groenlipmossel
Expert: Jaap Gerrijts | 20 februari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Groenlipmossel

Groenlipmossel is een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer. Het is daarom niet vreemd dat dit supplement wereldwijd groeit aan populariteit. Er zijn ontzettend veel studie’s gedaan naar groenlipmossel waaruit naar voren komt dat het onder andere veroudering tegen gaat en goed is voor je hart en hersenen.

Groenlipmossel kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn. Lees je mee?!

Groenlipmossel

De groenlipmossel word in het Latijns Perna canaliculus genoemd en komt alleen voor in de zeewateren van Nieuw-Zeeland. De groenlipmossel is een tweekleppigen soort uit de familie van de Mytilidae waar voor het eerst in de 18e eeuw over is geschreven. Lokaal word de mossel al duizenden jaren gegeten door de inheemse Māori-bevolking en in de Westerse wereld word het tegenwoordig gebruikt als supplement voor verschillende kwalen. 

Groenlipmosselolie-extract is waarschijnlijk de krachtigste en veiligste ontstekingsremmer die we kennen. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de effecten en voordelen van deze bijzondere mossel.

 

 

”Groenlipmosselolie-extract is vele malen krachtiger dan andere oliën”

Welke voedingsstoffen zitten er in groenlipmossel?

Groenlipmossel zit boordevol voedingsstoffen die een sterke ontstekingsremmende werking hebben. Het bevat verschillende vetzuren die ontstekingsremmende kunnen werken door eiwitten en enzymen te remmen die pijn en ontstekingen veroorzaken. Groenlipmossel-extract heeft een heel andere samenstelling dan visolie dat vooral triglyceriden met EPA en DHA bevat. 

Een extract met groenlipmossel bevat fosfolipiden, triglyceriden, sterolen en vrije vetzuren zoals EPA en DHA die ook in omega 3 visolie zitten. Er zitten ook speciale furaan vetzuren in die niet voorkomen in visolie supplementen.

Het bevat ook chondroïtinesulfaat en dit is een bestanddeel wat ook in bindweefsel zoals botten, pezen, kraakbeen en gewrichten voorkomt. Chondroïtine word veel in supplementen verkocht en door mensen met reumatoïde artritis, artrose en andere gewrichtsproblemen gebruikt.

Er komen ook glycosaminoglycanen en glucosamine in voor en dit zijn de bouwstenen voor de collageen bevattende weefsels zoals botten, gewrichten en kraakbeen.

Naast deze ontstekingsremmende voedingsstoffen zijn de mosselen een goede bron van aminozuren en een uitstekende bron van zink, selenium, ijzer en verschillende B-vitamines.

In een onderzoek is naar voren gekomen dat een extract van groenlipmossel maar liefst 200 tot 350 keer krachtiger is als andere oliën in het voorkomen van zwelling als gevolg van ontstekingen. 

 

 

 

”Groenlipmosselolie-extract heeft een krachtige ontstekingsremmende werking”

9 gezondheidsvoordelen van groenlipmossel

Groenlipmossel is een populair supplement vanwege de voordelen voor de gezondheid. Het word voornamelijk gebruikt voor het verminderen van ontstekingen en pijn. 

Hier zijn enkele voordelen van de groenlipmossel:

Pijnverlichting 

Door de ontstekingsremmende eigenschappen kan groenlipmossel helpen bij het verminderen van pijn. Vooral mensen met artritis en andere gewichtsproblemen gebruiken groenlipmossel om pijn aan het lichaam te verminderen. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat groenlipmossel kan helpen bij het verminderen van pijn. 

Ontstekingsremmende eigenschappen 

Groenlipmossel bevat ontstekingsremmende stoffen zoals omega-3-vetzuren, glucosamine en chondroïtine. Deze stoffen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Verbeterde spijsvertering

Groenlipmossel bevat ook een hoge concentratie aan speciale omega 3 vetzuren. Deze vetzuren kunnen helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van ontstekingen in de darmen. Dit kan mogelijk helpen bij het verminderen van symptomen van prikkelbare darm syndroom, inflammatoire darmziekten en andere spijsverteringsproblemen. Er is ook onderzoek gedaan naar potentiële maag beschermende effecten die gerelateerd  zijn aan de ontstekingsremmende effecten van de mossel. Er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden om dit te bewijzen.

Gezonde gewrichten

Groenlipmossel bevat ook chondroïtinesulfaat en dit is een stof dat van nature voorkomt in kraakbeen. Het kan helpen bij het behoud van gezonde gewrichten en kraakbeen en kan mogelijk helpen bij het voorkomen van degeneratieve gewrichtsaandoeningen zoals artrose. Groenlipmossel kan helpen bij stijfheid in de gewrichten en kan de mobiliteit verbeteren.

Menstruatiepijn

Onderzoek bij vrouwen met menstruatiepijn heeft laten zien dat groenlipmosselolie-extract deze pijn kan helpen verminderen. Het extract kan een alternatief zijn voor vrouwen met dysmenorroe die hevige krampende pijn in de onderbuik of rug ervaren en geen pijnstillers willen gebruiken.

Artrose

Het gebruik van de Groenlipmossel heeft een verlichtend effect bij artrose. Het kan er voor zorgen dat iemand minder pijn ervaart en meer bewegingsvrijheid heeft. In onderzoek is gebleken dat bij ongeveer 30% van de mensen met artrose supplementen met groenlipmossel geen effect heeft. 

Astma 

Groenlipmossel kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwelling in de luchtwegen. Mensen met astma kunnen hier baat bij hebben omdat het de symptomen van astma helpt verminderen en de ademhaling bevordert.

Problemen met de huid

Sommige onderzoeken doen vermoeden dat groenlipmossel kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de huid. Het kan onder andere helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid, schilfering en roodheid.

Verlate spierpijn

Delayed onset muscle soreness word ook wel DOMS genoemd en wordt gekenmerkt door spierpijn en stijfheid die 24 tot 48 uur na een intensieve training optreedt en enkele dagen kan aanhouden. Onderzoek heeft laten zien dat groenlipmossel de pijnsensaties bij minder getrainde personen kan helpen verminderen.

 

 

”2 tot 4 capsules per dag met 400mg”

Hoeveel groenlipmossel per dag?

Ieder mens is anders en zo ook de reden waarvoor iemand groenlipmossel wil gaan gebruiken. De aanbevolen dosering van groenlipmossel varieert daarom van de individuele behoeften van de persoon. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosering van 200 tot 400 mg extract aanbevolen. 

Je kunt groenlipmossel ook in poedervorm kopen waarbij het vaak in capsules zit. Hierbij is de aanbevolen dagelijkse dosering 800 tot 1600 milligram per dag afhankelijk waar het voor word gebruikt. Men adviseert om het supplement bij voorkeur tijdens de maaltijd in te nemen voor de beste opname. 

Zorg er voor dat je je altijd aan de gebruiksaanwijzing houd voor het beste resultaat. 

 

 

”Meest voorkomende bijwerkingen zijn milde maagklachten”

Heeft groenlipmossel bijwerkingen?

Groenlipmossel is over het algemeen een veilig supplement om te gebruiken en er zijn weinig bijwerkingen gemeld. De meeste mensen ervaren geen bijwerkingen en in sommige gevallen zijn er gevallen van milde maagklachten. Gemelde klachten zijn jeuk, vochtretentie, diarree, buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel van tijdelijke aard.

Groenlipmossel kan in zeldzame gevallen net als bij de gewone mossel voor allergische reacties zorgen. Als je allergisch bent voor schaaldieren zoals krab, kreeft of garnaal dan is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van het extract. 

Wanneer je speciale medicatie gebruikt dan is het raadzaam om met de arts te overleggen of gelijktijdig gebruik mogelijk is. Groenlipmossel kan bijvoorbeeld de bloedstolling vertragen en als je bloed verdunnende medicatie gebruikt of andere medische aandoeningen hebt dan is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan word het gebruik afgeraden. Het kan namelijk zorgen voor een vertraagde foetale ontwikkeling en vertraging van de bevalling veroorzaken.

 

 

”Capsules met gevriesdroogd mosselpoeder of lipide-extracten”

Een groenlipmossel supplement kopen

Er zijn verschillende soorten groenlipmossel supplementen te koop waarbij soms ook andere kruiden of stoffen zijn toegevoegd. De meest verkochte supplementen zijn in capsule vorm waar gevriesdroogd mosselpoeder in zit. Groenlipmossel komt ook voor in lipide-extracten die enorm krachtig werken als ontstekingsremmer. 

De kwaliteit en effectiviteit van een supplement kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals de oorsprong van de mossel, het extractieproces en de hoeveelheid en kwaliteit van de actieve ingrediënten. kijk daarom goed in de beschrijving wat en hoeveel er precies in zit. Kijk naar het gehalte aan actieve ingrediënten zoals omega-3-vetzuren, glycosaminoglycanen en chondroïtinesulfaat.

Het is belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen zoals groenlipmossel geen vervanging zijn voor een gezonde voeding en levensstijl. Zorg dat je een gevarieerd eetpatroon hebt en voldoende beweegt en slaapt om gezond te blijven. 

Tips:

1) Groenlipmossel bevat allergenen waar sommige mensen een allergische reactie op hebben

2) Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan word het gebruik van groenlipmossel afgeraden

3) Neem groenlipmossel rond de maaltijd in voor de beste opname

4) Het kan soms enkele weken duren voor je een resultaat merkt. Dit is afhankelijk van de klachten die je ervaart

Tot slot

Groenlipmossel stond centraal in dit artikel. Was je voor het lezen van dit artikel al bekent met de werking van groenlipmossel? En ben je na het lezen van dit artikel van plan het supplement te gaan gebruiken? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dat kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Is kruidnagel gezond?

Bonenkruid

Wat is kurkuma?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *