insecten eten
Expert: Jaap Gerrijts | 27 april 2023 | Leestijd: 7 minuten

Insecten eten

Insecten eten is niet nieuw. Insecten worden al vele duizenden jaren door de mensheid gegeten en het is voor veel mensen een goede bron van eiwitten. We leven in een tijd waar er een overvloed aan voeding is en daarom vragen veel mensen zich af of het eten van insecten wel echt noodzakelijk is. 

Is insecten eten goed voor je? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we je wat de voordelen en nadelen van insecten eten zijn. Lees je mee?!

Insecten eten

Wist je dat mensen al duizenden jaren insecten eten om te overleven? In delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika is het nog heel gewoon en de laatste tijd word het steeds meer gepromoot in Westerse landen omdat het beter voor het milieu zou zijn.

insecten worden aangeprezen als het “eiwit van de toekomst” en in landen als Frankrijk word er tegenwoordig zelfs pasta verkocht met sprinkhanen en krekels er in. Het is onlangs toegestaan in Europa om krekels, meelwormen en sprinkhanen in voedsel te verwerken en dit gaat steeds grotere vormen aannemen.

Op dit moment eten er ongeveer twee miljard mensen over de hele wereld regelmatig insecten. Op dit moment zijn er bijna 2000 eetbare insecten waar je uit kunt kiezen en het breid zich steeds verder uit. Insecten eten klinkt misschien vies maar het word gezien als veilig en gezond, toch zijn er bepaalde insecten waar je beter niet teveel van kunt eten omdat er niet genoeg onderzoek naar is gedaan wat het kan doen met de gezondheid. 

Daarnaast zijn er bepaalde insecten waar stofjes inzitten die kanker verwekkend zijn en daarom wil je die zoveel mogelijk vermijden. Daarnaast worden de meeste insecten gekweekt en deze kunnen gevaarlijke parasieten bevatten die schadelijk voor de gezondheid zijn.

Enkele voorbeelden van eetbare insecten: 

Krekels

Meelwormen

Sprinkhanen

Kevers

Zijderupsen

Waterinsecten

Miereneieren 

Termieten

Larven

Cicaden 

Bamboe wormen

Bijen larven

 

 

”Insecten worden tegenwoordig in allerlei soorten eten verwerkt”

Voeding waar insecten in verwerkt worden

Door de nieuwe EU toelating vind je in allerlei soorten voedsel krekelmeel dat bedoeld is als ”voedzame en goedkope milieuvriendelijke” vulling. Je kunt krekelmeel terug vinden in onder andere terug de volgende voeding:

Brood

Graanrepen

Crackers

Koekjes

Pasta

Aardappelproducten

Pizza’s

Vleesvervangers

Soepen

Drankjes

Snoep

Etc…

Er is vastgesteld dat er maximaal 5 gram huiskrekelpoeder per 100 gram eindproduct mag zitten. Het feit dat er hier al een limiet op is gesteld doet bij mij de vraagtekens naar boven komen!

Als je wilt weten of er insecten in voeding zit dat je in de supermarkt of ergens anders koopt dan kun je dit meestal terug vinden op de verpakking. Kijk naar de volgende benamingen om terug te vinden welke insecten erin verwerkt zijn:

Meelworm                                   /  Tenebrio molitor

Treksprinkhaan                           /   Locusta migratoria

Huiskrekel                                   /    Acheta domesticus

Larven van de Buffalo kever     /    Alphitobius diaperinus

Gedroogde bandkrekel             /     Gryllodes sigillatus

Let daarom goed op wat voor soort bewerkte voeding je koopt.

 

 

”Veel eiwitten, kilocalorieën en vezels”

Hoe gezond is het eten van insecten?

Insecten eten word gezien als een goede bron van eiwitten en vezels. In vergelijking met ander dierlijk voedsel bevatten insecten een grote hoeveelheid eiwitten. Krekelmeel bevat bijvoorbeeld 81 gram eiwit in slechts één kopje en een standaard meel bevat gemiddeld slechts zes gram eiwit. Een portie krekels van 100 gram biedt ongeveer 21 gram eiwit en dezelfde hoeveelheid rundergehakt iets meer dan 26 gram. 

Naast deze voordelen zitten er ook nadelen aan het eten van insecten. Eén groot nadeel is dat insecten de stof chitine bevatten wat giftig is en niet door de darmen verwerkt kan worden. Chitine is een harde polysacharide in het skelet en schild van insecten. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat de stof onder andere kanker kan veroorzaken en zelfs verergeren.

Daarnaast zitten er in verwerkte insecten tannines. Tannines zijn onoplosbare deeltjes met eiwitten en deze kunnen de biologische beschikbaarheid verminderen. Dit houd in dat de stoffen niet goed door het lichaam opgenomen kunnen worden waardoor je er weer minder aan hebt qua voedingswaarde. Insecten bevatten ook fytaten en oxalaten die de opname van mineralen zoals magnesium, calcium, ijzer, mangaan en zink verminderen. 

Vaak zijn gekweekte insecten genetisch gemanipuleerd en ze worden gevoed met een slechte kwaliteit voedsel want hoe goedkoper hoe beter. In deze voeding kunnen hormoonverstoorders en gifstoffen zitten wat erg schadelijk is voor de mens. 

Doordat de insecten massaal worden gekweekt worden ze snel vatbaar voor ziektes en kunnen deze in dommige gevallen overdragen aan de mens. Ze bevatten soms parasieten die je niet op je bord wilt krijgen want ook dit kan schadelijk zijn.

De alkaloïden die je vind in de meeste geleedpotigen zijn bij een te grote dosis weer giftig voor de mens en ook cryptotoxische insecten kunnen gevaarlijk zijn. Cryptotoxische insecten zoals de kever bevatten steroïde hormonen en het eten ervan kan leidden tot:

Oedeem

Geelzucht

Daling van de vruchtbaarheid

Groeiachterstand

Leverkanker

Vermannelijking bij vrouwen

Word je dik van het eten van insecten?

Van alle insecten word krekelmeel het meest gebruikt in allerlei soorten voeding. Wist je dat 100 gram krekeleiwit maar liefst 500 kilocalorieën bevat? In vergelijking met 100 gram gehakt is dit twee en een half keer zoveel!

Zoals je ziet zijn het niet alleen maar voordelen aan het eten van insecten.

 

 

 

”In China, Brazilië, Mexico, Vietnam, Thailand en Ghana worden veel insecten gegeten”

Wat zijn de voordelen van insecten eten?

We hebben ook gekeken naar wat de voordelen kunnen zijn aan het eten van insecten en hebben er een paar gevonden!

Insecten bieden een goedkope, gemakkelijke en alternatieve eiwitbron. Daarnaast bevatten ze ook vezels

Insecten uit je tuin eten voorkomt dat je moestuin word opgegeten

Insecten worden beschouwd als een voedselbron met een lage impact op het milieu. Het produceren van eiwit uit insecten is 12 keer efficiënter dan rundvlees en 2 keer dan varkens en kippen

 

 

”Noot, ananas, garnaal of beef jerky”

Hoe smaken insecten?

Eén van de meest gestelde vragen die mensen hebben over eetbare insecten is het volgende: hoe smaken insecten?

Wij hebben een korte lijst samengesteld met verschillende insecten en waar het naar smaakt.

Gefrituurde sprinkhanen                                 –   garnaal of nootsmaak

Gefrituurde spinnen                                         –   noten

Meelworm                                                         –   popcorn

Buffalokever                                                      –   spek

Bidsprinkhaan gebakken boven open vuur    –  garnalen en rauwe paddenstoelen

Gefrituurde agavewormen                                –  zonnebloempitten

Rauwe termieten                                                –  ananas

Duikkevers                                                           –  kokkels

Larven van palmkevers                                     –  runderbeenmerg

Gebakken baby bijtjes                                       – gerookte vis of oesters

Gefrituurde mieren                                            –  beef jerky

Gefrituurde wasmotlarven                                –  chips 

 

 

”Bakken, koken of frituren”

Hoe eet je insecten?

Veel eetbare insecten kunnen rauw worden gegeten maar vrijwel iedereen die insecten heeft gegeten of iets weet over het eten van insecten zal je aanraden om het altijd eerst te bereiden. Je kunt insecten het beste koken, braden of roken. 

Door insecten te koken zijn ze niet alleen veiliger om te eten maar het maakt ze ook gemakkelijker verteerbaar en lekkerder voor de meeste mensen. Het verwijderen van vleugels of poten voor het koken is ook een veel voorkomende aanbeveling voor het koken van de kleine beestjes. Het is het beste om bij insecten te blijven die nog leven in plaats van degenen die al dood zijn. De insecten zelf invriezen of koken is de beste manier om ze om te brengen. 

Let er goed op dat de insecten die je eet schoon zijn van insecticiden want het gif beland vervolgens in je lichaam. Ga je op zoek naar je eigen voedsel? Men raad aan om ze ver van de bewoonde wereld te verzamelen om de kans op gifstoffen zo klein mogelijk te maken.

Wees voorzichtig met kevers en andere insecten met een harde buitenschaal omdat deze soorten de meeste parasieten bij zich dragen.

 

 

”De mens eet al vele duizenden jaren insecten”

Interessante feiten over insecten!

Een sprinkhaan kan elke dag zijn gewicht aan planten opeten

Sprinkhanen die recent zijn bedekt met insecticide hebben meestal speeksel in hun mondhoeken

Krekels zijn alleseters en dit betekent dat ze planten en vlees eten

Insecten zijn belangrijke opruimers van de natuur

Een mens eet gemiddeld 500 tot 1000 gram insecten per jaar zonder het vaak door te hebben

Zonder insecten op aarde kan een mens niet leven

Sprinkhanen worden gezien als halal voedsel

De grootste insect ter wereld is de wandelende tak

 

  

”Parasieten, chitine en pesticiden”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van het eten van insecten?

De meeste aangeboden insecten in Nederland zijn meelwormen, sprinkhanen en kevers die in de meeste gevallen zijn gekweekt. Het eten van insecten is in de meeste gevallen veilig alleen er zijn zeker een paar risico’s waar je rekening mee moet houden.

1) Parasieten

Insecten eten kan gevaarlijk zijn omdat ze parasieten kunnen bevatten en dit kan leiden tot een parasitaire infectie. Ook bij het eten van regenwormen is er kans op parasieten dus wees voorzichtig

2) Bevat chitine

Er zit een stof in insecten en dit word chinitase oftewel CHI3L1. Deze stof kan de groei van een kanker tumor versnellen en zelfs kanker opwekken bij mensen. Sommige mensen zijn allergisch voor chitine en dit kan leiden tot winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree. De stof blokkeert ook de opname van verschillende voedingsstoffen zoals het mineraal zink

3) Allergie

Als je allergisch bent huismijt of schaal- of schelpdieren dan is de kans aanwezig dat je allergisch bent voor insecten. Een allergische reactie kan zelfs een ernstige shock of aanval veroorzaken

4) Pesticiden

Insecten die uit de bewoonde wereld komen kunnen insecticiden op en in zich hebben. Deze stoffen zijn enorm giftig voor mens en dier

5) Cholesterol

Insecten bevatten een enorm hoog cholesterol gehalte en dit kan voor sommige mensen teveel zijn. Het eiwit in insecten bevat ook veel kilocalorieën dus wees er op verdacht

6) Stofjes

Insecten bevatten verschillende stoffen die de volgende bijwerkingen kunnen hebben:

Verminderen de opname van voedingsstoffen

Verstoren de vertering van eiwitten

Kan zorgen voor een te laag bloedglucosegehalte

Maag,- en darmklachten

Oedeem

7) Intensieve kweek

Intensieve veehouderij zorgt onder andere voor mestoverschot en ziekten. Dit kan ook gebeuren bij de kweek van insecten waarbij nieuwe ziekten ontstaan.

Is het eten van insecten wel zo’n goed idee?

Zoals je ziet kan het eten van insecten ook nadelen hebben en daarom moet je voor jezelf afwegen wat de beste keuze is. Als je wilt experimenteren met andere beestjes zorg er dan voor dat je er absoluut zeker van bent dat ze veilig zijn om te eten en dat je ze op de juiste manier klaarmaakt.

Tips:

1) Als je insecten wilt eten dan kun je ze het beste koken of bakken voordat je ze consumeert

2) Eet nooit insecten die felgekleurd zijn, omdat hun kleur bijna altijd een waarschuwing is dat ze giftig zijn

3) Vermijd harige insecten omdat er mogelijk angels in hun vacht verstopt zitten

4) Vermijd insecten waarvan je weet dat ze kunnen bijten of steken of die een zeer sterke geur hebben

Tot slot

Insecten eten stond centraal in dit artikel. Ben jij voornemens om in de nabije toekomst af en toe insecten te eten? En wat is je motivatie om het te doen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Wat is een allergie?

Darmklachten

Oorzaken hoog cholesterol

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *