hoe kom je uit een depressie

Hoe kom je uit een depressie?

Iedereen voelt zich weleens verdrietig, boos en gestrest. Dit zijn normale emoties die voor kunnen komen als reactie op een vervelende gebeurtenis. De ene dag ben je soms vrolijker dan de andere en dat is normaal. Wanneer je een langere tijd somber bent dan kan het zijn dat je depressief bent. De somberheidsklachten zijn groot en geeft je een flinke beperking die je leven sterk ontregelen. We spreken van een depressie als je voor een langere tijd (minimaal twee weken) een sombere depressieve stemming hebt en/of nergens meer interesse en plezier in hebt.

Hoe kom je uit een depressie? In dit artikel geven we je 6 waardevolle adviezen en lees je alles wat je weten moet over een depressie. Lees je mee?!

Depressie betekenis

Depressie komt voor in alle bevolkingsgroepen van jong tot oud. 
De één maakt het maar eenmalig mee in zijn leven. De ander heeft last van terugkerende depressies. 
Als je last hebt van een milde depressie dan heb je hooguit enkele depressieve verschijnselen. 
Bij een zware depressie zijn veel verschillende verschijnselen aanwezig. 

Depressie klachten - lichamelijk

 – Druk op de borst, pijn in je rug, gewrichten of spieren
 – Onophoudelijke lichamelijke onrust
 – Duidelijke gewichtsverandering
 – Weinig energie / vermoeidheid
 – Verminderde of grotere eetlust
 – Slaapstoornissen
 – Hartkloppingen
 – Droge mond
 – Duizeligheid

Depressie soorten

 Depressie met een seizoenspatroon. Meestal komt een seizoensgebonden depressie in de herfst en winter voor. De lichturen worden korter en het weer kouder. De klachten die je kunt hebben zijn veel slapen, veel eten en grote vermoeidheid.
Depressie met psychotische kenmerken. Wanneer de depressie ernstig is kunnen psychoses voorkomen. Vaak met wanen over armoede, schuld of dood. Deze overtuiging is niet zomaar te corrigeren. 
Depressie met melancholische of vitale kenmerken. Dit is een vorm van depressie waarbij mensen naast de depressieverschijnselen last hebben van hebben van vroeg wakker worden, in de ochtend depressief voelen, geremd zijn in de motoriek, eetlustvermindering, gewichtsverlies en (grote) schuldgevoelens.   
Postpartum depressie. Deze depressie stoornis begint vaak een paar weken na de geboorte van een kind.

Depressie kenmerken - Psychisch

 – Verminderde interesse in mensen en activiteiten, nergens plezier in hebben 
 – Besluiteloosheid, gebrekkig vermogen om problemen op te lossen
 – Negatieve gevoelens en gedachten, schuldgevoelens
 – Huilbuien of de behoefte te huilen, zonder dat dit lukt
 – Terugkerende  gedachten over de dood of zelfdoding
 – Schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid
 – Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
 – Somber, neerslachtig, een gevoel van leegte
 – Snel boos of geïrriteerd
 – Angst, wanhoop
 – Machteloosheid
 – Veel piekeren
 – Traagheid

Depressie oorzaken

Hoe een depressie ontstaat is niet altijd duidelijk. Ze ontstaan door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. De belangrijkste biologische factor is erfelijkheid. Veel mensen met een depressie hebben een te lage concentratie serotonine of noradrenaline in de hersenen. Of dit nou de oorzaak is van een depressie of juist het gevolg is van, is helaas niet bekend. Ook medicijnen, alcohol, drugs en je hormonen kunnen het ontstaan van een depressie in de hand werken. Bij sommige lichamelijke ziekten zoals diabetes, hart-en vaatziekten, bijnierschorsafwijkingen en schildklierproblemen komen depressies vaker voor. 
Bij psychische factoren kijken we naar eigenschappen die tot een verhoogd risico leiden om een depressie te krijgen.  
-Gebrekkig vermogen om verdriet en teleurstelling te verwerken
-Moeite om steun te vragen 
-Streng geweten
-Perfectionisme
-Gebrekkig vermogen om problemen op te lossen
-Weinig zelfvertrouwen
-Negatief denken
-Faalangst

Depressie gevoelens

De belangrijkste sociale factoren zijn schokkende of verdrietige gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij het overlijden van een partner, een scheiding of ontslag kun je dan overgaan in een depressie.

Depressie na bevalling

Maar liefst 50 tot 80% van de vrouwen heeft de eerste dagen na de bevalling last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, slaapproblemen en nervositeit. Sommige vrouwen blijven maandenlang somber. Ook al hadden ze zich zo verheugd op de komst van hun baby. Ze zijn dan prikkelbaar, angstig en neerslachtig. We spreken dan van een postpartum depressie in de volksmond ”postnatale depressie” genoemd. Ongeveer 10% van de moeders krijgt na de bevalling een depressie. 

Depressie en werk

Depressie is de meest voorkomende aandoening onder verzuimende werknemers. Maar liefst 22% van de werknemers die ziek thuis zitten vanwege psychische problemen heeft een depressie. Daarbij blijkt depressie ook de meest gestelde diagnose in de groep werkenden met psychische klachten die instromen in de WAO of WIA. Een depressie op de werkvloer komt veel voor, ongeveer 7% van de beroepsbevolking is met een vermoedelijke depressie aan het werk.

Depressie medicatie

Antidepressiva zijn medicijnen die de klachten van een depressie of angststoornis kunnen verminderen. Ze werken vooral bij ernstige klachten. Je arts kan in overleg medicijnen tegen depressie voorschrijven bij ernstige klachten of als een behandeling zonder medicijnen te weinig helpt. Voorbeelden van deze medicijnen zijn: Citalopram, fluoxetine, paroxetine, sertraline, amitriptyline en nortriptyline.

Magnesium onderzoek

Magnesium lijkt een veilig en effectief middel om een milde tot matige depressie te behandelen. Uit onderzoek van Emily Tarleton en haar collega’s bleek dat magnesium niet alleen veilig en effectief is maar ook dat de effecten vergeleken kunnen worden met die van selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s, een vorm van antidepressiva). 
Het gebruik van magnesium bij 112 deelnemers resulteerde na 6 weken in een significante verbetering van depressie en angstsymptomen.Na twee weken trad dit positieve effect en waren er geen bijwerkingen in combinatie met het gebruik van antidepressiva.

Magnesium werking

Na twee weken trad dit positieve effect en waren er geen bijwerkingen in combinatie met het gebruik van antidepressiva. In een ander onderzoek (5708 mensen) is aangetoond dat magnesium een angst remmende werking kan hebben. Wanneer je depressie, angst, pijn of stress ervaart dan gebruikt je lichaam veel magnesium (je plast 4 keer zoveel magnesium uit bij stress). Er is in dit onderzoek aangetoond dat er een groot verband bestaat tussen angst/depressie klachten en een verlaagd magnesium gehalte in het bloed. 

Magnesium deficiency

Door een grote afname van magnesium in ons huidige voeding krijg je daarom dagelijks gemiddeld te weinig magnesium binnen. Grote magnesium “gebruikers” zijn: suiker, alcohol, geraffineerde koolhydraten (wit brood, bloem), frisdrank, veel zout en bepaalde medicijnen.
Ook bij diarree  overmatig zweten, hoge fysieke activiteiten, operaties, chronische pijn, suikerspiegel ontregelingen en verkeerde diëten treed snel een magnesiumtekort op. Ook teveel calcium (zuivel) kan leiden tot een verstoorde verhouding tussen calcium en magnesium in je lichaam..

Magnesium slapen

Magnesium is betrokken bij de productie van onder andere serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die onder andere betrokken is bij de regulatie van je slaapcyclus, stemming, spieropbouw, eetlust en je immuunsysteem. Serotonine bevind zich voor 95% in je maag een darmen. Veel mensen met een serotonine tekort hebben ook last van darmproblemen, met name PDS. Als je een laag serotonine niveau hebt dan kun je last hebben van: 
-Continu herhalende gedachten/ afzondering
-Slechter functionerend immuunsysteem
-Verlaagd zelfbeeld/ leervermogen
-Verhoogde behoefte aan suiker
-Verhoogde prikkelbaarheid
 -Overmatige bezorgdheid
-Dwangmatige eetstoornissen
-Stemmingswisselingen
-Agressie/ boosheid 
-Suicidale neigingen
-Obsessief gedrag
-Paniekaanvallen 
-Darmproblemen
-Angstaanvallen
-Verlaagd libido
-Depressie
-Insomnia
-Fobieen
Stoffen die de werking juist remmen noemen we antagonisten. Serotonine werkt als regulator van het dopamine-systeem. Domamine is verantwoordelijk voor een gezonde assertiviteit, sterk immuunsysteem, seksuele opwinding, een optimaal werkend zenuwstelsel en is belangrijk om angst te remmen. Ook geeft dopamine kracht op zowel fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Dopamine is een kwetsbare neurotransmitter en je dopaminegehalte wordt al snel verlaagd door:
-Cafeine/ nicotine
-Slaaptekort 
-Stress
-Alcohol/ drugs
-Suiker
Deze stoffen werken verslavend omdat het in eerste instantie je dopamine niveau verhoogd en dat geeft een plezierig gevoel. Op den duur gebeurt er het omgekeerde en je dopamine niveau daalt en je voelt je onprettig. Je hebt dan steeds grotere hoeveelheden van deze stoffen nodig om dat onprettige gevoel op te heffen. Dit gebeurt dan ook slechts tijdelijk. Een verlaagd dopamine niveau kan onder andere deze klachten als gevolg hebben:
-Slecht functionerend immuunsysteem
-Slecht concentratievermogen
-Vergeetachtigheid 
-Gevoelens van angst/ onrust
-Emotionele instabiliteit
-Snel afgeleid
-Weinig initiatief kunnen nemen
-Laag energieniveau 
-Laag libido

 

Serotonine en dopamine

Enkele tips om je serotonine en dopamine niveau weer op peil te brengen:
-Tekort vitamine B1, B3, B6, B12 en C wegwerken (liefst via voeding). 
 – Inname van tryptofaan en I-theanine verhogen (liefst via voeding).
 – Spijsverteringskanaal voeden i.p.v. vullen
 – Minder geraffineerde suikers eten 
-Meer knuffelen/ huid op huid contact
 – Tekort magnesium wegwerken
 – Meer intensief bewegen
En dan is er nog een neurotransmitter genaamd GABA, dat staat voor Gamma-aminoboterzuur. GABA is de belangrijkste inhibiterende neurotransmitter in je hersenen. Hierdoor faciliteert GABA het basisgevoel van veiligheid. Stoffen die de werking van GABA versterken noemen we GABA-antagonisten. GABA heeft co-factoren, dit zijn onmisbare stoffen die nodig zijn voor de productie van GABA. 
Deze co-factoren zijn:
-Vitamine B1, B6 en B12
-Magnesium
-Mangaan
-Taurine 

Symptomen bij een te laag GABA niveau

-Verhoogde prikkelbaarheid
-Neurologische klachten
-Epileptische aanvallen
-Hyperalertheid
-Gevoelens van onrust
-Paniekaanvallen
-Angstaanvallen
-Fobieen 
-Darmproblemen
-Darmproblemen
-Insomnia
Eten wat je GABA niveau verhoogt zijn: bananen, eieren, donkergroene bladgroenten, aardappelen, zaden en uien. Zoals bij een dopmine en serotonine tekort wordt er aangeraden om meer te knuffelen en huid op huid contact te hebben. Intensief te bewegen, tekorten aan vitaminen B1, B6 en B12 weg te werken. Tekorten Magnesium, mangaan en taurine weg te werken. Minder geraffineerde suikers eten en je spijsverteringskanaal voeden in plaats van vullen.
Je kunt ook overwegen om deze sterke GABA stimulatoren tot je te nemen: 5HTP, HOP, I-theanine, glutamine, MSM, passiebloem, haversgrasblad, valeriaan en salvia.

Magnesium goed voor

Met name magnesium is essentieel voor de productie van veel neurotransmitters. Magnesium zit ook als een soort “lock” in de NMDA-receptor. Er zijn onderzoeken gedaan die stellen dat magnesium een depressie kan verlichten door NMDA-recpetor te blokkeren. De NMDA-recpetor vervult mogelijk een rol in de pathologie van depressie. 
Magnesium is een antagonist van de NMDA-receptor via blokkering van zijn ionkanaal met als gevolg dat geen signaaltransductie plaatsvind via de NMDA-receptor. Samen met glycine, glutamaat, taurine en GABA zorgt het voor een goed functionerende NMDA-repector en daarmee voor het instandhouden van een goede communicatie tussen neuronen en goedwerkende hersenprocessen. 
Voldoende ontspanning, beweging, een gevarieerde voeding en het beperken van het glutamat eventueel aangevuld met magnesium in combinatie met glycine en taurine kan bijdragen aan het normaal functioneren van de NMDA-recptor.

Depressie behandeling

Een behandeling voor depressie begint vaak met structuur in je dag en activiteiten brengen. Denk hierbij aan, op tijd opstaan, op tijd naar bed, vaak naar buiten, afspreken met andere mensen, bewegen en sporten, dingen doen die je prettig vindt, blijven werken. Vaak helpt je huisarts of pratijkondersteuner (GGZ) met persoonlijke gesprekken. Als je depressie hiermee niet overgaat, kan een psycholoog je helpen en/of je kunt voor medicijnen kiezen.

Depressie tips

 – Geef toe aan jezelf dat je depressief bent
 – Praat erover met anderen
 – Kies voor regelmaat (op tijd naar bed, op vaste momenten eten en vaste rustmomenten geven je houvast).
 – Beweeg regelmatig (bewegen/sporten helpt tegen depressie)
 – Ga leuke dingen doen
 – Zeg ongezonde gewoonten vaarwel (roken, drinken, ongezond eten)

Tot slot

Hoe kom je uit een depressie stond centraal in dit artikel. Heb jij op dit moment last van depressieve gevoelens? Hoe uiten deze gevoelens zich? Zoek je professionele hulp en heb je steun vanuit je omgeving? Blijf er vooral niet alleen mee rondlopen maar zoek hulp! Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen: