
Is een te hoog cholesterol gevaarlijk?
Is een te hoog cholesterol gevaarlijk? Cholesterol is een belangrijke bouwstof bij de aanmaak van verschillende hormonen en bij de opbouw van de celwand. Zonder cholesterol kunnen we niet leven, maar een verhoogd cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Ja en nee is het antwoord daarop. Een verhoogd cholesterol gehalte kan ook de kans verkleinen op hart- en vaatziekten.
Is een te hoog cholesterol gevaarlijk? Het antwoord daarop vind je in dit artikel. Lees je mee?!
Is een te hoog cholesterol gevaarlijk?
Je lever produceert cholesterol en ook in voeding zit cholesterol. Het is van groot belang bij ondermeer de aanmaak van verschillende hormonen en de opbouw van de celwand. Ook helpt cholesterol bij het produceren van gal en vitamine D.
Cholesterol en vetzuren worden in je bloed getransporteerd in zogenaamde vetbolletjes. Dit komt omdat je bloed voor meer dan de helft uit water bestaat en daarom moeite heeft om het vettige cholesterol te vervoeren. Het wordt daarom in de lever aan een eiwit of proteïne gekoppeld en deze koppeling noemen we lipoproteïne. ‘Lipo’ verwijst naar de term voor een vetstof namelijk, lipide.
Je kunt de cholesterolconcentratie in verschillende vetbolletjes meten. Als het in slechte vetbolletjes zit gaat dit gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Als het in het goede vetbolletjes zit gaat dit gepaard met een lager risico op hart-en vaatziekten.
Wat zijn nou goede vetbolletjes en wat zijn slechte vetbolletjes? We leggen dat hieronder voor je uit.
LDL en HDL-cholesterol
Er zijn twee soorten cholesterol. HDL-cholesterol en LDL-cholesterol. We noemen LDL-cholesterol ook wel het ‘slechte’ cholesterol omdat dit een risicofactor is voor slagaderziekte. Als je LDL-cholesterolgehalte in je bloed te hoog is dan kan het zich gaan afzetten in de binnenwand van je slagaders. Dat afzetten gebeurt vooral op plaatsen waar de slagaderwand beschadigd en minder glad is.
Dit is een sluimerend proces en is de belangrijkste oorzaak van een hartinfarct of een beroerte!
HDL-cholesterol heeft juist een gunstig effect omdat het het ‘slechte’ cholesterol kan afvoeren. Om deze reden wordt HDL-cholesterol ook wel het ‘goede’ cholesterol genoemd.
Om deze twee soorten goed uit elkaar te kunnen houden moet je het volgende onthouden: LDL-cholesterol transporteert cholesterol van je lever naar het lichaam. HDL-cholesterol brengt het overtollige cholesterol weer terug naar je lever om te worden afgebroken.
Meten = weten!
Het is aan te raden na je veertigste levensjaar je cholesterol jaarlijks te laten meten bij je huisarts.
Je cholesterolgehalte wordt bepaald met een bloedtest. Uit de bloedtest komen een aantal waarden, zoals het totale cholesterol.
Totaal cholesterol:
– Gewenst: lager dan 5,0 mmol/l
– Sterk verhoogd: boven de 8,0 mmol/l

Naast de totaal cholesterol worden ook de LDL-, HDL- en het triglyceridengehalte van je bloed gemeten.
– Een LDL-cholesterol onder de 3,0 mmol/l is over het algemeen goed.
Als je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten is de streefwaarde voor LDL-cholesterol lager.
– Lager dan 2,6 mmol/l wanneer je een hoog risico hebt op hart- en vaatziekten
– Lager dan 1,8 mmol/l wanneer je hart- en vaatziekten hebt en jonger bent dan 70 jaar.
Er is bij HDL-cholesterol geen streefwaarde maar een hogere waarde geeft mogelijk een lager risico op hart- en vaatziekten.
– HDL-waarde bij mannen hoger dan 1,0 mmol/l
– HDL-waarde bij vrouwen hoger dan 1,2 mmol/l
Ook voor het triglyceridengehalte geldt geen streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten.
Hoe gevaarlijk is te hoge cholesterol?
Er zijn twee soorten lipoproteïnes: HDL en LDL. Het onderscheid is enorm belangrijk omdat het effect tegengesteld is. Een hoog HDL-cholesterol in je bloed maakt de kans op slagaderziekte kleiner. Een hoog LDL-cholesterolgehalte maakt de kans op slagaderziekte juist groter.
Dit komt omdat HDL en LDL een ander functie hebben. Eigenlijk moeten we kijken naar de oorzaak van een hoog LDL gehalte. Het eten van geraffineerde koolhydraten, suikers en bewerkt voedsel zorgt voor ontstekingen in je lichaam.
Cholesterol wil deze ontstekingen genezen en doet dit door meer LDL-cholesterol aan te maken. Hierdoor loop je bij het langdurig eten van deze voedingsmiddelen en weinig beweging juist de kans op het dichtslibben van je aders omdat het LDL-cholesterol in je aders blijft plakken.
Aan je LDL-cholesterol blijft vervolgens ook vet en kalk plakken waardoor je aders nauwer worden. Iets wat je absoluut wilt voorkomen!
Wat kan ik zelf doen?
Natuurlijk is het belangrijk om een goede leefstijl na te streven om je lichaam gezond te houden. Dat betekent dagelijks bewegen en voldoende gezonde voeding! Heel cliché misschien en zo oud als de weg naar Rome. Wat kun je zelf doen wanneer je een te hoog cholesterol hebt?
Indien je, net als de helft van alle Nederlanders, te zwaar bent of last hebt van overgewicht, is het verstandig om af te vallen. Roken verhoogt het ‘slechte’ LDL-cholesterol dus hebben we maar één advies voor je: stoppen. De helft van alle rokers sterft, vaak vroegtijdig aan de gevolgen hiervan.
Zorg ervoor dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt. Ze zitten onder andere in groente en fruit. Volkoren granen, zaden, vette vis en olijfolie is iets wat wekelijk op je boodschappenlijstje moet staan.
Wat je absoluut moet vermijden zijn suikers, geraffineerde koolhydraten (wit brood, witte bloem, pasta koekjes en andere producten met veel suikers) en transvetten (harde margarines, frituurvet, bak- en braadvetten, gebak, koek en snacks).
Transvet is nog slechter voor je gezondheid dan verzadigd vet. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten!
Vitamine B en C zorgen ervoor dat het ‘slechte’ LDL-cholesterol minder goed aan je aders blijft plakken en vitamine K2 activeert een eiwit dat de verkalking in je aders tegengaat. Het zit ondermeer in kaas, kwark en een beetje in vlees, lever en eieren.
