hibiscus thee
Expert: Jaap Gerrijts | 28 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Hibiscus thee

Hibiscus thee is een kruidenthee die gemaakt wordt door delen van de hibiscus plant te laten trekken in kokend water. Het is rijk aan antioxidanten en kan helpen om schade door vrije radicalen te voorkomen. Hibiscus heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan de groei van bacteriën en kankercellen verminderen.

Hibiscus thee kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je zelf hibiscus thee kunt maken. Lees je mee?!

Hibiscus thee kan helpen om de bloeddruk te verlagen

Hibiscus thee

Hibiscus thee is thee gemaakt van de hibiscus plant. Er zijn verschillende soorten hibiscus die je voor thee kunt gebruiken maar de meest voorkomende is de soort Hibiscus sabdariffa L. Sommige mensen gebruiken ook Hibiscus rosa sinensis om er thee van te zetten.

Traditionele hibiscusthee wordt gemaakt van gedroogde delen van de hibiscusplant zoals  de kelk of de beschermende laag rond het bloemgedeelte van de plant.

Een glas hibiscusthee bevat geen calorieën en slechts een paar sporenelementen maar geen grote hoeveelheid van welke voedingsstof dan ook. De thee bevat antioxidanten en met name flavonoïden en anthocyanen die bijdragen aan de potentiële gezondheidsvoordelen.

Hibiscus thee komt uit Noord-Afrika en Zuidoost-Azië en daar wordt hij zowel warm als koud gedronken. 

Deze smaakvolle thee staat bekend om zijn opvallende rode of dieproze kleur en zijn scherpe, licht pikante smaak. Hibiscusthee past goed bij rauwe honing als natuurlijke zoetstof.

Om hibiscusthee te maken worden gedroogde hibiscusbloemblaadjes gedrenkt in heet water wat vergelijkbaar is met traditionele theebereiding. Hoe langer de weektijd, hoe sterker de smaak en kleur. Het is van nature cafeïnevrij en hierdoor geschikt voor mensen die cafeïne willen vermijden of voor het slapengaan willen genieten van een rustgevend drankje.

Hibiscus thee wordt in verband gebracht met verschillende potentiële gezondheidsvoordelen zoals het ondersteunen van de gezondheid van het hart, het beheersen van de bloeddruk en ondersteuning bij de spijsvertering.

Verderop zal je de meeste gezondheidsvoordelen toegelicht krijgen!

 

 

”Mogelijke effecten op depressie, MRSA en nierstenen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hibiscus thee?

Hibiscus thee is niet alleen lekker om te drinken maar het kan ook enkele voordelen geven. Wij hebben de meest onderzochte voordelen voor je op een rij gezet!

Verlagen van de bloeddruk

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die de bloeddruk verlagen en waar je rekening mee moet houden vooral als je het risico loopt op een te hoge bloeddruk. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat het de bloeddruk aanzienlijk verlaagt en zelfs bij patiënten met bepaalde gezondheidsproblemen die het risico op hoge bloeddruk verhogen.

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat hibiscus thee in 10 of meer landen wordt gebruikt als normale behandeling voor hoge bloeddruk zonder dat er bijwerkingen zijn gemeld behalve in extreem hoge doseringen. De studie bracht deze onderzoekers ertoe te stellen dat extracten van hibiscus veelbelovend zijn als behandeling van hoge bloeddruk. Ze wezen er echter op dat onderzoeken van hoge kwaliteit nodig zijn om de specifieke interacties van hibiscus thee op hoge bloeddruk beter te onderzoeken. 

Het lijkt erop dat hibiscus de bloeddruk kan verlagen in prehypertensieve en licht hypertensieve dier- en menselijke modellen. 

In een onderzoek onder diabetespatiënten bleek dat de bloeddruk na vier weken positief werd beïnvloed door het dagelijks drinken van de thee. Eén onderzoek vermeldt specifiek drie glazen thee per dag als gekozen dosering.

Uit een Afrikaans onderzoek is gebleken dat hibiscus thee effectiever is dan hydrochloorthiazide wat een veelgebruikt bloeddrukverlagend medicijn is bij het verlagen van de bloeddruk. De belangrijkste bevinding was dat de thee in tegenstelling tot zijn studie-tegenhanger hydrochloorthiazide, geen verstoring van de elektrolytenbalans veroorzaakte. 

 

Ondersteunt gezond cholesterol en triglyceriden

Bloeddruk is niet de enige risicofactor voor hartziekten waarbij hibiscus thee kan helpen. Het kan namelijk ook mensen met dyslipidemie helpen om hun cholesterol en hoge triglyceriden onder controle te houden.

Deze twee risicofactoren voor hart- en vaatziekten maken deel uit van het grotere cluster van symptomen dat bekend staat als het metabool syndroom. Dit syndroom zorgt weer voor een verhoogd risico op diabetes en beroerte. 

In een recente studie raden wetenschappers het gebruik van hibiscusextracten aan om op natuurlijke wijze het cholesterol- en triglyceridenniveau te verlagen bij patiënten met het metabool syndroom. 

Net als bij de bloeddruk strekt het vermogen van hibiscus thee om hoge bloedlipiden te verminderen zich ook uit tot mensen met diabetes. In een onderzoek werd bij diabetespatiënten een maand lang twee keer per dag hibiscus thee gedronken en werd een aanzienlijke toename van het HDL cholesterol en een afname van het totale cholesterol, LDL cholesterol en triglyceriden gevonden. 

 

Voorkomen van oxidatieve stress

Zoals de meeste theesoorten zit hibiscus vol met antioxidanten die schade door vrije radicalen kan bestrijden die worden veroorzaakt door slechte voeding en blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën. Deze zitten vooral in de anthocyanen van de plant wat de natuurlijke pigmenten zijn die deze bloem zijn rode kleur geven.

Een klein onderzoek bij mensen ontdekte dat suppletie met hibiscus thee de hoeveelheid antioxidanten in de bloedbaan verhoogde en verbindingen verminderde die kunnen bijdragen aan oxidatieve stress die cellen beschadigt. Omdat de proefpersonen verhoogde hoeveelheden hippuurzuur hadden, suggereert de conclusie van het onderzoek dat de polyfenolen van hibiscus aanzienlijk moeten zijn verandert door het darmmicrobioom. 

 

Natuurlijk antidepressivum

Als je lijdt aan een depressie dan kun je overwegen om hibiscus thee te proberen als een natuurlijke manier om de symptomen van depressie te bestrijden zoals:

Vermoeidheid

Gevoelens van hopeloosheid

Verlies van interesse in hobby’s 

Etc…

Ook dit is een geheel nieuw onderzoeksgebied maar uit dierstudies die de verbetering van depressiesymptomen onderzoeken is al gebleken dat hibiscusbloemen specifieke bioflavonoïden bevatten die zouden kunnen helpen als een natuurlijk middel tegen depressie. Meer onderzoek in de toekomst zal hier meer uitsluitsel over geven.

 

Kanker

Men vermoed dat dankzij de antioxidanten in hibiscus thee er aanwijzingen zijn die de kanker bestrijdende kracht van de thee ondersteunen. Hoewel dit idee net als bij het meeste onderzoek naar natuurlijke kankerbehandelingen nog in de kinderschoenen staat, word er wel steeds meer naar gekeken.

In een laboratorium veroorzaken hibiscusextracten celdood in leukemiecellen. Hoewel de werking hierachter nog niet duidelijk is, zou dit een veelbelovende stap kunnen zijn in de strijd tegen leukemie die ongeveer een kwart van de kinderen en adolescenten treft die momenteel kanker hebben.

Dezelfde resultaten lijken ook op te treden tijdens een onderzoek in Taiwan wanneer acht verschillende soorten maagcarcinoomcellen werden blootgesteld aan hibiscusthee extract.

Verder onderzoek in de toekomst zal laten zien wat de plant kan doen in de strijd tegen kanker en hoe het eventueel kan worden toegepast in de praktijk.

 

Voorkomen van nierstenen 

Omdat het als diureticum werkt heeft hibiscus thee ook de aandacht getrokken van degenen die de gezondheid van de nieren en urinewegen bestuderen. Uit eerste dierproeven blijkt dat hibiscus thee een zogenaamde ‘anti-urolithiatische eigenschap’ heeft. Dit betekent dat het de hoeveelheid stoffen die nierstenen helpen vormen kan verminderen. 

 

Mogelijke remedie tegen stafylokokbesmetting

Ten minste één type hibiscus vertoont ook een sterke antibacteriële eigenschap. Uit ten minste één laboratoriumonderzoek is namelijk gebleken dat extracten van Hibiscus rosa sinensis die soms wordt gebruikt om thee te zetten, een ernstig MRSA-dodend potentieel kan hebben. 

MRSA is een bacterie die ongeveer 1% van alle Nederlanders bij zich draagt. Preventie en behandeling van stafylokokbesmettingen is van cruciaal belang omdat ze verband houden met ernstige problemen zoals abcessen, sepsis en longontsteking. 

 

Verminderen van overgewicht

De antioxidanten in de thee kunnen je cellen beschermen en andere verbindingen die in hibiscus worden aangetroffen hebben het potentieel om gewichtsverlies te bevorderen en andere gerelateerde risico’s te minimaliseren zoals blijkt uit onderzoek bij ratten. 

Studies bij mensen en dieren hebben een verband gevonden tussen hibiscus thee en een verhoogd metabolisme. Hibiscusextract kan er zelfs voor zorgen dat je niet zoveel zetmeel en sucrose opneemt als bij een normale maaltijd. 

Het minstens één keer per dag drinken van hibiscus thee kan je ook helpen bij het bestrijden van insulineresistentie wat een veel voorkomende marker van prediabetes en verschillende andere aandoeningen is. Het kan zelfs helpen bij het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten, wat betekent dat het elk symptoom in het metabool syndroomcluster kan helpen verminderen. 

Een andere ziekte die verband houdt met overgewicht en voeding is niet-alcoholische leververvetting. Deze ziekte is een opeenhoping van extra vetcellen in de lever wat niet wordt veroorzaakt door alcohol. Normaal gesproken veroorzaakt overgewicht, diabetes, slechte voeding en dyslipidemie niet-alcoholische leververvetting.

Bij zowel mensen als dieren hebben verschillende onderzoeken laten zien dat hibiscus thee de lever ten goede komt door het risico op deze vetophoping te verminderen. Dit kan uiteindelijk leiden tot cirrose, leverkanker of leverfalen als het niet wordt behandeld. 

 

 

”Vermijd bij zwangerschap en het geven van borstvoeding”

Wat zijn de risico's en mogelijke bijwerkingen van hibiscus thee?

Er zijn enkele kleine bijwerkingen en risico’s waarmee je rekening moet houden bij het drinken van hibiscus thee. Hibiscus thee is in extreem hoge dosering giftig voor je lever. Dit werd echter bij zulke hoge doseringen waargenomen dat het waarschijnlijk moeilijk is om zoveel thee te drinken. 

De meeste bronnen bevelen dagelijks drie tot vier glazen hibiscus thee aan, wat een goede hoeveelheid is om eventuele nadelige effecten te voorkomen.

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangere vrouwen mogen nooit hibiscus thee drinken of hibiscusproducten gebruiken omdat dit emmenagoge-effecten kan veroorzaken. Dit houd in dat het menstruatie kan veroorzaken en dit wil je ten alle tijde voorkomen als je zwanger bent.

Dit zou mogelijk nuttig kunnen zijn voor vrouwen met een onregelmatige menstruatie maar dit is nog nooit goed onderzocht. Dit betekent dan ook dat zwangere vrouwen die hibiscus thee drinken een vroegtijdige bevalling kunnen hebben. Over het algemeen is het niet bekend of hibiscus thee veilig is voor moeders die borstvoeding geven en om deze reden moeten ook zei vermijden het te drinken totdat ze stoppen met borstvoeding geven.

Als je zwanger bent kijk dan altijd goed op het etiket of hibiscus in een voedingsmiddel is verwerkt.

 

 

”Kies altijd voor een biologische variant”

Waar koop je hibiscus?

Je kunt hibiscus kopen in de meeste natuurwinkels en ook online. Het is belangrijk om hibiscusbladeren, poeder of extract te kopen bij een betrouwbare bronnen waar ze biologische producten verkopen. Kijk daarom goed op de verpakking waar de bloemen geteeld zijn en onder welke omstandigheden. 

Als je gedroogde hibiscus koopt dan krijg vaak je de kelken van de plant die de bloemblaadjes omringen, in plaats van de bloemblaadjes zelf.

  

”Simpel en snel gemaakt”

Hoe maak je hibiscus thee?

Het is vrij eenvoudig om je eigen hibiscus thee te maken. Plaats na het koken van water de gedroogde kelken van de plant in het water en wacht tot deze dieprood kleurt. Dit levert een geconcentreerde thee op. Voeg vervolgens ongeveer de helft van de hoeveelheid aan met koel water.

Zoet het met rauwe honing of stevia naar de gewenste smaak als het warm is maar niet heet want anders gaan de gezonde stoffen in de honing kapot. Voeg eventueel wat munt of een schijfje limoen erbij en je hebt een gezonde heerlijke thee die je zowel warm als koud kan drinken. Sommige mensen raden aan een extra kaneelstokje toe te voegen voor de smaak.

 

”Hibiscus word al honderden jaren in de thee gebruikt”

Wat is de geschiedenis van hibiscus thee?

Over de hele wereld word hibiscus thee al eeuwenlang gedronken. Hoewel de populariteit ervan in het westen toeneemt is het enorm populair in Mexico, Midden-Amerika, delen van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

In Panama wordt hibiscus gebruikt om saril- of zuringthee van te maken wat een vakantiedrankje is dat op smaak wordt gebracht met gember, kaneel, kruidnagel, suiker en nootmuskaat. Egyptenaren en Soedanezen drinken traditioneel hibiscus thee tijdens huwelijksfeesten. Bissap is een variatie op hibiscus thee en staat bekend als de nationale drank van Senegal.

Het is ook steeds meer een populair gebruik in Europa, hoewel het hier gebruikelijker is om hibiscus aan te treffen als ingrediënt in een gemengde kruidenthee.

Veel landen gebruiken hibiscus thee in hun traditionele praktijken om verschillende ziekten te behandelen. In de traditionele Chinese geneeskunde worden hibiscusbladeren gebruikt om herpes zoster plaatselijk te behandelen wat ook wel bekend staat als gordelroos.

 

“Overleg eerst met je arts als je medicatie gebruikt”

Wat zijn de interacties met medicijnen?

Het is mogelijk dat hibiscus thee een wisselwerking heeft met bepaalde medicijnen. Drink daarom geen hibiscus terwijl je bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt, tenzij dit uitdrukkelijk is voorgeschreven en gecontroleerd door je arts. Dit is belangrijk omdat het je bloeddruk tot een gevaarlijk niveau kan verlagen.

Hibiscus kan de werking remmen van sommige medicijnen die zogenaamde Cytochroom P450-enzymen gebruiken. Vraag daarom altijd je arts voordat je hibiscus thee wilt gaan drinken, om er zo zeker van te zijn dat deze geen negatieve invloed heeft op de medicatie die je gebruikt.

Mensen die diabetesmedicijnen gebruiken moeten waarschijnlijk ook hibiscus thee vermijden omdat dit de bloedsuikerspiegel kan verlagen en het effect van bloedsuikerverlagende medicijnen kan vergroten.

Hibiscusthee kan ook invloed hebben op de manier waarop je lichaam paracetamol metaboliseert, hoewel het niet duidelijk is hoe groot dit risico is.

Als je chloroquine gebruikt tegen malaria dan moet je het drinken van hibiscus thee vermijden. Dit komt omdat het de hoeveelheid medicatie die je lichaam kan opnemen aanzienlijk vermindert. 

Tips:

1) De kleurstoffen in hibiscus thee kan vlekken veroorzaken, dus wees voorzichtig bij het zetten en drinken van de thee

2) Het toevoegen van een scheutje citroen of limoen aan hibiscus thee kan de smaak verbeteren en als je van zoet houd dan is honing een goed idee

3) Hibiscus thee kan ook worden gemengd met andere kruiden of theesoorten om unieke smaakcombinaties te creëren

4) Vergeet niet om hoogwaardige hibiscus producten te kiezen en ervan te genieten als onderdeel van een uitgebalanceerd eetpatroon en een gezonde levensstijl. Als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, overweeg dan om een ​​arts te raadplegen voordat je hibiscus thee dagelijks wilt gaan drinken

Een kopje hibiscus thee helpt de geest te ontspannen en kan de nachtrust bevorderen

Tot slot

Hibiscus thee stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een kopje thee. En welke thee heeft je voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Witte thee

Pu erh thee

Matcha thee

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *