hdl cholesterol

Wat is HDL-cholesterol?

Wat is HDL-cholesterol? Je lichaam heeft cholesterol nodig om goed te functioneren. Bij cholesterol denk je misschien aan een ‘slechte’ stof maar je hebt ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol. 

Wat is HDL-cholesterol? In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat dat is. Lees je mee?!

Wat is HDL cholesterol?

HDL-cholesterol, ook wel High Density Lipoproteïne genoemd is het ‘goede’ cholesterol. Het krijgt de naam ‘goed’ cholesterol omdat dit het ‘slechte’ cholesterol transporteert naar de lever waar het afgebroken of hergebruikt wordt. 

Er wordt verondersteld dat HDL-cholesterol plaques (aderverkalking) kan verwijderen in de slagaders. 

Wat is de functie van cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam nodig heeft als bouwstof voor cellen, hormonen en de aanmaak van gal. Een klein deel van het cholesterol krijg je binnen via je voeding. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Normaal gesproken wordt hier precies genoeg cholesterol aangemaakt. 

Een verhoogd HDL wordt over het algemeen als goed beschouwd omdat HDL het slechte cholesterol (LDL) uit je bloedbaan verwijderd. Een verhoogd HDL doet de kans op hart- en vaatziekten verlagen. 

Cholesterol feiten

In 2019 waren er ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland met een vetstofwisselingsstoornis. 

Mensen tussen de 55 en 75 jaar hebben de grootste kans op de diagnose vetstofwisselingsstoornis. 

Mensen uit Brabant en Limburg gebruiken vaker dan gemiddeld cholesterol verlagende medicijnen.

Mensen in Friesland gebruiken de minste cholesterol verlagende medicijnen. Hier ligt het gebruik zelfs ruim onder het gemiddelde.  

hdl-cholesterol
Leefstijl en cholesterol

Je voeding is direct van invloed op je cholesterol gehalte .De hoeveelheid cholesterol in je bloed verandert door wat je eet. Ongezond eten wil zeggen: weinig groente en fruit, weinig volkoren producten, veel suikers en verzadigde vetten.  Eet je ongezonde voeding dan gaat je ‘slechte’ ldl cholesterol omhoog. 

Je voeding aanpassen (denk aan het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten) zullen helpen om je cholesterol op peil te houden. Zorg er daarom voor dat ongeveer 90% van je dagelijkse vetten van een onverzadigde bron komt. Beweeg dagelijks. Zorg dat je dagelijks een ommetje maakt van 30 minuten of langer. 

Voedsel wat veel gezonde vetten bevatten zijn, avocado’s, olijven, olijfolie, zalm, makreel, lijnzaad, walnoten, amandelen, pistachenoten, zonnebloemzaden en chiazaden. 

Naast gezonde voeding en voldoende bewegen zijn er meer aandachtspunten met betrekking tot je leefstijl. 

Stop met roken. Ga afvallen als je overgewicht hebt en vermijd stress.

De werking van magnesium

Gebruik je medicijnen (statines) tegen hoge cholesterol dan treed er vaak een magnesiumtekort op. Extra magnesium helpt om dit te kort aan te vullen. Het helpt ook bij het verminderen van bijwerkingen zoals: vermoeidheid, stijve spieren en gewrichtspijn. Sommige mensen bouwen hun statie gebruik helemaal af met behulp van magnesium. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat magnesium zorgt voor een daling van het ‘slechte’ ldl-cholesterol en een stijging van het ‘goede’ hdl-cholesterol. 

Extra magnesium via een voet- of ligbad met magnesium badkristallen werkt vaatverwijdend en bloeddruk verlagend. Drie keer per week een voet- of ligbad met magnesium badkristallen helpt je lichaam te ontspannen en je tekorten aan te vullen. Bovendien slaap je er heerlijk op!

Tot slot

In dit artikel hebben we de vraag beantwoord: wat is HDL-cholesterol? Heb jij een te hoog cholesterol? Weet je een oorzaak? Wat doe jij eraan om je cholesterol te verlagen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan doormiddel van de social media knoppen.

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *