helicobacter pylori symptomen
Expert: Jaap Gerrijts | 23 oktober 2023 | Leestijd: 8 minuten

Helicobacter pylori symptomen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 
Helicobacter pylori is een bacterie die in het slijmvlies van de maagwand kan leven, ook al is de maag erg zuur. De bacterie kan bij sommige mensen maagklachten veroorzaken, zoals pijn, brandend maagzuur, misselijkheid of een opgeblazen gevoel. Soms kan de bacterie ook een maagzweer of zelfs maagkanker veroorzaken. De bacterie kan worden opgespoord met een poeptest of een ademtest. De behandeling bestaat uit een combinatie van antibiotica en een maagzuurremmer.

Wat zijn de symptomen van helicobacter pyolri? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat je zelf kunt doen als je besmet bent met deze bacterie. Lees je mee?!

De helicobacter pylori is een bacterie die in het slijmvlies van de maagwand kan leven

Helicobacter pylori symptomen

Als je deze infectie hebt dan is de kans groot dat je geen symptomen hebt. Als deze bacterie in je lichaam leeft dan kan het risico op het ontwikkelen van maagkanker zes keer hoger zijn. Daarnaast ligt de H. pylori-bacterie vaak aan de basis van andere grote spijsverteringsproblemen zoals maagzweren en gastritis. Het grote probleem bij Helicobacter Pylori symptomen is dat mensen vaak zelf niet door hebben dat ze deze infectie hebben omdat er geen symptomen zijn. 

Helicobacter Pylori symptomen die in sommige gevallen voor kunnen komen zijn:

Misselijkheid

Opgeblazen gevoel

Boeren

Buikpijn

Braken

Bij een ernstiger infectie zijn de symptomen:

Slechte adem

Vermoeidheid

Buikpijn

Diarree

Donkere of teerachtige ontlasting

Maagzuur

Misselijkheid 

Braken, waaronder het braken van bloed

Verminderde of verlies van eetlust

Bloedarmoede 

Maagzweren

Er wordt gedacht dat H. pylori meer dan 90 procent van de zweren in de twaalfvingerige darm en tot 80 procent van de maagzweren veroorzaakt. H. pylori kan niet alleen maagzweren veroorzaken, maar ook zweren in je slokdarm of dunne darm.

 

 

”De Helicobacter Pylori bacterie bestaat al minstens 200.000 jaar”

Wat is Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori is een soort bacterie die al minstens 200.000 jaar bestaat. Het word ook wel de de meest succesvolle ziekteverwekker in de menselijke geschiedenis genoemd.

En het is eigenlijk niet ongewoon dat iemand deze bacterie een heel leven bij zich draagt en het zelf niet eens weet!

Men schat dat ongeveer 66 procent van de wereld bevolking besmet is met Helicobacter pylori. In ontwikkelingslanden zijn deze cijfers zelfs nog erger want maar liefst 80 procent van de volwassenen en 10 procent van de kinderen heeft waarschijnlijk een H. pylori-infectie.

Waarom is Helicobacter Pylori zo’n veelvoorkomende bacterie?

Het overdragen van deze infectie gaat helaas heel gemakkelijk. Als je een drankje met iemand deelt of bestek dan kun je al besmet raken met de H. pylori-bacterie.

Wat is H. pylori precies? 

Helicobacter pylori is een spiraalvormige bacterie. Het veroorzaakt chronische ontstekingen en infecties in je maag en de twaalfvingerige darm. Dit type bacterie wordt vaak maagzweerbacteriën genoemd omdat het een cytotoxine aanmaakt dat een zweer kan veroorzaken die zich ergens in je spijsverteringsstelsel vormt.

Waar kan H. pylori precies in het lichaam worden aangetroffen? 

Helicobacter pylori-bacteriën nestelen zich doorgaans in de slijmvlieslaag die de weefsels langs je maag en dunne darm bedekt en bewaakt. Wanneer deze bacterie met succes de binnenste laag van de maag ontsteekt dan kan er een maagzweer vormen.

Is Helicobacter Pylori erg besmettelijk? 

Ja, een infectie met Helicobacter Pylori blijkt volgens onderzoekers enorm besmettelijk te zijn. Het is nog steeds een beetje onduidelijk over hoe het precies van persoon op persoon wordt doorgegeven. Omdat Helicobacter Pylori vaak in gezinnen lijkt voor te komen, en ook vaker voorkomt in drukke woonsituaties en onhygiënische omstandigheden, wijst dit op de besmettelijke aard van de bacterie.

 

 

”Voorkomen is beter dan genezen”

Hoe kan je Helicobacter Pylori voorkomen?

Om deze bacterie te voorkomen is het belangrijk om er niet mee in aanraking te komen. Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan dat het is. Enkele manieren om de besmetting te voorkomen zijn:

Goede hygiëne

Was altijd je handen voordat je gaat eten en natuurlijk nadat je naar het toilet bent geweest. Het delen van bestek, glazen, en andere voorwerpen kun je beter niet delen met vreemden, vrienden of zelfs familieleden, aangezien direct contact met geïnfecteerd speeksel één van de belangrijkste oorzaken is van een H. pylori-infectie.

Eet goed bereid voedsel

Omdat voedsel ook besmet kan raken met de H. pylori-bacterie moet je ervoor zorgen dat je voedsel eet dat grondig en veilig is gekookt onder schone omstandigheden.

Schoon drinkwater

Het is erg belangrijk om alleen water te drinken uit een schone en veilige bron. Het drinken van verontreinigd water is namelijk één van de belangrijkste manieren waarop je H. pylori kunt oplopen. Zelfs als je in een ontwikkeld land woont zoals Nederland moet je dit onthouden als je naar het buitenland reist.

 

 

”Infectie door contact met speeksel, braaksel of ontlasting”

Wat zijn de oorzaken en risicofactoren van Helicobacter Pylori?

De grootste oorzaak van H. pylori is de overdracht van persoon tot persoon door direct contact met speeksel, braaksel of ontlasting van een geïnfecteerd individu. Kussen en het delen van keukengerei zijn twee veel voorkomende manieren waarop de bacterie zich kan verspreiden. Je kunt de bacterie ook oplopen door de consumptie van besmet water of voedsel.

In de kindertijd loop je het meeste risico om H. pylori te krijgen en vooral onder de volgende omstandigheden:

Een gebrek aan schoon en betrouwbaar water

Leven met iemand al H. pylori heeft

Een drukke woonsituatie met veel mensen

Als je in een ontwikkelingsland woont waar onhygiënische en drukke woonsituaties vaker voorkomen

 

 

”Gezonde voeding, propolis, kruiden en het vermijden van stress”

Wat kan je zelf doen als je beseft bent met Helicobacter Pylori?

Als je op zoek bent naar natuurlijke manieren om de Helicobacter Pylori bacterie te bestrijden dan hebben we enkele tips voor je op een rij gezet. Over het algemeen is het erg belangrijk dat de wereldbevolking betrouwbare natuurlijke behandelingen voor deze bacterie vinden, aangezien de antibioticaresistentie tegen H. pylori toeneemt en niet snel lijkt te vertragen.

Dit zijn enkele van de beste wetenschappelijk onderbouwde behandelingen om deze bacteriële infectie op natuurlijke wijze te bestrijden:

 

Probiotica

Omdat Helicobacter Pylori een slechte bacterie in de darmen is, is het volkomen logisch dat probiotica oftewel de “goede bacteriën” op natuurlijke wijze kunnen helpen dit soort infecties te bestrijden.

Soms nemen mensen antibiotica tegen H. pylori en doden ze niet alleen al hun vitale en gezondheidbevorderende goede bacteriën, maar ze doden niet eens de slechte H. pylori-bacteriën! Een studie concludeert dat als mensen antibiotica gebruiken voor een H. pylori-infectie en ook probiotica gebruiken, de kans op uitroeiing groter is en de negatieve gastro-intestinale effecten van antibiotica minder waarschijnlijk zijn.

Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei en Lactobacillus brevis zijn drie specifieke probioticastammen die in wetenschappelijk onderzoek zijn benadrukt vanwege hun vermogen om de H. pylori-bacteriën te bestrijden.

 

Broccolispruiten

Broccolispruiten komen van kleine broccoliplanten die slechts een paar dagen oud zijn. Ze bevatten extreem hoge niveaus van een zwavelhoudende chemische stof genaamd sulforafaan. Sulforafaan staat bekend om zijn antioxiderende en ontgiftende eigenschappen.

Broccolispruiten worden gebruikt om broccolizaadolie van te maken voor uitwendig gebruik, maar ook als supplementen voor inwendig gebruik.

Uit onderzoek bleek dat 78 procent van de proefpersonen die een week lang twee keer per dag broccolispruiten 14, 28 of 56 gram consumeerden, aan het einde van de week negatief testten op Helicobacter pylori. zeven dagen. Zes van de proefpersonen testten nog steeds negatief op dag 35 van het onderzoek.

Uit recent onderzoek blijkt dat sulforafaan niet alleen kan vechten tegen H. pylori en de gastritis die het kan veroorzaken, maar dat het ook kan helpen beschermen tegen gastro-intestinale schade die gewoonlijk wordt veroorzaakt door gevaarlijke NSAID’s.

 

Groene thee

Groene thee is niet alleen een populaire thee maar er is ook aangetoond dat het de groei van Helicobacter pylori-bacteriën remt.

In vitro-onderzoeken hebben diepgaande groei-effecten van groene thee tegen Helicobacter aangetoond en nog belangrijker, aangetoond dat het drinken van groene thee maagslijmvliesontsteking kan helpen voorkomen als het wordt ingenomen vóór blootstelling aan Helicobacter-infectie. Onderzoekers concluderen dat groene thee een natuurlijke substantie is die kan worden gebruikt om gastritis veroorzaakt door de Helicobacter pylori-bacterie te voorkomen en te behandelen.

Uit andere onderzoeken blijkt dat de catechines en vooral epigallocatechinegallaat in groene thee krachtige antibacteriële krachten hebben als het gaat om het bestrijden van de H. pylori-bacterie.

 

Propolis

Propolis is een harsachtig mengsel dat door bijen wordt verzameld uit verschillende plantaardige bronnen en wordt gebruikt om de bijenkorf gezond te houden. Wetenschappers die naar de exacte chemische samenstelling van propolis hebben gekeken, hebben ontdekt dat het meer dan 300 natuurlijke verbindingen bevat. Deze verbindingen zijn onder andere:

Coumarines

Aminozuren

Polyfenolen

Fenolische aldehyden

Steroïden

Sequiterpeenkinines

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat propolisextract de groei van de H. pylori-bacterie kan remmen dankzij het hoge gehalte aan fenolverbindingen.

 

Verminder stress

Als je een Helicobacter pylori hebt dan maakt stress de symptomen alleen maar erger. Daarnaast hebben mensen met angstgevoelens en veel stress een slechtere weerstand, een hoger dan normaal aantal H. pylori-infecties en maagontstekingen en maagzweren.

Zorg er daarom voor dat je dagelijks zo veel mogelijk stress vermijd. Enkele goede manieren hiervoor zijn onder andere:

Lange wandeling in de natuur

Ademhaling oefeningen

Yoga

Tai chi

Meditatie

Sauna

Je favoriete muziek luisteren of maken

Hobby’s

 

Kruiden

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat extracten van de volgende kruiden de groei van Helicobacter pylori-bacteriën kunnen remmen:

Salvia Officinalis – Salie

Agrimonia Eupatoria – Gewone agrimonie

Hydrastis Canadensis – Goldenseal

Filipendula Ulmaria – Moerasspirea

 

Knoflook

Knoflook is een natuurlijke ontstekingsremmer en heeft zelfs natuurlijke antibiotische eigenschappen. Het eten van zowel gekookte als rauwe knoflook kan helpen de Helicobacter pylori-bacteriën te doden.

Uit een onderzoek bleek dat mensen met Helicobacter pylori die twee middelgrote teentjes knoflook van ongeveer drie gram aten tijdens de lunch ‘s middags en ‘s avonds bij het avondeten een aanzienlijke vermindering van de Helicobacter pylori-bacteriën vertoonden. Dit laat zien dat knoflook antibacteriële effecten heeft, specifiek tegen H. pylori.

 

H. pylori-dieet

Om deze bacterie op natuurlijke wijze te helpen behandelen kun je het beste de volgende voeding eten:

Kruisbloemige groenten en vooral broccoli en broccolispruiten

Probiotisch rijk voedsel, zoals kefir, zuurkool en kimchi

In het wild gevangen vis dat rijk is aan omega 3 vetzuren

Lijnzaad en chiazaden zijn ook rijk aan omega 3 vetzuren

Rauwe lokale honing met mate gebruikt in groene en zwarte thee

Bessen en met name bosbessen, frambozen, aardbeien en bramen

Wat je beter niet kunt eten niet of op zijn minst het beste kunt verminderen om de symptomen van Helicobacter pylori en H. pylori te bestrijden:

Koolzuurhoudende dranken

Cafeïne

Pittig voedsel

Vezelarme granen

 

Zwart zaad – Nigella Sativa

Zwart zaad heeft veel bewezen voordelen zoals het succesvol bestrijden van H. pylori-infecties. Uit onderzoek bleek dat het dagelijks nemen van twee gram gemalen zwarte zaden door H. pylori-patiënten samen met omeprazol effectiever was bij de behandeling van H. pylori dan de standaard conventionele ‘drievoudige therapie’ van een zuurblokker plus twee verschillende antibiotica.

Doseringen van zwart zaad van één of drie gram per dag waren minder effectief. De studie concludeerde dat N. sativa-zaden klinisch bruikbare anti-H. pylori-activiteit bezitten die vergelijkbaar zijn met tripeltherapie. Zwarte zaden hebben daarnaast ook zuur verminderende en maag beschermende eigenschappen

 

 

”Antibiotica en maagzuurremmers”

Wat is de gebruikelijke behandeling van Helicobacter Pylori?

Om een Helicobacter pylori-infectie te diagnosticeren zal je arts een H. pylori-ademtest, ontlastingstest of bloedtest afnemen.

De behandeling voor H. pylori omvat meestal verschillende medicijnen waarvan er minstens twee antibiotica zijn om hopelijk de bacteriën te doden. De andere medicijnen zijn meestal zuur verlagende middelen.

Waarom heb je meerdere soorten antibiotica nodig? 

Conventionele wijsheid zegt dat één enkel antibioticum de bacteriën mogelijk niet doodt en daarom gebruiken artsen er meestal minimaal twee tegelijk. Deze doden niet alleen de slechte bacteriën maar kunnen ook de goede bacteriën in je darmen doden. 

De standaard H. pylori-behandeling bestaat ook uit het voorschrijven van maagzuurremmers zoals esomeprazol, lansoprazol, omeprazol of pantoprazol en vooral als de patiënt symptomen heeft van een maagzweer of brandend maagzuur. Bismutsubsalicylaat wordt ook vaak voorgeschreven. Daarnaast kan je arts ook histamine-blokkerende medicijnen aanbevelen om de maagzuur te verminderen.

De hele behandeling bestaat uit het wekenlang dagelijks consumeren van 14 of meer medicijnen. Ongeveer een week of twee na het beëindigen van de behandeling zal de arts je waarschijnlijk opnieuw testen om te kijken of de behandeling de bacterie met succes heeft uitgeroeid.

Soms is de bacterie er nog steeds en krijgen patiënten de opdracht om nog eens twee weken medicijnen te nemen. Er wordt geschat dat maar liefst 20 procent van de H. pylori-patiënten een terugkerende infectie zal krijgen.

 

 

”Zoek onmiddenlijk hulp bij ernstige klachten”

Waar moet je op letten bij een Helicobacter Pylori-infectie?

Als je vermoedt dat je een Helicobacter pylori-infectie hebt dan is het zeker de moeite waard om zo snel mogelijk een H. pylori-test te laten doen.

Als je één van de volgende symptomen hebt dan moet je absoluut medische hulp zoeken:

Aanhoudende of ernstige buikpijn

Problemen met slikken

Braaksel dat op koffiedik lijkt

Bloederig of zwart braaksel

Zwarte teerachtige of bloederige ontlasting

Aanhoudende knagende of brandende pijn onder de ribben die verbetert na het eten, drinken van melk of het nemen van maagzuurremmers

Als je geen tekenen of symptomen hebt van een Helicobacter pylori-infectie maar positief test op H. pylori dan blijft het controversieel of een conventionele behandeling wel of niet een goed idee is. Overleg dit daarom altijd goed met je arts.

Als je momenteel medicijnen gebruikt of aanhoudende gezondheidsproblemen hebt, neem dan contact op met je arts voordat je nieuwe supplementen of voedingsmiddelen gaat proberen.

Tips:

1) Drink voldoende om de spijsvertering te bevorderen en de maagwand te kalmeren

2) Maak altijd de hele kuur van antibiotica af, zelfs als de symptomen verbeteren

3) Zowel roken als overmatig alcoholgebruik kunnen de H. pylori-gerelateerde symptomen verergeren

4) Als je vermoedt dat je een H. pylori-infectie hebt, zoek dan altijd medisch advies voor de juiste diagnose en behandeling

Helicobater pylori wordt gewoonlijk overgedragen door intermenselijk contact

Tot slot

Helicobacter Pylori symptomen stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens last van pijn in de buik of een opgeblazen gevoel? En weet je wat de oorzaak daarvan is? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Gevoelige borsten

Oprispingen

Snurken

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *