Wat zijn immunoppressiva?

Het woord immunosuppressiva betekent letterlijk: “onderdrukkers van het afweersysteem”. Immunosuppressiva zijn geneesmiddelen die een ontsteking remmen door deling van immuuncellen tegen te gaan. Medicijnen die je natuurlijke afweerreactie onderdrukken tegen: lichaamsvreemde stoffen = allergische immuunreactie, lichaamsvreemde micro-organismen = ontstekingsreactie, lichaamseigen stoffen = auto-immuunreactie, lichaamsvreemde, getransplanteerde weefsels en organen = immuunreactie. 

Wanneer worden immunosuppressiva voorgeschreven?

Immunosuppressiva worden voorgeschreven bij allerlei ziektes: 
 – Auto-immuun-ziekten
 – Eczeem
 – Psoriasis
 – Reuma
 – Transplantatie van weefsels 
 – Transplantatie van organen
immunosuppressiva
Enkele merknamen die voorgeschreven worden zijn: Cellcept, Prednisolon, Revlimid, Generiek, Esbriet, Imnovid, Emthexate, Injexate, Metoject, Azafalk, Azathioprine, Imuran, Thalidomide, Neoral, Sandimmune, Tacrolimus, Simulect, Prograft, Orencia, Nulojix, Myfortic, Modigraf, Imuran, Envarsus, Belatacept, Adport. 

Bij welke ziekten zijn immunosuppressiva onmisbaar?

Er zijn vele ziektes die bestreden of in toom worden gehouden door het gebruik van immunosuppressiva. Het gaat hier om o.a. auto-immuun ziektes, eczeem, kanker, Hiv en ook bij de transplantatie van weefsels en organen zijn immunosuppressiva onmisbaar in het bestrijden van ziektes.

Wanneer zijn immunosuppressiva onnodig?

Immunosuppressiva en zwangerschap en borstvoeding gaan niet altijd samen. Overleg bij een zwangerschapswens met je behandelend arts. Kom je er samen niet uit of maak je je zorgen, dan kun je ook informatie inwinnen bij de IBD preconceptie poli’s in een aantal academische ziekenhuizen.

Heeft het gebruik van immunosuppressiva ook bijwerkingen?

Deze medicijnen kunnen veel bijwerkingen veroorzaken. Welke bijwerkingen optreden, verschilt per medicijn en per persoon. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn: Vermoeidheid – Hoge bloeddruk – Diabetes  – Staar – Osteoporose – Verhoogde infectiegevoeligheid – Cushingoide verschijnselen – Diabetes mellitus – Hypertensie – Hypercholesterolemie – Vetzucht – Maag-darmklachten zoals diarree en misselijkheid – Nierfunctiestoornissen – Hoofdpijn – Overmatige haargroei
De medicijnen vergroten daarnaast de kans op (huid)kanker. En misschien verandert je uiterlijk onder invloed van de medicijnen. Het is ook mogelijk dat je flink aankomt of dat je puistjes krijgt. Overleg met je arts als je last hebt van bijwerkingen. Vaak is er iets aan te doen. Stop in ieder geval nooit met de medicijnen zonder overleg met je arts.

Homeopatische en kruidengeneesmiddelen en immunosuppressiva

Homeopathische of kruidengeneesmiddelen worden ontraden door artsen omdat onvoldoende bekend is of er interacties zijn met de immunosuppressiva.  Een voorbeeld is het St. Janskruid, dat gebruikt wordt voor behandeling van depressiviteit. Dit kruid verlaagt de bloedspiegels van onder andere ciclosporine en tacrolimus, zodat afstoting ten gevolge van het gebruik van dit kruid is beschreven bij transplantatiepatiënten. De patiënt wordt wel gevraagd om het gebruik van homeopathische middelen te melden aan de longtransplantatieverpleegkundige. 
Een andere combinatie die niet verstandig is, is het gebruik van echinacea met een immunosuppressiva. Echinacea stimuleert mogelijk het immuunsysteem  en verstoort daarmee dus de werking van de immunosuppressiva.

Magnesium en immunosuppressiva

LorImmuunsuppressiva, zoals ciclosporine, tacrolimus en mycofenolaatmofetil, worden een aantal maanden gebruikt om afstoting van de vreemde stamcellen te voorkomen. Een bijwerking is vermindering van je nierfunctie, waardoor voldoende vochtgebruik noodzakelijk is en elektrolyten ontregeld kunnen raken (hypomagnesiëmie en hyperkaliëmie). Doordat je nieren niet goed functioneren kan je lichaam de magnesium niet goed terug brengen in je bloed en wordt er teveel uitgescheiden via je urine. 
Dit leidt tot een magnesium en ook kalium tekort. Zorg er dus voor dat je je waardes in de gaten houd en vroegtijdig je tekorten aanvult. em ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ons advies en aanbevolen producten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Delen