Goed en diep slapen is essentieel voor je gezondheid en omdat je één derde van je leven op bed doorbrengt is het belangrijk dat je voldoende uren slaapt. Wie te weinig of onvoldoende diep slaapt kan ook niet goed uitrusten.
Graag willen we je helpen om je slaap te verbeteren. Bepaalde gewoontes kunnen je slaap namelijk negatief beïnvloeden. Verander je dit of pas je deze gewoontes aan dan helpt dat de kwaliteit van je slaap te verbeteren en dat is goed voor je gezondheid!
Deze adviezen kunnen helpen om beter te slapen:
– Zorg voor voldoende beweging overdag of vroeg in de avond. Zo is niet alleen je geest maar ook je lichaam moe bij het slapengaan.
– Eet 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen geen vast voedsel meer. Hoe later op de dag, hoe moeilijker je lichaam het eten verteerd. Je lichaam is, als je nog laat eet, de hele nacht bezig om je eten te verteren, hetgeen je nachtrust beïnvloed. Het is daarom beter om op een relatief ‘lege maag’ te gaan slapen.
– Vermijd ‘s avonds koffie, sterke thee, andere producten met cafeïne en nicotine. Cafeïne stimuleert namelijk je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Het zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt wat energie aan het lichaam geeft.
– Drink geen alcohol voor het slapen of om in te slapen. Het klopt dat je sneller in slaap kunt vallen als je alcohol gedronken hebt maar je slaap is veel minder diep en vaak onrustig. Ook word je eerder wakker wanneer je alcohol gedronken hebt. Alcohol onderdrukt namelijk de laatste fase van je slaap, de REM-slaap. Aangezien de REM-slaap ongeveer 15% van je totale slaap is, heeft dit gevolgen voor de fitheid van een persoon.
– Vermijd 1 uur voordat je gaat slapen het licht van de TV, laptop, tablet of smartphone. Melatonine is een belangrijke stof, dat je slaap- en waakritme regelt. Wanneer het buiten gaat schemeren en de lucht een rode of donkere kleur krijgt, maakt je lichaam dit slaaphormoon aan. De productie van melatonine verlaagt je hartslag en je lichaamstemperatuur waardoor je je moe begint te voelen.
In de ochtend wanneer de lucht weer blauw kleurt stopt de aanmaak van melatonine. Je lichaam krijgt een signaal om aan de dag te beginnen. Nu terug naar de schermen van je TV of smartphone. Deze geven blauw licht af waardoor de aanmaak van melatonine stopt en je moeilijker in slaap valt. Dit verkort je nachtrust waardoor je minder uitgerust en fit wakker wordt. Onthoud daarom goed: blauw licht verstoord je ritme!
– Probeer een uur voor het slapengaan juist te ontspannen. Maak een korte wandeling, doe ontspanningsoefeningen, laat je masseren of neem een warm bad.