Aminozuren > hydroxyproline

hydroxyproline
Expert: Jaap Gerrijts | 9 februari 2023 | Leestijd: 8 minuten

Hydroxyproline

Hydroxyproline is een niet-essentieel aminozuur. Dit betekent dat je lichaam de stof zelf kan vervaardigen uit andere aminozuren in de lever. Hydroxyproline is belangrijk voor je huid, je haar en de nagels.

Hydroxyproline is belangrijk voor de sterkte van collageen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit waarom dat zo is en waarom voldoende vitamine C zo enorm belangrijk is. Lees je mee?!

Hydroxyproline is belangrijk voor de sterkte van collageen

Hydroxyproline

Hydroxyproline is een niet essentieel aminozuur en dit betekent dat het wordt vervaardigd uit andere aminozuren in je lever. Het verschil met essentiële aminozuren is het feit dat je lichaam de stof niet uit voeding hoeft te halen. Toch is dit niet helemaal waar want je lichaam heeft weer andere aminozuren nodig om hydroxyproline die wel uit voeding gehaald kunnen worden.

Hydroxyproline wordt gevormd door de hydroxylering van het aminozuur proline door het enzym prolylhydroxylase als posttranslationele modificatie. Deze reactie vindt plaats in het endoplasmatisch reticulum. Het endoplasmatisch reticulum is een gangenstelsel van platte buizen waar nieuwe eiwitten worden gemaakt. 

Deze nieuwe eiwitten worden via de buizen verder getransporteerd naar de plekken in de cel waar zij hun werk kunnen doen. Daarnaast kan het aminozuur gevormd worden uit ascorbinezuur oftewel vitamine C.

Hydroxyproline is belangrijk voor de sterkte van collageen. Collageen is een ontzettend belangrijk ”lijmeiwit” in je lichaam. Als onderdeel van ons bindweefsel zorgt het door het hele lichaam voor elasticiteit en stevigheid. Collageen zit in:

Huid

Haren

Nagels

Gewrichten

Botten

Kraakbeen

Spieren 

Bindweefsel

Collageen is belangrijk voor de sterkte van bindweefsel en alle andere delen in het lichaam waar het in voorkomt. Vooral bloedvaten verliezen snel hun sterkte als het collageen niet voldoende hydroxyproline bevat. Het is daarom een belangrijk aminozuur dat samen met proline zorgt voor voldoende collageen in het hele lichaam.

 

 

”Hydroxyproline is een niet essentieel aminozuur”

Wat is het verschil tussen hydroxyproline en proline?

Hydroxyproline verschilt van het aminozuur proline door de aanwezigheid van een hydroxylgroep. Hydroxyproline is een belangrijk bestanddeel van collageen. Hydroxyproline en proline spelen een hele belangrijke rol in de stabiliteit van collageen. 

Ze maken de scherpe draaiing van de collageenhelix mogelijk en de aanwezigheid van een hydroxylgroep vergroot de stabiliteit van het collageen.

 

 

”Hydroxyproline is samen met het aminozuur proline belangrijk voor collageen”

Wat gebeurt er als je te weinig hydroxyproline aanmaakt?

De meeste mensen hebben normaal gesproken geen tekort aan hydroxyproline. Echter kan het onder bijzondere omstandigheden voorkomen dat er een tekort aan hydroxyproline in het lichaam is.

Hydroxyproline is een collageen verwant aminozuur en noodzakelijk voor de opbouw van het belangrijkste structurele eiwit van het lichaam collageen. Hydroxyproline is aanwezig in vrijwel alle weefsels en alle genetische soorten collageen.

Wanneer je lichaam te weinig hydroxyproline aan kan maken dan zal de collageensynthese niet meer goed werken. Dit kan leiden tot verschillende klachten zoals:

Afbraak van bindweefsel 

Blauwe plekken

Risico op beschadiging van bloedvaten

Inwendige bloedingen

Afbraak van bindweefsel van de ligamenten

Vitamine C en hydroxyproline

Wanneer je een tekort hebt aan vitamine C dan kan je lichaam moeilijker proline omzetten in hydroxyproline. Dit zorgt ervoor dat je proline relatief hoog is in vergelijking met hydroxyproline. Vul in dit geval je lichaam zo snel mogelijk aan met vitamine C.

Goede bronnen van vitamine C zijn:

Citrusvruchten

Rode paprika

Broccoli

Kiwi

Zwarte bessen

Guave

Als je last hebt van deze symptomen dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts zodat je hier op onderzocht kunt worden. 

 

 

”Hydroxyproline komt in weinig voeding voor”

Waar zit hydroxyproline in?

Hydroxyproline wordt behalve in collageen maar in weinig andere eiwitten gevonden. Het enige eiwit in zoogdieren dat ook hydroxyproline bevat is elastine. Hydroxyproline wordt dan ook gebruikt als graadmeter om de hoeveelheid collageen en/of gelatine te bepalen. Daarnaast worden hydroxyproline rijke glycoproteïnen gevonden in celwanden van planten.

De stof komt niet voor in voedsel met vitamine C maar kan wel uit ascorbinezuur gemaakt worden. Als je meer hydroxyproline kunt gebruiken eet dan voedsel wat rijk is aan vitamine C.

Tips:

1) Als je twijfelt of je genoeg hydroxyproline in je lichaam hebt dan is het belangrijk om je te laten onderzoeken

2) Zorg dat je gezond en gevarieerd eet zodat je voldoende aminozuren binnen krijgt die helpen bij het aanmaken van hydroxyproline in je lever

3) Als je gezond bent dan is de kans erg klein dat je een tekort hebt aan hydroxyproline

Hydroxyproline tekort kan blauwe plekken of inwendige bloedingen veroorzaken

Tot slot

Hydroxyproline stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En staat er eiwitrijke voeding zoals eieren, vis en gevogelte op je menu? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Fenylalanine

Histidine

Lysine

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *