hoeveel gram vet per dag
Expert: Jaap Gerrijts | 27 februari 2023 | Leestijd: 8 minuten

Hoeveel gram vet per dag?

Hoeveel gram vet per dag? Wist je dat vetten essentieel zijn en een bron van energie vormen? Er bestaan verschillende vetzuren. We spreken dan over verzadig vet en onverzadigd vet. Als voedingsstof zit vet in bijvoorbeeld sauzen, snacks, koeken, olie, kaas of halvarine. In Nederland zijn er veel instanties die allemaal hun eigen waarden aanhouden als het gaat om de hoeveelheid vet per dag.

Hoeveel gram vet per dag is goed voor je? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen wat het verschil is tussen verzadigd vet en onverzadigde vet. Lees je mee?!

Hoeveel gram vet per dag?

De meningen over hoeveel gram vet per dag goed voor je is verschillen nogal. Wij hebben het voor je uitgezocht en zijn tot de conclusie gekomen dat je gemiddeld tussen de 40 tot 60 procent calorieën uit vetten moet halen om gezond te blijven. Maar hoeveel gram vet per dag is dit ongeveer?

Dit komt neer op ongeveer 80 gram vet per dag voor een vrouw en 100 gram vet voor een man. Dit kan bij de één wat meer zijn en bij de ander wat minder. Ieder persoon is anders en het verbruik, leeftijd en behoefte verschilt daarom per persoon.

Belangrijker dan de hoeveelheid vet die je lichaam nodig heeft, is de keuze van voedingsmiddelen waaruit je deze vetten haalt. Daarover lees je straks meer!

 

 

”Wist je dat de hersenen voor 60% uit vet bestaan?”

Waarom is vet belangrijk?

Vet word in de Westerse wereld vaak als iets negatiefs gezien maar vroeger bestond een heel groot gedeelte van ons dieet uit dierlijke vetten. Vetten zijn enorm belangrijk voor bijna alle cellen en het lichaam heeft zich zo ontwikkeld dat het altijd beschikking heeft tot vet. Als je er niet genoeg van binnen krijgt via voeding dan zet het lichaam eiwitten en koolhydraten zelf om in vet.

In de jaren tachtig zijn er veel onderzoeken gefinancierd door bedrijven die de uitkomst wilde manipuleren. Zo waren er voedingsbedrijven die er baat bij hadden om vet de schuld te geven van vele hart- en vaatziekten terwijl suiker en geraffineerde koolhydraten hier de werkelijke boosdoener waren.

Tegenwoordig zijn er dankzij deze industrie vele tegenstrijdige onderzoeksresultaten geweest, echter wij weten wel beter!

Waarom is vet belangrijk?

Vet vormt een beschermlaag om kwetsbare organen 

Je lichaam haalt energie uit vet die is opgeslagen

De hersenen bestaan voor 60% uit vet

Het lichaam gebruikt vet als belangrijke bouwstof

Vet beschermt je lichaam tegen kou

Vet werkt als een smeermiddel voor je gewrichten en andere delen in het lichaam

Vet zit ter bescherming aan de buitenkant van alle lichaamscellen

Vet zorgt voor een goede werking van de ogen en spieren

Zoals je ziet is vet enorm belangrijk voor een gezond lichaam en daarom is het belangrijk dat je bij overgewicht suiker en geraffineerde koolhydraten laat staan en lichaamsvet gaat verbranden.

 

 

”Teveel vet is niet goed voor het lichaam”

Tekenen van teveel vet!

Sommige mensen eten veel vet als ze bijvoorbeeld een carnivoor dieet of ketogeen dieet volgen. Het lichaam moet zich hier aan aanpassen, maar sommige mensen kunnen het ook overdrijven.

Wat zijn tekenen dat je misschien teveel vet eet?

1) Ontlasting drijft –  Het lichaam verwerkt de gegeten vetten niet goed

2) Opgeblazen gevoel – Oprisping – De galblaas kan het ver niet goed verwerken

3) Geen gewichtsverlies – Het lichaam verbruikt de gegeten vet en niet lichaamsvet

4) Pijn in de rechterschouder – Kans op een overbelaste galblaas

5) Pijn onder rechter ribbenkast – Kans op een overbelaste galblaas

6) Pijn in de rechter ruitvormige spieren – Kans op een probleem met de galblaas

7) Misselijk – Kan ontstaan door het eten van teveel vet

8) Vette zwarte ontlasting – Spijsverteringsproblemen, kan lever, galblaas of recycling van de gal zijn. Extra galzout kan dit helpen verminderen

9) Lange tijd geen eetlust –  Te veel vet verzadigd het lichaam zodat je soms geen zin hebt in andere voedingsstoffen

 

 

”Transvetten worden het ongezonde vet genoemd”

Gezonde vetten vs. ongezonde vetten

Vetten vormen een belangrijk onderdeel van de voeding maar niet alle vetten hebben dezelfde effecten op de gezondheid. Goede vetten zijn belangrijk voor het lichaam en kunnen het cholesterolgehalte daadwerkelijk verlagen. Ze helpen ook de hersenfunctie en andere belangrijke functies in het lichaam. Ongezonde vetten kunnen bijdragen aan chronische ziekten en gewichtstoename wat je ten alle tijde wilt voorkomen.

Ongezonde vetten worden ook wel transvetten genoemd en deze vind je in veel bewerkte voedsel zoals snacks, chips, gebak, vleeswaren en geraffineerde plantaardige oliën. Deze veten zijn verantwoordelijk voor verstopping van de slagaders, hart- en vaatziekten en nog veel meer aandoeningen.

Gezonde vetten vind je voornamelijk in natuurlijke producten zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten. Deze zijn juist goed voor de gezondheid en gaan allerlei ziektes en ontstekingen tegen.

Nou heeft de voedselindustrie mensen wijs gemaakt dat vetten fout zijn maar dit is niet het geval. Zorg daarom dat je voldoende gezonde vetten eet en vermijd bewerkt voedsel waar ongezonde vetten in zitten.

 

Slechte vetten:

 • Sojaolie

 • Mais olie

 • Koolzaadolie

 • Katoenzaadolie

 • Margarine

 

De bovenstaande oliën zijn gemaakt van genetisch gemanipuleerde planten. Er wordt soms een oplosmiddel gebruikt bij het verwerken van deze oliën dat potentieel giftig kan zijn. Er kunnen ook sporen van onkruidverdelger genaamd glyfosaat in deze oliën zitten. Deze oliën zitten in veel verschillende voedingsmiddelen zoals mayonaise, saladedressing en hummus. Ook margarine bevat vaak transvetten en transvetten zijn dodelijk.

Deze slechte vetten zitten ook boordevol omega 6-vetzuren. Het lichaam heeft deze omega 6 vetzuren wel nodig maar niet in de grote aantallen waarin de meeste mensen het dagelijks binnen krijgen.

Er zijn een paar soorten olie die voor sommige mensen prima zijn om zo nu en dan in kleine hoeveelheden te consumeren, zolang ze maar koudgeperst en biologisch zijn. Vlasolie is zeer oestrogeen en kan alleen gunstig zijn voor vrouwen die een tekort aan oestrogeen hebben en in korte tijd een kleine boost nodig hebben.

Deze oliën zijn:

 • Saffloer olie

 • Zonnebloemolie

 • Lijnzaadolie

 • Sesamzaadolie 

 • Notenolie

Nou zijn er ook goede vetten die je juist binnen wilt krijgen.

Goede vetten:

 • Levertraan

 • Avocado olie

 • Reuzel 

 • Ghee

 • Boter – gras gevoerd, biologisch en indien mogelijk rauw

 • Olijfolie – extra vergine olijfolie

 • Palmolie – milieuvriendelijke versies

 • MCT olie

 • Kokosnootolie

 

 

”Verzadigd vet is belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties”

Is verzadigd vet gezond?

Als je verzadigde vetten uit een biologische bron haalt dan is dit gezond voor je. Een onderzoek liet zien dat onverzadigde vetten in de vorm van plantaardige olie de sterftecijfers bijna verdubbelde in vergelijking met verzadigd vet.

Wat zijn de voordelen van verzadigde vetten?

Je kunt alle in vet oplosbare voedingsstoffen uit verzadigd vet halen

Verzadigd vet helpt het immuunsysteem ondersteunen

Verzadigd vet helpt je humeur te ondersteunen

Verzadigd vet kan de ontwikkeling van kinderen helpen ondersteunen

Verzadigd vet bevordert een gezonde darm

Verzadigd vet helpt galzouten te produceren en af te geven

Verzadigd vet geeft je een verzadigd gevoel, zodat je langer kunt vasten

Verzadigd vet is nodig om hormonen aan te maken

Verzadigd vet helpt de hersenen goed te werken

Verzadigd vet helpt gezonde botten te ondersteunen

Verzadigd vet ondersteunt de opname van calcium

Verzadigd vet helpt een gezonde levendige huid en haar te ondersteunen

 

Er zijn verschillende gezonde vetten zoals:

Capryl

Lauric

Palmitisch

Boterzuur

Deze vetten zijn betrokken bij celmembranen want 50% van het vet vormt deze structuren. Deze vetten helpen de botten calcium te absorberen, helpen de grondstoffen te leveren voor het maken van hormonen en zijn enorm belangrijk voor het immuunsysteem.

Tips:

1) Eet gezond en gevarieerd en let goed op de verpakking wat er in een product zit. Vermijd bewerkt voedsel, suikers en geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk. Vetten uit voedsel zoals vis, vlees, avocado, noten, zaden en kokosnoot zijn goed voor je

2) Heb je last van overgewicht? Doe aan periodiek vasten, vermijd alles waar suiker in zit en zorg dat je lichaamsvet gaat verbranden

3) Als je niet zeker weet hoeveel vet je op een dag binnen krijgt dan kan een voedingsspecialist je hierbij helpen

4) Beweeg iedere dag minimaal een uur om overtollig vet te verbranden. Je kunt dit doen door te fietsen, lopen, zwemmen of een andere vorm van lichaamsbeweging

Tot slot

Hoeveel gram vet per dag stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En lees je altijd de verpakking als je producten in de supermarkt koopt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wanneer heb je overgewicht?

Wat zijn hormonen?

Calcium tekort

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *