guarana
Expert: Jaap Gerrijts | 13 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Guarana

Guarana is een natuurlijke bron van cafeïne die je energie en focus kan geven. De vrucht is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt al eeuwenlang gebruikt tegen vermoeidheid, het geheugen en ter ondersteuning van het hart.

 

Guarana kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Guarana

Guarana word in het Latijns Paullinia cupana genoemd en dit is een klimplant die inheems is in Zuid-Amerika. De plant wordt gewaardeerd om de zaden afkomstig van een krachtige vrucht. De plant heeft grote bladeren en produceert trossen met bloemen. 

Het produceert ook kleine vruchten die ongeveer even groot zijn als een koffieboon en in kleur variëren van rood tot bruin. De vrucht bevat zwarte zaden die bedekt zijn met witte arils waardoor ze een uniek uiterlijk hebben dat sterk op een oog lijkt.

Deze zaden bevatten veel cafeïne en dit is ook het grote geheim van guarana. De zaden worden vaak gebruikt als additief in energiedrankjes en in supplementen. Vanwege het hoge cafeïnegehalte in guaranazaad kunnen de zaden naast het stimuleren van energieniveaus ook andere gezondheidsvoordelen hebben. Studies laten zien dat guarana verschillende voordelen kan hebben zoals:

Verhogen van gewichtsverlies 

Verbeteren van de gezondheid van de huid 

Verbeteren van het geheugen en focus

Vermindert diarree

Bloedstolsels helpen voorkomen 

Vermoeidheid tegen gaan

Versnelt de stofwisseling

Vertraagd verouderingsprocessen in het lichaam

Beschermt de lever tegen gifstoffen

Het woord “guarana” betekent “fruit als de ogen van de mensen” en heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken als additief in energiedrankjes.

De vrucht heeft een lange geschiedenis en is diep geworteld in de mythologie en cultuur van verschillende inheemse Zuid-Amerikaanse stammen. Volgens de legende begon de teelt van deze plant nadat een god  één van de kinderen uit het dorp had gedood. In een poging de mensen te troosten, plukte de god vervolgens het linkeroog van het kind uit en plantte het in het bos. Dit is waar wilde guarana volgens de mythe voor het eerst is ontstaan.

 

 

”Guarana bevat veel meer cafeïne dan koffiebonen”

8 gezondheidsvoordelen van guarana!

Guarana word veel gebruikt vanwege de energie gevende voordelen. Het is veel onderzocht op verschillende delen van het lichaam en het effect wat het er op heeft. Zo kan het helpen bij scherpe focus, hart en het gezond houden van de huid. Veel studies zijn gericht op dieren en in de toekomst zal er meer gekeken worden wat de stof doet bij mensen. Wij hebben de voordelen die bewezen zijn via verschillende onderzoeken voor je op een rij gezet.

Rijk aan antioxidanten

Guaranafruit bevat een breed scala aan krachtige antioxidanten zoals:

Saponinen

Catechinen

Theofylline

Theobromine

Cafeïne 

Tannines

Antioxidanten zijn stoffen die de vorming van vrije radicalen in het lichaam kunnen helpen bestrijden en oxidatieve schade aan cellen kunnen voorkomen. Sommige onderzoeken suggereren ook dat antioxidanten zelfs kunnen beschermen tegen chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker.

 

Verminderen van vermoeidheid

Wist je dat guarana veel meer cafeïne bevat dan koffie? Cafeïne werkt als een stimulerend middel en beïnvloedt de activiteit van bepaalde neurotransmitters in je hersenen zodat het energieniveau word verhoogt. Dit is een grote reden waarom dranken zoals koffie en energiedrankjes worden gebruikt als een snelle oplossing voor lage energie en vermoeidheid.

Naast het bestrijden van fysieke vermoeidheid blijkt uit onderzoek dat guarana ook kan helpen bij het verminderen van mentale vermoeidheid. Een recent onderzoek toonde aan dat het innemen ervan de mentale vermoeidheid die gepaard gaat met aanhoudende mentale inspanning bij deelnemers kon verminderen. 

 

Bescherming en verzorging van de huid

Guarana is een goede aanvulling in huidverzorgingsproducten dankzij het gehalte aan zowel cafeïne als antioxidanten. Cafeïne helpt de huid te beschermen tegen UV straling. Het vertraagt daarnaast ook de fotoveroudering van de huid en bevordert de bloedsomloop en doorbloeding.

Een studie toonde aan dat cosmetica met guarana hielp om huidverslapping te verminderen en rimpels onder en rond de ogen te verminderen.

 

Verhogen van de hersenfunctie 

Onderzoeken laten zien dat guarana een krachtige impact kan hebben op focus en het geheugen. Een studie uit Engeland toonde zelfs aan dat lage doses zowel de geheugenprestaties als de alertheid konden verbeteren in vergelijking met een controlegroep.

In een ander onderzoek werden de effecten van guarana en ginseng vergeleken en bleek dat extract van guaranazaad in staat was om taakprestaties en aandacht aanzienlijk te verbeteren in grotere mate dan ginseng.

 

Hulp bij afvallen

Guarana wordt vaak gebruikt als hulpmiddel bij het afvallen. Er zijn veel guarana producten zoals pillen en supplementen voor gewichtsverlies om de vetverbranding te versnellen en extra kilo’s kwijt te raken. Dit komt deels door het gehalte aan cafeïne waardoor het effect zo groot is.

Van cafeïne is aangetoond dat het de stofwisseling met tot wel 11 procent verhoogt over een periode van 12 uur. Daarnaast tonen verschillende in-vitro-onderzoeken aan dat guarana de productie van vetcellen kan vertragen en remmen om de aanmaak van lichaamsvet te helpen verminderen.

 

Stimuleert de darmen

Guarana wordt veel gebruikt als een natuurlijk middel tegen constipatie en diarree. Het helpt regelmaat te bevorderen en spijsverteringsproblemen te verzachten. Doordat het veel cafeïne bevat kan het beweging in het spijsverteringskanaal stimuleren en constipatie helpen te verlichten.

Daarnaast is het ook rijk aan tannines. Dit zijn polyfenolen die kunnen voorkomen dat overtollig water in de darmen wordt uitgescheiden om diarree snel te stoppen.

 

Verbetert de gezondheid van het hart

Studies laten zien dat het het zaad van guarana fruit de gezondheid van het hart op verschillende manieren ten goede komt. Het kan namelijk bloedstolsels helpen voorkomen en hierbij het risico op hartaanvallen en beroertes verminderen.

Het kan ook de oxidatie van LDL-cholesterol in het bloed verminderen. Dit kan de opbouw van plaque in de slagaders beheersen en slagaderverkalking helpen te voorkomen.

 

Kan de groei van kankercellen helpen verminderen

Het huidige onderzoek naar kanker en de werking van guarana is nu voornamelijk beperkt tot in-vitro-onderzoeken en diermodellen. Voorlopig bewijs suggereert dat guarana de groei en verspreiding van bepaalde soorten kankercellen effectief kan helpen verminderen. Een dierstudie toonde hierbij aan dat toediening aan muizen de proliferatie van leverkanker met 58 procent verminderde en de dood van kankercellen bijna vervijfvoudigde. Dit zijn hele indrukwekkende cijfers natuurlijk!

Andere studies hebben soortgelijke bevindingen gehad. Resultaten tonen aan dat het ook kan helpen de groei van darm- en borstkankercellen te verminderen. Het kan ook de activiteit van chemotherapiemiddelen versterken om kankercellen nog effectiever te doden.

In de toekomst zal hier meer onderzoek naar gedaan moeten worden of dit bij mensen ook zo goed werkt en hoe het daadwerkelijk kan worden toegepast.

 

 

”Koffie, groene thee en taurine”

Guarana en andere energiedrankjes en supplementen

Energieproducten zoals drankjes pillen en poeders zijn populair onder jongeren, sporters en mensen die veel uitgaan. Het geeft een snelle boost van energie zodat iemand beter en sneller kan presteren zonder zich vermoeid te voelen.

Koffie en groene thee bevatten beide cafeïne, maar guarana bevat aanzienlijk meer cafeïne.  Sommige onderzoeken laten zien dat de zaden vier tot zes keer zoveel cafeïne bevatten als koffiebonen. Groene thee is de laagste in cafeïne van de drie. Het heeft slechts 35 milligram in een enkele portie en dat is bijna een derde van de hoeveelheid die in koffie zit.

Guarana wordt meestal aangetroffen in supplementvorm of verwerkte guarana producten zoals frisdrank en energiedrankjes.

Taurine komt ook veel voor in energiedrankjes en dit is een type aminozuur dat in de weefsels door het hele lichaam wordt aangetroffen. Het kan ook in kleine hoeveelheden door het lichaam worden geproduceerd. Het is verkrijgbaar in bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees, zuivelproducten en zeevruchten. Het wordt vaak toegevoegd aan energiedrankjes en supplementen. Taurine heeft verschillende gezondheidsvoordelen zoals een verhoogde vetverbranding tijdens het sporten en een verbeterde gezondheid van het hart.

Cafeïnepillen worden steeds populairder bij mensen die op zoek zijn naar een snelle stoot van energie. Het is enorm populair onder degenen die simpelweg niet van koffie of andere cafeïne houdende dranken houden en in plaats daarvan liever een snelle dosis cafeïne in supplementvorm krijgen. Cafeïnepillen hebben dezelfde voordelen als cafeïne zoals minder constipatie en meer energie. Ze hebben echter ook dezelfde bijwerkingen zoals hoofdpijn, angst en rusteloosheid.

 

 

”Guarana is een zaad van een plant afkomstig uit het Amazonegebied”

Hoe gebruik je een guarana supplement?

Guarana supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals:

Thee

Zaden

Frisdrank

Siroop

Poeder

Capsule

Guarana supplementen worden veel gebruikt voor:

Vermoeidheid

Stress en veeleisende situaties

Moeite met focus en geheugen

Gebrek aan eetlust

Guarana poeder wordt vaak toegevoegd aan dranken en producten waarvoor reclame wordt gemaakt om het energieniveau op natuurlijke wijze te verhogen. Het wordt vaak gecombineerd met een mix van andere kruiden en planten zoals tauraat die thermogene eigenschappen bevatten.

Er zijn op dit moment geen duidelijke richtlijnen voor de dosering van guarana beschikbaar. De meeste onderzoeken laten zien dat doses tussen de 50 en 70 milligram het meest gunstig kan zijn. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering die op de verpakking staat om de potentiële gezondheidsvoordelen te maximaliseren en het risico op nadelige bijwerkingen te minimaliseren. 

 

 

”Guarana kan laxerend werken”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van guarana?

Lage doses guarana zijn over het algemeen veilig en geven een minimaal risico op nadelige bijwerkingen. 

Vanwege het hoge cafeïnegehalte is het belangrijk om de inname met mate te houden. Cafeïne is niet alleen zeer verslavend, het kan ook verschillende negatieve effecten op de gezondheid hebben. 

Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van guarana zijn:

Hoofdpijn

Diarree

Slapeloosheid

Rusteloosheid

Spanning

Misselijkheid

Problemen met de spijsvertering

Onregelmatige hartslag

Beverigheid

Als je bijwerkingen hebt na het consumeren van guarana dan is het belangrijk om de dosering te verlagen of het gebruik helemaal te staken.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het belangrijk om guarana bevattende producten te beperken of vermijden. Grote hoeveelheden cafeïne kan namelijk in verband worden gebracht met een hoger risico op aangeboren afwijkingen en vroeggeboorte.

Kinderen onder de twaalf haar word ook afgeraden om producten met guarana te gebruiken.

Guarana word helaas vaak gebruikt als toevoeging aan ongezonde dranken met veel suiker erin. Deze guarana energiedranken of guarana alcoholproducten worden gepromoot als energieboosters en bevatten verschillende stoffen die vaak niet gezond voor je zijn. Deze producten doen hiermee alle gezondheidsvoordelen van guarana teniet. Ze kunnen hierdoor eigenlijk meer kwaad dan goed doen als het gaat om je gezondheid.

Als je last hebt van de volgende aandoeningen dan word het gebruik van guarana afgeraden:

Hoge bloeddruk

Epilepsie

Problemen bij de bloedstolling

Nieraandoeningen

Kwetsbaar maagslijmvlies

Hyperthyreoïdie

Angststoornis

Zenuwstoornis

Maagzweer

Slapeloosheid

Tips:

1) Let bij het kopen van een guarana supplement op: hoeveelheid cafeïne, toegevoegde ingrediënten, smaak, kwaliteitscertificaten

2) Houd je aan de aanbevolen dagelijkse dosering en neem nooit meer dan 3 gram per dag

3) Overleg met je arts als je medicatie gebruikt of een onderliggende aandoening hebt en guarana wilt gaan gebruiken

4) Gebruik guarana niet vlak voor het slapen, bij een hoge bloeddruk of bij het gebruik van bloedverdunners

Tot slot

Guarana stond centraal in dit artikel. Koop jij weleens een ‘energiedrankje’? En koop je dat met een specifieke reden? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Taurine

Darmgezondheid verbeteren

Groene thee

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *