Hibiscus thee is niet alleen lekker om te drinken maar het kan ook enkele voordelen geven. Wij hebben de meest onderzochte voordelen voor je op een rij gezet!
Verlagen van de bloeddruk
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die de bloeddruk verlagen en waar je rekening mee moet houden vooral als je het risico loopt op een te hoge bloeddruk. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat het de bloeddruk aanzienlijk verlaagt en zelfs bij patiënten met bepaalde gezondheidsproblemen die het risico op hoge bloeddruk verhogen.
Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat hibiscus thee in 10 of meer landen wordt gebruikt als normale behandeling voor hoge bloeddruk zonder dat er bijwerkingen zijn gemeld behalve in extreem hoge doseringen. De studie bracht deze onderzoekers ertoe te stellen dat extracten van hibiscus veelbelovend zijn als behandeling van hoge bloeddruk. Ze wezen er echter op dat onderzoeken van hoge kwaliteit nodig zijn om de specifieke interacties van hibiscus thee op hoge bloeddruk beter te onderzoeken.
Het lijkt erop dat hibiscus de bloeddruk kan verlagen in prehypertensieve en licht hypertensieve dier- en menselijke modellen.
In een onderzoek onder diabetespatiënten bleek dat de bloeddruk na vier weken positief werd beïnvloed door het dagelijks drinken van de thee. Eén onderzoek vermeldt specifiek drie glazen thee per dag als gekozen dosering.
Uit een Afrikaans onderzoek is gebleken dat hibiscus thee effectiever is dan hydrochloorthiazide wat een veelgebruikt bloeddrukverlagend medicijn is bij het verlagen van de bloeddruk. De belangrijkste bevinding was dat de thee in tegenstelling tot zijn studie-tegenhanger hydrochloorthiazide, geen verstoring van de elektrolytenbalans veroorzaakte.
Ondersteunt gezond cholesterol en triglyceriden
Bloeddruk is niet de enige risicofactor voor hartziekten waarbij hibiscus thee kan helpen. Het kan namelijk ook mensen met dyslipidemie helpen om hun cholesterol en hoge triglyceriden onder controle te houden.
Deze twee risicofactoren voor hart- en vaatziekten maken deel uit van het grotere cluster van symptomen dat bekend staat als het metabool syndroom. Dit syndroom zorgt weer voor een verhoogd risico op diabetes en beroerte.
In een recente studie raden wetenschappers het gebruik van hibiscusextracten aan om op natuurlijke wijze het cholesterol- en triglyceridenniveau te verlagen bij patiënten met het metabool syndroom.
Net als bij de bloeddruk strekt het vermogen van hibiscus thee om hoge bloedlipiden te verminderen zich ook uit tot mensen met diabetes. In een onderzoek werd bij diabetespatiënten een maand lang twee keer per dag hibiscus thee gedronken en werd een aanzienlijke toename van het HDL cholesterol en een afname van het totale cholesterol, LDL cholesterol en triglyceriden gevonden.
Voorkomen van oxidatieve stress
Zoals de meeste theesoorten zit hibiscus vol met antioxidanten die schade door vrije radicalen kan bestrijden die worden veroorzaakt door slechte voeding en blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën. Deze zitten vooral in de anthocyanen van de plant wat de natuurlijke pigmenten zijn die deze bloem zijn rode kleur geven.
Een klein onderzoek bij mensen ontdekte dat suppletie met hibiscus thee de hoeveelheid antioxidanten in de bloedbaan verhoogde en verbindingen verminderde die kunnen bijdragen aan oxidatieve stress die cellen beschadigt. Omdat de proefpersonen verhoogde hoeveelheden hippuurzuur hadden, suggereert de conclusie van het onderzoek dat de polyfenolen van hibiscus aanzienlijk moeten zijn verandert door het darmmicrobioom.
Natuurlijk antidepressivum
Als je lijdt aan een depressie dan kun je overwegen om hibiscus thee te proberen als een natuurlijke manier om de symptomen van depressie te bestrijden zoals:
• Vermoeidheid
• Gevoelens van hopeloosheid
• Verlies van interesse in hobby’s
• Etc…
Ook dit is een geheel nieuw onderzoeksgebied maar uit dierstudies die de verbetering van depressiesymptomen onderzoeken is al gebleken dat hibiscusbloemen specifieke bioflavonoïden bevatten die zouden kunnen helpen als een natuurlijk middel tegen depressie. Meer onderzoek in de toekomst zal hier meer uitsluitsel over geven.
Kanker
Men vermoed dat dankzij de antioxidanten in hibiscus thee er aanwijzingen zijn die de kanker bestrijdende kracht van de thee ondersteunen. Hoewel dit idee net als bij het meeste onderzoek naar natuurlijke kankerbehandelingen nog in de kinderschoenen staat, word er wel steeds meer naar gekeken.
In een laboratorium veroorzaken hibiscusextracten celdood in leukemiecellen. Hoewel de werking hierachter nog niet duidelijk is, zou dit een veelbelovende stap kunnen zijn in de strijd tegen leukemie die ongeveer een kwart van de kinderen en adolescenten treft die momenteel kanker hebben.
Dezelfde resultaten lijken ook op te treden tijdens een onderzoek in Taiwan wanneer acht verschillende soorten maagcarcinoomcellen werden blootgesteld aan hibiscusthee extract.
Verder onderzoek in de toekomst zal laten zien wat de plant kan doen in de strijd tegen kanker en hoe het eventueel kan worden toegepast in de praktijk.
Voorkomen van nierstenen
Omdat het als diureticum werkt heeft hibiscus thee ook de aandacht getrokken van degenen die de gezondheid van de nieren en urinewegen bestuderen. Uit eerste dierproeven blijkt dat hibiscus thee een zogenaamde ‘anti-urolithiatische eigenschap’ heeft. Dit betekent dat het de hoeveelheid stoffen die nierstenen helpen vormen kan verminderen.
Mogelijke remedie tegen stafylokokbesmetting
Ten minste één type hibiscus vertoont ook een sterke antibacteriële eigenschap. Uit ten minste één laboratoriumonderzoek is namelijk gebleken dat extracten van Hibiscus rosa sinensis die soms wordt gebruikt om thee te zetten, een ernstig MRSA-dodend potentieel kan hebben.
MRSA is een bacterie die ongeveer 1% van alle Nederlanders bij zich draagt. Preventie en behandeling van stafylokokbesmettingen is van cruciaal belang omdat ze verband houden met ernstige problemen zoals abcessen, sepsis en longontsteking.
Verminderen van overgewicht
De antioxidanten in de thee kunnen je cellen beschermen en andere verbindingen die in hibiscus worden aangetroffen hebben het potentieel om gewichtsverlies te bevorderen en andere gerelateerde risico’s te minimaliseren zoals blijkt uit onderzoek bij ratten.
Studies bij mensen en dieren hebben een verband gevonden tussen hibiscus thee en een verhoogd metabolisme. Hibiscusextract kan er zelfs voor zorgen dat je niet zoveel zetmeel en sucrose opneemt als bij een normale maaltijd.
Het minstens één keer per dag drinken van hibiscus thee kan je ook helpen bij het bestrijden van insulineresistentie wat een veel voorkomende marker van prediabetes en verschillende andere aandoeningen is. Het kan zelfs helpen bij het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten, wat betekent dat het elk symptoom in het metabool syndroomcluster kan helpen verminderen.
Een andere ziekte die verband houdt met overgewicht en voeding is niet-alcoholische leververvetting. Deze ziekte is een opeenhoping van extra vetcellen in de lever wat niet wordt veroorzaakt door alcohol. Normaal gesproken veroorzaakt overgewicht, diabetes, slechte voeding en dyslipidemie niet-alcoholische leververvetting.
Bij zowel mensen als dieren hebben verschillende onderzoeken laten zien dat hibiscus thee de lever ten goede komt door het risico op deze vetophoping te verminderen. Dit kan uiteindelijk leiden tot cirrose, leverkanker of leverfalen als het niet wordt behandeld.
”Vermijd bij zwangerschap en het geven van borstvoeding”