Kruiden > hop plant
hop plant
Expert: Jaap Gerrijts | 12 september 2023 | Leestijd: 8 minuten

Hop plant

De hop plant is een klimplant die behoort tot de hennepfamilie. De plant wordt vooral gebruikt voor de productie van bier, omdat de vrouwelijke bloemen een bittere smaak en aromatische geur geven aan het bier. De hop plant heeft ook veel gezondheidsvoordelen, zo werd hop traditioneel gebuikt om te ontspannen en de slaap te bevorderen. Veel van de voordelen van hop worden toegeschreven aan essentiële oliën en flavonoïden die in de bloem zitten.

De hop plant kent veel gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar je op moet letten bij het gebruik van een hop supplement. Lees je mee?!

Hop bevordert de spijsvertering

Hop plant

Hop is de bloem van de hop plant Humulus lupulus dat vaak wordt gebruikt om bier van te maken. Naast het op smaak brengen van bier is hop echter ook onderzocht voor potentiële gezondheidsdoeleinden waar verschillende interessante punten zijn ontdekt.

Veel van de waargenomen voordelen van hop worden toegeschreven aan de essentiële oliën en flavonoïde verbindingen die in de bloemen voorkomen zoals xanthohumol en 8-prenylnaringenine. Deze flavonoïden kunnen ontstekingsremmende, antioxiderende en kanker bestrijdende eigenschappen bezitten.

Hop bevat ook polyfenolen met fyto-oestrogene eigenschappen. Het bevat ook kaliumzouten, vitamines uit het B-complex, aminozuren en de bitterzuren humulon en lupulon die mogelijk antimicrobiële eigenschappen hebben.

Bij de oude Babyloniërs en Egyptenaren werd hop al gebruikt voor de productie van bier. Ook in de Middeleeuwen stond de plant bekend als natuurlijke rustgever. Hop ondersteunt namelijk de nachtrust en is om deze reden een veelgebruikt slaapmutsje. Het wordt ook gebruikt bij overgangsverschijnselen en kan helpen bij een normale en regelmatige menstruatie. Daarnaast is het goed voor de cholesterolspiegel en ondersteunt het de spijsvertering. 

Gezondheidsclaims rond hop worden echter op dit moment niet goed ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

 

 

”Hop staat van oudsher bekend als natuurlijke rustgever”

Welk onderzoek is er gedaan naar hop?

Verschillende onderzoeken naar de hopplant Humulus lupulus hebben een breed scala aan onderwerpen bestreken voornamelijk vanwege het historische gebruik ervan bij het brouwen en de potentiële gezondheidsvoordelen ervan. 

Hier zijn enkele punten waar onderzoek naar is gedaan:

Brouwen en productie van bier

Veel van het vroege onderzoek naar de hop plant was gericht op het gebruik ervan bij het brouwen van bier. Dit onderzoek omvat hopvariëteiten, hopchemie en hopbitterheid.

Fytochemie

Hop bevat verschillende fytochemicaliën zoals bitterzuren waaronder alfazuren, essentiële oliën en flavonoïden. Verschillende studies hebben de chemische samenstelling van hop onderzocht en daar vond men verschillende interessante eigenschappen.

Ontstekingsremmende effecten

Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat bepaalde verbindingen in hop ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben wat mogelijk gunstig is voor aandoeningen zoals artritis.

Slaap en angst 

Hop wordt traditioneel gebruikt als een licht kalmerend middel en slaapmiddel. Onderzoek heeft hun potentieel onderzocht om de slaapkwaliteit te verbeteren en angst te verminderen.

Oestrogene effecten

Hop bevat fyto-oestrogenen en dit zijn plantaardige stoffen met oestrogeenachtige eigenschappen. Studies hebben hun potentiële effecten op de hormoonbalans onderzocht.

Antioxidant activiteit

De hop plant bevat antioxidanten en onderzoek heeft hun vermogen onderzocht om oxidatieve stress te bestrijden en het risico op chronische ziekten te verminderen.

Menopauze symptomen

In sommige onderzoeken is gekeken naar het gebruik van hop voor het verlichten van menopauzeklachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Anti-kanker eigenschappen

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de potentiële anti-kanker eigenschappen van hopverbindingen en vooral met betrekking tot borstkanker.

Metabolische gezondheid

Hop is onderzocht op hun effecten op het glucosemetabolisme en de potentiële rol bij het beheersen van diabetes.

Gezondheid van de lever

Onderzoek heeft onderzocht of hop lever beschermende effecten kan hebben.

Neuro protectieve effecten

Sommige specialisten hebben onderzocht of hopverbindingen bescherming kunnen bieden tegen neurodegeneratieve ziekten.

Antibacteriële eigenschappen

De hop plant bevat antimicrobiële verbindingen die zijn onderzocht op hun potentieel bij het bewaren van voedsel en het bestrijden van bacteriële infecties.

Gezondheid van de huid

Topische toepassingen van hop zijn onderzocht vanwege hun potentiële voordelen voor de huid.

Gewichtsbeheersing

Sommige onderzoeken hebben gekeken of hop kan helpen bij gewichtsbeheersing en de preventie van obesitas.

Veiligheid en toxicologie

Studies hebben de veiligheid van de hop plant en hun extracten beoordeeld, vooral met betrekking tot consumptie als voedingssupplement.

De volgende punten zijn naar voren gekomen:

Helpt de spijsvertering

Ondersteunt de nachtrust

Kan helpen bij overgangsverschijnselen

Goed voor de cholesterolspiegel

Ondersteunt een normale menstruatie

Enkele onderzoeken uitgelicht:

Slaap problemen

Er wordt aangenomen dat verschillende componenten in de hop plant milde kalmerende eigenschappen hebben. 

Een paar kleine onderzoeken hebben de effecten van de hop plant op de slaap-waakcyclus onderzocht met behulp van alcoholvrij bier.

Eén kleine studie met 17 verpleegsters die bij de geboorte een vrouw toegewezen kregen. Deze verpleegsters werkten in wisselende diensten of nachtdiensten en kregen tijdens het eten twee weken lang hop houdend alcoholvrij bier. Onderzoekers hielden hun slaappatroon in de gaten met een slaaptracker met een polsbandje. De resultaten suggereerden dat het bier de deelnemers niet alleen hielp iets sneller in slaap te vallen, maar ook de angstniveaus verminderde.

Deze resultaten zijn vergelijkbaar met een onderzoek uit 2014 bij 30 studenten waarin vragenlijsten werden gebruikt om slaapgewoonten te bepalen. Na een week alle slaapgewoonten te hebben geregistreerd, werd de studenten gevraagd om veertien dagen lang alcoholvrij bier te drinken tijdens het avondeten. Vergeleken met de eerste week rapporteerden de studenten aanzienlijke verbeteringen in hun slaapgewoonten, inclusief de tijd die nodig was om in slaap te vallen na het drinken van alcoholvrij bier.

 

Hart- en vaatziekte

Er wordt aangenomen dat een flavonoïde genaamd xanthohumol eigenschappen heeft die kunnen helpen de bloedvaten te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Uit een onderzoek bij ratten bleek dat xanthohumol gewonnen uit hop de verkalking in slagaders en aders verminderde. Onderzoekers waren van mening dat deze resultaten betekenen dat xanthohumol een potentiële rol kan spelen bij het verminderen van het risico op cardiovasculaire ziekten.

Hoewel deze resultaten veelbelovend lijken en andere studies vergelijkbare conclusies hebben getrokken, moet de rol van hop en xanthohumol nog worden bestudeerd bij mensen. Er is op dit moment meer onderzoek nodig op dit gebied.

 

Opvliegers

Het flavonoïde 8-prenylnaringenine dat in de hop plant wordt aangetroffen is geclassificeerd als een fyto-oestrogeen. Dit betekent dat het een plantaardige verbinding is die de activiteit van het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootst. Sommigen wetenschappers geloven dat 8-prenylnaringenine kan helpen de oestrogene activiteit in het lichaam te verhogen zodat de symptomen van oestrogeen deficiëntie worden vermindert en vooral tijdens de menopauze.

Opvliegers zijn een vaak voorkomende bijwerking van de menopauze en hop kan dit effect mogelijk helpen verzachten.

In dierproeven en bij mensen is suppletie met hop gecorreleerd met verbeteringen in opvliegers. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat hop in vergelijking met een placebo de opvliegers die gepaard gaan met de menopauze kan helpen verlichten.

Er is verder onderzoek nodig om hier een optimale dosering voor te bepalen.

 

Depressie

Hop wordt op dit moment onderzocht als een mogelijke behandeling voor depressie en andere stemmingsstoornissen.

In een kleine proef op mensen werd gekeken naar gezonde studenten met zelf gerapporteerde stemmingsstoornissen. Voor de placebo gecontroleerde klinische studie kregen 36 jonge volwassenen met een milde depressie gedurende vier weken 400 milligram hop of een placebo. Aan het einde van het onderzoek vertoonden degenen die hop gebruikten een aanzienlijke vermindering van angst-, stress- en depressie niveaus vergeleken met de placebogroep.

Maar ook hier moet er verder onderzoek worden gedaan naar de hop plant en zijn potentiële rol bij de behandeling van stemmingsstoornissen. Er zijn meer grootschalige onderzoeken bij mensen nodig om het effect daadwerkelijk te bevestigen.

 

Kanker

Hoewel hop kanker niet direct kan voorkomen, kunnen xanthohumol en andere verbindingen in hop kanker bestrijdende effecten vertonen.

Volgens een recensie uit 2018 bleek xanthohumol in reageerbuisstudies verschillende soorten kanker te kunnen doden. Xanthohumol bleek cytotoxisch te zijn en dit betekent dat het cellen waaronder kankercellen vergiftigde en doodde. Het bleek ook apoptose te veroorzaken dat staat voor geprogrammeerde celdood.

Ook hier moet meer onderzoek naar worden gedaan, inclusief proeven op mensen om betere conclusies te kunnen trekken.

 

 

”Verschillende moleculaire fracties worden bestudeerd en vergeleken”

Fytotherapie en kruidengeneeskunde

Fytotherapie is gebaseerd op wat men fytoceutische wetenschap noemd of fyto-farmacologie. In tegenstelling tot de kruidengeneeskunde is fytotherapie gebaseerd op gecontroleerde klinische onderzoeken of gedetailleerde moleculaire onderzoeken. Terwijl kruidengeneeskunde zoals Ayurveda een algemene waardering en kennis van geneeskrachtige planten bijbrengt.

Laten we eens kijken naar de studie van de hop plant. In de Ayurvedische geneeskunde wordt de plant gebruikt om symptomen van stress, slaapstoornissen, hoog cholesterol en diabetes te verlichten. Binnen de Ayurvedische of kruidengeneeskunde bestaat er algemene kennis over het gebruik en de voordelen van planten.

Maar bij fytotherapie wordt de plant geïsoleerd zodat verschillende moleculaire fracties bestudeerd en vergeleken kunnen worden. Zo word er bijvoorbeeld een monoklonale antilichaamtest gemaakt voor een klinische fractie om de zuiverheid en bioactiviteit ervan te testen. Zo zijn er talloze onderzoeken en diffusiestudies uitgevoerd met verschillende formuleringen en daarbij zijn de farmacologische eigenschappen van specifieke moleculen gedocumenteerd. Simpel gezegd is fytotherapie een wetenschappelijk onderbouwde vorm van plantaardige geneeskunde die gebruikmaakt van specifieke plantaardige stoffen en extracten om genezing te bevorderen.

Zowel fytotherapie als kruidengeneeskunde hebben dezelfde gemeenschappelijke basis namelijk een plant. Maar toen wetenschappers die plant eenmaal hadden gefractioneerd en wetenschappelijk begonnen te bestuderen, kon dit niet langer kruidengeneeskunde of Ayurvedisch worden genoemd. Het wordt dan fytotherapie of fytofarmacologie genoemd.

Bevat hop oestrogeen?

Hop bevat een soort fyto-oestrogeen genaamd 8-prenylnaringenine. Fyto-oestrogenen komen uit bepaalde plantaardige voedingsmiddelen en werken als natuurlijk oestrogeen in je lichaam. Er wordt gedacht dat de fyto-oestrogene eigenschappen van hop een mogelijke behandeling kan zijn voor opvliegers die vaak voorkomen bij vrouwen in de menopauze.

  

”Hop is één van de vier sleutel ingrediënten van bier”

Waar zit hop in?

Geen enkel vast voedsel bevat van nature hop, maar bier wordt meestal gebrouwen met hop om bitterheid en smaak toe te voegen.

Sommige mensen kiezen ervoor om gedroogde hop toe te voegen aan gerechten en recepten. Je kunt verse hopscheuten wat de kleine stengels die aan de hop plant zitten ook eten. Het lijkt een beetje op taugé of hele dunne asperges en ze zijn verkrijgbaar in de maanden maart en april en worden net zo geteeld als witlof.

Je vindt hop ook terug in verschillende soorten limonades en frisdrank.

Verder worden hop planten voornamelijk gebruikt als supplementen voor verschillende gezondheidsdoeleinden.

Is hop glutenvrij?

Hop is van nature glutenvrij. Als je een hopsupplement gebruikt, dan is deze ook glutenvrij zijn. Controleer voor de zekerheid altijd het etiket op het product.

Bier dat hop bevat is daarentegen meestal niet glutenvrij. Er zijn wel glutenvrije bier merken verkrijgbaar.

Is hop een graan?

Hop is geen graansoort maar het is een plant uit de hennepfamilie. Hop is namelijk het bloeiende deel van de hop plant. Hopbloemen worden meestal gedroogd als ze worden gebruikt om supplementen te maken. Daarnaast word het voornamelijk gebruikt als bestandsdeel in bier.

  

”Kweek en oogst je eigen hop”

Een hop plant in de tuin

Hop is een meerjarige plant die in de winter afsterft en in het voorjaar weer boven komt. Je kunt hem daarom in het najaar prima bij de grond afknippen. In het voorjaar vanaf april komen de nieuwe scheuten weer boven en begint het hele proces opnieuw. Het lichtgroene blad wordt naarmate het seizoen vordert steeds donkerder.

 

Wat is de beste standplaats voor hop?

De hop plant groeit goed op bijna iedere grondsoort van zand tot klei. het is wel belangrijk dat de grond voldoende vochthoudend is. De plant staat liever niet in de schaduw. Hij groeit het beste in lichte schaduw of volle zon. Hij gedijt echter het beste in de volle zon en geeft de voorkeur aan lichtzure tot neutrale grond.

 

Hoeveel water heeft de hop plant nodig?

Houd de grond constant vochtig maar niet drassig. Hop heeft een hoge waterbehoefte en vooral tijdens het groeiseizoen in de lente en de vroege zomer. Een druppelirrigatiesysteem kan nuttig zijn als je weinig tijd hebt om water te geven.

 

Hoeveel voeding heeft de hop plant nodig?

Hop profiteert van regelmatige bemesting. Gebruik in het voorjaar een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte of organische compost wanneer de nieuwe scheuten verschijnen.

 

Hoe vaak moet je de hop plant snoeien?

Snoei hop planten in het vroege voorjaar en snij de oude groei terug om nieuwe scheuten te stimuleren. Dit helpt de gezondheid van de plant te behouden en verhoogt de opbrengst aan hopbellen.

 

Hopbellen

Voor de bloemen hoef je geen hop te planten want die zijn verwaarloosbaar. De groene hopbellen daarentegen zijn echt schitterend. Kies bij aankoop wel voor een vrouwelijk exemplaar want alleen die produceren hopbellen. Oogst hopbellen als ze papierachtig zijn en droog aanvoelen. Dit gebeurt meestal in de late zomer of vroege herfst. Pluk de kegels zorgvuldig en droog ze grondig voordat je ze opbergt of gebruikt voor het brouwen.

 

Heeft de hop plant ook ondersteuning nodig?

De hop plant is een krachtige klimmer en heeft een stevige ondersteuningsstructuur nodig. Installeer een tralie- of prieelsysteem met hoge palen of touwtjes zodat de hopranken kunnen klimmen. Het zou ideaal zijn als het traliewerk een hoogte van 3 tot 25 meter heeft. 

Train de hopranken om het hekwerk met de klok mee te beklimmen. Mogelijk moet je ze handmatig begeleiden terwijl ze groeien.

 

Ongedierte in de hop plant

Let op veel voorkomende plagen zoals bladluizen en spintmijten. Inspecteer de bladeren regelmatig en gebruik indien nodig insecten dodende zeep of neemolie. Een goede luchtstroom kunnen ook ziekten zoals echte meeldauw helpen voorkomen.

 

Wanneer kun je het beste een hop plant kopen?

Omdat het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke exemplaren moeilijk is te zien, is het aan te raden om na de bloei een hopplant mét bellen aan te schaffen. Dit kun je het beste doen in augustus of september want dan weet je zeker dat je een vrouwelijke plant hebt.

Het kan een jaar of twee duren voordat hopplanten zich hebben gevestigd en een substantiële oogst opleveren, dus wees geduldig en geef ze de tijd om te groeien.

 

 

”Bijwerkingen komen niet vaak voor”

Wat zijn de bijwerkingen van hop?

Wanneer hop als supplement wordt ingenomen dan wordt er aangenomen dat het over het algemeen veilig is en minimale bijwerkingen heeft. Er zijn echter bijwerkingen mogelijk bij het gebruik van hop en deze kunnen mild of ernstig zijn.

Wat zijn de bijwerkingen van hop?

De bijwerkingen van hop zijn gering en reacties op het innemen van een supplement met hop zijn vrij zeldzaam.

Sommige mensen kunnen slaperigheid of duizeligheid ervaren bij het nemen van hopsupplementen. Normaal gesproken verdwijnen deze bijwerkingen zodra je stopt met het gebruik van hop. Als de bijwerkingen niet verbeteren of verdwijnen dan kun je het beste de huisarts inschakelen voor advies en verder onderzoek.

Ernstige bijwerkingen

De meest gemelde klacht bij het gebruik van een hop voedingssupplement was een verdikking van het baarmoederslijmvlies. Dit kan een postmenopauzale vaginale bloeding veroorzaken. 

Hop kan ook bij sommige mensen overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Overgevoeligheid wordt gekarakteriseerd als een extreme allergische reactie. Deze reacties kunnen binnen 24 uur na inname van hop optreden maar het kan ook langer duren voordat ze optreden. Deze reacties kunnen in ernst variëren waarbij anafylaxie een medisch noodgeval is.

Het is enorm belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen als je een ernstige reactie op hop ervaart.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een hop supplement?

Bepaalde mensen kunnen mogelijk geen hop consumeren, en anderen moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen voordat ze het supplement uit gaan proberen.

Het wordt aanbevolen dat mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven het gebruik van hop vermijden. Dit komt omdat er onvoldoende onderzoek beschikbaar is om te bepalen of hop veilig is voor mensen in deze groepen.

Mensen met oestrogeen afhankelijke aandoeningen zoals endometriose en bepaalde soorten borstkanker moeten hop vermijden vanwege hun potentiële oestrogeenachtige activiteit.

Vanwege de kalmerende eigenschappen moet hop minstens twee weken vóór de operatie worden gestopt. De zorg is dat het nemen van hop vóór de operatie de effecten van anesthesie kan versterken en dit wil je ten alle tijde vermijden.

 

 

”Hop kan interacties hebben met medicatie, kruiden en andere supplementen”

Welke interacties heeft een hop supplement met medicijnen?

Hop kan een wisselwerking hebben met een verschillende medicijnen, kruiden en andere supplementen zoals:

Bepaalde medicijnen die door de lever worden afgebroken zoals medicijnen die worden gemetaboliseerd door de CYP2C- en CYP1A2-enzymen14

Centraal zenuwstelsel-depressiva of kalmerende medicijnen

Kruiden en supplementen die kalmerend werken

Kruiden en supplementen met oestrogeenachtige eigenschappen

Hop kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen, kruiden en supplementen. Zorg er daarom voor dat je arts op de hoogte is van alle medicijnen, kruiden en supplementen die je gebruikt voordat je met hop gaat beginnen.

Wat is de dosering van een hop supplement?

Door een gebrek aan onderzoek is het niet bekend bij welke dosis hopsupplementen gunstig zijn of op welk punt ze schadelijk kunnen zijn. Hierdoor zijn er geen standaard dosering aanbevelingen voor hop.

Hopextracten worden over het algemeen als veilig beschouwd in doseringen tot 300 milligram per dag gedurende drie maanden of minder. Hopbitterzuren kunnen gedurende dezelfde tijd in een dagelijkse dosering van 35 milligram worden gebruikt.

In capsules met hopextract die in Nederland verkrijgbaar zijn met een verhouding van 8:1 adviseert men om dagelijks 1 tot 2 capsules te nemen van 400 milligram. Wanneer je ze gebruikt om beter te slapen dan kun je ze het beste een half uur voor het slapen gaan innemen.

Het is altijd het beste om de instructies op het etiket van het hopsupplement op te volgen.

Wat gebeurt er als je teveel hop neemt?

Er is weinig bekend over de bijwerkingen die gepaard gaan met het nemen van te veel hop. Dit is te wijten aan beperkt onderzoek naar mogelijke toxiciteiten.

Hop lijkt in ieder geval geen leverbeschadiging of toxiciteit te veroorzaken.

Zoals bij elk supplement is de kans groter dat je last krijgt van bijwerkingen als je meer hop inneemt dan zou moeten. Om mogelijke nadelige effecten te voorkomen mag je hopsupplementen alleen gebruiken zoals voorgeschreven.

Hoe droog en bewaar je hop?

Als je verse hop wilt gaan drogen dan kun je dit het beste op een goed geventileerde plek doen. Bewaar hop in vacuümdichte of luchtdichte zakken en bij voorkeur in de vriezer om de versheid te behouden en te voorkomen dat ze bederven. Zuurstof, hitte en licht kunnen de kwaliteit van de hop aantasten.

Bewaar hopsupplementen op een koele en droge plaats. Ze moeten uit de buurt van extreme temperaturen en direct zonlicht worden gehouden.  

 

”Slaap, ontspanning, menopauze, spijsvertering”

Hop supplementen

Hopsupplementen worden doorgaans verkocht in de drogisterij, natuurzaak, speciaalzaak en online. Het extract wordt uit de kenmerkende hopbellen van de plant gehaald. 

Je vind hop onder andere in:

Capsules

Tinctuur

Poedervorm

Tabletten 

De meeste hopsupplementen zijn glutenvrij en veganistisch. Sommige capsules kunnen gemaakt zijn met niet-veganistische ingrediënten. Zorg er daarom voor dat je het etiket na leest als je iets niet mag of wilt consumeren. 

Voedingssupplementen hoeven geen strenge testen ondergaan en om deze reden kan de kwaliteit van supplementen variëren van merk tot merk. Om kwaliteit en veiligheid te garanderen is het belangrijk om voor een kwalitatief goed merk te kiezen.

 

 

”China produceert het meeste bier ter wereld”

Hop en bier

Hop staat natuurlijk het meest bekend vanwege bier en het bestandsdeel ervan. De plant heeft speciale bellen die je gebruikt voor het maken van bier. In deze bellen zitten lupulinekorreltjes. Deze korreltjes bevatten alfa,- en bètazuren en die zorgen voor de bitterheid van het bier. De bittere smaak komt pas echt naar boven wanneer je het bier gaat koken. 

Wist je dat het oudste bekende recept voor bier is bijna 4.000 jaar oud is? Voor het maken van bier heb je eigenlijk maar vier dingen nodig. Je moet water, mout, hop en gist bij elkaar gooien en dit brouwen om bier te maken.

Sommige mensen brouwen graag hun eigen bier en wij hebben enkele korte tips die er wellicht bij kunnen helpen!

Kies hop variëteiten die passen bij jouw brouwstijl en smaakvoorkeur. Hop kan verschillende smaken en aroma’s geven, van citrus achtig en dennenachtig tot bloemig en kruidig.

Bij het brouwen is de versheid van je hop enorm belangrijk. Gebruik daarom verse of goed bewaarde hop om de beste smaak en aroma in je bier te krijgen.

Let goed op het alfazuurgehalte dat vermeld staat op de verpakking als je het in de winkel hebt gekocht. Dit geeft de bitterheid van de hop aan. Hop met een hoger alfazuurgehalte draagt bij aan de bitterheid van het bier.

Zorg voor de juiste timing!

De juiste timing van het toevoegen tijdens het brouwproces beïnvloedt de smaak en het aroma. Hop dat namelijk eerder tijdens het koken wordt toegevoegd, zorgt voor meer bitterheid, terwijl hop die later tijdens het koken wordt toegevoegd meer aroma en smaak behoudt. Pas de kookduur daarop aan.

Bij drooghoppen wordt hop toegevoegd na het koken, meestal tijdens de fermentatie of conditionering. Dit verbetert het aroma zonder noemenswaardige bitterheid toe te voegen.

Om hoppellets of hele hopbellen te bewaren tijdens het koken of drooghoppen kun je het beste gezuiverde hopsokken of zakken gebruiken. Dit maakt het opruimen eenvoudiger en voorkomt verstoppingen in apparatuur.

Maak je eigen berekening….

Je kunt online rekenmachines gebruiken om zo het bitterheidsniveau in he bier te schatten op basis van hopvariëteiten, hoeveelheden en timing.

En als laatste wees niet te bang om te experimenteren met combinaties van hop en verschillende technieken om unieke biersmaken te creëren. Houd alles goed bij om zo succesvolle batches te kunnen blijven maken.

Tips:

1) Houd er rekening mee dat hopplanten giftig kunnen zijn voor honden en sommige andere dieren. Neem daarom de juiste voorzorgsmaatregelen om huisdieren uit de buurt van de planten te houden

2) Hopplanten kunnen invasief zijn en zich snel verspreiden. Zorg er daarom voor dat er voldoende ruimte is en overweeg om ze in bakken te kweken als de ruimte beperkt is. Wees ook geduldig want het kan een jaar of twee duren voordat de hopplanten volledig gevestigd zijn en een goede oogst opleveren

3) Overweeg naast hop supplementen ontspanningstechnieken en stressmanagement in je leven als routine op te nemen als dit het doel is wat je ermee wilt bereiken

4)  Voor een hopsupplement ontspanning of slaap bevordert kan consistentie in gebruik belangrijk zijn. Het kan enige tijd duren voordat de gewenste effecten worden waargenomen

Het drinken van hop thee kan stress helpen verminderen

Tot slot

De hop plant stond centraal in dit artikel. Ben jij vaak gestrest? En weet je wat de oorzaak daarvan is? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Rode klaver

Maca

DIM

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *