Hoeveel magnesium per dag

Hoeveel magnesium per dag

Hoeveel magnesium per dag?

Hoeveel magnesium per dag mag je binnen krijgen? Dit verschilt per persoon omdat iedereen een andere behoefte heeft. Vrouwen hebben minder nodig dan mannen en ouderen hebben juist een grotere behoefte dan kinderen.

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen die je lichaam nodig heeft voor allerlei processen. Omdat je lichaam zelf geen magnesium kan maken is het belangrijk om dagelijks genoeg magnesium binnen te krijgen.

In deze blog gaan we wat dieper in op de dagelijkse magnesium behoefte, en hoe je dit het beste kunt aanvullen.

Hoeveel gram magnesium per dag?

Het is lastig om precies te wegen hoeveel magnesium je per gegeten of gedronken product binnenkrijgt. Je lichaam neemt namelijk een bepaald gedeelte van het magnesium op. Dit percentage ligt vaak tussen de 20 en 60%. Hoe meer magnesium rijke voeding je eet des te lager het percentage wat wordt opgenomen.

Eet je iets wat maar een klein beetje magnesium bevat dan neemt je lichaam daar in verhouding meer van op. Een gemiddelde man heeft 350 milligram magnesium nodig per dag en vrouwen 300 milligram.

Als je in de overgang zit of een bepaalde ziekte hebt zoals de ziekte van Crohn dan ligt je magnesium behoefte direct al hoger dan het gemiddelde. 

Hoeveel magnesium mag een kind?

Magnesium speelt een belangrijke rol in samenwerking met calcium bij het opbouwen en sterk houden van je botten en tanden. Bij jonge kinderen die nog aan het ontwikkelen zijn is magnesium een heel belangrijk mineraal waar ze zeker geen tekort aan moeten hebben.

Door het gebruik van vele suikers en frisdranken neemt het jonge lichaam soms niet genoeg magnesium op uit de gewone voeding en is extra aanvulling nodig. Magnesium teveel zal niet vaak voorkomen omdat dit via de nieren weer wordt uitgescheiden.

Hieronder een kort overzicht wat de dagelijkse behoefte aan magnesium is voor kinderen:

6-11 maanden                80 mg

1-2 jaar                            85 mg

2-5 jaar                            120 mg

6-9 jaar                            200 mg

Jongens

9-13 jaar                          280 mg

14-17 jaar                        350 mg

Meisjes

9-13 jaar                           280 mg

14-17 jaar                         280 mg

Hoeveel magnesium per dag sporter?

Als je sport zweet je waardoor je extra magnesium verliest. Veel sporters hebben wel eens last van kramp of spierpijn tijdens of na het sporten. Dit is vaak een teken van een magnesium tekort. Als je na het sporten een magnesium voetenbad neemt dan zul je vrij snel merken wat het positieve effect is van magnesium.

Nou zijn er ook duursporters die nog meer verbruiken omdat ze nog intensiever en langer sporten wat weer meer magnesium kost. Denk hierbij aan wielrennen, schaatsen, hardlopen en triatlon. Een gewone sporter heeft gemiddeld 10-20% extra magnesium nodig.

Een duursporter heeft soms wel tot 60% meer magnesium nodig dan een normaal persoon. Aanvulling is dan een must!

Magnesium tekort bij ouderen

Magnesium is een belangrijk mineraal die vaak over het hoofd wordt gezien bij klachten die horen bij de overgang. Tijdens de overgang spelen hormonen een grote rol. Magnesium helpt mee bij de aanmaak van hormonen en kan daardoor bijdragen aan een betere hormoonbalans.

Ook senioren (70+) hebben baat bij extra magnesium omdat je minder eet en vaak minder goed voedingsstoffen kan opnemen en vasthouden. Voor stevige botten, goede energie stofwisseling en soepele bloedvaten en hartwerking is extra magnesium geen overbodige luxe bij ouderen.

Drie keer per week een voet- of ligbad zal helpen bij een goede magnesiumbalans. 

Magnesium wanneer resultaat?

Als je genoeg magnesium rijke voeding tot je neemt en daarnaast extra magnesium in bijvoorbeeld een voet- of ligbad dan kan je lichaam met een maand tot drie maanden weer een gezond magnesium niveau bereiken. Als je na het sporten spierpijn en kramp hebt dan werkt een voetenbad bijna direct.

Je zult ervaren dat je voeten het magnesium snel opnemen en je spierpijn verdwijnt. Wees erop verdacht dat je je magnesium op peil houdt door 2 a 3 keer per week een voet- of ligbad te nemen. Het ontspannende en ontzurende effect van een voetenbad is een extra bonus.

Vond je deze blog interessant? Zou je hem willen delen met vrienden en familieleden? Misschien kan je er iemand mee helpen en op deze manier kan ook jouw netwerk profiteren van dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.