groene thee
Expert: Jaap Gerrijts | 18 februari 2023 | Leestijd: 8 minuten 

Groene thee

Groene thee is één van de meest populaire theesoorten. Het is na water het meest gedronken ‘drankje’ ter wereld en dat is niet zo vreemd. Het drinken van groene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid. Zo gaat het rimpels en stress tegen en heeft het een positief effect op je vetverbanning. 

Groene thee helpt je lichaam ontgiften en hiermee voorkom je diverse veelvoorkomende ziekten. Drink je dagelijks groene thee dan maak je van jouw alledaags kopje thee een gezondheidswonder!

Groene thee kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel vertellen we je welke dat allemaal zijn. Als bonus krijg je van ons 4 heerlijke, gezonde groene thee recepten. Lees je mee?!

Groene thee

Groene thee is afkomstig van de Camellia sinensis plant. De thee bestaat uit bladeren die niet gefermenteerd zijn en daarom het hoogste gehalte aan antioxidanten bevatten. Zo zijn flavonoïde antioxidanten goed voor ongeveer 30 procent van het droge gewicht van groene theebladeren. 

Andere stoffen die in groene thee worden aangetroffen zijn catechinen, polyfenolen en zelfs een heel klein beetje cafeïne. Deze stoffen staan erom bekend dat ze verschillende gezondheidsvoordelen hebben en daarom is groene thee één van de gezondste kruiden in vergelijking tot fruit, groenten en andere kruiden en specerijen.

Groene thee heeft fytochemicaliën en plantaardige chemicaliën die unieke gezondheidseigenschappen geven die verder gaan dan vitamines en mineralen.

Zo heeft het de volgende eigenschappen:

Ontstekingsremmend

Anti-straling

Cardiovasculair

Helpt insulineresistentie

Bloeddruk

Cholesterol

Tegen kanker

Gewichtsverlies

 

 

”Groene thee is een echte superfood”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van groene thee?

Groene thee bevat verschillende stoffen die niet alleen ontstekingsremmende kunnen werken maar ook stoffen die het lichaam helpt bij het bestrijden van vrije radicalen. Een teveel aan vrije radicalen versnelt het verouderingsproces en kan een oorzaak zijn van verschillende ziektes. Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van groene thee precies?

Insulineresistentie en diabetes 

Flavonoïden en anthocyanidinen die in groene thee voorkomen kunnen volgens onderzoek de glykemische controle verbeteren en de bloedsuikerspiegel helpen normaliseren. Juist vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen wordt aangenomen dat groene thee goed kan zijn voor mensen die risico lopen op diabetes of het al hebben. De catechinen van groene thee lijken anti-diabetische en anti-obesitas effecten te hebben.

 

Dementie en geheugenverlies

In een onderzoek uit Engeland is naar voren gekomen dat groene thee de afbraak van de neurotransmitter acetylcholine in de hersenen kon helpen voorkomen. Deze neurotransmitter is sterk verbonden met het geheugen. De thee hielp ook bij het remmen van verschillende enzymen zoals beta-secretase. Deze enzymen worden aangetroffen in eiwitafzettingen in de hersenen van Alzheimerpatiënten.

In Japan onderzocht men het effect van groene thee op bèta-amyloïde eiwitplaques die worden aangetroffen bij de ziekte van Alzheimer. Deze eiwitten verhogen de schade aam hersencellen en veroorzaken de dood als gevolg van oxidatieve stress in de hersenen. Men ontdekte dat catechinen uit groene thee het niveau van schadelijke vrije radicalen in de hersenen van ratten kon helpen verminderen. Deze knaagdieren hadden minder plaque vorming in de hersenen in vergelijking met de groep die geen groene thee kregen. 

Andere wetenschappers wisten te achterhalen dat ook flavonoïden de hersenen kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress. De flavonoïde epicatechine wist het geheugen van muizen te verbeteren en de groei van bloedvaten in de hersenen te bevorderen.

 

Gezondheid van het hart 

Verschillende onderzoeken hebben zich gericht op de werking van groene thee op het hart en vaatstelsel. De flavonoïde en anthocyanidine-antioxidanten die in groene thee worden aangetroffen zijn gunstig voor de stofwisseling en cardiovasculaire gezondheid.

Wist je dat groene thee maar liefst zeven calciumantagonisten, zestien soorten diuretica en 10 bètablokkers bevat? Het heeft ook meer ACE-remmende eigenschappen dan veel andere plantaardige voedingsmiddelen en dit kan helpen om de hoeveelheid bloed die je hart pompt te verhogen en de bloeddruk te verlagen.

Er zitten ook flavonoïden in die cel signalerende effecten hebben en hiermee kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Bioflavonoïden hebben niet alleen ontstekingsremmende eigenschappen, ze werken ook:

Anti-diabetisch

Kanker bestrijdend

Neuro protectief

Anti-trombogeen

 

Bescherming van de ogen 

In een studie werden de effecten van catechines op oogziekten onderzocht en men ontdekte dat het consumeren van meer catechines de ogen kan helpen beschermen tegen oxidatieve schade en verlies van gezichtsvermogen. Men ontdekte dat catechinen van het spijsverteringskanaal van knaagdieren naar de weefsels van hun ogen kunnen gaan en oxidatieve stress tot 20 uur na inname kunnen verminderen.

 

Verminderen van de eetlust

Het consumeren van antioxidanten uit groene thee zoals catechinen en de stof EGCG kunnen de metabolische gezondheid bevorderen en gewichtstoename enigszins voorkomen. In ruim 10 onderzoeken kwam naar voren dat een mengsel van epigallocatechinegallaat, cafeïne of catechinen een klein positief effect hebben op gewichtsverlies en gewichtsbehoud. De onderzoeken spreken elkaar soms wel tegen omdat in sommige gevallen het consumeren van meer EGCG alleen zonder andere veranderingen in levensstijl niets belangrijks doet om het lichaamsgewicht te verbeteren. In de toekomst zal er nog meer onderzoek gedaan moeten worden om te kijken wat groene thee kan doen bij het helpen verminderen van de eetlust.

 

Gezondheid van de botten

Een onderzoek uit China liet zien dat ratten die werden blootgesteld aan catechines uit groene thee enzymen stimuleerde wat zorgde voor een bevordering van botgroei met bijna 80%. De catechinen verzwakten de activiteit van cellen die bot her absorberen in plaats van vormen en verhoogden ook de botmineralisatie.

Groene thee en kanker

Er is veel onderzoek gedaan naar groene thee en de potentiële voordelen ervan met betrekking tot de bescherming tegen kanker. Er zitten veel fytonutriënten in groene thee die verschillende voordelen hebben, maar wat kunnen fytonutriënten doen ter bescherming van kanker?

Er zit een specifieke fytonutriënt in groene thee die veel voordelen heeft zoals:

 • Het is anti-zwaarlijvigheid

 • Het is anti-lipiden

 • Het is chemo protectief

 • Het heeft antiproliferatieve eigenschappen

 • Het kan een persoon helpen zijn eigen antioxidanten te verhogen

 • Het helpt bij het ondersteunen van een gezonde bloedsuikerspiegel

 • Het is antimicrobieel

Er zijn twee verschillende mechanismen van groene thee die de bescherming tegen kanker kunnen helpen bevorderen:

 

1) Het is een FAS-remmer – vetzuursynthese

Kanker heeft dit enzym nodig om deel uit te maken van zijn structuur. De fytonutriënt in groene thee kan helpen voorkomen dat kanker dit enzym binnenkrijgt.

 

2) Het is een glutamineremmer

Glutamine is een soort brandstof waarop kanker kan leven. Glutamine zit in veel verschillende soorten voedsel. Als je kanker hebt dan kunnen kankercellen mogelijk leven van glutamine. Het fytonutriënt in groene thee kan glutamine remmen als potentiële brandstofbron voor kanker.

 

 

”Groene thee voorkomt huidbeschadiging na blootstelling aan de zon”

Groene thee en de huid

Je weet waarschijnlijk al dat groene thee een gezonde drank is om te drinken, maar je kunt het ook plaatselijk op je huid aanbrengen. Wat zijn de voordelen van het drinken van groene thee en het plaatselijk gebruiken ervan voor de gezondheid van de huid?

Groene thee is rijk aan polyfenolen en dit zijn fytonutriënten. Dit is wat groene thee zijn vele voordelen geeft voor het verminderen van de tekenen van veroudering.

 

1) Groene thee heeft krachtige eigenschappen tegen fotoveroudering. Dit betekent dat het de negatieve effecten van UV licht op huidveroudering kan helpen verminderen.

2) Groene thee verhoogt de collageen- en elastinevezels door enzymen te onderdrukken die collageen en elastine afbreken. Dit helpt rimpels te verminderen en de algehele gezondheid van de huid te verbeteren.

3) Groene thee heeft daarnaast krachtige ontstekingsremmende eigenschappen waar de huid baat bij heeft.

4) Groene thee heeft het vermogen om autofagie op te wekken. Dit zorgt voor het recyclen van oude en beschadigde eiwitten om te gebruiken voor nieuwe eiwitten.

5) Groene thee kan ROS-wegvangende enzymen bevorderen. Dit zijn reactieve zuurstof soorten die helpen bij het opruimen van vrije radicalen die schade aan je DNA veroorzaken. Groene thee kan ook de hoeveelheid waterstofperoxide die het lichaam aanmaakt verminderen en dit resulteert in minder oxidatieve stress.

6) Groene thee werkt als een krachtige stressbemiddelaar waardoor het lichaam beter bestand is tegen de negatieve effecten van stress.

7) Groene thee kan mogelijk zowel melanoom als niet-melanoom huidkanker helpen verminderen.

Het drinken van groene thee terwijl je aan het vasten bent is een geweldige manier om deze voordelen voor je huid te vergroten.

 

 

”Groene thee bevat een hoge dosis antioxidanten”

Welke voedingsstoffen zitten er in groene thee?

Flavan-3-ols is het type flavonoïden dat wordt aangetroffen in groene thee en andere theesoorten. Deze flavonoïden zorgen voor veel van de anti-verouderingseffecten van groene thee. Catechines in groene thee zijn de polyfenolen die de krachtigste antioxiderende effecten lijken te hebben van alle kruidenverbindingen. Specifieke flavan-3-olen die in groene thee worden aangetroffen, zijn onder meer monomeren – catechinen en deze zijn:

Epigallocatechine

Epicatechine

Gallaat derivaten

Gallocatechine

Een bekende verbinding die in groene thee wordt aangetroffen wordt EGCG genoemd en dit staat voor epigallocatechin-3-gallate. EGCG wordt geassocieerd met verbeterde metabole activiteiten die gewichtstoename kunnen voorkomen of helpen bij gewichtsbehoud. 

Sommige manieren waarop EGCG lijkt te werken heeft met thermogenese te maken. Dit is een proces waarbij het lichaam warmte produceert door energie te gebruiken. EGCG helpt dit proces te stimuleren en de eetlust te onderdrukken. Niet ieder onderzoek heeft bewijs gevonden dat deze effecten aanzienlijk zijn.

Groene thee bevat ook veel andere beschermende stoffen zoals:

Aginenin

Quercetine

Linolzuur

Methylxanthines: theobromine, theofylline en cafeïne

Verschillende soorten aminozuren en enzymen – eiwitten vormen ongeveer 15 tot 20% van het droge gewicht van de bladeren

Kleine hoeveelheden mineralen en sporenelementen:

Magnesium

Calcium

IJzer

Koper

Zink

Chroom 

Mangaan

Koolhydraatmoleculen:

Fructose

Sucrose

Glucose

Cellulose 

Pectines

Kleine hoeveelheden carotenoïden en chlorofyl 

Vluchtige verbindingen:

Alcoholen

Lactonen

Aldehyden

Esters

Koolwaterstoffen

 

 

”Groene thee word al duizenden jaren gedronken”

Wat is de geschiedenis van groene thee?

Groene thee wordt al duizenden jaren gedronken in Azië. Al ruim 3000 jaar geleden was het een algemeen drank- en kookingrediënt in delen van Zuidwest-China. Het heeft zich daarna verspreid naar India en vervolgens naar Japan.

Van de 3e eeuw tot de 6e eeuw werd deze thee vooral beschouwd als een luxe product voordat nieuwe technieken voor het drogen en distribueren van groene thee leidden tot meer massaproductie en beschikbaarheid bij het publiek. 

Tegenwoordig wordt wereldwijd naar schatting 2,5 miljoen ton theebladeren per jaar geproduceerd waarvan 20 procent groene thee is. Groene thee werd pas rond het begin van de 20e eeuw populair of wijd verspreid buiten Azië. China, andere landen in Azië, landen in Noord-Afrika, de Verenigde Staten en Europa consumeren op dit moment wereldwijd de meeste groene thee.

 

 

”De stoffen in groene thee versnellen onze stofwisseling”

Wat is het verschil tussen groene thee en zwarte thee?

Groene en zwarte thee hebben veel van dezelfde voordelen aangezien ze van dezelfde plant komen. De verwerking van verschillende theeën resulteert in de verschillende kleuren, smaken en gezondheidsvoordelen. Groene theebladeren worden voor verwerking korter gedroogd dan zwarte theebladeren en dit zorgt er voor dat ze hun groenere kleur behouden.

In vergelijking met groene thee is zwarte thee meer bewerkt. Groene thee wordt gedroogd en ondergaat afhankelijk van de soort een bak- of stoomverhittingsproces. Zwarte thee wordt gemaakt van geoxideerde bladeren en dit betekent dat ze na het plukken met opzet verwelken en bruin worden.

Groene thee heeft iets meer antioxidanten in vergelijking met zwarte thee hoewel beide nog steeds geweldige bronnen zijn. De ORAC-waarde oftewel antioxidantgehalte van gebrouwen zwarte thee is 1.128, terwijl groene thee iets hoger is met 1.253. Zwarte thee en groene thee bevatten beide verschillende antioxidanten zoals polyfenolen. 

Sommige onderzoeken tonen aan dat groene thee meer dan vier keer zoveel catechinen bevat als zwarte thee. Beide soorten kunnen antioxidanten aan je voedingspatroon toevoegen en er is aangetoond dat ze ontstekingsremmende, immuun stimulerende, antivirale en ontgiftende effecten hebben.

In termen van cafeïnegehalte is groene thee meestal lager in cafeïne dan zwarte thee. Beide bevatten minder cafeïne dan koffie of energiedrankjes waardoor ze geschikt zijn voor mensen die niet tegen veel cafeïne kunnen.

 

 

”Theanine in groene thee kalmeert je hersenen”

Welke groene thee soorten zijn er?

Over de hele wereld is groene thee populair en zijn er verschillende groene theesoorten verkrijgbaar. Het type genaamd sencha is het meest populair en meestal het gemakkelijkst te vinden. Andere minder bekende varianten van groene thee zijn:

Matcha

Tencha

Fukamushi Sencha / Fukamushi Ryokucha

Genmaicha

Kukicha

Gyokuro

Hojicha

Kabusecha

Matcha groene thee

Matcha groene thee is een kwalitatieve, geconcentreerde en fijngemalen thee. Het wordt al honderden jaren traditioneel gebruikt in Japanse theeceremonies en is onlangs bekend geworden vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. Als je matcha thee drinkt dan drink je de theeblaadjes die vermalen zijn. Hierdoor krijg je nog meer voedingsstoffen binnen in vergelijking met het drinken van gedrenkte groene thee.

Theeplanten die specifiek worden gekweekt en gebruikt om matcha te maken worden meestal gedurende twee weken in de schaduw gezet om het chlorofylgehalte te verhogen voordat de bladeren worden geplukt. Dit zorgt ervoor dat de concentratie van gezonde verbindingen extra wordt gestimuleerd. 

Matcha groene thee is vaak duurder dan het kopen van theeblaadjes om te trekken, maar met een beetje kom je al een heel eind. Matcha is meestal verkrijgbaar in poedervorm en dit is een goede optie om de smaak van groene thee en de voordelen van groene thee toe te voegen aan recepten zoals ijs, gebak of smoothies.

 

 

”Groene thee is goed voor je hormoonspiegel, nieren en energieniveau”

Groente thee recepten

Als je altijd dezelfde thee drinkt dan kan dit saai zijn. Je kunt ook verschillende kruiden en fruit toevoegen om de smaak en werking te verbeteren. Let erop dat groene thee bitter kan smaken als je het in kokend water laat trekken. Wanneer je water iets laat afkoelen dan smaakt het iets zachter van smaak. Enkele voorbeelden hiervan hebben we voor je op een rij gezet.

 

Geurige Chai Groene Thee Latte

Deze thee is aromatisch en rijk aan kruiden. Chai groene thee latte combineert de kruiden van India met de gezondheidsvoordelen van groene thee.

Ingrediënten

2 kopjes water

2 porties groene thee – los blad, theezakje of 2 theelepels matcha

2 porties zwarte thee – los blad of theezakje

¼ theelepel kardemom

¼ theelepel gemalen gember

1 kaneelstokje

1 hele kruidnagel

2½ kopjes melk naar keuze

¼ kopje dadel, kokossuiker of honing 

Voeg de kruiden, thee en water toe aan een middelgrote pan en breng het aan de kook.

Kook gedurende 4 minuten. Het water wordt donkerder als het kookt.

Voeg dan melk toe. Breng weer aan de kook maar pas op dat het niet overkookt. 

Zeef de chai-thee in je kopje en voeg een kaneelstokje toe als garnering. 

Zorg dat de thee iets is afgekoeld voor je er honing in doet.

 

Matcha groene thee met kokosnoot en honing 

Deze thee smaakt heerlijk romig en zit boordevol antioxidanten. De aminozuren in matcha bevorderen energie en concentratie maar hebben geen negatieve invloed op je slaap zoals koffie. Voor dit recept heb je matcha groene theepoeder nodig.

Ingrediënten

1 theelepel matchapoeder

½ kopje melk naar keuze – zuivel, noten, soja

⅓ kopje hete kokosmelk

2 theelepels honing

Optioneel: snufje kaneel of cacaopoeder

Mix alle ingrediënten goed door elkaar en serveer in een mok.

Voor extra smaak kun je er kaneel of cacaopoeder over strooien. Zorg dat de thee iets is afgekoeld voor je er honing in doet.

 

Groene thee met gember, sinaasappel  en honing

Deze thee ruikt heerlijk en werkt immuun versterkend. Als je last van keelpijn hebt dan raden we aan om meer gember toe te voegen en ook rauwe honing te gebruiken wat boordevol probiotica zit.

Ingrediënten:

1 portie groene thee – los blad, theezakje of ½ theelepel matcha

3 plakjes verse gember

5 stukjes sinaasappel

¼ theelepel honing

Vul je theepot met kokend water. Laat de sinaasappel en gember 4 minuten trekken.

Voeg de groene thee toe en laat nog 3 minuten trekken. Als je in plaats daarvan matcha groene theepoeder gebruikt dan lost het poeder gewoon op in de theepot.

Schenk de thee door een zeefje in je kopje.

Voeg naar smaak honing toe wanneer de thee iets is afgekoeld zodat de werkzame stoffen actief blijven. 

 

IJsthee van limoen, munt en appelgroen

Deze ijsthee is licht, verfrissend en pittig. Als je het maakt van matcha groene thee dan is het ook nog een natuurlijke energiebooster. Matcha bevat namelijk een kleine hoeveelheid cafeïne en is een geweldige bron van het aminozuur L-theanine. In combinatie kunnen ze je energie en focus een aantal uren helpen stimuleren! 

Ingrediënten

1 portie groene thee – los blad, theezakje of ½ theelepel matcha

5 appelschijfjes

5 limoenschijfjes

5 muntblaadjes

1 theelepel pure ahornsiroop

Laat je groene thee 3 minuten in een kopje kokend water trekken. Als je matcha groene theepoeder gebruikt los het poeder dan gewoon op in je kopje.

Roer een theelepel pure ahornsiroop door je kopje.

Giet de thee over een glas gevuld met ijs.

Voeg de limoen, appel en muntblaadjes toe en roer goed door.

Tips:

1) Kokend water zorgt er voor dat groene thee bitter gaat smaken. De ideale temperatuur om groene thee te laten trekken is 70 tot 85 graden Celsius

2) Laat thee niet te lang trekken. Groene thee kan je het beste maximaal 3 minuten laten trekken

3) Kies voor een goede kwaliteit thee om zoveel mogelijk van de gezondheidsvoordelen te profiteren

4) De hardheid van het water kan de kwaliteit van thee beïnvloeden. Zacht water met een laag zuurgehalte is het beste voor een goede kop thee

Tot slot

Groene thee stond centraal in dit artikel. Ben jij een thee of koffie drinker? En hoeveel kopjes per dag drink je gemiddeld? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
slaaptekort

Happy Icon Box

chlorella

Happy Icon Box

chlorella

Happy Icon Box

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *