
Hoe kom je uit een depressie?
Iedereen voelt zich weleens verdrietig, boos en gestrest. Dit zijn normale emoties die voor kunnen komen als reactie op een vervelende gebeurtenis. De ene dag ben je soms vrolijker dan de andere en dat is normaal. Wanneer je een langere tijd somber bent dan kan het zijn dat je depressief bent. De somberheidsklachten zijn groot en geeft je een flinke beperking die je leven sterk ontregelen. We spreken van een depressie als je voor een langere tijd (minimaal twee weken) een sombere depressieve stemming hebt en/of nergens meer interesse en plezier in hebt.
Hoe kom je uit een depressie? In dit artikel geven we je 6 waardevolle adviezen en lees je alles wat je weten moet over een depressie. Lees je mee?!
Depressie betekenis
Depressie komt voor in alle bevolkingsgroepen van jong tot oud.
De één maakt het maar eenmalig mee in zijn leven. De ander heeft last van terugkerende depressies.
Als je last hebt van een milde depressie dan heb je hooguit enkele depressieve verschijnselen.
Bij een zware depressie zijn veel verschillende verschijnselen aanwezig.
Depressie klachten - lichamelijk
– Druk op de borst, pijn in je rug, gewrichten of spieren
– Onophoudelijke lichamelijke onrust
– Duidelijke gewichtsverandering
– Weinig energie / vermoeidheid
– Verminderde of grotere eetlust
– Slaapstoornissen
– Hartkloppingen
– Droge mond
– Duizeligheid
Depressie soorten
Depressie met een seizoenspatroon. Meestal komt een seizoensgebonden depressie in de herfst en winter voor. De lichturen worden korter en het weer kouder. De klachten die je kunt hebben zijn veel slapen, veel eten en grote vermoeidheid.
Depressie met psychotische kenmerken. Wanneer de depressie ernstig is kunnen psychoses voorkomen. Vaak met wanen over armoede, schuld of dood. Deze overtuiging is niet zomaar te corrigeren.
Depressie met melancholische of vitale kenmerken. Dit is een vorm van depressie waarbij mensen naast de depressieverschijnselen last hebben van hebben van vroeg wakker worden, in de ochtend depressief voelen, geremd zijn in de motoriek, eetlustvermindering, gewichtsverlies en (grote) schuldgevoelens.
Postpartum depressie. Deze depressie stoornis begint vaak een paar weken na de geboorte van een kind.
Depressie kenmerken - Psychisch
– Verminderde interesse in mensen en activiteiten, nergens plezier in hebben
– Besluiteloosheid, gebrekkig vermogen om problemen op te lossen
– Negatieve gevoelens en gedachten, schuldgevoelens
– Huilbuien of de behoefte te huilen, zonder dat dit lukt
– Terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding
– Schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid
– Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
– Somber, neerslachtig, een gevoel van leegte
– Snel boos of geïrriteerd
– Angst, wanhoop
– Machteloosheid
– Veel piekeren
– Traagheid
Depressie oorzaken
Hoe een depressie ontstaat is niet altijd duidelijk. Ze ontstaan door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. De belangrijkste biologische factor is erfelijkheid. Veel mensen met een depressie hebben een te lage concentratie serotonine of noradrenaline in de hersenen. Of dit nou de oorzaak is van een depressie of juist het gevolg is van, is helaas niet bekend. Ook medicijnen, alcohol, drugs en je hormonen kunnen het ontstaan van een depressie in de hand werken. Bij sommige lichamelijke ziekten zoals diabetes, hart-en vaatziekten, bijnierschorsafwijkingen en schildklierproblemen komen depressies vaker voor.
Bij psychische factoren kijken we naar eigenschappen die tot een verhoogd risico leiden om een depressie te krijgen.
-Gebrekkig vermogen om verdriet en teleurstelling te verwerken
-Moeite om steun te vragen
-Streng geweten
-Perfectionisme
-Gebrekkig vermogen om problemen op te lossen
-Weinig zelfvertrouwen
-Negatief denken
-Faalangst
Depressie gevoelens
De belangrijkste sociale factoren zijn schokkende of verdrietige gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij het overlijden van een partner, een scheiding of ontslag kun je dan overgaan in een depressie.
Depressie na bevalling
Maar liefst 50 tot 80% van de vrouwen heeft de eerste dagen na de bevalling last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, slaapproblemen en nervositeit. Sommige vrouwen blijven maandenlang somber. Ook al hadden ze zich zo verheugd op de komst van hun baby. Ze zijn dan prikkelbaar, angstig en neerslachtig. We spreken dan van een postpartum depressie in de volksmond ”postnatale depressie” genoemd. Ongeveer 10% van de moeders krijgt na de bevalling een depressie.
Depressie en werk
Depressie is de meest voorkomende aandoening onder verzuimende werknemers. Maar liefst 22% van de werknemers die ziek thuis zitten vanwege psychische problemen heeft een depressie. Daarbij blijkt depressie ook de meest gestelde diagnose in de groep werkenden met psychische klachten die instromen in de WAO of WIA. Een depressie op de werkvloer komt veel voor, ongeveer 7% van de beroepsbevolking is met een vermoedelijke depressie aan het werk.
Depressie medicatie
Antidepressiva zijn medicijnen die de klachten van een depressie of angststoornis kunnen verminderen. Ze werken vooral bij ernstige klachten. Je arts kan in overleg medicijnen tegen depressie voorschrijven bij ernstige klachten of als een behandeling zonder medicijnen te weinig helpt. Voorbeelden van deze medicijnen zijn: Citalopram, fluoxetine, paroxetine, sertraline, amitriptyline en nortriptyline.
Magnesium onderzoek
Magnesium lijkt een veilig en effectief middel om een milde tot matige depressie te behandelen. Uit onderzoek van Emily Tarleton en haar collega’s bleek dat magnesium niet alleen veilig en effectief is maar ook dat de effecten vergeleken kunnen worden met die van selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s, een vorm van antidepressiva).
Het gebruik van magnesium bij 112 deelnemers resulteerde na 6 weken in een significante verbetering van depressie en angstsymptomen.Na twee weken trad dit positieve effect en waren er geen bijwerkingen in combinatie met het gebruik van antidepressiva.
Magnesium werking
Na twee weken trad dit positieve effect en waren er geen bijwerkingen in combinatie met het gebruik van antidepressiva. In een ander onderzoek (5708 mensen) is aangetoond dat magnesium een angst remmende werking kan hebben. Wanneer je depressie, angst, pijn of stress ervaart dan gebruikt je lichaam veel magnesium (je plast 4 keer zoveel magnesium uit bij stress). Er is in dit onderzoek aangetoond dat er een groot verband bestaat tussen angst/depressie klachten en een verlaagd magnesium gehalte in het bloed.
Magnesium deficiency
Door een grote afname van magnesium in ons huidige voeding krijg je daarom dagelijks gemiddeld te weinig magnesium binnen. Grote magnesium “gebruikers” zijn: suiker, alcohol, geraffineerde koolhydraten (wit brood, bloem), frisdrank, veel zout en bepaalde medicijnen.
Ook bij diarree overmatig zweten, hoge fysieke activiteiten, operaties, chronische pijn, suikerspiegel ontregelingen en verkeerde diëten treed snel een magnesiumtekort op. Ook teveel calcium (zuivel) kan leiden tot een verstoorde verhouding tussen calcium en magnesium in je lichaam..
Magnesium slapen
Magnesium is betrokken bij de productie van onder andere serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die onder andere betrokken is bij de regulatie van je slaapcyclus, stemming, spieropbouw, eetlust en je immuunsysteem. Serotonine bevind zich voor 95% in je maag een darmen. Veel mensen met een serotonine tekort hebben ook last van darmproblemen, met name PDS. Als je een laag serotonine niveau hebt dan kun je last hebben van:
-Continu herhalende gedachten/ afzondering
-Slechter functionerend immuunsysteem
-Verlaagd zelfbeeld/ leervermogen
-Verhoogde behoefte aan suiker
-Verhoogde prikkelbaarheid
-Overmatige bezorgdheid
-Dwangmatige eetstoornissen
-Stemmingswisselingen
-Agressie/ boosheid
-Suicidale neigingen
-Obsessief gedrag
-Paniekaanvallen
-Darmproblemen
-Angstaanvallen
-Verlaagd libido
-Depressie
-Insomnia
-Fobieen
Stoffen die de werking juist remmen noemen we antagonisten. Serotonine werkt als regulator van het dopamine-systeem. Domamine is verantwoordelijk voor een gezonde assertiviteit, sterk immuunsysteem, seksuele opwinding, een optimaal werkend zenuwstelsel en is belangrijk om angst te remmen. Ook geeft dopamine kracht op zowel fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Dopamine is een kwetsbare neurotransmitter en je dopaminegehalte wordt al snel verlaagd door:
-Cafeine/ nicotine
-Slaaptekort
-Stress
-Alcohol/ drugs
-Suiker
Deze stoffen werken verslavend omdat het in eerste instantie je dopamine niveau verhoogd en dat geeft een plezierig gevoel. Op den duur gebeurt er het omgekeerde en je dopamine niveau daalt en je voelt je onprettig. Je hebt dan steeds grotere hoeveelheden van deze stoffen nodig om dat onprettige gevoel op te heffen. Dit gebeurt dan ook slechts tijdelijk. Een verlaagd dopamine niveau kan onder andere deze klachten als gevolg hebben:
-Slecht functionerend immuunsysteem
-Slecht concentratievermogen
-Vergeetachtigheid
-Gevoelens van angst/ onrust
-Emotionele instabiliteit
-Snel afgeleid
-Weinig initiatief kunnen nemen
-Laag energieniveau
-Laag libido