Huisstofmijt allergie. Heel veel mensen hebben een allergie voor huisstofmijt of huismijt. Een verstopte neus, niesbuien of tranende ogen zijn typische kenmerken van een huisstofmijt allergie. Ook kun je ‘s nachts moeite hebben met ademhalen of een astma aanval krijgen.
Deze klachten kun je het hele jaar ervaren omdat huisstofmijt niet seizoensgebonden is. Ieder huis heeft ze het maakt niet uit of je heel er schoon bent of juist niet.
Huisstofmijt allergie komt veel voor in Nederland. In dit uitgebreide artikel vertellen we je wat huisstofmijt is. Of huisstofmijt je 's nachts kan bijten. En wat je kunt doen tegen huisstofmijt. Lees je mee?!
Huisstofmijt is een spinachtige mijt. Een mijt is een kleine geleedpotige met een lichaam dat niet duidelijk in twee, zoals bij spinnen of drie geledingen, zoals bij insecten is gedeeld. Het heeft acht poten en zijn ongeveer 0,3 millimeter groot.
Wat is huisstofmijt?
Een huisstofmijt behoort tot de familie van mijten en teken en je vind ze in ieder huis.
Een huisstofmijt eet de huidschilfers van mensen en dieren en je vindt ze in kussens, matrassen, tapijt, gordijnen en ook vochtige ruimtes zoals badkamers.
Wat veroorzaakt huistofmijt allergie? De uitwerpselen van de huisstofmijt kunnen voor een allergische reactie zorgen.
Ongeveer 25% van alle Nederlanders heeft hier last van.
Huisstofmijt beet
Denk je dat je ‘s nachts bent gebeten door huisstofmijt dan kunnen we je gerust stellen! Een huisstofmijt bijt niet dus dat is niet mogelijk. Vaak wordt huisstofmijt verward met bedwantsen en die bijten wel!
Wat te doen tegen huisstofmijt?
Het belangrijkste is je slaapkamer schoon houden. Dit doe je door zoveel mogelijk stof te verwijderen en te zorgen dat het niet vochtig is. Je kunt je tapijt het beste vervangen door parket of laminaat.
Als je wakker wordt dan is het belangrijk je kamer goed door te luchten en je bed niet op te maken. Laat je dekens vooral open zodat de huisstofmijt zich niet snel kan vermeerderen tussen je vochtige en warme dekens.
Was je dekens, kussens en dekbedovertrek regelmatig op 60 graden voor minimaal een uur.
Als je een oud matras hebt dan kan het vol zitten met huisstofmijt en hem vervangen is dan geen overbodige luxe.
Lucht je huis een paar keer per dag en droog je kleding buiten aan een waslijn of in een wasdroger.
Dweil je gladde vloeren regelmatig en stofzuig minstens 1 keer per week.
Zorg dat je huis zo droog en stofvrij mogelijk is.
Wat veroorzaakt huisstofmijt allergie?
Veel mensen denken bij huisstofmijt allergie aan een allergische reactie op stof, maar wat veroorzaakt huisstofmijt allergie precies?
Als je allergisch bent voor huisstofmijt dan komt dit door de ontlasting van de huisstofmijt. De uitwerpselen zorgen voor een allergische reactie omdat er bepaalde stoffen in zitten waar je allergisch voor kunt zijn.
In dit artikel wat veroorzaakt huisstofmijt allergie gaan we het hebben over wat is huisstofmijt, wat voor klachten horen bij een huisstofmijt allergie, hoe weet ik dat ik een huisstofmijt allergie heb, wat voor medicijnen zijn er voor huisstofmijt allergie, wat kan ik doen om de huisstofmijt te bestrijden en magnesium en allergie.
Lees hieronder verder om meer te weten te komen.
”Als je last hebt van een allergie dan reageert je lichaam op prikkels waar het normaal gesproken niet op moet reageren”
Hoe weet ik dat ik een huisstofmijt allergie heb?
Als je wilt weten of je een huisstofmijt allergie hebt dan kun je dit laten testen. Er zijn 2 soorten testen die het meest worden gebruikt.
Je kunt een bloedonderzoek krijgen waar er wordt onderzocht of je bloed ook antistoffen bevat tegen huisstofmijten.
Er is ook een mogelijkheid voor een huidtest waar een druppel met huisstofallergenen op je onderarm wordt aangebracht. Hier wordt een naald doorheen geprikt zodat het vloeistof door je huid gaat. Als er een rode uitslag ontstaat op dezelfde plek dan betekent dit dat je allergisch bent voor huisstofmijt.
Als er twijfel ontstaat bij deze testen dan kan er gekozen worden voor een neusprovocatietest waarbij er allergenen in je neus worden gesprayd. Als je hier verkouden van wordt of andere klachten hebt dan weet men zeker dat je een huisstofmijt allergie hebt.
”Allergie is een typische westerse aandoening wat alleen maar toeneemt de komende jaren”
Welke medicatie is er voor huisstofmijt allergie?
Een arts kan je verschillende medicijnen voorschrijven om je klachten zoveel mogelijk te verminderen. Een veel gebruikt medicijn is een neusspray waar ontstekingsremmers (corticosteroïden) in zitten. Dit wordt voorgeschreven bij mensen waar de neus verstopt zit en waar verkoudheidsklachten veel voorkomen.
Je kunt ook oogdruppels of tabletten krijgen waar antihistaminica in zit. Deze gaan de reactie van histamine tegen. Je lichaam maakt namelijk histamine aan bij een allergische reactie. Door de aanmaak van histamine krijg je last van klachten zoals verkoudheid en benauwdheid.
Dan is er nog een intensieve behandeling genaamd immunotherapie. Deze behandeling duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar. Je krijgt hierbij injecties met stofjes van huisstofmijten erin waardoor je op den duur beter tegen huisstofmijten bestand bent.
”Huisstofmijt houdt van stoffige- en vochtige ruimtes”
Huisstofmijt allergie en magnesium
Wanneer je last hebt van een huisstofmijt allergie dan kan je gebruik maken van inhalatiecorticosteroïden. Dit zijn medicijnen die je middels een inhalatie tot je neemt. Als je corticosteroïden gebruikt dan kan dit een magnesiumtekort veroorzaken wat ervoor kan zorgen dat je allergie klachten erger worden en je zelfs last kunt krijgen van andere aandoeningen.
Ook het gebruik van antihistaminica kan je magnesiumniveau verlagen.
Wist je dat magnesium een natuurlijke antihistaminica is? Door het gebruik van magnesium gaat niet alleen je algemene gezondheid omhoog, astma en allergieën kunnen hiermee zelfs worden vookomen.
Magnesium vermindert namelijk het vrijkomen van histamine en ontsteking van je luchtwegen en longen.
Als je extra magnesium gebruikt dan kan dit je tekorten aanvullen en je overgevoeligheid van histamine verminderen.
Als je extra magnesium tot je wilt nemen dan werkt een voetbad enorm goed. Een voetbad met magnesium kristallen zorgt ervoor dat je lichaam genoeg op kan nemen en je hebt geen last van bijwerkingen zoals diarree. Twee a drie keer per week is voldoende om je magnesium status weer op peil te krijgen. Neem voor een voetbad 4 liter water en 3 handjes magnesium kristallen. Zorg ervoor dat het water 37 graden Celsius is en geniet minstens 20 minuten, optimaal 40 minuten van het voetbad.
Je zult merken dat je lichaam er van ontspant en je slaapt er vaak ook beter door.
In dit artikel stond huisstofmijt allergie centraal. Heb jij last van huisstofmijt allergie? Wat doe je eraan om de oorzaak aan te pakken? En hoe verhelp je de klachten? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dat kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!