Hoe lang duurt de overgang

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang duurt de overgang? Geen vrouw ontkomt eraan: de overgang. Het is een natuurlijk proces waar iedere vrouw mee te maken krijgt. Het is een fase waarin het lichaam zich voorbereidt op de laatste menstruatie en gaat gepaard met hormonale veranderingen. Sommige vrouwen merken bijna niets van de overgang terwijl anderen gezondheidsklachten, zoals opvliegers en vermoeidheid krijgen. 

Hoe lang duurt de overgang eigenlijk? In dit uitgebreide artikel vertellen we je er alles over. Lees je mee?!

Wat is de overgang?

De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Tijdens de overgang stopt de afgifte van eicellen en produceren de eierstokken geleidelijk steeds minder oestrogeen. Dit veroorzaak hormoonschommelingen, waardoor je verschillende overgangsverschijnselen kunt ervaren. 

Je menstruatie wordt onregelmatig en stopt uiteindelijk helemaal. De duur van de overgang is voor iedere vrouw verschillend. 

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang de overgang duurt is voor iedere vrouw verschillend. De één zit een paar jaar in de overgang terwijl de ander er wel 10 jaar last van kan hebben. 

De duur van de overgang is afhankelijk van het levensjaar waarin de overgang begint. Dit bepaald hoe lang het proces in beslag neemt.

Gemiddeld duurt de overgang bij de meeste vrouwen 5 jaar en zijn ze rond hun vijftigste uit de overgang. 

hoe lang duurt de overgang

Welke fases kent de overgang?

In de overgang kun je 3 fases onderscheiden:

 – Premenopauze: de periode voor je laatste menstruatie waarin je overgangsverschijnselen kunt krijgen.

 – Menopauze: de term die je laatste menstruatie markeert

 – Postmenopauze: de periode na de menopauze waar je lichaam naar een nieuwe hormoonbalans zoekt.

Wat zijn de symptomen van de overgang?

Veel voorkomende symptomen van de overgang zijn hartkloppingen, hoofdpijn, slecht slapen, depressieve gevoelens, vermoeidheid en de bekende opvliegers. Het is lastig om te voorspellen welke klachten je krijgt en hoeveel last je ervan hebt. Dat verschilt per vrouw. 

 

Bekende overgangsverschijnselen zijn: 

Opvliegers: 79% van alle vrouwen heeft ze. Je krijgt het plotseling warm en begint te zweten. Ook krijg je rode vlekken in het gelaat. 

Slecht slapen: 51% van alle vrouwen slaapt slecht. Je kunt moeilijk in slaap komen. Je kunt wakker worden van het zweten of erg onrustig slapen. . 

Verminderde gemoedstoestand: 47% van alle vrouwen heeft last van stemmingswisselingen. Je kunt prikkelbaar zijn of je lusteloos of emotioneel voelen.

Hartkloppingen: 26% van alle vrouwen ervaart ze als ze gestrest zijn. Je kunt hartkloppingen krijgen door een veranderende hormoonhuishouding. 

Van alle vrouwen in de overheid ervaart 45% een gewichtstoename en heeft 27% last van vaginale droogheid. Tot slot heeft 26% van alle vrouwen in de overgang last van geheugenproblemen. Al deze verschijnselen die op kunnen treden tijdens de overgangsjaren zijn een direct gevolg van de schommelingen in de hoeveelheid oestrogeen

Andere overgangsverschijnselen

Vrijwel iedere vrouw krijgt te maken met overgangsverschijnselen, maar iedereen ervaart ze anders. De één ziet meer verschijnselen terwijl de ander er nauwelijks iets van merkt. Sommige vrouwen ervaren meer lichamelijke overgangsverschijnselen, anderen juist weer meer mentale. 

Omdat er weinig over de overgang gepraat wordt denken veel vrouwen dat ze de enige zijn die dit ervaren maar zoals we in dit artikel al benoemd hebben ben je zeker niet alléén!  

Dit zijn ook overgangsverschijnselen:

 – vaginaal bloedverlies na overgang

 – stinkende urine

 – bruine afscheiding

 – opgezette buik

 – moeheid

 – vermoeide spieren en gewrichten

Wat helpt tegen overgangssymptomen?

De overgang is een natuurlijk proces dat vanzelf voorbij gaat. Met het verdwijnen van de overgang zullen ook de klachten verdwijnen. 

Dit is natuurlijk goed nieuws maar als je nog middenin de overgang zit wil je er natuurlijk zo min mogelijk last van hebben toch? 

Gelukkig zijn er natuurlijke hulpmiddelen tegen overgangsklachten. Hierbij moet je denken aan leefadviezen, natuurlijke middelen of medicijnen.

hoe lang duurt de overgang

3 tips!

Wist je dat je niet de enige bent die tijdens de overgang te maken krijgt met overgangsverschijnselen? Ruim 80% van alle vrouwen heeft hier last van. Opvliegers, gewichtstoename of innerlijke onrust is vervelend. Toch kun je hier zelf iets aan doen, namelijk zorgen dat je geestelijk en lichamelijk fit bent en dat doe je zo:

Tip 1 – Voeding: De meeste vrouwen hebben rond hun 50ste jaar de laatste menstruatie. Doordat de hoeveelheid collageen afneemt tijdens de overgang, wordt de huid minder elastisch en stevig. Vitamine D, vitamine K en vitamine C ondersteunen je huid. Calcium en magnesium zijn goed voor sterke botten. 

Tip 2 – Bewegen: Tijdens de menopauze vertraagt je spijsvertering door de afname van hormonen. Bewegen zorgt ervoor dat de spijsvertering weer wordt gestimuleerd waardoor je meer energie hebt. Het voorkomt tevens dat je aankomt en het heeft een gunstig effect op je geestelijk gesteldheid. Een lange wandeling doet een mens gewoon goed! 

Tip 3 – Rusten: Naast bewegen is rust net zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen. Ga op tijd bed, slaap voldoende uren. Neem gerust een powernap als je je moe voelt of ga mediteren. Je zult zien dat je tot rust komt en je beter gaan voelen.  

Deze 3 basis elementen zorgen ervoor dat je lichaam in balans is en dat je je geestelijk en lichamelijk fit voelt.

Wat helpt nog meer tegen overgangssymptomen?

Een gezonde leefstijl is natuurlijk belangrijk. Omdat tijdens de overgang je hormoonhuishouding verandert is het risico op andere aandoeningen als osteoporose en hart- en vaatziekten groter.  Daarnaast kun je overgangssymptomen verlichten door kruidengeneesmiddelen te gebruiken die helpen tegen de symptomen van de overgang. Enkele kruiden die je kunt nemen zijn:

Salie: geeft het lichaam een conforatabel gevoel en voorkomt overmatig zweten.  

Rode klaver: Helpt tegen nachtelijk zweten, rusteloosheid, prikkelbaarheid en een onrustig gevoel. 

Zilverkaars: verlicht opvliegers en hevige emoties. 

Asparagus racemosus: houdt het vrouwelijke lichaam gezond en in balans. Tijdens, voor en na de menopauze.

hoe lang duurt de overgang

Magnesium en de overgang

Magnesium speelt een sleutelrol bij de energiestofwisseling, de betopbouw en de aanmaak van hormonen. Hierdoor kan magnesium bijdragen aan de vermindering van overgangsverschijnselen, zoals stemmingswisselingen, slapeloosheid, lusteloosheid en opvliegers. 

Een andere veelvoorkomende klacht die optreed na de overgang is osteoporose. Bij osteoporose is je botdichtheid verlaagd wat de sterkte van je botten doet afnemen. Het risico op botbreuken neemt daardoor toe. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die lijden aan osteoporose een lager magnesiumgehalte in hun botten hebben. 

Preventief magnesium nemen dus! Omdat osteoporose vaak voorkomt op oudere leeftijd raden wij aan om het maag- darmkanaal zo min mogelijk te belasten. In plaats daarvan kan je magnesium opnemen via je huid. Een magnesium voet- of ligbad met magnesium badkristallen is een uitstekende manier om je magnesiumpeil aan te vullen. Het heeft een ontspannend effect en je kunt er heerlijk op slapen. 

Tot slot

In dit uitgebreide artikel hebben we de vraag beantwoord: hoe lang duurt de overgang? Ben jij in de overgang? Op welke leeftijd begonnen de eerste symptomen bij jou? Ervaar je het als dragelijk of heb je erg veel klachten? En wat doe je om deze klachten te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook