eigeel gezond
Expert: Jaap Gerrijts | 10 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten 

Is eigeel gezond?

Is eigeel gezond? ‘Breek de dag, tik een eitje’ & ‘Een ei hoort erbij’. Wie kent deze slogans nou niet? Het waren bekende ‘kreten’ uit reclamespotjes in de jaren 80/90 ter promotie voor het eten van eieren. Lang werd gedacht dat alleen het eiwit goed voor je was en het eigeel juist niet. We weten nu dat eieren een goede bron van vitaminen en mineralen zijn die een gunstig effect hebben op je lichaam en je gezondheid.  

Is eigeel gezond? Omdat er veel misverstanden bestaan omtrent het eten van eieren leggen we dat in dit uitgebreide artikel aan je uit. Lees je mee?!

Is eigeel gezond?

Eieren worden al zo lang de mens leeft gegeten. Tegenwoordig is de ei nog steeds enorm populair en het word gebruikt in allerlei gerechten. Soms lees je in een nieuwsbericht dat eieren gezond zijn en een ander moment word het vergeleken met het roken van sigaretten. Wat is hier precies van waar en is eigeel echt gezond?

Eigeel en dus de eidooier is het gezondste deel van een ei. Het zit vol gezonde stoffen zoals aminozuren, vitamines, mineralen en zelfs antioxidanten!

Om direct maar met de deur in huis te vallen hebben we hier een overzicht gemaakt wat er precies in een ei zit.

EI WIT                                           EI Dooier

Eiwit                      3.6g                                  2.7g

Calcium           2,3 mg                            21,9 mg

Fosfor                  5mg                             66,3mg

Kalium               53mg                             18.5mg

Natrium            54 mg                             8,2 mg

Zink                   0.1mg                              0.4mg

Selenium        6.6mcg                           9.5mcg

B1                     0.01mg                             0.3mg

Foliumzuur     1,3 mcg                       24,8 mcg

B12                 0,03mcg                      0.331mcg

A                       0IE                                  245IE

E                        0IE                              0.684IE

D                       0IE                                  18.3IE

K                        0IE                               0.119IE

DHA                    0mg                             94mg

Carotine           0mcg                           21mcg

 

Zoals je kunt zien zitten de meeste voedingsstoffen in eigeel en niet in het witte gedeelte van een ei. Er zit ook nog jodium, magnesium, luteïne, choline, fosfolipiden, biotine en zeaxanthine in.

Er zitten veel gezonde stoffen in een ei en daarom is het eten van eigeel gezond voor je. We gaan verderop in dit artikel enkele punten behandelen waarom het eten van eieren goed voor je is en ontkrachten deze mythen.

  

”Eieren maken deel uit van de gezondste dierlijke producten”

Wel of geen eidooier eten?

Wanneer je de eidooier laat staan en alleen het witte gedeelte van een ei eet dan krijg je veel minder gezonde voedingsstoffen binnen. De calorieën en vetten in een ei zorgen in combinatie met alle voedingsstoffen ervoor dat je sneller een vol gevoel hebt en daardoor juist minder calorieën eet. Het is dan ook niet waar dat eieren ongezond zijn vanwege de vetten of calorieën. 

Vetten

Eigeel bevat een klein beetje verzadigd vet en het meeste is onverzadigd vet. Deze vetten zorgen er juist voor dat vet verbrandende hormonen in balans blijven. In een onderzoek onder mensen die dagelijks ei aten tijdens het ontbijt werd er een andere groep genomen die alleen granen en brood aten als ontbijt. 

De uitkomst gaf aan dat de mensen die ei aten een gezond gewicht bleven houden of zelfs afvielen terwijl de andere groep aan kwam. Men denkt dat de ei etende groep minder honger had gedurende de dag en de groep die granen at juist meer schommelingen in hun bloedsuiker ondervonden. Door deze schommelingen krijg je meer trek en eet je tussendoor meer.

Eiwit

Het witte gedeelte van een ei noemt men ook wel eiwit. Dit gedeelte is veel minder voedzaam dan het gele gedeelte. Het eiwit bevat weinig voedingsstoffen terwijl het eigeel juist vol zit met voedingsstoffen. Dit is ook niet zo raar want als een kuiken uit een ei moet komen dan eet het tijdens het groeien het eigeel op. Dit is de voeding van een ongeboren kuiken! 

Wanneer je alleen maar het witte gedeelte eet dan mis je gezonde aminozuren die in het eigeel zitten die juist de opneembaarheid van eiwitten verhoogt. Je kunt daarom beter beide gedeeltes eten zodat je lichaam de voedingsstoffen beter op kan nemen.

Choline

Eieren bevatten de stof choline die ontstekingen in je lichaam helpt verlagen. De stof is belangrijk voor je hersenen en helpt je hart- en bloedvatenstelsel reguleren. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat eieren eten het risico op beroertes en hartaanvallen helpt verlagen. Dit komt door het eiwit wat in eieren zit er voor zorgt dat een stofje genaamd fibrinogeen omgezet kan worden in fibrine. 

Luteïne 

Luteïne zit in eieren en het helpt je ogen beschermen tegen staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Luteïne in eieren wordt veel makkelijker door je lichaam opgenomen dan de luteïne die je uit groentes haalt. 

Vitamines

Eigeel zit vol belangrijke vitamines zoals vitamine A, B, D, E en K. Deze vitamines worden extra goed door je lichaam opgenomen door de combinatie met aminozuren die er in een ei zitten.

Mineralen

Eigeel zit ook vol belangrijke mineralen zoals ijzer, zink, selenium, natrium, fosfor, calcium en jodium. Deze mineralen hebben een antioxiderende werking en zijn betrokken bij verschillende belangrijke lichaamsprocessen. Wanneer je een ei eet dan vul je je lichaam aan met allerlei nuttige voedingsstoffen en daarom is het eten van een ei goed voor je!

 

 

”Cholesterol is onmisbaar voor een gezond lichaam”

Cholesterol in eigeel

Wist je dat ruim 70% van alle mensen helemaal geen verhogend cholesterol heeft door het eten van eieren? 

Er zit ongeveer 200 milligram cholesterol in eigeel. Cholesterol heeft een slechte naam maar zo slecht is cholesterol helemaal niet. Je lichaam heeft cholesterol nodig om goed te functioneren. Wanneer je last hebt van laaggradige ontstekingen in je lichaam dan maak je extra cholesterol aan om dit tegen te gaan. Cholesterol kun je vergelijken met water wat je nodig hebt om een brand te blussen. Zonder voldoende cholesterol kan je lichaam de ontstekingen niet verminderen en dit kan resulteren in lichamelijke klachten en zelfs ernstige ziektes.

Een recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van eigeel je goede HDL-cholesterol verhoogd. Dit betekent dat je cholesterol verhouding en hiermee je bloed verbetert door het eten van ei. Andere onderzoeken hebben dit bevestigd en laten zien dat het eten van eieren kan helpen bijdragen aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Cholesterol wat in eieren voorkomt heeft in werkelijkheid maar een kleine invloed op je bloedcholesterol. Andere stoffen zoals suikers, transvetten en verzadigde vetzuren spelen daarentegen een grote rol bij het verhogen van je slechte LDL-cholesterol in je bloed.

Daarnaast maakt je lichaam ruim 75% van alle cholesterol zelf aan in je lever. Dit betekent dat ongeacht wat je eet, een hoog cholesterol gehalte veroorzaakt je lichaam zelf en je kunt een ei hier niet de schuld van geven. Wanneer je geen cholesterol binnen krijgt via je voeding dan moet je lever zelfs harder werken om het zelf te produceren.

 

 

”Rauw ei kan salmonella bacterie bevatten”

Rauwe eieren eten?

Sporters nemen vaak een shake met rauwe eieren om gemakkelijk extra magere proteïne binnen te krijgen. Wanneer je een ei verhit dan gaan er namelijk bepaalde voedingstoffen verloren. Wanneer je een ei rauw eet dan zitten er meer voedingswaarde in echter de opname van proteïne is iets lager. 

Daarnaast bestaat er een kans dat je lichaam minder goed vitamine B8 kan opnemen als je veel rauwe eieren eet.

Het eten van rauwe eieren kan ook besmetting met bacteriën zoals salmonella veroorzaken. Deze salmonella bacterie kan ervoor zorgen dat je een infectie in je darmen krijgt.

Een rauw ei eten kan goed voor je zijn als je het af en toe doet. Ben je zwanger of onder de 12 jaar dan kan het eten van rauwe eieren gevaarlijk zijn en wij raden dit dan ook af.

 

”Je hebt cholesterol nodig voor je hersenen, cellen, membranen en hormoonproductie”

Hoeveel eieren per dag?

Je kunt zonder problemen gerust iedere dag een ei eten. Ben je vegetariër dan kun je zonder problemen twee eieren op een dag eten. Zelfs bij het eten van meer eieren op een dag hoeft er geen probleem te zijn. Zolang je gezond eet, veel beweegt en tegen eieren kan dan is er geen bezwaar.

Sommige mensen kunnen namelijk niet tegen eieren en hebben hier zelf geen weet van. Eieren kunnen voor bepaalde mensen een allergische reactie veroorzaken zoals vermoeidheid en een futloos gevoel. Als je wilt weten of je allergisch bent voor eieren dan kun je een voedselintolerantietest doen.

Gekookt of bakken?

Er zijn veel verschillende manieren om een ei te bereiden. Je kunt ze koken, bakken, pocheren of rauw eten. Een gezonde manier om je ei te bereiden is door hem te pocheren of zacht te koken.

Hoe pocheer je een ei?

Breng een ruime pan water tegen de kook aan

Maak met een lepel een draaikolk in het water, dit doe je door grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft.

Breek het ei in het midden van de draaikolk

Wacht 3 minuten voor een zacht eitje of 5 minuten voor een hard eitje

Schep vervolgens het ei uit het water met een schuimspaan en laat het ei op een stukje keukenpapier uitlekken

Hoe kook je een ei? 

Neem een pan kokend water en voeg er een snufje zout aan toe. Je kunt een gaatje in het ei prikken maar dit hoeft niet. Als je wilt voorkomen dat je ei breekt warm hem dan even op onder de warme kraan voor je hem in kokend water stopt.

De kooktijd van een middelgroot ei, direct in kokend water is:

Zachtgekookt ei: 3 tot 4 minuten

Half zachtgekookt ei: 4 tot 5 minuten

Hardgekookt ei: 7 tot 8 minuten

Wil je liever een rauw ei eten zorg er dan voor dat het ei vers en biologisch is om bacteriën te voorkomen.

 

 

”Een kip hoort buiten te scharrelen”

Welke eieren kan je het beste kopen?

Als je zelf geen tuin hebt of geen kippen kunt houden dan kan je eieren gemakkelijk in de supermarkt kopen. Er zijn verschillende soorten eieren en je kunt ze onderscheiden door de code die erop is gedrukt. Deze code is verplicht en laat zien op wat voor manier de kippen leven.

Code 0 – Biologische Eieren

Code 1 – Vrije uitloop Eieren

Code 2 – Scharrel Eieren

Code 3 – Kooi Eieren of Legbatterij Eieren

Als je eieren uit de supermarkt koopt kies dan altijd voor biologische eieren. Deze kippen hebben ruimte en komen buiten waar ze insecten, wormen en gras eten. Deze eieren smaken vaak beter dan legbatterij eieren en zijn simpelweg het meest gezond voor je.

Je kunt ook eieren kopen bij een boer bij je in de buurt. Je kunt navraag doen of deze eieren biologisch zijn want deze eieren bevatten meer vitamines en mineralen. Bovendien zijn ze vaak goedkoper dan eieren in de supermarkt. Bewaar de eieren in de koelkast, zo blijven ze het langst vers.

Tips:

1) Eet biologische eieren van een boer of uit je eigen tuin

2) Laat je niet misleiden door fabels over eieren met teveel cholesterol

3) Als je denkt een intolerantie voor eieren te hebben neem dan contact op met je huisarts voor een test

4) Kook of pocheer je eieren kort voor het behoud van voedingsstoffen

Tot slot

Op de vraag is eigeel gezond hebben we in dit artikel antwoord gegeven. Lust je graag een ei? Hoeveel eieren per week eet je? Kook je dan je eieren of bak je ze? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel interessant vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *