helpt magnesium tegen hoge bloeddruk

Helpt magnesium tegen hoge bloeddruk

Helpt magnesium tegen hoge bloeddruk? Je hart pompt het bloed met kracht door je slagaders in het lichaam en hierdoor ontstaat er druk op de bloedvaten, wat een normale reactie is. Wanneer de druk voortdurend te hoog is is dit niet goed en spreek je van een hoge bloeddruk. 

Een hoge bloeddruk vergroot de kans op een hartinfarct, beroerte en hartfalen. Het is daarom erg belangrijk regelmatig je bloeddruk te laten meten bij het vermoeden van een te hoge bloeddruk. 

Helpt magnesium tegen hoge bloeddruk? Wat zijn de oorzaken een van hoge bloeddruk? En welk vitamine en mineraal hebben een bewezen positieve invloed op je bloeddruk? Je leest het allemaal in dit artikel.

Helpt magnesium tegen hoge bloeddruk?

Je bloeddruk wordt op twee manieren gemeten namelijk met de bovendruk en de onderdruk. Het hoogste getal is je bovendruk en het laagste getal is je onderdruk. Bij een waarde boven de 140/90 mmHG wordt de bloeddruk als te hoog beschouwd. 

De hoogte van je bloeddruk kan niet na één meting vastgesteld worden daar zijn meerdere meeting voor nodig over een langere periode en op verschillende tijdstippen. Je bloeddruk schommelt namelijk gedurende de dag. Bewegen, praten of het voelen van emoties doet je bloeddruk stijgen. 

Oorzaken hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. We weten dat roken, overgewicht en een ongezonde levensstijl je bloeddruk niet positief bevorderen. Stress is uitermate slecht voor de hoogte van je bloeddruk. 

Er zijn onderzoeken gedaan die aantonen dat er een verband bestaat tussen een lage vitamine D spiegel en een hoge bloeddruk. Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D maar ook in voeding als vette vis, eieren en vlees vind je vitamine D. Het zou een positieve werking hebben op de verlaging van je bloeddruk.

Het effect van magnesium

Naast vitamine D helpt ook magnesium bij de verlaging van je bloeddruk. Magnesium is betrokken bij veel processen in je lichaam. Zo draag magnesium bijvoorbeeld bij aan het verminderen van stress en ondersteunt het je hart om te ontspannen. Dit helpt ook weer om je bloedvaten te ontspannen, wat resulteert in een verlaging van de bloeddruk. 

In 2016 is er onderzoek gedaan naar de positieve invloed van magnesium op een hoge bloeddruk. Hieruit kwam naar voren dat de bovendruk met 2.0 mmHg afnam en de onderdruk met 1.78 mmHg wanneer de proefpersonen dagelijks 368 milligram magnesium namen gedurende 3 maanden. 

Ook de bloedcirculatie verbeterde aanzienlijk tevens een belangrijke factor die verlangend op je bloeddruk werkt.

Een hoge bloeddruk geeft geen duidelijke klachten

Magnesium aanvullen: slikken of badderen?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Tot slot

Helpt magnesium tegen hoge bloeddruk? Heb jij last van een hoge bloeddruk of ken je iemand in je omgeving die dat heeft? Wat doe je om je bloeddruk lager te krijgen? En heb je wel eens supplementen gebruikt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan doormiddel van de social media knoppen.

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *