Hoe lang duurt de overgang?

Geen vrouw ontkomt eraan: de overgang. Dat je last krijgt van opvliegers, dat is je waarschijnlijk wel bekend. Maar hoe lang duurt de overgang eigenlijk? De overgang duurt gemiddeld 5 jaar en de duur van de overgang is voor iedere vrouw verschillend. Op welke leeftijd begint de overgang? Wat zijn overgangsverschijnselen? Wat zijn typische overgangsklachten en wat kun je doen om die klachten te verzachten? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.

Op welke leeftijd begint de overgang

Veel vrouwen vragen het zich af en misschien jij ook wel: hoe lang duurt de overgang? De overgang duurt gemiddeld vijf jaar en begint bij de meeste vrouwen tussen hun veertigste en vijftigste levensjaar. De periode tussen de eerste verschijnselen, zoals het onregelmatig worden van de menstruaties, tot het verdwijnen van de overgangsklachten, kan vijf tot tien jaar in beslag nemen. Er zijn drie periodes in de overgang, de peri-overgang, de overgang en de post-overgang. Het proces vindt meestal plaats als je tussen 45 en 55 jaar oud bent.
Hoe lang duurt de overgang

Wat zijn overgangsverschijnselen

De verschijnselen die optreden tijdens de overgangsjaren zijn een direct gevolg van de schommelingen in de hoeveelheid oestrogenen. Dat zijn de typische overgangsverschijnselen, zoals de verandering in de menstruaties met onregelmatig bloedverlies, nachtelijk zweten en een droge schede. Bij sommige vrouwen geven deze symptomen aanleiding tot klachten.

Typische overgangsklachten

Onregelmatige menstruaties: vaak wordt de tijd tussen de menstruaties eerst korter dan gewoonlijk en daarna weer langer, tot de menstruatie tenslotte helemaal wegblijft. Het kan ook heviger en langer zijn, met meer dan normaal bloedverlies. 
 Opvliegers: dit is de meest voorkomende klacht, die zich te pas en te onpas aandient. Je krijgt opeens een rood gezicht, een gevoel alsof je koorts hebt en het zweet breekt aan alle kanten uit. Je kunt zo nu en dan een opvlieger hebben, terwijl anderen er wel 10 tot 20 keer per dag door worden overvallen. 
Nachtelijk zweten: badend in het zweet wakker worden en snel naar het open raam rennen, dit is een zogeheten nachtelijke opvlieger. Als je hier last van hebt slaap je slecht en word je moe en prikkelbaar.   
Pijn bij de gemeenschap: door de afname van oestrogeen worden de slijmvliezen dunner en droger. Gemeenschap wordt dikwijls pijnlijk en de zin in sex neemt hierdoor af. Ook wordt de vagina gevoeliger voor infecties, waardoor jeuk en een branderig gevoel bij het plassen kan ontstaan. 
Dikwijls hebben vrouwen ook andere klachten zoals: Hartkloppingen – Gewichtstoename – Obstipatie – Dunnere huid en rimpelvorming – Gewrichtsklachten – Hoofdpijn – Slapeloosheid 

De klachten verzachten

De overgang is een natuurlijk proces waarbij de klachten uiteindelijk zullen verdwijnen. Mocht je iets tegen de overgangsklachten willen doen dan heb je de keuze uit: leefadviezen, natuurmiddelen en medicijnen. 
Leefadviezen: Eet gezond, let op je gewicht, wees matig met alcohol, koffie en thee, beweeg regelmatig, ontspan regelmatig, zorg voor een goede nachtrust, stop met roken, praat over eventuele problemen met je partner of arts. 
Natuurmiddelen: Er bestaan natuurlijke middelen die kunnen helpen bij overgangsklachten. Een mineraal dat belangrijk is tijdens de overgang is magnesium. Het is namelijk belangrijk voor het behoud van sterke botten (osteoporose), een goede concentratie, de aanmaak van hormonen en zorgt voor een goed energieniveau. Vrouwen. Een paar keer per week een voet- of ligbad met magnesium vlokken zal je helpen ontspannen en draagt bij aan het verminderen van je overgangsklachten. 
Medicijnen: Of je hormonen wenst te gebruiken of niet, is een afweging die je uiteindelijk zelf moet maken. Het belangrijkste argument hierbij is de hoeveelheid hinder die je ondervindt van de klachten. Als stelregel kan gezegd worden dat klachten die zo ernstig zijn dat ze ingrijpen op de kwaliteit van leven de reden moet zijn om te starten. Bespreek daarom met je arts de voor- en nadelen van een hormoon behandeling. 

Tot slot

We zetten de meest belangrijke zaken nog één keer voor je op een rij. Hoe lang duurt de overgang dat is gemiddeld 5 jaar en vindt meestal plaats als je tussen de 45 en 55 jaar oud bent. Overgangsverschijnselen zijn een onregelmatige menstruatie, bloedverlies, nachtelijk zweten en droge schede. Typische overgangsklachten zijn opvliegers, nachtelijk zweten en pijn bij de gemeenschap. Klachten kun je verzachten door leefregels toe te passen, een natuurmiddel als magnesium in de vorm van een voetenbad te nemen of medicijnen in de vorm van hormonen.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Vind je dit artikel interessant en waardevol deel het dan gerust