hoeveel diepe slaap heb je nodig

Hoeveel diepe slaap heb je nodig?

Hoeveel diepe slaap heb je nodig? Een goede nachtrust is belangrijk om dagelijks goed te functioneren. Na een nacht met weinig slaap is het moeilijker om je goed te concentreren. Je maakt meer fouten en je kunt je aandacht er maar moeilijk bij houden. Wanneer je structureel minder slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan dat zelfs grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Iets wat je niet wilt! 

Hoeveel diepe slaap heb je nodig? In dit uitgebreide artikel vertellen we je alles wat je moet weten over slapen en waarom goed slapen enorm belangrijk voor je gezondheid is. Lees je mee?!

Slaapfases

Weet jij eigenlijk wat er in je lichaam gebeurt als je slaapt? Waarschijnlijk niet want er vinden allerlei processen plaats waar je je helemaal niet bewust van bent. Je slaapt verloopt namelijk volgens verschillende fasen en elke fase heeft haar eigen kenmerken. 

Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en deze wordt in een normale nacht 4 tot 5 keer doorlopen. Na elke cyclus word je even wakker en begint de cyclus opnieuw. 

Fase 1: Dit is de inslaapfase waarin je zweeft tussen wakker zijn en slapen. Je ogen vallen af en toe dicht en je hersenactiviteit neemt af. Deze fase duurt meestal maar een paar minuten. 

Fase 2: Dit is een fase waarin je licht slaapt. Je wordt niet van ieder geluid wakker en de slaap is niet diep. Als je toch wakker wordt, heb je nog niet het gevoel dat je goed geslapen hebt. Deze fase duurt iets minder dan een uur. 

Fase 3: Dit is een overgangsfase naar de diepe slaap. Het is een fase waarin je ademhaling regelmatig wordt, je hartritme daalt en je spieren ontspannen. Deze fase duurt maar 5 minuten.  

Fase 4: Dit is een fase van diepe slaap. Deze fase duurt een kleine 20 minuten en zorgt voor fysieke rust. Mocht je wakker worden tijdens deze fase dan voel je je verward en heb je tijd nodig om je te realiseren waar je bent. 

Fase 5: De laatste fase die volgt na de diepe slaap is de REM-slaap, ook wel droomslaap genoemd. In deze fase bewegen je ogen voortdurend en zijn je hartritme en ademhaling onrustig. Je spieren zijn ontspannen en je bloeddruk stijgt. In deze fase worden gebeurtenissen van de dag verwerkt en opgeslagen in je langetermijngeheugen. 

Het wordt ook wel de fase van het emotionele herstel genoemd. Je lichaam is in rust maar je brein draait op volle toeren. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten waarna je meestal even wakker wordt. Deze tijd is echter te kort om het je te herinneren. De hele cyclus begint vervolgens weer opnieuw met de inslaapfase. 

Hoeveel diepe slaap heb je nodig per nacht?

Nu we weten uit welke fases de slaap bestaat, kunnen we antwoord geven op de vraag: hoeveel diepe slaap heb je nodig? 

Gemiddeld vertegenwoordigt de diepe slaap 25% van je nachtrust. Dit komt neer op 90 tot 120 minuten diepe slaap per nacht. 

Het is belangrijk om dit aantal minuten diepe slaap per nacht te maken want tijdens deze fase is je hersenvloeistof actief. Deze zorgt ervoor dat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.

hoeveel diepe slaap heb je nodig

Vanaf je veertigste levensjaar vermindert het aantal uren diepe slaap. Geschat wordt dat dit met 2% per 10 jaar verminderd. Ouderen slapen daardoor minder efficiënt en minder lang. Vrouwen van boven de 70 kunnen nog aan 15% diepe slaap per nacht komen terwijl dit voor mannen slechts 5% per nacht kan zijn.

Slecht slapen is slecht voor je gezondheid

Een keer slecht slapen is menselijk. Iedereen heeft weleens een onrustige nachtrust. Erger wordt het wanneer slecht slapen structureel wordt. De kwaliteit van je slaap is namelijk van invloed op je gezondheid. Zo kan te kort of juist te lang slapen bij volwassenen het risico op diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten of een beroerte verhogen. Ook is de kans op een depressie hoger wanneer je slecht slaapt. 

Slecht slapen kan ook tot andere problemen leiden zoals een hoger verzuim van je werk of slechte leerprestaties op school. Daarom is het erg belangrijk meer aandacht en zorg te besteden aan de preventie van slaapproblemen. 

Verbeter je diepe slaap

Goed en diep slapen is essentieel voor je gezondheid en omdat je één derde van je leven op bed doorbrengt is het belangrijk dat je voldoende uren slaapt. Wie te weinig of onvoldoende diep slaapt kan ook niet goed uitrusten. 

Graag willen we je helpen om je slaap te verbeteren. Bepaalde gewoontes kunnen je slaap namelijk negatief beïnvloeden. Verander je dit of pas je deze gewoontes aan dan helpt dat de kwaliteit van je slaap te verbeteren en dat is goed voor je gezondheid! 

Deze adviezen kunnen helpen om beter te slapen: 

– Zorg voor voldoende beweging overdag of vroeg in de avond. Zo is niet alleen je geest maar ook je lichaam moe bij het slapengaan. 

 – Eet 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen geen vast voedsel meer. Hoe later op de dag, hoe moeilijker je lichaam het eten verteerd. Je lichaam is, als je nog laat eet, de hele nacht bezig om je eten te verteren, hetgeen je nachtrust beïnvloed.  Het is daarom beter om op een relatief ‘lege maag’ te gaan slapen.

 – Vermijd ‘s avonds koffie, sterke thee, andere producten met cafeïne en nicotine. Cafeïne stimuleert namelijk je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Het zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt wat energie aan het lichaam geeft.

 – Drink geen alcohol voor het slapen of om in te slapen. Het klopt dat je sneller in slaap kunt vallen als je alcohol gedronken hebt maar je slaap is veel minder diep en vaak onrustig. Ook word je eerder wakker wanneer je alcohol gedronken hebt. Alcohol onderdrukt namelijk de laatste fase van je slaap, de REM-slaap. Aangezien de REM-slaap ongeveer 15% van je totale slaap is, heeft dit gevolgen voor de fitheid van een persoon.

 – Vermijd 1 uur voordat je gaat slapen het licht van de TV, laptop, tablet of smartphone. Melatonine is een belangrijke stof, dat je slaap- en waakritme regelt. Wanneer het buiten gaat schemeren en de lucht een rode of donkere kleur krijgt, maakt je lichaam dit slaaphormoon aan. De productie van melatonine verlaagt je hartslag en je lichaamstemperatuur waardoor je je moe begint te voelen. 

In de ochtend wanneer de lucht weer blauw kleurt stopt de aanmaak van melatonine. Je lichaam krijgt een signaal om aan de dag te beginnen. Nu terug naar de schermen van je TV of smartphone. Deze geven blauw licht af waardoor de aanmaak van melatonine stopt en je moeilijker in slaap valt. Dit verkort je nachtrust waardoor je minder uitgerust en fit wakker wordt. Onthoud daarom goed: blauw licht verstoord je ritme!

 – Probeer een uur voor het slapengaan juist te ontspannen. Maak een korte wandeling, doe ontspanningsoefeningen, laat je masseren of neem een warm bad. 

Magnesium bij slaapstoornissen

Wist je dat veel mensen een magnesiumtekort hebben? Dit kan komen door stress, medicijngebruik, de overgang, ziektes of omdat je te weinig voeding eet waar magnesium in zit. Zoals je ziet zijn er vele oorzaken waardoor je een tekort aan dit belangrijke mineraal kunt oplopen. 

Magnesium staat erom bekend een ontspannende werking te hebben op je zenuwstelsel. Hierdoor kan het bijdragen aan een betere nachtrust. Als je meer ontspannen bent, val je immers sneller in slaap. Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon welke je slaap-waakcycli in je lichaam begeleid. 

Om goed in slaap te vallen is het heel erg belangrijk dat je lichaam en geest ontspannen zijn. Magnesium helpt in dit proces door het parasympathische zenuwstelsel te activeren. Daardoor word je kalm en ontspant je lichaam. 

Magnesium is ook betrokken bij de regulering van het stresshormoon cortisol. Het zorgt er namelijk voor dat je cortisolproductie in het eerste deel van de nacht daalt en daardoor neemt je diepe slaap tot 15 minuten per nacht toe. Mocht je problemen hebben om goed en snel in slaap te vallen, door te slapen of uitgerust wakker te worden dan raden wij je voor het slapen gaan een voetenbad met magnesium badkristallen aan.

Ga eens badderen!

Je kunt magnesium aanvullen met magnesium badkristallen voor in een voet- of ligbad. Het is een heerlijke manier om tot rust te komen zo vlak voor het slapen gaan. Bovendien belast je op deze manier je maag-darm kanaal niet. Magnesium wordt namelijk uitstekend opgenomen door je huid waarna het direct diep in de cellen zijn werk kan doen. 

Wij adviseren je 2 tot 3 keer per week een voetenbad met magnesium te nemen om je magnesium aan te vullen en op peil te houden. Want goed slapen is gezond! 

Tot slot

Hoeveel diepe slaap heb je nodig? Gelukkig heb je daar nu een antwoord op gekregen van ons. Ben jij een goede of een slechte slaper? Hoeveel uren slaap je gemiddeld per nacht? Gebruik je weleens een natuurlijk supplement voor een betere nachtrust? Zo ja, welke? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook