Er zijn vele mogelijkheden om van dit gezonde volkorengraan te genieten en wij hebben twee recepten voor je klaar staan die je hierbij gaan helpen!
De meest standaard manier om havermout te bereiden is door water of melk in de te verwarmen voordat je het met haver combineert. De meeste mensen raden aan om een verhouding van vloeistof tot haver van 2:1 te gebruiken, maar je kunt dit eenvoudig aanpassen op basis van je persoonlijke smaak en voorkeuren.
Zodra je havermout gaar is kun je het aanvullen met fruit, notenboter, honing, kruiden, specerijen en smaakmakers naar keuze om de smaak te versterken en een vleugje zoetheid toe te voegen.
Als je op zoek bent naar een creatief en toch gezond havermoutrecept of naar gedetailleerde instructies voor het maken van een havermout ontbijt dan zijn er talloze recepten voor havermout beschikbaar op het internet om je op weg te helpen.
Hier zijn twee interessante havermout recepten die je thuis kunt uitproberen:
Ouderwetse havermout ontbijt
Ingrediënten:
1 kopje water of magere melk
Snufje zout
½ kopje gerolde haver
2 eetlepels magere melk voor het serveren
1 tot 2 theelepels rauwe honing
Snufje kaneel
Bereidingswijze:
1) Voeg het water of melk en zout in een kleine pan
2) Breng het vervolgens aan de kook brengen.
3) Roer de haver erdoor en zet het vuur laag
4) Kook het af en toe roerend gedurende 5 minuten
5) Haal van het vuur en dek het af en laat het 2 tot 3 minuten staan
6) Voeg indien gewenst extra melk, zoetstof, kaneel, gedroogd fruit of noten toe
Havermout met zaden, fruit en kruidenmix
Ingrediënten:
Havermout
2 kopjes geraspte kokosnoot
½ tot 1 kop hennepzaad, neem minder als je ervoor kiest om gedroogd fruit aan je basismix toe te voegen
½ kopje chiazaden
½ kopje geheel of grof gemalen lijnzaad
¼ theelepel zeezout
½ kopje gehakt gedroogd fruit – optioneel
¼ tot ½ theelepel met diverse kruiden. Enkele combinaties die je kunt gebruiken zijn:
Kaneel, kardemom, gember
Kaneel, komijn, kardemom, zwarte peper, koriander
Kruidnagel, piment, nootmuskaat, gember, kaneel
Rozemarijn, knoflook, salie, cayennepeper
Bereidingswijze:
1) Doe alle ingrediënten in een kom en roer het goed door elkaar
2) Voeg eventuele extra ingrediënten toe die je lekker vindt
3) Bewaar het in een kom in de koelkast
4) Om 1 portie havermout te bereiden doe je een half kopje droge mix in een kom en voeg je vervolgens 1 tot 1½ kopje zeer heet water toe, net niet kokend
5) Roer het goed door elkaar en laat het 3 tot 5 minuten staan
6) Voeg vers fruit, noten, ongezoete chocolade, spekkruimels, kip- of kalkoenworst, kokos- of amandelmelk, honing, kokosolie of gras gevoerde boter toe om het een extra smaakvol gerecht te maken
Geniet ervan!
”Piek in bloedsuiker, allergie en spijsverteringsproblemen”