Hoelang blijft alcohol in je lichaam? Alcohol wordt vaak genuttigd voor de gezelligheid, omdat het lekker is en om te ontspannen. Er kunnen echter ook negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of een problemen te vergeten. Een standaard glas alcohol blijft ongeveer anderhalf uur in je bloed en de ene persoon verwerkt het sneller dan de andere en daarom is dit een gemiddelde.
Hoelang blijft alcohol in je lichaam? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke schadelijke gevolgen regelmatig alcohol nuttigen voor het lichaam heeft. Lees je mee?!
Bijna iedereen drinkt weleens een glaasje alcohol en sommige mensen stappen erna nog in de auto. De vraag die veel mensen zich dan stellen is ”hoe lang blijft alcohol in je lichaam?”
Nou is ieder lichaam anders en ook de verwerking van alcohol gaat bij de ene persoon wat sneller als bij de ander. Toch zijn er gemiddelde tijden voor gemeten hoe lang het duurt voordat alcohol uit het bloed verdwenen is. Gemiddeld gezien duurt het anderhalf uur voordat een standaard glas alcohol uit het bloed verdwenen is. Een standaard glas is een glas bier of glas wijn en geen cocktail of sterke drank.
De snelheid waarmee alcohol afbreekt is ongeveer 0,1 tot ca. 0,25‰ / promille per uur. Dit is wederom afhankelijk van het gewicht, stofwisseling en geslacht van een persoon. Bij mensen die vaak alcohol drinken zal de afbraak in de meeste gevallen hoger liggen dan bij mensen die bijna nooit alcohol drinken.
Stel je drink 8 glazen bier dan zal het gemiddeld 8 tot 12 uur duren voordat het alcohol door de lever verwerkt is. Als je een avond stevig doordrinkt en laat op bed gaat dan is de kans groot dat je in de morgen nog alcohol in je bloed hebt zitten.
De afbraaksnelheid varieert van ongeveer 0,1 tot ca. 0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht. Bij gewoontedrinkers en alcoholisten is de afbraaksnelheid meestal hoger dan bij incidentele drinkers. De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur.
Hoe lang blijft alcohol in je urine?
Een glas alcohol kan tot circa 24 uur na inname nog in de urine aangetoond worden. Vier glazen kan zelfs tot 2 á 3 dagen in de urine aantoonbaar zijn.
”Bier bevat veel minder alcohol dan jenever”
Hoeveel alcohol zit er in je drankje?
De hoeveelheid alcohol die een drankje bevat varieert sterk. Het is namelijk afhankelijk van het soort drankje en de hoeveelheid die er in het glas zit. Het percentage van bier varieert gemiddeld van 4,2 procent tot 8 procent voor, terwijl wijnen kunnen variëren van 10 procent tot 14 procent per glas. Maar het alcoholgehalte is veel hoger in gedistilleerde dranken en mixdrankjes met een percentage die gewoonlijk 35 tot 50 procent of hoger per drankje is.
Laag: minder dan 10%
Tussen laag en medium: tussen 10% – 11,5%
Medium: 11,5 en 13,5%
Tussen medium en hoog: tussen 13,5% en 15%
Om je een idee te geven wat het percentage van een drankje is hebben we het voor he op een rij gezet.
Bier: 5 tot 6 procent
Speciaal bier: tot 15 procent
Witte wijn: 10 tot 15 procent
Rode wijn: 12 tot 16 procent
Versterkte wijn / sherry, port: 16 tot 24 procent
Likeuren / schnapps, triple sec, amaretto: 15 tot 20 procent
Sake: 20 procent
Jenever: 30 tot 45 procent
Gin: 36 tot 50 procent
Wodka: 40 tot 95 procent
Whisky: 36 tot 50 procent
Rum: 36 tot 50 procent
Tequila: 50 tot 51 procent
Mixdranken met één of meer soorten alcohol hebben het hoogste alcoholgehalte. Hier zijn enkele populaire mixdrankjes en hun gemiddelde alcoholgehalte:
Screwdriver: 11 tot 14 procent of meer
Mojito: 13 tot 16 procent of meer
Pina Colada: 13 tot 15 procent
Wodka Tonic: 13 procent of meer
Long Island Ice Tea: 25 procent of meer
Margarita: 30 tot 40 procent of meer
Wodka Martini: 30 tot 40 procent of meer
”Alcohol vergiftigd de hersenstam”
Hoe beïnvloed alcohol de hersenen?
Alcohol beïnvloedt de hersenen door de niveaus van neurotransmitters te veranderen. Maar hoe werkt dit precies? Neurotransmitters zijn prikkelend en verhogen de elektrische activiteit in de hersenen of ze zijn remmend en verminderen de elektrische activiteit in de hersenen.
Neurotransmitters zijn de chemische boodschappers in de hersenen die signalen binnen het centrale zenuwstelsel overbrengen en zich door het hele lichaam uitstrekken. De veranderingen van neurotransmitters binnen deze specifieke regio’s veroorzaken veranderingen in het gedrag en de motorische functies van een persoon.
GABA- en NMDA-receptoren
Alcohol vertraagt je hersenen door zich te binden aan de remmende GABA- en NMDA-receptoren. Deze vertraging kan resulteren in:
• Vermoeidheid
• Verminderd geheugen
• Niet goed uit je woorden kunnen komen
Dopamine
Dopamine is een prikkelende neurotransmitter die wordt verhoogd binnen de mesolimbische route en die vervolgens het beloningscircuit bemiddelt.
Noradrenaline
De afgifte van noradrenaline in combinatie met de tijdelijke verhogingen van adrenaline, cortisol en dopamine zorgt voor een stressvrij feestgevoel. Chronisch alcoholmisbruik resulteert in een afname van deze neuronen die noradrenaline afgeven en dit kan leiden tot:
• Problemen met het geheugen
• Verminderde aandacht
• Informatieverwerking
• Negatief effect op leren
Glutamaat
Glutamaat is een prikkelende neurotransmitter, maar wordt door alcohol geblokkeerd voor binding aan zijn NMDA-receptor. Het onvermogen om zich aan zijn receptor te binden leidt tot algehele depressieve effecten in de hersenen.
Serotonine
Een andere prikkelende neurotransmitter die betrokken is bij de genot en beloningseffecten van de mesolimbische route. Studies hebben een vermindering van maar liefst 50% van serotonerge cellen door chronisch alcoholmisbruik aangetoond,. Dit kan leidden tot:
• Slecht slapen
• Veranderingen in de stemming
• Slechter kunnen nadenken
• Veranderde eetlust
Na de eerste toename van de prikkelende neurotransmitters neemt de stimulatie af en is er een opbouw van de remmende neurotransmitters GABA en NMDA. Dit kan zorgen voor een depressieve, ingetogen en vermoeide “kater” na een avondje stevig doordrinken.
”Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille”
Drie mythes over een alcoholvergiftiging
Er bestaan veel verhalen over alcohol waarvan ze lang niet allemaal waar zijn. Wij gaan er een paar met je doornemen.
Je kunt het uitslapen
Het probleem met slapen is dat alcohol natuurlijke reflexen onderdrukt zoals de kokhalsreflex. Dus als iemand flauwvalt en vervolgens braakt dan kan hij stikken omdat zijn kokhalsreflex niet werkt.
Een koude douche maakt je wakker
Een koude douche klinkt onschuldig genoeg maar de realiteit is dat alcohol de kerntemperatuur van het lichaam verlaagt. Dit zorgt ervoor dat een koude douche daar bovenop onderkoeling kan veroorzaken.
Cafeïne maakt je alerter
Cafeïne maskeert alleen de uiterlijke symptomen van alcohol. Cafeïne verlaagt het alcoholgehalte in je lichaam niet.
Het combineren van alcohol en cafeïnerijke dranken zorgt ervoor dat je niet dronken wordt
Niets is verder van de waarheid verwijderd. Studies tonen zelfs aan dat het mixen van energiedrankjes met alcohol leidt tot meer consumptie omdat de depressieve effecten van alcohol worden verminderd. Degenen die cafeïne en alcohol combineren hebben zelfs vier keer meer kans op excesdrinken met een hoge intensiteit, vooral in de leeftijdsgroep van 15 tot 23 jaar.
”Gewicht, geslacht en lichaamsgrootte”
Wat zijn bepalende factoren bij het drinken van alcohol?
Het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd kan zorgen voor een alcoholvergiftiging. Er zijn enkele factoren die de manier beïnvloeden waarop het lichaam met alcohol omgaat.
• Lichaamsgrootte
• Gewicht
• Algemene gezondheid
• Geslacht
• Hoeveelheid en soort voedsel geconsumeerd voor het drinken
• Combinatie van alcohol met drugs, medicijnen of cafeïne
• Persoonlijk tolerantieniveau
• Meer dan vier drankjes drinken voor vrouwen
• Meer dan vijf drankjes drinken voor mannen
• Alcoholisme
”Zijn er gezondheidsvoordelen aan het drinken van alcohol?”
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van alcohol?
Gezondheidsvoordelen door het drinken van alcohol zijn er niet. Hoe graag je het ook zou willen maar het drinken van alcohol heeft geen enkel bewezen gezondheidsvoordeel voor je lichaam. Het blijkt namelijk dat elke hoeveelheid alcohol de hersenen en het hart kan beschadigen. Dit blijkt uit een nieuwe studie over het drinken van alcohol die werd uitgevoerd onder 25.378 mensen.
Ze ontdekten dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol een negatief effect kan hebben op je hersenen en je hart.
Misvattingen over alcohol:
• Het is gezond voor het hart
• Onthouding van alcohol is een oorzaak van hartaandoeningen
• Vrouwen zouden één drankje per dag moeten drinken
• Mannen dienen twee glazen per dag te drinken
Maar zitten er geen antioxidanten in wijn? Ja dit klopt. Maar hoewel er antioxidanten in zitten, is de alcohol in de wijn nog steeds een probleem.
Een enzym in de lever zet de alcohol om in acetaldehyde en deze stof is zeer giftig en kan ernstige oxidatie in de lever en andere organen veroorzaken. Er is ook veel schade door vrije radicalen die kan optreden als je te veel acetaldehyde in het lichaam hebt.
Wat zijn andere mogelijke gevaren van het drinken van alcohol?
• Het put vitamine B1 uit
• Het verhoogt het risico op kanker
• Het verhoogt levervet
• Het verhoogt de kans op leverontsteking
• Het verhoogt het risico op cirrose
• Het verhoogt oestrogeen
Als je alcohol wilt drinken omdat je het lekker vind dan is dit jou eigen keuze. Je moet niet meer alcohol drinken omdat je denkt dat het gezondheidsvoordelen heeft want dit is niet waar. Er zijn ook goede vervangers voor alcohol en er zijn ook dingen die je kunt doen om de schade door het drinken van alcohol tegen te gaan.
Wat je zou kunnen doen:
• Drink kombuchathee als alternatief voor alcohol
• Neem kudzu-wortelextract om het verlangen naar alcohol te verminderen
• Neem L-glutamine om het verlangen naar alcohol te verminderen
• Neem mariadistel voordat je drinkt om de effecten van alcohol tegen te gaan
Vasten is ook erg belangrijk, zeker als je alcohol drinkt.
”De kater komt later”
Tips om van een kater af te komen!
Als je van een drankje houd dan kan het weleens heel gezellig worden waardoor je een kater krijgt. Wat zou je kunnen doen om deze symptomen te verminderen?
Hydrateren
Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam en het is belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te vullen. Als je nou slim bent dan doe je dit de volgende keer tijdens het drinken van alcohol!
Eet een gezonde maaltijd met eiwitten en complexe koolhydraten
Door je lichaam extra voedingsstoffen te geven kun je sneller van dat vervelende gevoel af komen
Vul elektrolyten aan door kefir te drinken, kokoswater te drinken of verse watermeloen te eten
Doe een dutje
Maak een wandeling of ga naar de sportschool
Welke voedingsstoffen kunnen je helpen bij een kater?
Magnesium
Kan helpen hoofdpijn te verlichten
Gemberthee
Helpt je maag te kalmeren en de bloedsuikerspiegel te verlagen
Eieren
Eieren bevatten L-cysteïne en dit is een aminozuur dat verantwoordelijk is voor het afbreken en vrijgeven van gifstoffen
Complexe koolhydraten
Het stimuleren van energie met gezonde koolhydraten kan helpen om de symptomen van een kater te verlichten
Vitamine B6
Het innemen van 1.200 milligram vitamine B6 voor, tijdens en na het drinken gaat gepaard met minder katersymptomen
Bouillon van botten
Helpt bij maagklachten en om de elektrolytenbalans te helpen herstellen
Mariadistel
Kan helpen gifstoffen op te nemen en de gezondheid van de lever te ondersteunen
Siberische ginseng
Kan helpen bij vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en buikkramp
Wat je ook doet wees verstandig met de hoeveelheid alcohol die je drinkt en wees erop verdacht dat het enorm verslavend kan zijn. Als je het gevoel hebt dat je verslaafd bent, teveel drinkt of je er niet goed bij voelt dan is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen.
Tips:
1) Wissel een rondje alcohol af met een rondje water. Zo krijg je automatisch half zo veel alcohol binnen en houd je je vochtgehalte op peil. Dit zal ook het risico op een kater aanzienlijk helpen verminderen
2) Rij niet als je drinkt. Zorg dat je een chauffeur hebt of met de taxi naar huis gaat
3) Als je geen kater wilt hebben hou het dan bij 1 soort drank en drink niet alles door elkaar
4) Zorg dat je goed hebt gegeten voordat je gaat drinken
Hoelang blijft alcohol in je lichaam stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een glaasje wijn? Drink je voor de gezelligheid of is het een gewoonte geworden? En hoeveel glazen drink je dan gemiddeld per week? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!