inositol
Expert: Jaap Gerrijts | 22 februari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Inositol

Inositol werd vroeger vitamine B8 genoemd. Lang werd inositol als vitamine gezien, maar dat is het niet. Je lichaam kan de stof namelijk zelf aanmaken en het heeft de eigenschap vetten en cholesterol af te breken. Inositol is belangrijk voor de hersenen, bloedsuikerspiegel en wordt vaak gebruikt bij PCOS.

Inositol kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en waar het allemaal in zit. Lees je mee?!

Inositol

Inositol word ook wel vitamine B8 genoemd maar is officieel geen echte vitamine. Het lichaam kan de stof zelf aanmaken en het zit ook in bepaalde soorten voeding. Desondanks is het een belangrijke stof die het meeste voor komt in de hersenen. Het is eigenlijk een suikeralcohol gemaakt van glucose die snel word afgebroken om als energiebron in het lichaam te worden gebruikt.

Inositol wordt op verschillende manieren in het lichaam gebruikt. Zo is het essentieel bij het bouwen van celmembranen en is ook een “secundaire boodschapper” in het centrale zenuwstelsel. Dit is dan ook één van de redenen waarom bekend is dat het de impact van neurotransmitters in de hersenen verhoogt en waarom het bij bepaalde mensen stemmings bevorderende effecten veroorzaakt. 

Samen met choline is inositol onderdeel van lecithine en vormt hiermee een belangrijk onderdeel van elke lichaamscel.

Inositol is een verzameling van stoffen die moleculair op elkaar lijken. Zo heb je myo-inositol en D-chiro-inositol die beide ervoor kunnen zorgen dat de insulinegevoeligheid verhoogd word. De stof kan helpen bij insulineresistentie, bloedsuikers en zelfs bij het beteugelen van onbedwingbare trek. Inositol speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling van vetten in het lichaam. 

Het helpt ook de cellen in de hersenen van energie voorzien en verbeterd de signaalwerking tussen zenuwen.

Inositol word ingezet bij verschillende klachten zoals:

Het kan werken als een natuurlijk antidepressivum en het kan angst stillende effecten hebben

Kan de productie van energie in het lichaam verhogen

Behandeling PCOS 

Verbetering van de vruchtbaarheid

Vermindering van het risico op nierstenen

Geestesziekte 

Verbeteren van de menstruatiecyclus

Het kan helpen stress en stemmingswisselingen te verminderen

Kan ingezet worden bij de behandeling van kanker

Kan de insulinegevoeligheid bij diabetes verbeteren

Kan de kans op zwangerschapsdiabetes verkleinen

•  Neuropathie of perifere neuropathie

Het metabool syndroom

Psoriasis

Mogelijke therapie bij eetstoornissen

Verlagen van cholesterol

Verbetert de symptomen van hyaliene membraanziekte bij zuigelingen

Verlaagt mogelijk sommige PMS-symptomen

Het lijkt op metformine en kan helpen bij PCOS

De ziekte van Alzheimer

Het kan helpen de follikel stimulerend hormoon en luteïniserend hormoon ratio’s te herstellen en kan helpen bij de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid

Het kan de behoefte aan eetbuien verminderen

Kan helpen bij het beter in slaap vallen en doorslapen 

 

 

”Inositol word steeds vaker als supplement gebruikt”

7 gezondheidsvoordelen van inositol

Inositol heeft een aantal behoorlijk krachtige gezondheidsvoordelen waar we zo meteen op in zullen gaan. Onderzoekers gebruiken de verschillende vormen meestal in de vorm van supplementen in poedervorm en er zijn ook veel voedingsmiddelen die er rijk aan zijn.

Onderzoek heeft laten zien dat inositol zeer effectief is gebleken in het bestrijden van insulineresistentie, vooral in combinatie met periodiek vasten.

Inositol kan de symptomen van polycysteus ovariumsyndroom helpen verbeteren. Dit komt door het krachtige effect op de insulineresistentie, die in de eerste plaats vaak PCOS veroorzaakt.

Je kunt inositol ook gebruiken voor acne, dat vaak wordt geassocieerd met PCOS. Door de insulineresistentie te verbeteren  kun je de productie van de androgenen die acne veroorzaken helpen verminderen.

 

Psychische aandoeningen 

Inositol heeft een interactie met het centrale zenuwstelsel en neurotransmitterroutes. Dit geeft aan dat de stof mogelijke effectiviteit heeft tegen bepaalde soorten psychische aandoeningen. Het werkelijke effect van de meeste medicijnen die worden voorgeschreven voor psychische aandoeningen zijn slechts 10 tot 20 procent is, en hebben ook nog eens een heleboel ongewenste bijwerkingen. Daarom vormen natuurlijke alternatieven voor psychiatrische medicijnen een belangrijk onderdeel van toekomstig onderzoek op het gebied van geestelijke gezondheid. 

Inositol is effectief gebleken in kleinschalige onderzoeken voor:

Angststoornis

Depressie 

Obsessief-compulsieve stoornis 

Premenstruele dysfore stoornis 

Zo zijn er onderzoeken geweest bij mensen met depressiesymptomen, manische depressie en paniekstoornis waarbij er grote verbeteringen werden gemeten in de symptomen van deze klachten en aandoeningen. De resultaten zijn enigszins gemengd met betrekking tot depressie en obsessief-compulsieve stoornis behandeld met inositol. Het ene onderzoek gaf duidelijke verbeteringen aan waarbij een ander onderzoek geen verbeteringen optraden. Er moet daarom nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe de stof zo effectief mogelijk toegepast en gedoseerd moet worden bij verschillende psychische klachten.

 

PCOS en verbetering van de vruchtbaarheid

Het meest bekende en grondig onderzochte voordeel van inositol is de capaciteit om polycysteus ovariumsyndroom te behandelen. PCOS is een veel voorkomend syndroom dat 20 procent van de vrouwen in een bepaalde populatie kan treffen. Volgens sommige rapporten heeft maar liefst 72 procent van de vrouwen met PCOS een vorm van onvruchtbaarheid ervaren, tegenover ongeveer 16 procent van de vrouwen zonder PCOS. 

Er zijn ten minste 14 onderzoeken geweest die de voordelen van inositol voor PCOS hebben getest. Een beoordeling van 12 van deze gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken wees uit dat inositol in staat is om de spontane ovulatie te herstellen en de vruchtbaarheid bij vrouwen met PCOS te verbeteren. Dit geld zowel bij gebruik van myo-inositol alleen of in combinatie met D-chiro-inositol.

In de onderzoeken bleek dat er geen relevante bijwerkingen optraden, zelfs niet wanneer de twee vormen werden gecombineerd. Er werd ook opgemerkt dat verhoudingen van 40:1 van myo-inositol tot D-chiro-inositol hielpen bij het verlichten van metabole aberraties van PCO, die doorgaans problemen met bloeddruk, triglyceriden en cholesterol omvatten, en ook het herstellen van de ovulatie. 

 

Bestrijding van het metabool syndroom

Voor bepaalde vrouwen lijkt het mogelijk dat myo-inositol nuttig kan zijn bij de behandeling van het metabool syndroom. Volgens een onderzoek onder 80 vrouwen kunnen met name postmenopauzale vrouwen die deze aandoening hebben of risico lopen pm het te krijgen er veel baat bij hebben. Het is nog niet duidelijk of het al dan niet kan helpen om af te vallen. Het is al wel aangetoond dat het een positieve invloed heeft op veel factoren die verband houden met obesitas en gewicht.

 

Verbeteren van de insulinegevoeligheid bij diabetes 

Het gebrek aan inositol in het lichaam lijkt nauw verband te houden met insulineresistentie. Dit omvat insulineresistentie veroorzaakt door:

PCOS

Diabetes

Pre-eclampsie

Er zijn beperkte onderzoeken gedaan om te zien hoe inositol diabetes zou kunnen omkeren. Bij ratten, resusapen en mensen is er echter voorlopig bewijs dat suppletie met D-chiro-inositol de insulinegevoeligheid bij diabetes kan helpen herstellen. 

 

Verlaging van sommige PMS-symptomen

In een onderzoek bij vrouwen met PMS werden gedurende zes menstruatiecycli een dosis van 12 gram inositolpoeder of 3,6 gram plaatselijk gel toegediend. Er werd gekeken of de  de dysforie en depressie geassocieerd met PMS vermindert kon worden. Inositol bleek effectief te zijn bij het verminderen van depressieve symptomen van een ernstige vorm van PMS genaamd PMDD. Deze resultaten suggereren dat het een goede optie kan zijn voor mensen met consistente emotionele complicaties van PMS. 

Het is nog niet bekend of inositol andere PMS-symptomen zoals krampen of spijsverteringsproblemen vermindert. Dit moet nader onderzocht worden.

 

Kans op zwangerschapsdiabetes helpen verkleinen

Er is nog geen definitief bewijs over inositol en diabetes type. Toch is er bewijs dat suppletie met myo-inositol de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes mellitus vermindert. Dit moet nog wel verder onderzocht worden in een groter onderzoek om te kijken hoe dit kan worden toegepast in de toekomst.

 

Hyaliene membraanziekte bij zuigelingen

Premature baby’s worden soms geboren met een aandoening die bekend staat als hyaliene membraanziekte. Baby’s met deze aandoening hebben onderontwikkelde longen en moeite om te ademen. 

In een onderzoek waarbij 221 baby’s werden vergeleken, hadden degenen die inositol kregen in een dosering van 80 milligram per kilogram gewicht per dag minder externe zuurstof en luchtwegdruk nodig dan degenen op placebo. Het overlevingspercentage van degenen die het gebruikten was 71 procent tegen 55 procent op placebo. Bij dit onderzoek kregen de baby’s inositol intraveneus toegediend door een arts.

Het toedienen van inositol aan te vroeg geboren baby’s met hyaliene membraanziekte kan helpen om de overlevingskansen te verhogen en de ontwikkeling van zowel bronchopulmonale dysplasie als een andere veel voorkomende aandoening genaamd retinopathie van prematuriteit te verminderen. 

 

 

”Myo-inositol komt het meest voor in vers fruit en groenten”

Voeding waar inositol in zit

Afhankelijk van het type inositol dat je wilt consumeren, zijn er verschillende voedingsmiddelen waarmee je rekening moet houden. Myo-inositol komt het meest voor in vers fruit en groenten.

Je vind inositol ook in:

Bonen 

Volkoren granen

Haver en zemelen

Walnoten

Amandelen

Pinda’s

Tomaten

Paprika

Groene bladgroenten 

Aardappelen

Asperges

Peren

Sinaasappelen

Meloen

Perziken

Grapefruit

Limoen

Bananen 

Gras gevoerd rundvlees 

Lever

Biologische eieren

Kokosproducten 

Gedroogde pruimen

Inositol wordt soms ook in energiedrankjes aangetroffen, maar de extreem kleine hoeveelheden waarin het voorkomt zijn te klein om echt te helpen. Bovendien zijn energiedrankjes meestal beladen met belachelijke hoeveelheden suiker en andere onaangename chemicaliën, dus het is het beste om het in de vorm van volledig voedsel of supplementen te krijgen.

De geschiedenis van inositol

Inositol werd meer dan 150 jaar geleden in het menselijk lichaam ontdekt. De eerste isomeer ervan genaamd myo-inositol, werd geïsoleerd in 1850 en volledig “gezuiverd” in 1887.

In de jaren veertig bepaalde een onderzoeker met de naam Posternak de negen verschillende isomeren ervan, waaronder ook D-chiro-inositol. Posternak was ook de eerste die ontdekte dat fytinezuur een derivaat was van inositol.

Wist je dat inositol geëxtraheerd uit fytinezuur in maïs is gebruikt als onderdeel van het maken van raketbrandstoffen en moderne explosieven? Technisch gezien wordt inositol zelf niet gebruikt als explosieve brandstof, maar inositolnitraat kan nitrocellulose, een onderdeel van deze explosieven gelatineren. 

 

 

”Inositol word veel gebruikt door vrouwen met PCOS”

Polycysteus ovariumsyndroom en inositol

Polycysteus ovariumsyndroom treedt op wanneer de androgeen mannelijke geslachtshormonen te hoog zijn in het lichaam van een vrouw. Symptomen zijn onder meer het groeien van gezichtshaar, het ontwikkelen van buikvet en haaruitval op de hoofd. 

Hoge niveaus van androgeen worden veroorzaakt door hoge niveaus van insuline. Een ketodieet en periodiek vasten kan helpen om je insulinegehalte te verlagen. Maar er komt wat meer bij kijken.

Inositol is betrokken bij het suikermetabolisme. Inositol is eigenlijk negen verschillende vitamine B-verbindingen. Twee van de negen versies worden MYO en D-chiro genoemd. Verschillende onderzoekers denken dat bij vrouwen met PCOS de MYO niet overgaat in de d-chiro. Dus bovenop de hoge niveaus van insuline en androgenen, draagt dit bij aan het probleem.

Wanneer je vrouwen met PCOS een verhouding van 40:1 MYO tot D-chiro geeft dan verbeteren hun symptomen, evenals hun vruchtbaarheid, gewichtsverlies, acne en de kwaliteit van hun eicellen. Een inositol supplement met deze verhouding van 40:1 van MYO tot D-chiro in combinatie met de voordelen van keto en periodiek vasten zouden hierbij kunnen helpen. Inositol alleen zal helaas niet volledig helpen. Je kunt het beste aan gezonde keto en intermitterend vasten doen om je insulinespiegels laag genoeg te krijgen om te voorkomen dat je androgeenspiegels stijgen.

 

 

”Vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid”

Wat zijn de bijwerkingen van inositol?

Vooral in kleinere doses die worden gebruikt voor PCOS en insulinegevoeligheid is inositol als redelijk veilig supplement gebleken. Bijwerkingen komen normaal gesproken alleen voor bij zeer hoge doses en men heeft dan last van:

Hoofdpijn

Vermoeidheid

Duizeligheid

Misselijkheid

Milde gastro-intestinale klachten

Er is te weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van inositol bij zwangere vrouwen of mensen die borstvoeding geven. 

Als je een specifiek koolhydraatdieet volgt dan wordt aanbevolen om alle suikeralcoholen te vermijden inclusief inositol. 

Er is een kans dat inositol de effecten van insulineverlagende medicijnen zoals metformine of medicijnen die worden gebruikt voor depressie kan versterken. 

Als je medicatie gebruikt of een bepaalde aandoening hebt dan is het verstandig om eerst met de arts te overleggen voor je inositol gaat gebruiken. 

 

 

”Het beste inositol supplement wordt Myo-inositol genoemd”

Inositol supplement

Je lichaam maakt inositol normaal gesproken zelf aan en kan het ook uit voeding halen. Wanneer dit niet genoeg is dan kun je besluiten een inosutol supplement te gaan gebruiken. Het meest gebruikte en beste inositol supplement wordt Myo-inositol genoemd.

Inositol supplementen zijn overal verkrijgbaar in twee vormen: poeder en capsules. Capsules zijn nuttiger voor kleinere doses, zoals die voor de behandeling van PCOS. Poeders zijn meestal gemakkelijker wanneer je een zeer grote dosis nodig hebt.

IP6-supplementen zijn ook een uitstekende manier om inositol te consumeren. IP6 is een type inositol en ook een fytinezuur. Fytinezuur is een zeer krachtige antioxidant en chelator die het lichaam helpt overtollig ijzer kwijt te raken.

Naast de voordelen van inositol, omvat IP6 de volgende voordelen:

Verlaagt het risico op vleesbomen

Verlaagt het risico op kanker

Vermindert abnormale cellen

De studies die het effect van inositol op PCOS onderzochten gebruikten doses tussen 200 en 4.000 milligram per dag voor het ontbijt. De dosis van 4.000 milligram per dag lijkt het meest effectief te zijn, vooral wanneer deze wordt ingenomen met D-chiro-inositol in de verhouding 40:1. Dit betekent een dosis van 4.000 milligram myo-inositol en 100 gram D-chiro-inositol per dag. 

Als je moeite hebt met in slaap vallen en goed doorslapen dan adviseert men 900 milligram inositol 30 tot 60 minuten voor het slapen gaan in te nemen.

In grote doses tweemaal daags 2000 mg met een klein beetje foliumzuur word inositol gebruikt bij aandoeningen zoals ADD, OCS, depressie en problemen met eetbuien. Zorg wel dat je grote doseringen alleen in overleg met een arts gebruikt.

Tips:

1) Zorg dat je gevarieerd eet zodat je ook inositol uit voeding kunt halen

2) Overleg met je arts als je denkt dat je lichaam te weinig inositol aan kan maken

3) Een supplement met myo-inositol word het meest aangeraden

4) Overleg altijd met de arts als je medicatie gebruikt, een aandoening hebt of grote hoeveelheden inositol wilt gaan gebruiken

Tot slot

Inositol stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gevarieerd en gezond? En staan er noten, eieren en grasgevoerd vlees op je boodschappenlijstje? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Vitamine B3

Vitamine B5

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *