hoe lang duurt een allergische reactie

Hoe lang duurt een allergische reactie?

Hoe lang duurt een allergische reactie? Een overdreven reactie van je afweersysteem op een ongevaarlijke specifieke stof van buitenaf dat noemen we een allergische reactie. Wist je dat een allergie de meest voorkomende chronische ziekte is en dat steeds meer mensen er last van hebben? 

Hoe lang duurt een allergische reactie? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie is een overdreven reactie van je afweersysteem op een bepaalde stof van buitenaf. Dit kunnen bijvoorbeeld pollen zijn of huisstofmijt. Deze stoffen zijn ongevaarlijk maar als je allergisch bent voor deze stoffen en hiermee in aanraking komt zal je afweersysteem in actie komen alsof er een bedreiging is. 

Hoe snel deze reactie optreed ligt aan het type allergie. Daarover later meer in dit artikel. 

Voorbeelden van allergische stoffen

Er zijn duizenden stoffen bekend waar je allergisch voor kunt zijn. Hieronder sommen we de meest voorkomende stoffen voor je op:

 – Luchtwegallergenen: stuifmeel, huisstofmijt, graspollen en huidschilfers.

 – Voedingsallergenen: koemelk, noten, pinda en ei.

 – Contactallergenen: verzorgingsproducten, parfum, cosmetica en nikkel.

 – Insectengif: bijen en wespen

 – Geneesmiddelen

allergische reactie
Verschillende allergische reacties

Er zijn een viertal typen allergische reacties: type I, type II, type III en type VI. Iedere reactie heeft haar eigen kenmerken. Hieronder sommen we de typen voor je op en de kenmerken die daarbij horen.

 – Type I: Bij dit type maakt je lichaam antistoffen aan die voor een heftige reactie kunnen zorgen. De reactie treed vaak binnen enkele minuten op nadat je in aanraking bent gekomen met de stof waar je allergisch voor bent. Een veel voorkomende type I allergie is hooikoorts. 

Typische klachten voor deze reactie zijn:

 – Prikkelingen in de mond en keelholte

 – Verstopte neus of loopneus

 – Rood geprikkelde ogen

 – Misselijkheid en braken

 – Zwellingen

 – Galbulten

 – Buikkrampen

 – Diaree 

– Type II: Bij dit type maakt je lichaam andere antistoffen aan als bij een type I reactie. Een voorbeeld hiervan is een geneesmiddelenallergie waarbij medicijnen zich aan de oppervlakte van je huid- en bloedcellen hechten. Je lichaam herkent deze cellen niet en je immuunsysteem komt in actie. Een reactie kan zijn dat het je bloedplaatjes gaat afbreken waardoor er een verstoorde bloedstolling ontstaat. 

Je kunt ook blaren krijgen doordat je opperhuid loslaat. 

 

– Type III: Bij dit type hechten antistoffen zich bij bijvoorbeeld een geneesmiddelenallergie, aan medicijnen in je bloedbaan. Ze vormen hier bepaalde complexen mee en als die neerslaan in je longen, je nieren of je huid kun je daar last van krijgen. De klachten die je ondervind kunnen gewrichtspijn zijn of koorts maar ook nierproblemen of bloeduitstortingen of ontstekingsplekken. 

De reacties treden vaan 6 tot 8 uur op nadat je in contact bent geweest met de stof waar je allergisch voor bent.

– Type IV: Bij dit type richt je afweersysteem zich ‘speciaal’ tegen één stof wat een ontsteking veroorzaakt. Daarom is dit type een vertraagde vorm van allergie. De allergie treed pas na een aantal dagen op en de klachten die ontstaan zijn allerlei soorten huidreacties zoals aczeem en ook blaarziekten. 

60% van alle Nederlanders heeft een magnesiumtekort

Magnesium bij allergie

Weet je wel mineraal een positief effect heeft op verschillende vormen van allergie? Magnesium! Astma en hooikoorts staan met stip op nummer één als het om een positief effect gaat door magnesium. Het verminderd namelijk het vrijkomen van histamine en ontstekingen van je luchtwegen en longen.  

Histamine wordt aangemaakt wanneer je een allergische reactie hebt. 

Magnesium heeft ook een ontstekingsremmend effect op je luchtwegen. Zo helpt het je bloeddoorstroming te verbeteren, verwijd het je bronchiën, verbetert de functie van je trilhaartjes en helpt het bij het verwijderen van slijm uit je luchtwegen. 

Antihistaminica worden toegepast (oraal of via injectie) bij de symptomatische behandeling van allergische aandoeningen. Als je dit ‘middel’ voor een langere tijd gebruikt wees er dan verdacht op dat je een magnesiumtekort kunt krijgen. 

Het aanvullen van magnesium middels een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen raden wij je van harte aan!

 
Tot slot

Hoe lang duurt een allergische reactie stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens een allergische reactie gehad? En was het duidelijk waardoor dat kwam? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Gluten allergie

Huisstofmijt allergie

Wat is een allergie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *