Havermelk is een veganistisch alternatief voor koemelk dat de laatste tijd enorm populair is geworden. Het wordt gemaakt door een kopje geweekte, ouderwetse gerolde haver in een blender te mengen met ongeveer drie kopjes water en vervolgens de vloeistof door een kaasdoek te gieten om zo melk te extraheren. Afhankelijk van het recept voor havermelk dat je gebruikt kun je ook extra kaneel, vanille, dadels of andere natuurlijke zoetstoffen toevoegen om zo de smaak te verbeteren.
Dankzij de groeiende populariteit is havermelk nu kant-en-klaar verkrijgbaar in veel supermarkten. Voedselproducenten hebben het niet alleen gemakkelijker dan ooit gemaakt om van dit type melk te genieten, maar ze voegen ook vaak extra vitamines en mineralen toe om een product te creëren dat rijk is aan veel micronutriënten die in koemelk voorkomen, zoals vitamine A, vitamine D, calcium en riboflavine.
Plantaardige melk wordt al lang gebruikt als alternatief voor gewone melk door mensen met allergieën of dieetbeperkingen maar ook door mensen die hun consumptie van dierlijke producten willen verminderen.
Jarenlang was sojamelk de leider in plantaardige melkalternatieven vanwege de lange houdbaarheid, nutriëntendichtheid en veelzijdigheid. Rond 2010 begon amandelmelk in populariteit te groeien en dit is nog steeds één van de beste alternatieve melkproducten.
Naast soja, haver en amandelmelk zijn er ook nieuwe variëteiten zoals hennepmelk, kokosmelk, rijstmelk, quinoa melk en hazelnootmelk verkrijgbaar. Deze hebben allemaal hun eigen unieke reeks gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen.
”Havermelk uit de winkel bevat toegevoegde voedingsstoffen en ingrediënten”