Je kunt eieren op verschillende manieren eten wat ook de voedingswaarde kan doen veranderen. Zo bevatten rauwe eieren meer voedingsstoffen dan gebakken eieren. De voedingswaarde van eieren kan variëren op basis van verschillende factoren.
De exacte hoeveelheid voedingsstoffen in 100 gram eieren zijn bijvoorbeeld aanzienlijk anders dan de lijst met voedingswaarde voor één ei. De dooier en het wit van het ei bevatten ook weer een ander aantal voedingsstoffen.
Dit is de voedingswaarde van verschillende soorten eieren.
Hard gekookt ei
Het voedingsprofiel van hardgekookte eieren bevat veel eiwitten, weinig vet en is rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B2, B12 en selenium.
Een groot hardgekookt ei bevat de volgende voedingsstoffen:
78 calorieën
0,6 gram koolhydraten
5,3 gram vet
6,2 gram eiwit
Vitamine A 7,5 microgram
Vitamine B2 0,3 milligram
Vitamine B5 0,7 milligram
Vitamine B12 0,6 microgram
Foliumzuur 22 microgram
Fosfor 86 milligram
Selenium 15,4 microgram
Eiwit
De hoeveelheid voedingsstoffen in het witte gedeelte versus de dooier kan nogal variëren. Eiwit bevat met name minder calorieën en minder vet maar zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten.
De voedingswaarde van eiwit bevat echter een kleinere reeks micronutriënten en bevat minder vitamines en mineralen.
Eén groot eiwit levert de volgende voedingsstoffen:
17 calorieën
0,2 gram koolhydraten
0,1 gram vet
3,6 gram eiwit
Vitamine B2 0,1 milligram
Selenium 6,6 microgram
Eigeel
Vergeleken met de voedingswaarde van eiwitten bevatten eierdooiers meer calorieën en vet, maar iets minder eiwitten. De voedingswaarde van eigeel bevat ook een veel breder scala aan belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B12, fosfor en selenium.
Eén grote eidooier bevat de volgende voedingsstoffen:
55 calorieën
0,6 gram koolhydraten
4,5 gram vet
2,7 gram eiwit
Vitamine A 6,25 microgram
Vitamine B2 0,1 milligram
Vitamine B5 0,5 milligram
Vitamine B12 0,3 microgram
Foliumzuur 24,8 microgram
Vitamine D 0,1 microgram
Selenium 9,5 microgram
Fosfor 66,3 milligram
Klein ei
Een klein ei bevat ongeveer:
54 calorieën
0,3 gram koolhydraten
3,6 gram vet
4,8 gram eiwit
Vitamine A 5 microgram
Vitamine B2 0,2 milligram
Vitamine B12 0,3 microgram
Foliumzuur 18 microgram
Fosfor 75 milligram
Groot ei
De voedingswaarde voor grote eieren levert een vergelijkbare aantal voedingsstoffen als kleinere eieren, maar met een iets hogere hoeveelheid vitamine A, vitamine B12 en fosfor.
Een groot ei bevat de volgende voedingsstoffen:
72 calorieën
0,4 gram koolhydraten
4,8 gram vet
6,3 gram eiwit
Vitamine A 6,75 microgram
Vitamine B2 0,2 milligram
Vitamine B12 0,5 microgram
Foliumzuur 24 microgram
Fosfor 99 milligram