
Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is?
Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is? Iedereen ervaart wel eens stress. Je wordt kwaad of emotioneel en je voelt je daardoor niet goed. Na een tijdje zakt het gevoel weg en denk je dat de stress uit je systeem verdwenen is.
In werkelijkheid ligt dit anders! Het kan namelijk een behoorlijke tijd duren voordat de stress uit je lichaam is. Bovendien is langdurige stress heel erg slecht voor je gezondheid.
Hoe lang duurt het voordat stress uit je lichaam is? In dit uitgebreide artikel vertellen we je daar alles over en hebben we praktische tips hoe je stress kunt verminderen. Lees je mee?!
Wat is stress?
Wat is stress en waar is het voor bedoelt? Stress is een natuurlijke reactie die ieder mens kan ervaren.
Het is sinds de mens bestaat een essentieel onderdeel om te kunnen overleven. Vroeger had je beren, wolven, leeuwen of tijgers die een bedreiging konden vormen voor de mens. Maar ook andere stammen die je konden aanvallen waren een oorzaak van stress.
Door stress schakelen allerlei mechanismen aan in je lichaam waardoor je een grotere kans hebt om een situatie te overleven.
Je hartslag gaat hierdoor sneller kloppen en je komt in een vecht- of vluchtreactie terecht.
Je spieren spannen zich aan en ook je bloeddruk verhoogt. Je bloed wordt vanuit je organen naar je spieren gestuurd en je pupillen verwijden.
Zweten zorgt voor een snellere afkoeling en je spijsvertering vertraagd omdat je die functie op dat moment niet nodig bent en extra energie kost.
Hoe werkt dit precies?
In je hersenen zit je hypothalamus die in verbinding staat met je zenuwstelsel. Je lichaam krijgt daarvan een signaal en maakt stofjes aan zoals (nor) adrenaline waardoor je direct paraat staat. Je kunt hierdoor heel snel reageren op dreigend gevaar.
Wanneer je langer onder stress staat dan scheidt je hypothalamus een neurohormoon genaamd CRH af. Deze neurohormoon geeft een signaal aan je hypofyse om het hormoon ACTH aan te maken.
ACTH reist vervolgens via je bloed naar je bijnieren waar het hormoon cortisol aangemaakt wordt.
Cortisol is een nuttige stof op het moment dat je het nodig hebt. Het zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling versneld en je bloedsuikerspiegel gaat stijgen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer energie kan vrijmaken die je op dat moment nodig hebt om de situatie te overleven.
Cortisol helpt je hersenen meer zuurstof te krijgen en glucose vrij te maken. Hierdoor komt er meer dopamine vrij wat je hersenen helpt scherp en gefocused te blijven.
Cortisol remt vervolgens de aanmaak van CRH waardoor de beginnende stressreactie weer wordt uitgeschakeld.
Het punt met stress is dat in de wereld van nu, waar we andere stressfactoren hebben dan tijgers, wolven en andere stammen je er te lang aan blootgesteld kunt worden.
Denk hierbij aan verkeer, gedachtes, social media, telefoon, werk en priveproblemen.
Als je te lang aan stress en het hormoon cortisol blootgesteld wordt dan spreekt men van chronische stress en dit kan schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam en geest.
Je lichaam schakelt de stressreactie niet meer uit en bevindt zich in een constante staat van alertheid, overgevoeligheid en is zeer prikkelbaar.
Je kunt bij langdurige stress last krijgen van bijvoorbeeld:
Hoofdpijn
Migraine
Hyperventilatie
Slaapproblemen
Haaruitval
Concentratieproblemen
Vermoeidheid
fibromyalgie
Rugklachten
Huidklachten
Maag- en darmklachten
Reuma
Hart- en vaatziektes
Overgewicht
Gewichtsverlies
Angst
Depressie
Burn-out
Verslaving
Slechte weerstand
Als je merkt dat je last hebt van stress onderneem dan actie door rustmomenten te nemen en de problemen die de stress veroorzaken op te lossen of erover te praten met anderen.
”Mannen gaan anders met stress om dan vrouwen”
Hoe lang duurt het voordat stress je lichaam uit is?
Zelfs bij een kleine hoeveelheid stress kan het enkele dagen duren voordat de hormonen die zijn aangemaakt bij dit proces weer uit je lichaam zijn verdwenen. Het is dus niet zo dat wanneer het stressvol moment voorbij is dat alles weer direct normaal is.
Je lichaam maakt onder andere dopamine, endorfine, noradrenaline, adrenaline en cortisol aan die allemaal weer moeten worden afgebroken.
Doordat stress nu in allerlei vormen aanwezig is in het dagelijks leven wordt je er soms continu aan blootgesteld.
In plaats van een kort moment duurt het soms dagen of weken achter elkaar. De productie van cortisol gaat door het dak en je kunt last krijgen van allerlei lichamelijke en geestelijke klachten.
Wanneer je voor een langere tijd last hebt van stress dan spreekt men van chronische stress.
Je lichaam staat dan voortdurend op scherp en dit vergt veel energie.
Je lichaam veroudert sneller, je spijsvertering raakt in de war en ook je weerstand voor ziektes staat onder druk.
Je hersenen krijgen minder energie en ook je lichaam wordt steeds vermoeider. Hierdoor verergert je lichamelijke en geestelijke toestand alleen maar meer en dit kan een negatieve spiraal zijn waar je soms moeilijk uit kunt komen.
Maar hoelang duurt het voor stress je lichaam uit is?
Ieder mens verschilt en hierbij ook de verwerking van de stoffen die aangemaakt worden tijdens stress. Als je een kort moment van stress hebt dan is dit binnen maximaal enkele dagen weer normaal.
Wanneer je voor een langere periode aan stress blootgesteld wordt dan heb je weken tot maanden deze verhoogde hoeveelheid aan stofjes in je lichaam en dit duurt daarom ook minimaal weken voor het weer is afgebroken.
Het risico op psychische en lichamelijke klachten wordt groter als stress langer aanhoud. Hoe heftiger de stressreactie, des te meer tijd je lichaam nodig heeft om goed te kunnen herstellen.
Je lichaam is hier niet voor gebouwd en kan slecht tegen langdurige stress.
Uiteindelijk kun je overspannen raken of een burn-out krijgen omdat je gestressed blijft en de productie van onder andere cortisol niet stopt.
Op de lange termijn heb je een groot risico op hart- en vaatziektes. Je bloeddruk en hartslag zijn namelijk voortdurend te hoog. Dit leidt tot problemen zoals trombose, aderverkalking en zelfs een hartaanval of herseninfarct.
Ook je hersenen kunnen slecht tegen chronische stress. Je hippocampus wat een belangrijk onderdeel van je hersenen is zorgt voor je geheugen, navigatie en het vermogen om te leren.
Bij veel stress helpt je hippocampus door de aanmaak van cortisol te verminderen. Wanneer je te lang aan stress blootgesteld staat dan raakt dit gebied beschadigt en kan je moeilijk de aanmaak van cortisol verminderen. Hierdoor blijf je steeds teveel cortisol aanmaken en wordt het probleem alleen maar erger.
”Mannen gaan anders met stress om dan vrouwen”
Wat te doen tegen stress
Veel mensen denken dat stress vanzelf weer over gaat maar dit is niet bij iedereen het geval. Soms moet je een plan opstellen en uitvoeren om ervoor te zorgen dat je er weer vanaf komt.
Om je te helpen bij dit plan hebben we 5 praktische tips om stress te verminderen voor je op een rij gezet.
1) Neem een ontspannend (voet) bad
Als je gestressed bent dan kan een voet of ligbad met verschillende sporenelementen je lichaam helpen ontspannen en mineralen aanvullen die je door stress extra snel verbruikt.
Wat heb je nodig voor dit mineraal ontspanningsbad?
1/4 kopje magnesium chloride kristallen
1/4 kopje Himalaya zeezout
1/3 kopje appelciderazijn
15 druppels etherische olie van eucalyptus
Een paar keer per week een ontspannend bad helpt je lichaam en geest. Zet een muziekje op die je prettig vind of gebruik de stilte om helemaal te kunnen ontspannen.
2) 20 minuten in de zon
Zorg dat je iedere dag minimaal 20 minuten zonlicht op je huid krijgt. Dit zorgt voor het aanmaken van het belangrijke vitamine D. Het boost je immuunsysteem en helpt je beter te kunnen slapen. Het is ook enorm goed voor je bijnieren die door stress veel te verduren hebben.
3) Lange wandelingen
Loop iedere dag minimaal 45 minuten. Door dagelijks te wandelen help je het stresshormoon cortisol uit je lijf te krijgen en dit is goed voor je hoofd en lichaam.
Door beweging maakt je lichaam stofjes aan waar je blij van wordt en ‘s nachts goed kunt slapen. Een boswandeling of een stuk lopen aan zee doet veel goeds voor een mens. Je voelt je fitter en het helpt tegen depressie.
4) Nieuws en social media
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het dagelijks nieuws vaak een negatief effect heeft op de mens. Daarnaast helpt social media ook niet mee. Het verhoogt je stresslevels als je er teveel op zit en het is moeilijk om dit te beperken.
Doot het verslavende effect van een mobiel en social media raken veel mensen sneller depressief en stress speelt hier een rol bij.
Vermijd minimaal een uur voor je gaat slapen tv/pc schermen en het kijken naar je telefoon. Het blauwe licht voorkomt het aanmaken van melatonine wat een stofje is dat je nodig bent om moe te worden en lang door te slapen.
Een goed boek lezen doet veel goeds met je hersenen en helpt je beter te slapen.
5) Dagelijkse rekoefeningen
Iedere ochtend en avond 10 minuten rekken en strekken. Het helpt je bloeddoorstroming en spieren soepel te houden. In de ochtend geeft het een ontspannen gevoel wat helpt bij stress en in de avond helpt het je om beter te kunnen slapen.
”Door stress verlies je veel sneller mineralen”
Stress en magnesium
Stress en magnesium gaan hand in hand. Dit komt omdat je bij stress meer magnesium verbruikt en dus nodig hebt. Het belangrijke mineraal wordt daarom ook wel het antistress mineraal genoemd.
Wist je dat je bij stress tot wel vier keer zoveel magnesium uitplast dan normaal?
Als je voor een langere periode onder stress staat dan raken je magnesiumlevels op en dit zorgt voor meer stress en klachten die erbij horen.
Een tekort aan magnesium zorgt er daarom voor dat je in een negatieve spiraal terecht komt.
Hoe meer stress des te meer magnesium je lichaam verbruikt en des te meer last je van stress krijgt.
De enige manier om hieruit te komen is je lichaam extra aanvullen met magnesium.
Je kunt dit doen door gezond te eten. Het eten van groene bladgroenten, donkere chocola, banaan, avocado, zaden, noten en peulvruchten is daarom enorm belangrijk.
Hier zit enorm veel magnesium in en andere belangrijke vitamines en mineralen.
Je kunt daarnaast nog een extra magnesiumsupplement nemen en in de avond een warm voetbad met magnesiumchloride.
Om je een idee te geven hoe krachtig magnesium is en wat het voor een gestressed lichaam kan doen hebben we hier enkele feiten voor je op een rij gezet.
Spierontspanning: Door stress worden je spieren vaak te lang aangespannen en magnesium helpt juist deze te ontspannen.
Je kunt hierdoor beter slapen en hebt minder last van bijvoorbeeld rugpijn of een stijve nek.
Hersenen: Je hersenen maken veel hormonen en stofjes aan tijdens stress. Magnesium helpt je lichaam deze stofjes te produceren en goed af te voeren. Zonder voldoende magnesium werkt dit proces minder goed en krijg je sneller last van lichamelijke en geestelijke klachten.
Weerstand: Stress is een magnesiumslurper en hierdoor raakt je weerstand ook sneller van slag. Het mineraal is betrokken bij verschillende processen waardoor je beter bestand bent tegen virussen, infecties en andere ziektes.
Zenuwstelsel: Stress signalen worden verstuurd via je zenuwstelsel en hierdoor kan het overbelast raken. Je raakt daardoor extra snel geprikkeld en kan veel moeilijker ontspannen. Magnesium help je zenuwstelsel te ontspannen wat enorm belangrijk is tijdens stressvolle periodes.
Slaap: Je lichaam herstelt zich tijdens de slaap. Magnesium helpt je lichaam bij het aanmaken van verschillende hormonen zoals melatonine. Melatonine maakt je lichaam zelf aan en bij een tekort aan magnesium heb je hier soms te weinig van. Dit geeft als resultaat dat je minder goed in slaap kunt komen en door kunt slapen.
Hormonen: Je hormonen kunnen door stress enorm in de war raken. Je kunt teveel hormonen aanmaken hierdoor of juist te weinig.
Magnesium help je lichaam beter in balans te zijn door bepaalde processen waarbij deze hormonen worden gemaakt te ondersteunen.
Hart- en bloedvaten: Je hart- en bloedvaten hebben soms enorm te leiden onder stress. Je bloeddruk verhoogt en er komt meer spanning op je aderen te staan.
Magnesium help je hart- en bloedvaten verwijden en ontspannen. Hierdoor heb je minder kans op hart- en vaatziekten die een gevolg kunnen zijn van teveel stress.