hoe lang duurt het om cholesterol te verlagen

Hoe lang duurt het om cholesterol te verlagen?

Hoe lang duurt het om cholesterol te verlagen? Dat verschilt van persoon tot persoon. Zo zijn er leefstijl factoren die van invloed zijn maar ook een chronische aandoening kan invloed hebben op het proces. Belangrijk is dat je er iets aan doet want een te hoog cholesterolgehalte in het bloed kan zorgen voor hart- en vaatziekten.

Hoe lang duurt het om je cholesterol te verlagen? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Hoeveel mensen hebben last van een te hoog cholesterol?

Ruim 20% van alle Nederlanders boven de 30 jaar heeft last van ongunstige cholesterolwaarden. Mannen hebben op jonge leeftijd meer last van een te hoog cholesterol en vrouwen hebben op oudere leeftijd vaker last van een te hoog cholesterol. Dit heeft te maken met de overgang waardoor vrouwen minder oestrogeen aanmaken. 

Ruim 2 miljoen mensen gebruiken medicijnen tegen een te hoog cholesterol waar ze  meestal met de juiste voeding en beweging vanaf kunnen komen.

Hoe lang duurt het om je cholesterol te verlagen?

Hoe lang duurt het om cholesterol te verlagen? Een simpel antwoord is hierop niet mogelijk. Het verschilt per persoon en duurt vaak maanden om je cholesterol naar een gewenst level te brengen.

Als je diabetes, erfelijke hoog cholesterol of een te traag werkende schildklier hebt dan kan het vaak nog langer duren om je cholesterol naar beneden te krijgen.

Goede voeding, afvallen, stoppen met roken en je stress verminderen zijn manieren om je cholesterol te verlagen.

 

”Ongeveer 20% van de cholesterol uit voeding beïnvloedt je cholesterolgehaltes”

Waar moet ik op letten bij het verlangen van mijn cholesterol?

Een te hoog cholesterol komt omdat je lichaam teveel cholesterol aanmaakt in je lever. Als je veel kleine ontstekingen in je lichaam hebt dan maakt je lichaam extra cholesterol aan om dit te gaan repareren.

Als hierbij het slechte LDL-cholesterol zorgt voor een ophoping van vetten en calcium in je slagaders dan kunnen deze op de lange termijn dichtslibben en je kunt hierdoor last van je hart- en bloedvaten krijgen. 

De kleine onstekingen zijn meestal het gevolg van teveel suiker en geraffineerde koolhydraten eten, overgewicht, roken, stress, weinig beweging, alcohol, medicijnen of een ziekte.

Als je je cholesterol wilt verlagen dan is het belangrijk om op deze punten te letten en deze te verbeteren. De ontstekingen zorgen voor extra cholesterol en daarom zijn de ontstekingen het probleem en niet je cholesterol. 

 

”Verzadigd vet eten verhoogt niet je cholesterol”

Hoe verlaag ik mijn cholesterol?

 

Een te hoog cholesterol komt meestal door een ”verkeerde” leefstijl. Als je verder gezond eet en veel beweegt dan kan het ook zijn dat je last hebt van een onderliggende ziekte die er voor zorgt dat je cholesterol te hoog is. 

 

Voeding

Voeding is de belangrijkste oorzaak van een te hoog cholesterol. Vroeger dacht men dat het eten van de verkeerde vetten de grote oorzaak was van een hoog cholesterol. Inmiddels is bewezen dat suiker en geraffineerde koolhydraten (witte bloem, pasta, koekjes en producten met veel suiker) vaak de grote boosdoener zijn.

Eet daarom zo weinig mogelijk suiker en geraffineerde koolhydraten, dit zal enorm helpen bij het verlagen van je waardes.

Biologische streek en seizoensproducten zijn vaak het beste wat je kunt eten omdat ieder seizoen weer wat anders biedt en dit zorgt voor variatie. 

Groente, fruit, zaden, noten, vette vis en gezonde oliën zijn belangrijk om genoeg van  binnen te krijgen. Hoe kleurrijker je eet des te beter. In gekleurd eten zitten vaak veel anti-oxidanten die helpen ontstekingen in je lichaam tegen te gaan.

Gezonde oliën zijn olijfolie, hennepzaadolie, avocado olie, koolzaadolie, lijnzaadolie en kokosolie.

Vette vis is onder andere zalm, makreel, haring, sardine en paling.

Goede noten zijn ongezouten, ongesuikerd, ongebrand en ongeroosterd. Walnoten, hazelnoten, paranoten, pistachenoten, macadamia noten, amandelen en peccan noten zijn goed om regelmatig te eten als bijvoorbeeld een tussendoortje.

Belangrijke zaden zijn pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en granaatappelzaad.

Fruit wat helpt bij het verlagen van je cholesterol zijn kiwi’s, citrusvruchten, aardbei, bessen en druiven.

Belangrijke groentes zijn aardappelen, wortelen, aubergine, okra en peulvruchten. 

 

Beweging

Als je weinig beweegt dan heb je een grotere kans op een te hoog cholesterol. Als je veel beweegt dat hou je je spieren en botten gezond en je hart- en bloedvaten moeten hierdoor harder werken wat zorgt voor een betere bloeddruk en minder kans op hart-en vaatziekten.

Goede beweging kan een sport zijn maar ook lopen, fietsen of zwemmen is een goed middel om actief te blijven.

Beweeg iedere dag minimaal twee keer een half uur. Je hoeft niet intens te gaan sporten, juist een gemiddelde inspanning is op de lange termijn beter voor je lichaam.

Wil je gezond oud worden dan is iedere dag een beetje zweten tijdens een activiteit de manier!

 

Stress

Stress is enorm slecht voor je hart en bloedvaten. Studies hebben aangetoond dat stress je cholesterol tot wel 10% kan verhogen. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt dit doen met ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga, een bezoek aan de sauna of iets anders wat je lichaam en geest helpt ontspannen. 

 

Overgewicht

Als je last hebt van overgewicht dan kan dit je cholesterol nadelig beinvloeden. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met vet op de buik vaker last hebben van een hoger cholesterol dan mensen die geen buikje hebben. Als het je niet lukt om af te vallen dan kun je hulp van je huisarts inschakelen die je door kan verwijzen naar een voedingsdeskundige. 

Je kunt zelf ook kiezen om in de ochtend vanaf 11 uur wat fruit te eten, in de middag je lunch en rond 6 uur je avond eten. Als je vervolgens niks meer eet tot de volgende dag 11 uur dan heeft je lichaam genoeg tijd om alles te verteren. Men noemt dit ook wel intermittent fasting. Het zal je vetpercentage doen verlagen en je voelt je er vaak ook fitter door. 

Het belangrijkste is om een jojo effect te vermijden. Pas je leefstijl aan en hou je hier ook aan. Twee maanden een dieet en weer terug naar je normale gewoontes zal je cholesterol alleen maar doen verhogen.

 

Roken

Roken is een grote oorzaak van een te hoog cholesterol. Het zorgt er voor dat het goede HDL-cholesterol in je lichaam verlaagt wordt. Hierdoor kan het slechte LDL-cholesterol moeilijk opgeruimd worden en krijg je sneller last van verstopte slagaders. Stoppen met roken zal je helpen met het verlagen van je cholesterol en je algemene gezondheid gaat er sterk op vooruit. Als je moeite hebt met stoppen neem dan contact op met je huisarts. Deze zal je verschillende methodes laten zien die je kunnen helpen bij het stoppen.

Magnesium en cholesterol

Magnesium staat bekend als het antistress mineraal. Wist je dat je wel vier keer zoveel magnesium uitplast bij stress dan normaal? Hierdoor krijg je al snel een tekort aan dit mineraal omdat een tekort voor een grotere stress reactie zorgt. Je plast vervolgens nog meer uit en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.

De enige manier om hier uit te komen is extra magnesium aanvullen. Je lichaam kan het namelijk niet zelf aanmaken.

Het mineraal is ook betrokken bij het activeren van speciale enzymen die voor de afbraak van hoge bloedvetten en het slechte ldl cholesterol zorgen.

Het verlaagd ook het totale cholesterol en helpt je goede HDl-cholesterol te verhogen.

Als je statines gebruikt tegen een te hoog cholesterol dan kan dit voor allerlei bijwerkingen zorgen. Ruim 20% van alle mensen die statines gebruiken heeft last van spierpijn en spierkrampen. Ook ander bijwerkingen zoals hoofdpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid komen vaak voor.

Magnesium komt hier goed van pas want het helpt bijwerkingen van statines tegen te gaan en werkt zelfs als natuurlijke statine.

Het beschermt je lichaam tegen ontstekingen die je vaatwanden aantasten en helpt je bloedvaten te verwijden. Het voorkomt ook ophopingen van vet en calcium die je slagaders verstoppen en voor gezondheidsproblemen zorgen.

Vele mensen hebben hun statine gebruik geminderd en kunnen soms zelf helemaal stoppen met het gebruik van statines.

Het aanvullen van extra magnesium doe je gemakkelijk met een voet- of ligbad met warm water en magnesium. Twee a drie keer per week een voetbad zal je lichaam helpen ontspannen, energie geven en je slaapt er vaak ook beter door.

Tot slot

Hoe lang duurt het om je cholesterol te verlagen stond centraal in dit artikel. Heb jij een last van je cholesterol? Wat doe je eraan om dit naar beneden te krijgen? En wat zijn je persoonlijke ervaringen in dit proces? Wij vinden het leuks als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *