hennepzaad

Hennepzaad | Gezond maar niet voor iedereen!

Hennepzaad is al jaren bekent om haar geneeskrachtige werking. Hennepzaad is klein maar bevat enorm veel eiwitten en belangrijke aminozuren die noodzakelijk zijn voor je lichaam. Deze zuren vormen de basisbouwstenen van alle eiwitten, waar je niet zonder kunt.

 

Hennepzaad is erg gezond voor je! Waarom dat zo is en hoeveel je er per dag van nodig bent vertellen we je allemaal in dit artikel. Lees je mee?!

Hennepzaad

Hennepzaad komt van een mannelijke hennepplant en hasj en wiet van de bloemen van een vrouwelijke plant.

Hennepzaad bestaat voor 25% uit eiwit. Er zitten ook essentiele aminozuren in die je niet zelf kunt aanmaken in je lichaam en deze zijn enorm belangrijk om verschillende processen goed te laten verlopen.

Hennepzaad wordt vanwege deze bestandsdelen ook wel een volledig eiwit genoemd.

In China wordt er nog steeds enorm veel hennep verbouwt en gebruikt om olie van te maken, op te koken en er wordt eiwitpoeder voor ouderen van gemaakt.

De hennepplant zelf werd al duizenden jaren voor Christus gebruikt voor medicinale doeleinden en sinds die tijd worden er allerlei waardevolle producten van gemaakt.

Kleding

Papier

Touw

Biodiesel

Methanol/ethanol

Bouwmaterialen

Stro

Veevoer

Olie

Eten en drinken

Hennep wordt al heel lang in verschillende culturen gebruikt vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen.

Het zaad heeft in vergelijking met wiet geen psychoactieve werking en kan door iedereen gebruikt worden.

Het zaad kun je rauw, gekookt of gepeld eten en heeft een lekkere nootachtige smaak.

Als het verwerkt is tot olie dan kan je het op je huid smeren, eten in bakken, in je eten verwerken of dagelijks enkele druppen of zelfs een eetlepel vol nuttigen.

Nadat er olie van is gemaakt blijft er pulp over wat gebruikt wordt om eiwitrijke proteïnepoeder van te maken.

Het is jammer dat de plant een slechte reputatie heeft anders konden er wereldwijd nog veel meer mensen gebruik van maken.

Is hennepzaad gezond?

Hennepzaad is één van de meest gezonde zaden die er bestaan. Het zit vol vitamines, mineralen, eiwit, vetzuren en aminozuren. De verhoudingen zijn ook nog eens erg goed. Zo is de verhouding van omega 3- en omega 6-vetzuren 3:1 en bevat het alle belangrijkste aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Om je een idee te geven welke stoffen er in dit bijzondere zaad zit hebben we hier een opsomming voor je gemaakt.

Mineralen

Magnesium

Kalium

Calcium

Fosfor

IJzer

Zink

Jodium 

Koper

 

Vitamines

A

B1, B2, B3 en B6

C

D

E

 

Aminozuren

Threonine

Cysteine

Alanine

Leucine

Isoleucine

Lysine

Glutamine

Tyrosine

Phentylalanine

Histidine

Penylalanine

Fenylalanine

Valine

Methionine

Proline

Tryptofaan

Serine

Arginine

Asparaginezuur

 

Vetzuren

Omega 3

Omega 6

Omega 9

Gamma-linoleenzuur 

 

Eiwit

Alfa-globuline

Bèta-globuline

Gamma-globuline

 

1) Hart- en vaatziekten

Onderzoek heeft aangetoond dat hennepzaad een beschermend effect heeft op hart- en vaatziekten. Het aminozuur arginine wat in het zaad zit helpt stikstofmonoxide in je lichaam produceren. Stokstofmonoxide helpt je bloedvaten verwijden en bloeddruk verlagen.

Het gamma-linoleenzuur helpt ontstekingen in je lichaam verminderen waardoor het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

 

2)  Menopauze en PMS

Veel vrouwen kunnen last hebben van symptomen die veroorzaakt worden door het premenstrueel syndroom. Dit kan komen doordat deze vrouwen extra gevoelig zijn voor het hormoon prolactine.

Het vetzuur gamma-linoleenzuur dat voorkomt in hennepzaden zorgt voor het aanmaken van prostaglandine E1. Deze stof zorgt er voor dat de effecten van prolactine waardoor vrouwen gevoelig raken wordt vermindert. 

Hiermee kunnen vrouwen de vervelende symptomen die bij PMS en de menopauze voorkomen verminderen.

 

3) Bron van plantaardige eiwitten

Hennepzaad is een geweldige bron van plantaardige eiwitten. Deze eiwitten lijken op lichaamseigen eiwitten en zijn daarom extra goed opneembaar. Het zaad heeft een enorm groot percentage aan eiwit van maar liefst 25%. Het zaad wordt veel gebruikt door vegetariërs omdat je het eiwit percentage kunt vergelijken met rund- en lamsvlees.

Hennepzaad is een complete eiwitbron en dat is in plantaardig voedsel vrij zeldzaam. Dit komt omdat meestal het belangrijke aminozuur lysine ontbreekt. Dertig gram hennepzaad staat gelijk aan ongeveer 11 gram eiwit.

 

4) Goed voor de huid

Hennepzaad en hennepzaadolie kunnen helpen bij klachten met je huid. Hennepzaadolie kan jeuk verlichten, een droge huid soepeler maken en daarmee het gebruik van medicijnen verminderen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat hennepzaadolie bij mensen met eczeem de bloedspiegels van essentiële vetzuren kan verbeteren.

Ook de juiste balans van omega-3- en omega-6-vetzuren kunnen de immuunrespons in je lichaam positief beïnvloeden.

 

5) Spijsvertering

Hennepzaden zijn erg goed te verteren door je lichaam. Ze bevatten gezonde vezels die een bron zijn van voeddingsstoffen voor nuttige spijsverteringsbacteriën in je darmen.

De onoplosbare vezels in hennepzaad zorgen voor massa in je ontlasting en helpt je eten en ontlasting makkelijker door je darm te gaan.

De aminozuren in hennepzaden spelen een belangrijke rol in je stofwisseling en indirect helpt het hiermee bij je spijsvertering.

De zaden helpen ook het pieken van je bloedsuikerspiegel te verminderen wat bij sommige mensen een enorm probleem kan zijn.

 

Gezond

Hennepzaad staat bekend als superfood vanwege de grote hoeveelheid aan gezonde stoffen die het bevat. Het kleine zaadje bevat stoffen die in vele andere voeding niet zit en daarom heeft het een unieke eigenschap.

Door het eten van hennepzaad trakteer je jezelf op een gezonde boost aan voedingstoffen en de bijbehorende voordelen.

 

 

”Hennepzaad bevat veel calorieën”

Hoeveel hennepzaad per dag?

Je kunt hennepzaad op allerlei manieren verwerken in eten en er wordt ook vaak olie van gemaakt. 

Je kunt het zowel koud als warm eten en het is ook nog eens veel beter verteerbaar dan vele andere soorten zaden, granen en peulvruchten.

Na sojabonen is hennepzaad het rijkst aan eiwitten uit plantaardige bron, maar hennepzaad is daarentegen beter verteerbaar.

1 eetlepel hennepzaad bevat ongeveer 4 a 5 gram eiwit. Deze grote hoeveelheid is veel meer dan de meeste andere zaden bevatten en daarom is gemiddeld 1 eetlepel per dag een prima hoeveelheid.

Je hoeft het niet dagelijks te eten en als je dit wel wilt doen dan is een eetlepel hennepzaadolie ook een makkelijke optie omdat je het niet hoeft te koken of voor te bereiden.

Als je gevoelige darmen hebt dan is het aan te raden om het gebruik van hennepzaad rustig op te bouwen. Begin daarom met een theelepel voor je een eetlepel per dag neemt.

Als je wat meer wilt nuttigen dan is maximaal 75 gram een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit komt neer op ongeveer 5 eetlepels per dag.

Voor kinderen wordt een maximum van 40 gram hennepzaad per dag aanbevolen.

Zorg er voor dat je voldoende drinkt gedurende de dag omdat je lichaam het vocht nodig heeft om het zaad goed te kunnen verteren.

Op het internet staan veel gerechten met hennepzaad erin verwerkt.

Je kunt het zaad rauw eten en de meeste mensen eten de gepelde versie. Je kunt het over een salade strooien, bij de muesli of in een warm gerecht zoals pasta of soep smaakt het ook heerlijk.

Hennepzaad heet een nootachtige smaak en wordt ook vaak in een gezonde smoothie verwerkt.

Je zou het ook met amandelmelk kunnen mengen en er ook andere gezonde producten aan toe kunnen voegen.

Als je weinig tijd hebt om het in je eten te verwerken dan is hennepzaadolie de beste optie.

 

Hennepzaad bijwerkingen

Nu zal je kunnen denken welke bijwerkingen heeft hennepzaad precies? 

Er zijn nog nooit gevaren gebleken bij het eten van hennepzaad. Ook zijn er geen gevallen bekend van allergische reactie door het eten van hennepzaad.

Hennepzaad bevat geen psychoactieve stoffen maar wel belangrijke spoorelementen die in andere soorten hennepplanten voorkomen.

THC is de psychoactieve stof die voorkomt in wiet en hasj. Kinderen kunnen gewoon hennepzaad eten omdat de concentratie THC te laag is om daar verder een effect van te vernemen.

Het zal je dus geen bijwerkingen geven in de vorm van high of stoned worden. 

Hennepzaad is daarom volledig veilig om te eten of olie van te maken.

Pas op bij problemen met de bloedstolling

Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van hennepzaad kan leiden tot een verminderen aanmaak van bloedplaatjes. Mensen die problemen hebben met de bloedstolling kunnen dus beter geen hennepzaad gebruiken!

Tot slot

Hennepzaad stond centraal in dit artikel. Was jij al bekend met de geneeskrachtige werking van hennepzaad? En ga je hennepzaad kopen na het lezen van dit artikel? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

 
Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *