ingegroeide nagel
Expert: Jaap Gerrijts | 10 september 2023 | Leestijd: 7 minuten

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide nagel is een aandoening waarbij de rand of de punt van de teennagel in de huid van de teen groeit. Dit kan pijn, roodheid, zwelling en soms een infectie veroorzaken. Een ingegroeide nagel kan verschillende oorzaken hebben, zoals het verkeerd knippen van de nagels of het dragen van te strakke schoenen. Een ingegroeide nagel moet medisch behandeld worden en gaat niet vanzelf weer over.

Wat zijn de symptomen van een ingegroeide nagel? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je er vanaf komt. Lees je mee?!

Je kunt ingroeiende nagels of ingegroeide nagels niet zelf behandelen

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide nagel noemt men met een moeilijk woord onychocryptosis en is één van de meest voorkomende teennagelproblemen. Het kan op elke leeftijd voorkomen en kan een pijnlijke aandoening zijn die gemakkelijk geïnfecteerd kan raken zonder de juiste zorg. Hoewel er meer onderzoeken moeten worden uitgevoerd zijn er enkele die wijzen op een iets hogere man tot vrouw verhouding en vooral in de leeftijdsgroep van 14 tot 25 jaar.

Er zijn meerdere redenen waarom een ingegroeide teennagel ontstaat zoals:

Te krappe schoenen

Verkeerde nagelknip techniek

Trauma

Anatomische factoren zoals verdikking van de nagelplaat

Uitgroei van bot vanaf de punt van de teen

Hyperhidrose

Tangvormige teennagel

Genetische aanleg

Druk van tegen elkaar aanliggende tenen veroorzaakt door hallux valgus of kleine teenmisvormingen

Aanwezigheid van een subunguale exostose

Af en toe het gebruik van isotretinoïne bij de behandeling van ernstige acne

Iets dat vaak wordt vergeten is dat teennagelschimmel ook een deel van het probleem kan zijn. Meestal ontstaat nagelschimmel wanneer de schimmel de nagel binnendringt door een klein trauma, zoals een snee of breuk in de nagel. Hoewel het vaak een misvatting is, wordt nagelschimmel niet veroorzaakt door slechte hygiëne. Als je echter een ingegroeide teennagel hebt dan moet je er rekening mee houden dat je het gebied goed schoon houdt. 

Ingegroeide teennagels worden ingedeeld in drie categorieën: 

Mild – Milde gevallen worden gekenmerkt door zwelling van de nagelplooien, erytheem, oedeem en pijn bij druk

Matig – Matige gevallen gaan gepaard met verhoogde zwelling, drainage, infectie en zweren van de nagelplooi

Ernstig – Ernstige gevallen van ingegroeide teennagels vertonen chronische ontstekingen en granulatie, evenals duidelijke hypertrofie van de nagelplooien

Gelukkig zijn er veel manieren om van een ingegroeide teennagel af te komen zonder dat je naar de dokter hoeft. Je leest verderop meer details over ingegroeide teennagels en hoe je er vanaf kunt komen.

 

 

”Pijn, rood, gevoelig en/of een ontsteking’

Wat zijn de symptomen van een ingroeide nagel?

Een ingegroeide nagel is een veel voorkomende aandoening waarbij de hoek of zijkant van een teennagel in het zachte vlees groeit. Het resultaat is pijn, roodheid, zwelling en soms een infectie. Ingegroeide nagels hebben meestal invloed op de grote teen, maar ook andere tenen kunnen worden aangetast. 

Meestal kunnen ingegroeide teennagels zelf worden behandeld maar als de pijn te heftig is of zich verspreidt dan moet je mogelijk contact opnemen met een arts om het ongemak te verlichten en verdere complicaties te voorkomen.

Hoe weet je zeker dat je een ingegroeide teennagel hebt? Als je één van de volgende symptomen hebt dan is de kans groot dat je dit hebt:

Pijn en gevoeligheid in je teen langs één of beide kanten van de nagel

Roodheid rond je teennagel

Zwelling van je teen rond de nagel

Een infectie van de nagelplooien rond je teennagel

 

 

”Weken, wassen, flosdraad en strakke schoenen vermijden”

Hoe kom je van een ingegroeide nagel af?

Het goede nieuws is dat er natuurlijke manieren zijn om een ingegroeide teennagel te behandelen. Hoewel veel mensen hun toevlucht nemen tot een operatie bij matige of ernstige situaties is dat meestal niet nodig als het zich nog in de milde fase bevindt en vooral als je de situatie aanpakt zodra je het merkt. 

Hoe kom je van een ingegroeide teennagel af?

Week of was de voet

Het weken van je voet in warm zeepsop kan zeer nuttig zijn om het gebied schoon en vrij van bacteriën te houden. Week je voet daarom drie tot vier keer per dag in warm water. Je kunt Epsom-zout of magnesiumkristallen aan het water toevoegen om de huid van het getroffen gebied zachter te maken zodat het gemakkelijker wordt om de teennagel uit de huid te trekken.

 

Wassen met Castille zeep

Als weken niet goed werkt dan kun je proberen je voet en de aangetaste nagel twee keer per dag te wassen met water en zeep. Je kunt hiervoor Castille zeep gebruiken vanwege de natuurlijke en pure ingrediënten. Zorg er altijd voor dat je voet schoon en droog blijft.

 

Wassen met appelciderazijn

Appelciderazijn kan helpen als natuurlijke behandeling voor een ingegroeide teennagel. Je kunt proberen een kwart kopje azijn toe te voegen aan warm water voor een voetbad, of het appelciderazijn rechtstreeks aan te brengen dat je hebt verdund met water. Op deze manier worden de ingegroeide nagels geconditioneerd om bacteriën te bestrijden die zich kunnen proberen te vormen.

Hoewel het aanbrengen van verdunde appelciderazijn op een wond een infectie kan voorkomen, geneest het een bestaande bacteriële infectie mogelijk niet. Het heeft echter antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen het gebied schoon te houden terwijl het geneest.

 

Flosdraad onder de nagel

Het plaatsen van wattenstaafjes of flosdraad onder de ingegroeide nagelrand kan helpen door de nagel te verschuiven zodat deze in de juiste richting groeit in plaats van in de huid. Probeer de hoek van de nagel die in de huid steekt op te tillen. Neem een heel klein stukje katoen of gaas en rol het tussen de vingers tot een klein rolletje of lont. Plaats het vervolgens tussen de nagelplaat en de nagelplooien.

Voor een zachtere methode gebruik je flosdraad, maar zorg ervoor dat het geen gearomatiseerde versie is want dit kan een branderig gevoel veroorzaken. Het idee is om de nagel lang genoeg omhoog te houden zodat hij uit de huid kan groeien. Dit is  ongemakkelijk maar wel effectief.

Een andere nuttige stap die je na elke keer weken kunt nemen is proberen de rol iets verder naar binnen te duwen. Zorg er wel voor dat je de rol elke dag verwisselt. Het kan één tot twee weken duren voordat de nagel uitgroeit, dus wees geduldig. In sommige gevallen moet je de nagel voorzichtig afknippen om eronder te komen. 

 

Vermijd hoge hakken en te strakke schoenen

Veel vrouwen genieten van het uiterlijk van hoge hakken maar als je wilt dat de ingegroeide teennagel snel wordt verholpen dan moet je het dragen van deze schoenen echt vermijden. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat er meer druk wordt uitgeoefend op het getroffen gebied, en dat zal waarschijnlijk een grote vertraging in de genezing en ook in de pijn veroorzaken. Te strakke schoenen van welke aard dan ook kunnen dit probleem veroorzaken. Sandalen kunnen nuttig zijn omdat ze je nagel de vrijheid geven om goed te genezen.

 

Gebruik essentiële oliën om pijn en ontstekingen te verminderen

Je kunt je eigen etherische olie maken door tea tree olie, cyprus, kruidnagel, lavendel en rozemarijn te mengen met een dragerolie zoals kokosolie. Meng het goed en breng het vervolgens zachtjes aan op het getroffen gebied. Dit helpt je synthetische medicijnen te vermijden door natuurlijke pijnverlichting voor de ingegroeide teennagel te bieden en uiteindelijk het gebied een gezondere omgeving te geven om te genezen. Verderop lees je een recept voor ingegroeide teennagelzalf met essentiële oliën die misschien goed voor je werkt.

 

 

”Knip de nagel altijd recht af”

Hoe moet je een ingegroeide nagel knippen?

Het knippen van een ingegroeide teennagel kan moeilijk zijn. Daarom raden wij je aan heel voorzichtig te zijn en eventueel wat hulp in te roepen als je ervoor kiest dit thuis te doen. 

Hier is een stapsgewijze handleiding:

1) Week eerst je voeten in warm water vermengd met Epsom-zout of Castille zeep gedurende 20 minuten om je teennagel en huid te verzachten en eventuele zwellingen te verminderen.

2) Duw vervolgens met schone vingers de gezwollen huid voorzichtig terug vanaf de nagelrand. Dit zal waarschijnlijk ongemakkelijk zijn. Forceer het niet meer dan de gezwollen huid toelaat.

3) Nu moet je de nagel recht afknippen. Begin met de randen van de teennagel en knip de nagel vanaf de zijkanten af en niet vanuit het midden.

4) Plaats een klein stukje katoen tussen de ingegroeide nagel en de huid. Dit helpt voorkomen dat de ingegroeide teennagel terugkomt en deze op de juiste manier kan groeien.

5) Breng de zalf uit het onderstaande recept aan op het getroffen gebied en verbind het zorgvuldig.

Om te helpen bij de genezing en om toekomstige ingroei te voorkomen kun je het beste het dragen van sokken en schoenen vermijden als je thuis bent. Draag slippers of een schoen die vuil vermijdt maar lucht goed laat circuleren.

Het is enorm belangrijk om een infectie te voorkomen door het katoen dagelijks te verversen en misschien zelfs twee keer per dag.

 

 

”Essentiële oliën kunnen de pijn helpen verlichten en infecties voorkomen”

Recept voor zelfgemaakte nagelzalf

Je kunt gemakkelijk je eigen zalf maken om een ingegroeide teennagel te helpen genezen. Essentiële oliën kunnen namelijk de pijn helpen verlichten en infecties voorkomen. Door deze zalf rechtstreeks op je teen aan te brengen kun je verlichting en snellere genezing mogelijk maken.

Ingrediënten:

5 druppels tea tree olie

5 druppels eucalyptusolie

5 druppels lavendelolie

2 druppels pepermuntolie

1 druppel oregano-olie

50 gram aloë vera-gel

50 gram kokosolie

Bereidingswijze:

1) Doe alle ingrediënten in een kleine glazen pot met een goed sluitend deksel

2) Roer met een kleine lepel tot het goed gemengd is

3) Breng na een zorgvuldige reiniging van je teen de zalf op het gebied aan

Laat het indien mogelijk drogen door slippers te dragen. Als dit niet mogelijk is, verbind dan voorzichtig en losjes je teen en zorg ervoor dat je loszittende schoenen draagt.

Verzorg het gebied twee tot drie keer per dag. Zorg ervoor dat je daarna je handen goed wast en vermijd het aanraken van je ogen, vooral als je oregano-olie gebruikt. Oregano is een natuurlijk antibioticum maar kan erg sterk zijn en een branderig gevoel geven. Het is belangrijk om deze oliën te gebruiken zoals voorgeschreven en met een dragerolie zoals kokosolie.

 

 

”Zorg dat je de teennagel laat behandelen als het erger wordt”

Wat is de chirurgische behandeling van een ingegroeide nagel?

Zodra de ingegroeide teennagel de eerste fase voorbij is dan is het soms noodzakelijk om medische hulp te zoeken. Er zijn verschillende chirurgische behandelingen voor ingegroeide teennagels die je podotherapeut of arts kan aanbevelen. 

 

Wig-excisie

Dit is het gedeeltelijk verwijderen van de nagel of een deel ervan. Dit gebeurt nadat je teen is verdoofd met een plaatselijke verdoving. De arts kan deze procedure op de praktijk uitvoeren en de hersteltijd bedraagt twee weken tot twee maanden, afhankelijk van de grootte van het verwijderde nagelgedeelte.

 

Nagelavulsie 

In tegenstelling tot typische avulsies die niet vaak meer worden gedaan vindt een matrixectomie plaats wanneer de arts de hele nagel uit de nagelbed verwijdert en vervolgens het weefsel onder de nagel bedekt met een chemische stof. Dit zorgt ervoor dat het nooit meer teruggroeit.

 

Vandenbos-procedure

De Vandenbos-procedure bestaat al sinds eind jaren vijftig en omvat het verwijderen van de huid direct onder en aan weerszijden van de ingegroeide teennagel. Bij deze procedure duurt het herstel langer, maar dit is ook de enige procedure waarbij een arts geen antibiotica hoeft voor te schrijven ter preventie van infecties. Het lijkt ook de procedure te zijn die het meest waarschijnlijk herhaling van ingegroeide nagels voorkomt.

 

 

”Mensen met diabetes en een slechte bloedtoevoer hebben extra risico”

Wat zijn de risico's en complicaties van een ingegroeide nagel?

Het is belangrijk om te weten dat als je diabetes hebt of een andere aandoening die een slechte bloedtoevoer naar de voeten veroorzaakt, je een groter risico loopt op complicaties van ingegroeide teennagels. 

Als een ingegroeide teennagel onbehandeld of onopgemerkt blijft dan kan hij het onderliggende bot infecteren en tot een ernstige botinfectie leiden. Complicaties kunnen vooral ernstig zijn als je diabetes hebt wat een slechte bloedstroom kan veroorzaken en de zenuwen in je voeten kan beschadigen. Een kleine voetblessure zoals een snee, schaafwond, likdoorn, eelt of ingegroeide teennagel geneest dus mogelijk niet goed en raakt vervolgens geïnfecteerd.

Bij een moeilijk te genezen open zweer kan een operatie nodig zijn om bederf en afsterven van weefsel te voorkomen. Gangreen is het gevolg van een onderbreking van de bloedtoevoer naar een deel van je lichaam en dit moet je ten alle tijde voorkomen. 

Houd er rekening mee dat als de ingegroeide teennagel ernstig geïnfecteerd is of als je diabetes of andere aandoeningen hebt die de bloedsomloop beïnvloeden, je onmiddellijk professionele medische hulp moet zoeken. Als je probeert een ernstige of geïnfecteerde ingegroeide teennagel zelf te behandelen dan kan dit tot complicaties leiden

Tips:

1) Kies schoenen die voldoende ruimte bieden voor je tenen en vermijd nauwsluitende schoenen die druk kunnen uitoefenen op de ingegroeide teennagel

2) Knip je teennagels recht af en vermijd gebogen randen om het risico op ingegroeide nagels in de toekomst te verminderen. Knip ze ook niet te kort

3) Als de ingegroeide teennagel niet verbetert of geïnfecteerd raakt, raadpleeg dan een podotherapeut of arts voor de juiste behandeling

Een onbehandelde ingegroeide nagel kan gaan ontsteken

Tot slot

Een ingegroeide nagel stond centraal in dit artikel. Verzorg jij je teennagels goed? En knip je deze ook altijd recht af? Wij vinden het fijn als je een reactie achter laat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Tandbederf

Droge lippen

Kalknagels

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *