
Hart en vaatziekten bij ouderen
Hart en vaatziekten komen vaak voor bij ouderen. Een gezond hart is een voorwaarde om je goed te voelen en daarvoor is gezond leven essentieel. Gezond leven verkleint de kans op hart en vaatziekten. iets wat vaak voorkomt wanneer je ouder wordt. Je bloeddruk, cholesterol en BMI laten zien hoe gezond jij bent.
Hart en vaatziekten bij ouderen komen veel voor en staan in dit uitgebreide artikel centraal. Lees je mee?!
Hart en vaatziekten bij ouderen
Hart- en vaatziekten bij ouderen komt vaak voor maar gelukkig daalt het sterftecijfer al ruim dertig jaar. Dankzij kennis en betere behandelingen zijn artsen steeds vaker in staat om je te helpen.
Ouderdom speelt niet alleen een grote rol maar ook diabetes, overgewicht, verhoogd cholesterol en een te hoge bloeddruk.
Er komen steeds meer ouderen bij en dit betekent meer hart- en vaatziekten bij ouderen.
”Bij hartfalen is 52% vrouw en 48% man”
Wat zijn de meest voorkomende hart en vaatziekten?
Hart en vaatziekten is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van je hart en bloedvaten. De meest voorkomende hart en vaatziekten zijn coronaire hartziekten. In 2019 waren er naar schatting 773.000 mensen met coronaire hartziekten.
Coronaire hartziekten is ook een verzamelnaam van verschillende hartziekten zoals hartinfarct, angina pectoris en ischemische hartziekten. Deze ontstaan door slagaderverkalking en dit veroorzaakt een vernauwing van je kransslagaders rond je hart en slagaders naar en in je hoofd.
Slagaderverkalking ontstaat door ophopingen van vetten en zogenaamde plaques in de wand van je slagaders.
Beroerte is de tweede meest voorkomende hart en vaatziekte bij ouderen. Dit is een verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct of hersenbloeding. Een beroerte ontstaat als er iets mis is in de bloedvaten van je hersenen. Je hersenen krijgen hierdoor tijdelijk geen zuurstof en bloed meer.
”in Nederland leven naar schatting 720.000 vrouwen met een hart of vaatziekte”
Signalen bij hart en vaatziekten
Hart en vaatziekten bij ouderen zijn niet altijd direct te ontdekken. Je kan er mee rondlopen zonder dat je door hebt dat je een aandoening aan je hart hebt.
Er zijn wel signalen die kunnen aangeven dat er iets is met je gezondheid. Let daarom altijd goed op je lichaam en negeer deze signalen niet. Als je twijfelt dan kun je altijd naar je huisarts gaan om je te laten onderzoeken. Want je kunt beter te vroeg dan te laat aan de bel trekken.
Als je last hebt van de volgende symptomen dan kan het zijn dat je een onderliggende aandoening hebt.
Vocht vasthouden
Kortademigheid
Vermoeidheid
Slechte concentratie
Koude handen en voeten
Slecht slapen
Vergeetachtigheid
Als je last hebt van een aanhoudende pijn op je borst dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Maar ook hartkloppingen en hartoverslagen zijn tekenen van hart en vaatziekten.
”1 op de 4 vrouwen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte”
Wat zijn de gevolgen van hart- en vaatziekten?
Elke week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De meesten mensen overleven dit niet. Als je dit overleeft dan bestaat er altijd het risico op blijvende hersenschade.
De gevolgen van hart en vaatziekten zijn vaak afhankelijk van de invloed van de slagaderverkalking op je hart, hersenen en nieren.
Als je een slechte leefgewoonte blijft aanhouden zoals roken, ongezond eten en weinig beweging dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.
Wanneer je bloedtoevoer slecht blijft door aderverkalking dan kun je last krijgen van hartkramp, hartinfarct, beroerte of hartfalen.
Gelukkig is de prognose van coronaire hartziekten enorm verbetert de afgelopen tientallen jaren omdat de behandelmogelijkheden steeds beter worden.
”Dagelijks sterven 103 mensen aan een hart of vaatziekte”
Kan je genezen van hart- en vaatziekten?
Van alle sterfgevallen in Nederland is 27,2 procent te wijden aan hart en vaatziekten. In veel gevallen is er geen genezing mogelijk maar bij sommige mensen is er door aanpassing van leefstijl, operatie en medicijnen toch een genezing mogelijk.
Het is daarom enorm belangrijk om te blijven bewegen en gezond te eten. Dit kan de verkalking van je aderen voorkomen omdat het je slechte cholesterol en bloeddruk laag houdt.
Erfelijke hart en vaatziekten zijn tot nu toe niet te genezen. Er zijn wel veel preventieve methodes beschikbaar die kunnen voorkomen dat je vervroegd komt te overlijden aan deze ziektes.
”One apple a day keeps the doctor away!”
Risicofactoren hart en vaatziekten
Hart en vaatziekten bij ouderen is een veel voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Je kunt dit voorkomen door gezond te leven en naar je lichaam te luisteren. Als je denkt dat er iets niet goed is met je lichaam ga dan naar je huisarts voor een onderzoek. Hoe eerder je een probleem kunt ontdekken des te beter de kans van overleven.
Het belangrijkste wat je kunt doen is het verbeteren van je leefstijl. Maar hoe doe je dit?
Gewicht
Controleer je BMI door je leeftijd, lengte, geslacht en gewicht in te vullen. Hier komt een getal uit wat aangeeft of je overgewicht hebt of niet.
Als je last hebt van overgewicht zorg dan dat je gaat afvallen. Dit helpt je cholesterolwaardes en bloeddruk verlagen en je hart- en bloedvaten hebben zo minder moeite om je bloed rond te pompen.
Mocht je moeite hebben met afvallen dan kan je huisarts een diëtist voor je inschakelen die je hier bij kan begeleiden.
Roken
Als je rookt stop dan onmiddelijk. Als je hier moeite mee hebt dan kan je huisarts verschillende methodes met je bespreken die het beste bij jou past.
Wil je gezond oud worden, stop dan met roken want doorgaan zal je lichaam enorm snel laten aftakelen en je zult bij complicaties moeilijker genezen.
Ongezond Voedsel
Ongezond eten is een grote oorzaak bij hart en vaatziekten onder ouderen. Alles wat je in je lichaam stopt moet verwerkt worden en als je ouder bent dan werkt dit proces niet meer zo soepel als wanneer je 20 bent.
Je zult bepaalde dingen moeten laten staan om je gezondheid op peil te houden. Onderschat daarom de kracht van gezond eten niet.
Vermijdt daarom geraffineerde suiker, zout en transvetten.
Het eten van geraffineerde suiker zal voor hogere ontstekingswaardes zorgen waardoor je sneller beschadigingen aan je bloedvaten krijgt.
Zout zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt dan goed is en het zal ook je bloeddruk laten stijgen.
Transvetten en verzadigde vetten zorgen net als suiker voor hogere ontstekingswaarden die enorm slecht voor je aderen zijn. Let daarom op verpakkingen op woorden zoals palmvet en gehydrogeerde plantaardige vetten. Dit zijn slechte vetten en vermijdt deze zoveel mogelijk.
Let ook op de verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Deze moet minimaal 1 op de 3 zijn. Als de verhouding hoger is dan 3 aan onverzadigde vetten dan is dit alleen maar goed voor je lichaam want deze vetten zijn wel gezond.
Gezond voedsel
Als je gezond eet dan kan dit enorm helpen bij hart en vaatziekten. Zoals je net hebt gelezen is ongezond eten enorm slecht en het is een grote reden waarom mensen last krijgen van deze aandoeningen. Gezonde voeding wat goed is voor je hart- en bloedvaten zijn fruit, groentes, noten, vette vis en niet teveel vlees.
Eet minimaal 3 stukken fruit per dag en 3 ons groente. Wist je dat dagelijks een appel eten de kans om te overlijden door hart- en vaatziekten met 10 procent wordt verlaagd?
Je kunt ook gezonde oliën aan je eten toevoegen. Je vindt ze in noten, zaden, vette vis en avocado’s.
Olijfolie, hennepzaadolie, kokosolie en Ghee zijn enorm gezond en deze zijn ook belangrijk om aan je eten toe te voegen.
Vitamines
Als je ouder wordt dan heb je een grotere kans op een tekort aan vitaminen. Het is daarom belangrijk om extra vitaminen tot je te nemen. Belangrijke vitamines die je goed kunt gebruiken zijn vitamine C, D, E en K.
Vitamine C vermindert ontstekingen in je lichaam en heeft een positief effect op je hart- en bloedvaten.
Vitamine D heb je op oudere leeftijd al snel een tekort aan en je hebt deze stof nodig om je bloeddruk te verlagen.
Vitamine E is een belangrijke vitamine die beschadigingen aan je bloedvaten kan verminderen en zelfs voorkomen.
Vitamine K helpt mee voor een gezond hart-en bloedvaten.
Beweging
Als je gezond oud wilt worden dan hoort beweging hierbij. Beweging zorgt voor een goede verbranding, het aanmaken van allerlei hormonen en het houdt je gewicht op peil. Daarnaast vermindert bewegen stress en het houdt je hart- en bloedvaten sterk.
Beweeg dagelijks meerdere malen door te gaan fietsen, lopen, tuinieren, zwemmen of een andere vorm van beweging. Het zal je enorm helpen gezond en fit te blijven. Beweging is samen met gezond eten het belangrijkste middel om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Overdrijf het niet door direct een halve marathon te gaan lopen. Teveel beweging kan ook slecht zijn en pas daar dus mee op.
Als je nog genoeg energie over hebt dan kun je overwegen om aan lichte krachttraining te gaan doen. Dit is enorm gezond voor je hart-en bloedvaten als je het niet te zwaar doet.
Vermijd stress
Stress is een belangrijke factor die je bloeddruk verhoogt en voor spanning zorgt op je lichaam die je klachten helpen verergeren. Je hart heeft bij stress meer zuurstof nodig en er kunnen ook sneller bloedstolsels vormen.
Wanneer je last hebt van hevige stress dan kan dit de kans op een hartinfarct vergroten en hartritmestoornissen veroorzaken.
Zorg er daaom voor dat je blijft bewegen want dit verlicht stress. Een wandeling in de natuur doet vaak wonderen.
Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, je favoriete muziek luisteren en minder negatieve input van de tv, telefoon of internet zal je lichaam helpen ontstressen.
Magnesium bij hart en vaatziekten
Als je ouder wordt heeft je lichaam meer moeite om noodzakelijke bouwstoffen uit je voeding te halen. Ook kan eenzijdige voeding, problemen met het verteringskanaal, stress, ziekte en medicijngebruik een tekort aan magnesium veroorzaken.
Magnesium is een essentieel mineraal wat betrokken is bij ruim 300 biochemische processen in je lichaam waaronder het instappen van je spieren en bloedvaten. Het zorgt voor een verlaging van je bloeddruk en voorkomt hartritmestoornissen.
Je hart is één grote spier en bij een tekort kun je verkrampingen krijgen in je hartspieren. Dit kan voor allerlei problemen zorgen.
Het is inmiddels bewezen dat een tekort ook de verkalking van je aders helpt verergeren. Ook beroertes en andere hartaandoeningen hebben een verband met een tekort aan dit belangrijke mineraal.
Daarnaast is magnesium een anti-stressmineraal wat je lichaam extra nodig heeft bij stress.
Wist je dat je onder stress wel vier keer meer magnesium uitplast? Hierdoor loop je al snel een tekort op en dit maakt de stress alleen maar erger. De enige manier om hier uit te komen is extra magnesium tot je te nemen.
Je kunt gemakkelijk extra magnesium aanvullen via een voet- of ligbad met magnesiumkristallen. Je neemt 4 liter water op een temperatuur van 37 graden Celsius en magnesiumkristallen. Neem minimaal 20 minuten, optimaal 40 minuten een bad en dit heeft een ontspannende werking op je hartspieren en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
Bij een verminderde nierfunctie, hartblok (een storing in de prikkelgeleiding van het hart) en neuromusculaire aandoeningen dient magnesiumsuppletie, indien mogelijk, enkel te geschieden onder medisch toezicht.