Kikkererwten zijn één van de langst gegeten peulvruchten ter wereld”

Waar wordt hummus van gemaakt?

Hummus is vrij simpel om zelf te maken en wij hebben de standaard ingrediënten voor je op een rij gezet.

Kikkererwten

Olijfolie

Knoflook

Citroensap

Zeezout

Tahin

 

Kikkererwten

Zoals alle bonen en peulvruchten bevatten kikkererwten veel plantaardige eiwitten en vezels. Ze helpen je een vol gevoel te geven, verbeteren de spijsvertering en helpen ook bij de gezondheid van het hart. 

Ze zijn ook één van de langst gegeten peulvruchten ter wereld. Ze maken al ruim 7500 jaar deel uit van bepaalde traditionele diëten. Daarnaast zijn kikkererwten een goede bron van drie voedingsstoffen die veel voorkomende symptomen van PMS helpen verminderen: 

Magnesium

Mangaan 

Vitamine B6

 

Knoflook

Rauwe knoflook biedt een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen zoals:

Selenium

Flavonoïden

Oligosacchariden 

Hoog zwavelgehalte 

Het regelmatig eten van rauwe knoflook kan helpen bij het verminderen van risicofactoren die verband houden met hartaandoeningen en verschillende vormen van kanker. Knoflook werkt ook als:

Ontstekingsremmer

Schimmelwerend

Antioxidant

Antiviraal

 

Olijfolie

Olijfolie die in hummus wordt gebruikt is erg gezond omdat het wordt geconsumeerd zonder de olie te verhitten. We weten inmiddels uit onderzoek dat olijfolie die herhaaldelijk of tot een zeer hoog niveau wordt verhit, kan oxideren en gehydrogeneerd kan worden.

Hummus word meestal gemaakt met extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit. Als je besluit om het zelf te maken, zorg er dan voor dat je nep-olijfolie vermijdt en zorg ervoor dat je extra vierge olijfolie koopt die echt puur en vrij van vulstoffen is.

 

Citroensap

Citroensap heeft een alkaliserend effect op het lichaam en de hoge zuurgraad bestrijdt die gebruikelijk is in de meeste moderne diëten. Daarnaast helpt citroensap:

De weerstand te verhogen

De spijsvertering te stimuleren 

De bloedsuikerspiegel stabiel te houden

 

Tahin

Tahin is gemaakt van gemalen sesamzaadjes en wordt beschouwd als één van de oudste specerijen ter wereld. Sesamzaad biedt ook verschillende belangrijke micronutriënten en macronutriënten van sporenelementen tot gezonde vetzuren.

Sesamzaadjes bevat ook het antioxidant vitamine E wat kan helpen bij het verminderen van het risico op:

Insulineresistentie

Bepaalde vormen van kanker 

Hartaandoeningen

 

Zeezout

Een onbewerkte hummus zal zeezout van goede kwaliteit bevatten om smaak toe te voegen in tegenstelling tot meer verwerkt tafelzout dat is gejodeerd. Zeezout en vooral Himalaya zeezout of Keltisch zeezout heeft tal van gezondheidsvoordelen. Ten eerste bevat het maar liefst 60 sporenelementen.

Het helpt ook om het vochtgehalte in evenwicht te houden en je gehydrateerd te houden. Het zorgt ook voor een gezond natrium gehalte die helpt de kaliuminname in evenwicht te houden. Himalaya zeezout bevat ook belangrijke elektrolyten en enzymen die helpen bij de opname van voedingsstoffen.

Onderzoek laat zien dat wanneer de ingrediënten in hummus worden gecombineerd, ze nog meer gezondheidsvoordelen bieden. Dit heeft te maken met de manier waarop de vetten, koolhydraten en eiwitten in hummus samenwerken om zo nog meer een verzadigd gevoel te geven na het eten ervan.

 Vanwege de vetten die in hummus worden aangetroffen, wordt de opname van voedingsstoffen ook verhoogd als je hummus combineert met andere voedzame en onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, vlees en vis.

 

 

“Hummus is gemakkelijk zelf te maken”

Hoe maak je hummus?

De beste hummus is degene die je zelf maakt! Het is vrij simpel om je eigen humus te maken van verse ingrediënten en hoe je dit doet lees je hieronder.

Wat heb je nodig?

INGREDIËNTEN:

1 blik kikkererwten of 250 gram gekookte kikkererwten

60 ml vers citroensap / 1 grote citroen

60 ml goed geroerde tahin

1 klein teentje knoflook, fijngehakt

2 eetlepels extra vierge olijfolie

1/2 theelepel gemalen komijn

Zout naar smaak

2 tot 3 eetlepels water

Scheutje paprikapoeder, om te serveren

 

Hoe maak je hummus?

1) Combineer de tahin en het citroensap in de kom van een keukenmachine en mix het gedurende 1 minuut

2) Schraap de zijkanten en bodem van de kom en mix nog 30 seconden. Deze extra tijd helpt de tahin te kloppen en crème te maken waardoor de humus zacht en romig word

3) Voeg de gehakte knoflook, komijn en een 1/2 theelepel zout toe aan de opgeklopte tahin en het citroensap

4) Mix gedurende 30 seconden, schraap de zijkanten en bodem van de kom en mix nog eens 30 seconden tot alles goed gemengd is

5) Open de kikkererwten, laat ze uitlekken en spoel ze af. Het is nog lekkerder om zelf gekookte kikkererwten te gebruiken want dit geeft meer smaak en textuur aan het gerecht. Het is ook het lekkerste als je de kikkererwten pelt voor je ze gebruikt. Voeg de helft van de kikkererwten toe aan de keukenmachine en laat 1 minuut draaien. Schraap de zijkanten en de bodem van de kom en voeg dan de rest van de kikkererwten toe en mix tot het mengsel dik en glad is gedurende 1 tot 2 minuten

5) Hoogstwaarschijnlijk zal de humus te dik zijn of nog kleine stukjes kikkererwten bevatten. Om dit op te lossen voeg je terwijl de keukenmachine aanstaat langzaam 2 tot 3 eetlepels water toe tot je de perfecte consistentie bereikt. Proef voor de smaak en voeg indien nodig wat zout toe

Je kunt bij het serveren wat olijfolie en paprikapoeder toevoegen aan de humus

 

 

”Hummus zit vol met belangrijke vitamines en mineralen”

Wat is de voedingswaarde van hummus?

Als je naar de voedingswaarde van hummus kijkt dan zal je zien dat het boordevol nuttige voedingsstoffen zit.

Een portie zelfgemaakte hummus van 100 gram bevat ongeveer: 

177 calorieën

20,1 gram koolhydraten

8,6 gram vet

4,9 gram eiwit

4 gram vezels

Het bevat ook:

Thiamine                           0,1 milligram  

Vitamine B6                     0,4 milligram 

Foliumzuur                       59 microgram 

Vitamine C                       7,9 milligram 

Magnesium                      29 milligram 

Kalium                               173 milligram 

Calcium                             49 milligram 

IJzer                                   1,6 milligram 

Fosfor                               110 milligram 

Koper                                0,2 milligram 

Zink                                   1,1 milligram 

Mangaan                         0,6 milligram 

 

 

”Aubergine, geroosterde paprika, jalapeno en zwarte boon”

Welke verschillende soorten hummus zijn er?

Er zijn eindeloos veel manieren om hummus te gebruiken. Zo kan je het als dip samen met volkoren gekiemd brood of crackers, als dressing over een salade en zelfs als een gezonde vervanging voor andere beleg zoals jam of boter. Vanwege de verschillende soorten hummus die nu in de supermarkt verkrijgbaar zijn, is het vinden en gebruiken van humus nog nooit zo eenvoudig geweest.

Als je een natuurvoedingswinkel bezoekt, bekijk dan zeker de hummus afdeling want de kans is groot dat ze verschillende variëteiten hebben die anders zijn dan in de supermarkt. In vegetarische winkels is het gebruikelijk om humus te vinden die is gemaakt van andere soorten bonen zoals zwarte bonen, edamame of linzen en andere ingrediënten die elke saaie maaltijd kunnen opfleuren. 

Enkele van deze soorten hummus zijn:

Zoete aardappel

Aubergine 

Zwarte Boon

Koriander

Jalapeno

Kerrie

Geroosterde rode paprika

 

 

”Hummus word al vele honderden jaren gegeten”

Wat is de geschiedenis van hummus?

Hummus heeft een rijke traditie en het word door sommigen mensen zelfs een “oud” voedsel genoemd. Het werd namelijk door belangrijke historische figuren in het Midden-Oosten gegeten.

Volgens oude geschriften werd hummus voor het eerst gegeten in Egypte rond de 13e eeuw. Het recept dat toen werd gebruikt verschilde van het huidige recept omdat het tahin er niet in werd gebruikt en in plaats daarvan andere noten bevatte.

Tegenwoordig speelt hummus nog steeds een belangrijke rol in het dieet van veel bevolkingsgroepen die over de hele wereld leven en voornamelijk in het Midden-Oosten. Hummus wordt gewoonlijk bij elke maaltijd in Israël geconsumeerd en vaak opgenomen in alle mezzeh-tafels in Syrië en Turkije. 

In deze landen wordt het de meeste dagen als ontbijt gegeten samen met brood.

Tips:

1) Zorg er voor dat de hummus die je koopt niet vol zit met conserveermiddelen, chemicaliën, soja en andere toevoegingen.

2) De beste hummus maak je in een keukenmachine met een groot S-vormig mes. Als je deze hebt dan voldoet een mixer ook

3) Als je de kikkererwten zelf kookt, kook ze dan goed. Ze moeten heel zacht zijn en nog steeds hun vorm behouden. Je moet nog wel in staat zijn om de schil makkelijk te verwijderen. De beste manier om erachter te komen of ze goed gekookt zijn is er zachtjes in te drukken. Ze moeten namelijk makkelijk een puree kunnen vormen

4) Voor de beste hummus gebruik je gedroogde kikkererwten. Zorg dat je de erwten goed kookt zodat ze zacht genoeg zijn om er hummus van te kunnen maken

Hummus is een rijke bron van vitamines en mineralen

Tot slot

Is hummus gezond stond centraal in dit artikel. Ben jij een liefhebber van hummus? En maak je zelf weleens hummus? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Goji bessen

Wat is quinoa

Jujube

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *