Koolhydraten zijn niet zo slecht als dat het soms word gebracht. Je lichaam gebruikt van nature koolhydraten voor energie en ze zijn belangrijk voor de functie van de cellen in het lichaam. Daarnaast zit er wel een maar aan want de meeste mensen krijgen dagelijks veel te veel koolhydraten binnen via hun voeding.
Hier een voorbeeld:
De gezondheidsvoordelen van bosbessen maken het tot een geweldige superfood. Ze bevatten koolhydraten, antioxidanten, vezels, vitamines en mineralen. Als je bosbessen neemt en de suiker eruit haalt dan heb je alleen maar fructose. Deze vorm van suiker op zichzelf, zonder de vezels, antioxidanten en mineralen is slecht voor je lichaam.
Suiker en koolhydraten hebben een slechte reputatie gekregen omdat veel van het voedsel dat we tegenwoordig eten, geïsoleerde verbindingen zijn en gewoon geen echt voedsel zijn. Fructose op zich is geen echt voedsel en het is giftig voor je systeem in vergelijking met bosbessen of gekiemde graanbroden wat wel echte voedingsmiddelen zijn. Ze hebben cofactoren of voedingsstoffen bij zich die de opneembaarheid en verteerbaarheid ondersteunen.
Hoeveel gram koolhydraten je per dag zou moeten binnen krijgen hangt ook sterk af van de vorm waarin je ze binnenkrijgt. Je kunt een klein beetje van een grotere portie bruine rijst eten omdat het een vezelrijk voedsel is dat de opname vertraagt van de koolhydraten die in suiker veranderen. En witte rijst daarentegen die bijna onmiddellijk in suiker verandert.
Wat doe je zoal op een dag? Wat is je lichaamstype en wat is je doel precies? Als je hier verandering in wilt brengen zou je een dagboek kunnen bijhouden waarin je bijhoud wat je eet. Schrijf niet alleen de koolhydraten op maar ook de eiwitten en vetten die je dagelijks consumeert.
Als je doel gewichtsverlies is, kijk dan echt naar wat je eet, weeg jezelf en kijk wat het percentage lichaamsvet is. Deze stappen kunnen je helpen om bewust te eten in plaats van alleen maar op een ouderwetse manier calorieën op te scheppen.
Tegenwoordig word het keto dieet veel aangeprezen waarbij mensen een extreem koolhydraatarm dieet volgen. Het zorgt er voor dat vetten en de resulterende ketonlichamen die door de lever worden geproduceerd, gebruikt worden voor energie in plaats van koolhydraten. Het is een goede manier om lichaamsvet kwijt te raken, bloedsuikerspiegel te reguleren en meer energie te krijgen. Toch kan het voor sommige mensen op de lange termijn een beperkende werking hebben. Zorg er daarom voor dat wat je ook doet ervoor zorgt dat je lichaam in balans blijft.
Na enkele maanden zou je weer koolhydraten kunnen gaan eten mits je ervoor zorgt dat het een goede en gezonde bron van koolhydraten is.
”Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit”