Hoe lang duurt een burn-out? Als je een burn-out hebt oog je niet ziek. Schijn bedriegt want je lichaam kan zich niet herstellen van stress. Daardoor zijn lichaam en geest uitgeput en heb je geen reserves meer. Een burn-out is vaak werk gerelateerd maar kan ook voorkomen bij de zorg voor een ziek familielid of bij langdurige geldzorgen.
Hoe lang duurt een burn-out? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat je moet doen om een burn-out zo snel mogelijk te verhelpen. Lees je mee?!
Herstellen van een burn-out duurt lang, maar hoe lang duurt een burn-out precies? Onderzoek heeft aangetoond dat een burn-out gemiddeld 242 dagen duurt om ervan te herstellen. Sommige mensen zijn met een paar maanden al weer helemaal de oude en anderen lopen er jaren mee rond.
De duur van de burn-out verschilt enorm per persoon want ieder persoon is anders. Ook de klachten verschillen per persoon. Een burn-out uit zich in lichamelijke en psychische klachten en juist de psychische klachten kunnen erg lang duren.
Een lichte burn-out duurt al snel enkele maanden en een zware burn-out kan zo een jaar of zelfs langer duren om ervan te herstellen.
”Burn-out is de grootste psychische klacht op de werkvloer”
Bijnieren spelen een belangrijke rol bij een burn-out
Je lichaam heeft voor een lange tijd onder stress gestaan en dit zorgt voor veel druk op je bijnieren. Je bijnieren zitten bovenop je nieren en regelen de afgifte van stresshormonen als reactie op stressvolle situaties.
Hoe meer je bijnieren aan het werk moeten des te sneller begint je lichaam te zwichten onder de druk die het veroorzaakt. Je kunt je bijnieren zien als een batterij met een verborgen voorraad energie die je helpt om de druk waar je onder staat aan te kunnen.
Wanneer je voor een lange tijd alle energie hebt verbruikt dan raakt je lichaam in een constante staat van stress en je blijft hierdoor onnodig veel stresshormonen aanmaken. Hoe langer je hieraan bent blootgesteld des te langer het duurt voor je lichaam uit deze staat van constante stress komt en je batterij weer op kan laden.
Als je al eerder een burn-out hebt gehad dan is er een grote kans dat het langer duurt dan gemiddeld voor je weer hersteld.
Hoe sneller je stress de kop indrukt des te eerder je burn-out verholpen kan worden. Met andere woorden hoe meer tijd je besteedt aan het opladen van je bijnieren dan aan het leegmaken ervan des te sneller je burn-out voorbij kan zijn.
”Door stress raken je bijnieren uitgeput”
Hoe ontstaat een burn-out?
Een burn-out ontstaat als je voor een te lange tijd onder een te grote druk en stress staat. Vaak krijgen mensen een burn-out op hun werk omdat de druk te groot wordt en daarmee teveel stress op het lichaam.
Als je dan ook problemen thuis hebt dan kan het nog sneller gaan en als je eenmaal in een vicieuze stress cirkel zit dan kom je er niet altijd makkelijk uit.
Het begint met teveel stress wat er voor kan zorgen dat je overspannen raakt. Je bijnieren staan in overdrive en maken continu stresshormonen zoals cortisol aan. Deze fase is heel belangrijk want als je een halt roept aan je activiteiten en de stress de baas wordt dan kan je een burn-out voorkomen.
Ga je door met wat je altijd deed dan worden je klachten erger en zal het meestal eindigen in een burn-out. Je bijnieren zullen uiteindelijk uitgeput raken en alles wat je doet kost veel meer energie als ervoor en het kan voorkomen dat je voor de simpelste dingen geen eens meer energie hebt om ze uit te voeren.
”Vrouwen hebben sneller een burn-out”
Hoe herken je een burn-out?
Je kunt een burn-out opdelen in vier verschillende delen:
Stress
De druk op je werk of thuis loopt op en je bent continu in een staat van stress
Depressie
Je voelt je neerslachtig en ziet geen uitweg in de situatie
Angst
Je kunt angst ervaren in de normale dagelijkse bezigheden zoals naar buiten gaan, autorijden of slapen
Lichamelijke klachten
De klachten zijn nu niet alleen maar geestelijk maar je ervaart lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, migraine, vermoeidheid en zweten
Hoe eerder je deze symptomen herkent des te sneller je het proces kunt keren. Hoe je dit kunt doen lees je hieronder.
”Slaap, voeding, rust, ontspanning en beweging”
Hoe herstel je van een burn-out?
Je ziet dat er over het algemeen twee factoren zijn die een burn-out veroorzaken en je ervan weerhouden om te herstellen.
De eerste zijn de gewoonten die je batterij leegmaken. Je ziet dat de mensen die het meeste risico lopen op een burn-out, degenen zijn die in de fast lane leven. Ze maken lange uren op het werk, ze doen graag spinlessen of gaan hardlopen.
Daarna ‘s avonds een paar glaasjes wijn om de scherpe randjes eraf te halen en altijd onderweg zijn, gevoed door cafeïne en ambitie. Helaas putten al deze activiteiten je batterij uit. Zelfs de alcohol, het vereist allemaal adrenaline om dit te verwerken.
Net als giftige relaties wat de tweede factor is, de moeilijke baas of de boze klant. De concurrerende verplichtingen die je hebt omdat je nergens nee tegen wilt zeggen, zelfs als je weet dat je overbelast bent.
Al deze gewoontes en relaties putten je batterij uit en om te herstellen van een burn-out, moet je er een aantal oplossen.
Het herstellen van een burn-out kan veel tijd in beslag nemen. Het is dan ook belangrijk om dat te accepteren want anders gaat het nog langer duren voor je weer de oude bent.
Ieder mens is verschillend en zo zal de één meer last van psychische klachten hebben en de ander meer van lichamelijke klachten. Het is erg belangrijk om hulp te zoeken als je er zelf niet uitkomt. Je kunt dit doen bij je huisarts en er zijn ook speciale burn-out coaches die je hierbij kunnen begeleiden.
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je herstel:
Persoonlijke omstandigheden
Werk
Steun die je krijgt
Om de vier kern symptomen stress, depressie, angst en lichamelijke klachten aan te pakken zal je je dagelijks activiteiten moeten veranderen om rust in je lichaam en hoofd te krijgen. Hoe meer symptomen je hebt des te langer het herstel zal duren. Helemaal wanneer de symptomen in verschillende categorieën vallen.
1) Hoeveel tijd heb je nodig om te helen?
Noteer hoeveel tijd jij nodig hebt om weer tot rust te komen.
2) Hoe ziet jouw pauze eruit?
Ga je tijdelijk stoppen met werken of halve dagen werken? Ga je een oppas regelen voor je kinderen?
3) Verander je wekelijkse schema
Alles wat je nu doet zorgt voor teveel hooi op je vork. Hoe kan je je schema aanpassen zodat er veel meer tijd is voor ontspanning, rust en gezonde activiteiten.
4) Bepaal hoe vaak je kleine en grote pauzes nodig hebt
Je hebt gemiddeld om de 45 minuten een pauze nodig tijdens je werk
Tips:
Enkele tips die je kunnen helpen bij het herstelproces
1) Accepteer dat je een burn-out hebt
2) Heb geduld, neem alle tijd om te herstellen
3) Zet je dagelijkse activiteiten op een laag pitje
4) Leer delegeren, je kunt niet alles zelf doen en dit hoeft ook niet
5) Durf nee te zeggen, dit is een belangrijke stap om rust in je hoofd te krijgen
6) Eet gezond en veelzijdig. Eet wat extra vis, noten, zaden, groenten en fruit
7) Vul je eventuele tekorten aan vitaminen en mineralen aan. Denk hierbij aan magnesium, vitamine D, Omega 3, zink en vitamine B
8) Zorg dat je dagelijks gaat fietsen, wandelen, zwemmen of in de tuin werken kan ook
9) Slaap voldoende. Slaap helpt je herstellen
10) Kijk naar dingen die jou energie geven en besteed daar tijd aan
11) Leer je grenzen kennen zodat je weet wanneer je iets beter niet kunt doen
12) Zorg voor zoveel mogelijk ontspanning. Bijvoorbeeld sauna, massage, yoga, meditatie, hobby’s of je favoriete muziek luisteren
13) Doe lekker niks. Leer jezelf om eens niks te doen, dit zal je helpen bij het herstelproces
14) Zoek hulp als je er niet uit komt. Je huisarts is hier voor en kan je helpen en eventueel doorverwijzen naar een burn-out specialist
Hoe lang duurt een burn-out stond centraal in dit artikel. Heb jij zelf ooit een burn-out gehad? Wat was de oorzaak van de burn-out? Wat heeft jou geholpen om er weer bovenop te komen? Wij vinden het fijn las je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!