Aminozuren > histidine 

histidine
Expert: Jaap Gerrijts | 7 februari 2023 | Leestijd: 8 minuten

Histidine

Histidine is één van de 9 essentiële aminozuren en is belangrijk voor een goede gezondheid. Het is betrokken bij de vorming van eiwitten en heeft invloed op vele metabolische reacties in je lichaam. Histidine is nodig voor een goede weerstand, het herstel van de spieren en voor de vorming van maagsappen. Omdat je lichaam Histidine maar in zéér kleine hoeveelheid produceert moet je het uit voeding halen.  

Histidine kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar het allemaal in zit. Lees je mee?!

Histidine helpt ontstekingen en oxidatieve stress in het lichaam verlagen

Histidine

Histidine is een essentieel aminozuur die je lichaam in kleine hoeveelheden zelf aan kan maken en je voor een groot gedeelte uit voeding moet halen. Aminozuren worden ook wel de bouwstenen van eiwitten genoemd en je vind de stof voornamelijk in eiwitrijke voeding.

Histidine kan niet door zuigelingen aangemaakt worden en dit betekent dat ze de stof uitsluitend uit voeding moeten halen. Ook voor mensen met een nieraandoening is de stof extra belangrijk omdat ze de stof zelf moeilijk aan kunnen maken.

Histidine heeft verschillende belangrijke taken in het lichaam. Het helpt niveaus reguleren van verschillende elementen:

 – IJzer

 – Zink

 – Koper

 – Mangaan

 – Molybeen

Histidine helpt bij het reguleren van de stofwisseling en is betrokken bij verschillende hersenfuncties:

 – Leren

 – Geheugen

 – Emoties

 – Waakzaamheid

 

Helpt bij het vormen van moleculen die ijzer bevatten zoals ferritine. Ferritine is nodig  voor de energievoorziening

Helpt bij het vormen van een myeline omhulsel. Dit is een belangrijke laag rondom de zenuwen 

Herstellen van wonden en weefsels

Helpt bij het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress

Produceren van rode bloedcellen en het in stand houden van normale hemoglobinewaarden. 

Maagzuurafscheiding

Produceren van carnosine als bescherming voor verkalkte aderen en chronische ziekten

Gebruikmakend van de antioxidant superoxide dismutase

Productie van de neurotransmitter histamine

Reguleren van de pH-waarde van het bloed

Beschermt de huid tegen UV straling door de productie van urocaanzuur. Urocaanzuur is een absorbeerder van UV licht

Stimuleren van de werking van de gehoorzenuw

 

 

”Histidine is uitgebreid onderzocht op gezondheidsvoordelen”

6 gezondheidsvoordelen van Histidine

Histidine word steeds vaker toegepast bij verschillende aandoeningen en is inmiddels veelvuldig onderzocht. Het gebruik van het aminozuur in supplementen word steeds populairder omdat mensen zich meer verdiepen in verschillende stoffen die hun gezondheid kunnen helpen verbeteren. Je zou natuurlijk medicatie kunnen gebruiken wat een dokter voorschrijft en dit is in sommige gevallen echt noodzakelijk. 

Bij andere aandoeningen kan het een natuurlijke manier zijn om de weerstand te verbeteren, prikkelbaarheid verminderen, wonden helpen te herstellen, gewrichtsklachten en vermoeidheid te bestrijden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van histidine precies?

 

Verminderen van vermoeidheid

Een studie die enkele jaren geleden werd uitgevoerd liet zien dat histidine bij mannen de vermoeidheidsscores verlaagde tijdens vermoeidheid. Ook de reactietijd van de hersenen verbeterde waardoor men helder kon nadenken en de oplettendheid werd verhoogd. Deze test onder 20 mannen liet zien dat het aminozuur symptomen bij mensen met vermoeidheid en slechte nachtrust konden verbeteren. 

Na twee weken namen de stemmingsstoornissen af en waren de reactietijden voor werkgeheugentaken significant korter in vergelijking met de placebo groep.

Andere onderzoeken van histidine suppletie bij mensen met depressie lieten zien dat er een verminderde histaminereceptorbinding in de hersenen was. Dit liet een correlatie zien tussen het aminozuur en symptomen van depressie. Het is ook aangetoond dat een tekort aan histidine symptomen van angst kunnen vergroten. 

Bij dieren kan de stof de bloed-hersenbarrière passeren en dit suggereert dat het gebruik van een histidinesupplement het histaminegehalte in de hersenen kan verhogen en symptomen zoals slechte motivatie en mentale vermoeidheid kan verminderen.

 

Bescherming tegen infecties en allergieën 

Histidine kan samen met het spoorelement zink helpen beschermen tegen verkoudheid. Ook de duur van verkoudheid kan met behulp van deze stoffen verkort worden. Onderzoek heeft ook laten zien dat suppletie met Histidine de duur van bacteriële of virale infecties kan helpen verkorten. 

Het aminozuur speelt namelijk een rol bij de productie van histamine en het reguleren van reacties van het immuunsysteem. Dit kan er ook voor zorgen dat de ernst van allergische reacties en ontstekingsprocessen worden vermindert.

 

Helpt ontstekingen en oxidatieve stress in het lichaam verlagen

Histidine word bij mens en dier onderzocht en men kon aantonen dat het aminozuur kan helpen bij menen met obesitas en het metabool syndroom door:

Verbeteren van insuline gevoeligheid

Ontstekingen verminderen

Verminderen van oxidatieve stress 

Supplementatie met het aminozuur kan volgens onderzoek helpen bij:

Overgewicht

Verminderen van de vetmassa

Insulineresistentie

Ontstekingen kan verminderen door onderdrukte pro-inflammatoire cytokine-expressie

Histidine kan in combinatie met carnosine bescherming bieden tegen complicaties van diabetes zoals:

Verbeteren van de katalase-activiteit 

Verminderen van de oxidatie van lipiden in de nieren en de lever

Verlagen van triglyceriden- en cholesterolgehalten

Ook inname van voeding met veel histidine word volgens onderzoek geassocieerd met:

Middelomtrek

Bloeddruk

BMI

Vermindering van overgewicht

Het aminozuur heeft ontstekingsremmende effecten omdat het betrokken is bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen, die de immuunresponsen beïnvloeden.

 

Bestrijden van chronische ziekten

Histidine word in het lichaam omgezet in carnosine. Dit is een dipeptide dat histidine bevat en wordt aangetroffen in de hartspier, hersenweefsel en skeletspieren. Er zijn verschillende onderzoeken die hebben laten zien dat deze dipeptides chronische ziekten kunnen helpen voorkomen omdat ze een antiglycerende, anti-ischemische, antioxidatieve en chelerende werking hebben.

In verschillende studies toonde men aan dat dagelijks 1 tot 6 gram beta-alanine of carnosine in een periode van 1 tot 6 maanden ervoor zorgde dat het risico op chronische ziekten afnam. Zo werd er verbetering gemeten in de cognitie en inspanningscapaciteit bij jonge en oudere gezonde volwassenen.

Supplementen met histidine worden steeds vaker gebruikt bij hartritmestoornissen en bloeddruk bij mensen met hart- en vaatziekten. In de toekomst zal er nog meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken hoe de stof nog effectiever kan worden ingezet bij verschillende chronische ziekten.

 

Bescherming en genezing van de huid

Histidine word regelmatig gebruikt voor het genezen en herstellen van de huid en weefsel. Het aminozuur word steeds vaker gebruikt in huid- en haarverzorgingsproducten om uitdroging en irritatie helpen te verminderen. Mensen met eczeem en andere huidproblemen gebruiken het aminozuur daarom steeds vaker.

De stof heeft ook een antioxiderende werking, vermindert ontstekingen en neutraliseert schadelijke vrije radicalen.  Om deze reden word het gebruikt tegen schadelijke UV straling en bij verschillende huidinfecties. Onderzoek laat zien dat het aminozuur kan helpen beschermen tegen stralingsschade door zich te binden aan de schadelijke moleculen, evenals zware metalen.

 

Verbeteren van cognitieve gezondheid

Histidine helpt bij het vormen van een myeline-omhulsel en beschermt cellen tegen oxidatieve schade. Dit laat zien dat het aminozuur ook bescherming kan bieden bij cognitieve stoornissen zoals dementie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe de stof in de praktijk het beste kan worden toegepast bij deze hersenaandoeningen die helaas steeds vaker voorkomen.

Histidine omzetting en pH

Het aminozuur kan door zijn structuur deelnemen aan zuur-base-katalyse. Histidine is één van de drie aminozuren met basische zijketens bij een neutrale pH. Dit betekent dat het protonen kan binden en daarbij een positieve lading kan krijgen. Hierdoor kan het reageren met verschillende enzymen om chemische reacties in het lichaam te katalyseren.

  

”Het aminozuur word ingezet voor vele chronische aandoeningen”

Waar wordt Histidine voor gebruikt?

Histidine word in een supplementsvorm steeds vaker gebruikt voor allerlei chronische aandoeningen. Om je een idee te geven hoe breed inzetbaar het aminozuur is hebben we enkele punten op een rij gezet.

Waar wordt histidine voor gebruikt?

Maagzweren

Hoge bloeddruk

Eczeem

Bloedarmoede

Gewrichtspijn

Reumatoïde artritis

Allergieën

Hartaandoeningen

Cognitieve achteruitgang

Slechte groei en ontwikkeling bij zuigelingen

Symptomen veroorzaakt door nierfalen of nierdialyse

 

Niet alleen histidine maar aminozuren in het algemeen die je normaal gesproken uit voeding haalt kunnen ook helpen bij:

Behoud en herstel van spiermassa

Bevorderen van gewichtsverlies

Bevorderen van slaap

Verbeteren van humeur

Verbeteren van trainingsprestaties

Vermoeidheid

 

 

”Slechte voeding en weinig eiwitten kan leidden tot een tekort”

Oorzaken en symptomen van een Histidine tekort

Een tekort aan histidine komt het meeste voor bij mensen die er niet genoeg van binnen krijgen via de voeding. Dit kan gebeuren als men veel bewerkt vlees en kip eet dan vroeger. 

Andere redenen van een histidinetekort en een verhoogde behoefte zijn:

Ouderdom

Tekort aan folaat

Stress

Chronische aandoeningen

Nieraandoening

Verwondingen zoals brandwonden

 

De meest voorkomende symptomen bij een tekort aan histidine zijn:

Vermoeidheid

Angst

Depressie

Hersenmist

Gewrichtspijn

Bloedarmoede en verlaagd hemoglobine

Problemen met de groei bij zuigelingen

Slechte nier- en leverfunctie

Ontsteking van de huid en slijmvliezen 

Droge of schilferige huidlaesies

 

Als je een tekort hebt aan histidine dan is de kans groot dat je ook een laag gehalte aan andere aminozuren en eiwitten hebt. 

Symptomen van aminozuurtekort kunnen zijn:

Slechte weerstand

Vermoeidheid

Wallen en zwelling

Verminderde spiermassa

Splitsend haar 

Dunner wordend haar  

Haaruitval

Broze nagels

Verminderde groei bij kinderen

Veranderingen in gewicht en eetlust

Botverlies

 

 

”Histidine helpt bij de aanmaak van histamine’

Verhoogt Histidine histamine in het lichaam?

Een belangrijke functie van Histidine is het aanmaken histamine. Histidine is namelijk de bron en voorloper waaruit histamine in het lichaam wordt afgeleid. Het enzym histidine decarboxylase produceert histamine uit histidine. Je kent histamine misschien wel als de stof die vrijkomt bij een allergische reactie bij hooikoorts of andere  allergieën. 

Maar de stof heeft ook functies in de hersenen die verband houden met aandacht en opwinding. Onderzoek heeft aangetoond dat de stof bij mensen met schizofrenie vaak te weinig voorkomt. Daarnaast speelt de stof ook een belangrijke rol bij het opwekken van ontstekingen.

Verschillende enzymen zetten histidine ook om in:

Urocaanzuur

Ammoniak

Carnosine

3-methylhistidine 

Ergothioneïne

Deze stoffen hebben belangrijke functies zoals het reguleren van de gezondheid van het hart, schade aan de skeletspieren en nog veel meer.

 

 

”Eiwitrijk voedsel bevat de meeste histidine”

Waar zit Histidine in?

De beste bron van histidine en andere aminozuren is eiwitrijk voedsel. Meestal kun je de grootste aantallen aminozuren halen uit dierlijke eiwitten en het zit in kleinere hoeveelheden in plantaardige eiwitten.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel histidine?

Gras gevoerd rundvlees 

Kip

Kalkoen

Eieren

Vis 

Zeevruchten

Sojaproducten 

Peulvruchten  

Bonen

Aardappelen

Volle granen 

Bloemkool

Maïs

Eiwit poeders

Als je extra histidine wilt binnen krijgen zoek dan naar voedsel met veel eiwitten en variatie is hierbij ook belangrijk.

 

 

”Histidine is veilig om te gebruiken in kleine dosering”

Bijwerkingen en risico's van Histidine?

Wanneer je histidine uit voeding binnen krijgt dan zitten hier geen risico’s en bijwerkingen aan. Wanneer je grote hoeveelheden van het aminozuur binnen krijgt dan zou dit bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Onderzoek heeft laten zien dat bij het gebruik van meer dan 32 gram histidine de volgende bijwerkingen kunnen optreden:

Vermoeidheid

Slaperigheid

Hoofdpijn

Spierzwakte

Verlies van eetlust

Misselijkheid

Depressie

Slecht geheugen

Onderzoek bij ratten heeft laten zien dat hoge doseringen histidine kan zorgen voor verlies van eetlust, verminderde leverfunctie, hoog cholesterol een een tekort aan koper.

Wanneer je enorm veel eiwitten eet dan kan je last krijgen van:

Slechte adem

Gewichtstoename

Nierproblemen

Obstipatie

Als je een nier- of leverziekte hebt dan kun je het beste geen grote hoeveelheden aminozuren tot je nemen zonder dit eerst met je arts te overleggen. Ook bij zwangerschap en het geveb van borstvoeding word het gebruik van aminozuren zonder overleg met een arts afgeraden.

 

 

”Eiwitpoedersupplementen bevatten verschillende aminozuren”

Histidine supplementen

De beste bron van histidine is voedsel en mocht je daar niet genoeg aan hebben dan kan een supplement een hoede aanvulling zijn. Je kunt het aminozuur kopen in capsules, poeders en vloeistoffen.

Histidine supplementen worden gebruikt om een tekort om te keren en helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals een slechte nierfunctie en bloedarmoede. Ze worden ook gebruikt om:

Het immuunsysteem te ondersteunen

Eczeem te behandelen

De gezondheid van het hart te verbeteren  

Gewrichtsklachten te verminderen

Aminozuren zoals histidine zijn verkrijgbaar als afzonderlijke aminozuren en in combinaties. 

Eiwitpoedersupplementen zoals:

Hennep-eiwit

Erwten-eiwit 

Wei-eiwit

Collageen-eiwit

Bruine rijst-eiwit 

Bevatten histidine en verschillende essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft bij vele functies.

Hoeveel histidine heb ik nodig?

Men schat dat een volwassene ongeveer tussen de acht en twaalf milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. De meeste mensen halen dit bij een gezond eetpatroon makkelijk uit de voeding.

De dosering van een supplement is gemiddeld 1 tot 4 gram per dag. Dit verschilt per persoon en per aandoening of klacht waarvoor het gebruikt word. Zorg er altijd voor dat je je aan de gebruiksaanwijzing houd om bijwerkingen te vermijden en risico’s zo laag mogelijk te houden.

Als je last hebt van bijwerkingen stop dan eerst met een supplement en bouw het vervolgens in stapjes op. Twijfel je aan de bijwerkingen dan kun je deze het beste met je arts overleggen.

Een supplement is en blijft een aanvulling op een gezond en gevarieerd eetpatroon. Ben je veganist of vegetariër? Let er op dat je voldoende eiwitten binnen krijgt om een tekort aan aminozuren te vermijden.

Tips:

1) Het nemen van aminozuren samen met andere aminozuren of voeding kan ervoor zorgen dat de stoffen concurreren voor de opname. Het kan daarom soms beter op een lege maag worden ingenomen

2) Eet veel eieren, rundvlees, vis, peulvruchten en bonen om voldoende eiwitten binnen te krijgen

3) Houd je aan de gebruiksaanwijzing om bijwerkingen te voorkomen

4) Overleg bij ziekte en zwangerschap altijd met de arts als je een supplement met aminozuren wilt gaan gebruiken

Een Histidine supplement ondersteunt de werking van het immuunsysteem

Tot slot

Histidine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En staat er eiwitrijke voeding zoals kip, eieren en vis op het menu? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Glutamine

Serine

Fenylalanine

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *