Is honing goed voor je gezondheid? Honing wordt al vele duizenden jaren gebruikt als voeding en waneer je er niet teveel van eet dan is het goed voor je. Honing zit namelijk boordevol antioxidanten, B vitamines en mineralen. Als je een liefhebber van honing bent is het belangrijk dat je de juiste soort kiest. Honing dat verkocht wordt in supermarkten is ‘duur’ geprijsd en bevat alleen maar suiker.
Is honing goed voor je gezondheid? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke honing je moet kopen en welke je in de supermarkt moet laten staan. Lees je mee?!
Honing kan goed voor je zijn als je de juiste honing kiest. We hebben het over rauwe honing waar alle goede stoffen nog in zitten. De meeste honing uit de supermarkt is gepasteuriseerde honing welke verwarmd en deze stoffen niet meer werkzaam zijn. In feite koop je een duur potje met suikers die je lichaam weer kan omzetten in vet.
Honing is een zoetstof die ook veel goede dingen heeft. Het bevat echter nog steeds 50% fructose en 50% glucose. Dit betekent dat het je gewichtsverlies kan vertragen en het heeft een relatief hoge glycemische index.
Bepaalde soorten honing zoals tupelohoning staan veel lager op de glycemische index. Als je honing wilt consumeren dan kun je het beste rauwe honing gebruiken. Neem dagelijks niet meer dan één eetlepel honing. Als je last hebt van overgewicht of andere gezondheidsproblemen dan is één theelepel per dag aan te raden.
Wat zijn de voordelen van rauwe honing:
• Het is antimicrobieel
• Het is ontstekingsremmend
• Het kan helpen bij allergieën
• Het helpt de bloeddruk te verlagen
• Het bevat B-vitamines, magnesium, calcium en kalium
• Het bevat fytonutriënten
• Bevat antioxidanten
• Het kan complicaties door diabetes verminderen
”Honing bevat ook veel fructose”
Is honing een goede suikervervanger?
Honing word vaak gebruikt als suikervervanger maar is dit wel ok? Honing in de thee, honing in de kwark en honing op brood. Je kunt het overal mee combineren maar is dit wel zo’n goed idee?
Honing versus suiker:
• Gewone tafelsuiker is samengesteld uit 50% glucose en 50% fructose
• Honing is 60% fructose en 40% glucose
Fructose is op de glycemische index 19, en dit is laag. Maar de glucose in honing gaat rechtstreeks naar de lever. Fructose moet in de lever worden gemetaboliseerd en kan insulineresistentie, leverbeschadiging en leververvetting veroorzaken. Honing is daarom geen goede suikervervanger.
”Honing heeft verschillende positieve effecten op het lichaam”
Wat zijn de voordelen van honing?
Honing word al vele duizenden jaren door de mens gebruikt. Zo kan het gecombineerd worden met andere kruiden in de thee maar het word ook gebruikt voor wonden, huid en allergieën.
Wat zijn enkele voordelen van honing?
Verlichting van hoestklachten
Onderzoek wijst uit dat een enkele dosis honing de slijmafscheiding en hoest kan helpen verminderen. Een onderzoek liet zien dat honing net zo effectief was als difenhydramine en dextromethorfan. Dit zijn twee ingrediënten die vaak worden gebruikt in vrij verkrijgbare hoestmiddelen.
Helpt bij het bestrijden van allergieën
Het bijenstuifmeel in honing helpt de immuniteit te versterken en kan allergiesymptomen verbeteren met een concept dat immunotherapie wordt genoemd. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van lokaal stuifmeel de gevoeligheid van een persoon in de loop van de tijd vermindert waardoor allergiesymptomen verminderen. Zorg er daarom voor dat je altijd honing neemt van de lokale imker bij je in de buurt als je het wilt gaan gebruiken bij het bestrijden van allergieën.
Bevat verschillende antioxidanten
Honing bevat gezondheids bevorderende antioxidanten die helpen vrije radicalen in het lichaam te blokkeren en een aantal ziekten te voorkomen. Onderzoek toont aan dat het consumeren van honing de niveaus van ziekte bestrijdende polyfenolen in het bloed en andere antioxidanten die de enzymactiviteit ondersteunen helpt verhogen.
Helpt bij de genezing van wonden
Verschillende onderzoeken laten zien dat honing een antibacterieel middel is dat wondgenezing bevordert en een onherbergzame omgeving voor bacteriën creëert. Het kan worden gebruikt voor de behandeling van wonden, brandwonden en huidzweren.
Bevorderen van de slaap
Honing helpt herstellende slaap te bevorderen. Het helpt de glycogeenvoorraad van de lever aan te vullen en voorkomt dat de hersenen naar brandstof zoeken waardoor je ‘s nachts wakker kunt blijven.
Het eten van honing bevordert ook de afgifte van melatonine in de hersenen omdat het de afgifte van tryptofaan helpt te stimuleren.
”Manuka honing komt uit Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Australië”
Wat is manuka honing?
Manukahoning is een specifieke honingsoort die verschillende natuurlijke chemicaliën bevat die allerlei heilzame effecten creëren. Het is geproduceerd uit nectar van de Mānukaboom die uitsluitend voorkomt in Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Australië.
Ook al kan Manukahoning je bloedsuikerspiegel beïnvloeden, het kan je op veel verschillende manieren helpen. In één onderzoek werkte Manukahoning beter dan een antibioticum en bepaalde medicijnen tegen hoesten. Het is ook aangetoond dat het de symptomen van een zere keel vermindert.
Andere voordelen van Manukahoning:
• Het kan helpen bij alle soorten brandwonden
• Het is geweldig voor wondgenezing, zweren en doorligwonden
• Het heeft anti-allergie effecten
• Het heeft ontstekingsremmende effecten
• Het kan een infectie van de bovenste luchtwegen helpen remmen
• Het heeft antitrombotische effecten
• Het ondersteunt het immuunsysteem
• Het kan streptokokkenbacteriën helpen remmen
• Het kan helpen bij gingivitis en parodontitis
Manuka honing is verkrijgbaar in verschillende MGO-beoordelingen. Hoe hoger het getal op het etiket des te beter de gezondheidsvoordelen en antibacteriële eigenschappen het bevat.
MGO is een stof die van nature voorkomt in verschillende voedingsmiddelen en planten. Bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij Manuka honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom deze honing zo bizar duur is.
Je moet Manukahoning niet als vast onderdeel van het dieet opnemen omdat het veel suiker bevat. Voor een hoest of keelpijn kun je het zeker proberen.
”Zelfgemaakt hoestsiroop is een effectief middel bij hoest en keelpijn”
Recept zelfgemaakte hoestsiroop met honing
Zelfgemaakte hoestsiroop met honing is een natuurlijke middel tegen hoest en keelpijn en bevat Manukahoning, citroen, appelciderazijn en water. Het actieve ingrediënt dat de meeste voordelen oplevert is manukahoning. Als je geen Manuka honing hebt kies dan voor lokale rauwe honing
Hier lees je hoe je zelfgemaakte hoestsiroop maakt.
Ingrediënten:
2 eetlepels appelazijn
2 eetlepels citroensap of een gemengde citroen
2 eetlepels Manukahoning of rauwe lokale honing
0,25 liter water
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in een grote pot en doe de deksel erop. Schud het mengsel goed door elkaar en bewaar het in de koelkast. Neem één shot van ongeveer een klein borrelglaasje van de hoestsiroop per keer. Je kunt dit meerdere keren per dag doen. Let op, verwarm dit mengsel niet.
Een ander geweldig huismiddeltje tegen hoest of keelpijn is hete thee van gladde iepenschors met een eetlepel Manukahoning. Wacht wel tot de thee iets is afgekoeld om de honing toe te voegen.
”Geef geen honing aan baby’s”
Wat zijn de gevaren van honing?
Honing is voor de meeste mensen volledig veilig om te gebruiken. Let er wel op dat kinderen jonger dan 12 maanden nooit honing mogen consumeren omdat het een potentiële bron is van botulismesporen. Dit is een soort bacterie die giftig kan zijn voor baby’s.
Tips:
1) Zorg ervoor dat de honing die je koopt rauw en niet gepasteuriseerd is
2) Als je honing in de thee gebruikt wacht dan tot de thee wat is afgekoeld voor je de honing eraan toevoegt. Op deze manier blijven de stoffen in de honing werkzaam omdat ze niet verbranden
3) Neem niet meer dan 1 eetlepel honing per dag. Als je last hebt van overgewicht houd je dan aan 1 theelepel per dag
Ins honing goed voor je gezondheid stond centraal in dit artikel. Ben jij een liefhebber van honing? En doe je weleens een schep honing in de thee? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!