grasgevoerde boter
Expert: Jaap Gerrijts | 7 juni 2023 | Leestijd: 7 minuten

Grasgevoerde boter

Grasgevoerde boter is een heerlijk en gezond product! Het is rijk aan vitamine K2 en aan gezonde omega 3-vetzuren. Grasgevoerde boter wordt gemaakt van de melk van koeien die vers gras eten in de lente en zomer. Het heeft een romige en pure smaak en het is geschikt om in te bakken en te koken.

Grasgevoerde boter kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we aan je uit welke dat zijn en vertellen we. Lees je mee?!

Grasgevoerde boter bevat veel gezonde omega 3-vetzuren

Grasgevoerde boter

Wist je dat er in Europa gemiddeld anderhalf miljoen ton aan boter word verbruikt? In Nederland mag je niet zomaar iets boter noemen want hier zijn regels aan verbonden. Het woord boter mag alleen op een verpakking staan als het tenminste voor 80% uit melkvet bestaat. Als er geen boter op de verpakking staat dan betekent dit dat er margarine in zit.

Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet wat we ook wel room noemen en een beetje water. Soms staat er grasboter of grasgevoerde boter op de verpakking maar wat is dat precies? Grasgevoerde boter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.

Veel mensen verwarren grasboter met roomboter en andersom. Of ze weten niet goed wat grasboter precies is. Het is gelukkig een simpel verhaal: In de weideperiode als de koeien vers gras eten maken boeren  van de room van de melk van de koeien heerlijke grasboter. 

Gras zorgt voor een andere samenstelling van de melk.

Dit zorgt ervoor dat de boter:

Romiger

Smeuïger

Beter smeerbaar

Door het hogere natuurlijke caroteengehalte in gras is de boter geler in plaats van wit van kleur. De smaak is veel voller en dit is één van de redenen waarom het zo geliefd is. Grasboter komt ieder jaar vers tussen Mei en Juni op de markt en deze eerste pakjes zijn het meest smakelijk.

Grasgevoerde boter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Het bevat redelijk veel verzadigd vet en om deze reden is het niet opgenomen in de Nederlandse schijf van vijf. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid en na veel onderzoek zijn er inmiddels veel mensen die hier anders over denken. 

Enkele voordelen van grasgevoerde boter zijn:

Essentiële vetzuren

In vet oplosbare vitamines 

Geconjugeerd linolzuur 

Omega 3 vetzuren

MCT’s 

Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen en de koeien die op stal staan worden vaak bijgevoerd met mais, tarwe en ander goedkoop eten.

 

 

”Echte boter bestaat voor minimaal 80% uit vet”

Waar is boter van gemaakt?

Iedereen is wel bekend met boter, maar waar is boter van gemaakt? Als het om de ingrediënten gaat, is er maar één. Boter is namelijk een zuivelproduct dat wordt gemaakt door verse of gefermenteerde room te karnen om zo het botervet van de karnemelk te scheiden. Het bestaat voor minimaal 80 procent uit vet en bevat zo’n 400 verschillende vetzuren en daarnaast een mooie dosis in vet oplosbare vitamines. Voor 1 kilo roomboter heb je maar liefst 25 liter melk nodig.

De meeste boter is afkomstig van koeien maar het is ook mogelijk om boter te maken van de melk van andere zoogdieren zoals geiten en schapen.

De kleur van boter kan variëren van bijna spierwit tot diepgeel. De gele variant is typisch de kleur van echte grasgevoerde boter en het meest gezond voor je.

Wanneer een koe leeft op een dieet dat voornamelijk uit gras bestaat dan zal de boter die is gemaakt van de room van deze koeien rijk zijn aan bètacaroteen en andere gezonde stoffen.

 

 

”Vol met gezonde vetten, vitamines en mineralen”

Wat is de voedingswaarde van grasgevoerde boter?

Je hoort vaak dat mensen boter vermijden omdat ze zich zorgen maken over de calorieën of koolhydraten. Boter heeft helemaal geen koolhydraten en als het om calorieën gaat, laten we eens kijken hoeveel calorieën er in voeding met grasgevoerde boter zitten.

Grasgevoerde boter is namelijk nog indrukwekkender dan gewone boter!

14 gram grasgevoerde boter is iets minder dan een eetlepel en bevat ongeveer de volgende voedingsstoffen: 

Calorieën                           100                  

Vet                                      11 gram / 7 gram verzadigd vet en 0 gram transvet

Cholesterol                       30 milligram 

Vitamine A                        500 internationale eenheden 

Vitamine D                        0,5 ug

Vitamine E                         0,4 milligram 

Vitamine K                         0,8 microgram 

Kalium                                4,5 milligram

Natrium                              1 milligram

Calcium                              3 milligram

Magnesium                       0,4 milligram

Fosfor                                 4 milligram

Zink                                     0,02 milligram

Boter levert geen eiwitten of vezels, maar het bevat ook geen suiker, koolhydraten of transvetten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Veel mensen zijn vaak doodsbang voor verzadigd vet omdat dit jaren lang zo is verkondigd op televisie. Wanneer verzadigd vet met mate wordt gebruikt en het komt uit gezonde bronnen zoals grasgevoerde boter en kokosolie dan levert het je lichaam de broodnodige brandstof en helpt het de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Als het gaat om cholesterolproblemen dan is een laag cholesterolgehalte voor veel mensen erger dan een te hoog cholesterol. Daarnaast zijn de hart- en vaatziekten juist toegenomen in de periode dat men margarine is gaan eten en zou dat nou toeval zijn? 

De toename aan verschillende ziektes werd jaren lang aangenomen dat dit kwam door verkeerde vetten terwijl dit in werkelijkheid meer lag aan de enorme consumptie aan suikers en geraffineerde koolhydraten. Nou is het natuurlijk aan iedereen zelf of ze kiezen voor margarine of grasgevoerde boter. Die keuze die heb ik in ieder geval gemaakt!

 

 

”Ghee is beter voor koken op hoge temperatuur”

Het verschil tussen grasgevoerde boter, ghee en standaard boter!

Er zijn verschillende soorten boter te koop maar welke kan je nou het beste kiezen? Ghee is een heel gezonde boter met een uniek voedingsprofiel zonder lactose of caseïne er in. Het bevat daarentegen veel vetzuren met een korte en middellange keten en butyraat.

Mensen die gevoelig zijn voor lactose of caseïne kunnen ghee gebruiken omdat het proces deze allergenen heeft verwijderd. Als je is verteld om weg te blijven van zuivel en boter dan zou je prima grasgevoerde ghee kunnen gebruiken.

Zowel grasgevoerde boter als ghee bevatten vetzuren met middellange en korte ketens. Boter bevat 12 tot 15 procent vetzuren met middellange en korte ketens en ghee 25 procent of meer. Je lichaam metaboliseert deze vetten op een andere manier dan vetzuren met lange ketens. Het mooie hiervan is dat middellange en korte ketens niet in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten.

Ghee heeft ook een hoger rookpunt dan boter en daarom is ghee stabieler bij hoge temperaturen. Ondertussen is grasgevoerde boter beter voor bakken en koken bij lagere temperaturen.

Hoe zit het met grasgevoerde boter in vergelijking met standaardboter van graangevoerde koeien? De voeding van met gras gevoerde boter bevat aanzienlijk meer voedingsstoffen dan boter van koeien die graan en mais krijgen. Studies hebben namelijk laten zien dat de melk van grasgevoerde koeien aanzienlijk rijker is aan vetzuren en in vet oplosbare vitaminen. Dit betekent dat de boter gemaakt van de melk van grasgevoerde koeien ook hoger is in al deze voedingsstoffen.

Wetenschappers hebben ook aangetoond dat melk en boter van grasgevoerde koeien hoger is in geconjugeerd linolzuur wat een zeer gezonde immuunbooster en ziektebestrijder is. Over het algemeen is boter van grasgevoerde koeien gewoon een veel gezondere keuze dan gewone standaard boter.

 

 

”De oorlog tegen verzadigd vet was gebaseerd op slechte wetenschap”

7 gezondheidsvoordelen van grasgevoerde boter!

Nou heb je al veel voordelen voorbij zien komen en deze zijn ook uitvoerig onderzocht en getest op mensen. Wij hebben de meest onderzochte en bewezen voordelen van grasgevoerde boter voor je op een rij gezet!

 

Hart en bloedvaten

In een studie werd er gekeken naar de effecten van boter en margarine op hart- en vaatziekten. Wat werd er ontdekt? De consumptie van margarine verhoogde het risico op coronaire hartziekten, terwijl de inname van boter helemaal niet geassocieerd was met het optreden van coronaire hartziekten. 

In een 16 jaar durende studie evalueerde men of de inname van zuivelproducten of verwante voedingsstoffen verband houdt met sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten. De onderzoekers ontdekten dat de inname van zuivelproducten over het algemeen niet geassocieerd was met overlijden aan hart- en vaatziekten of kanker.

In vergelijking met de proefpersonen met de laagste volvette inname van zuivelproducten, hadden de deelnemers met de hoogste inname een lager sterftecijfer als gevolg van hart- en vaatziekten na correctie voor calciuminname en andere variabelen. 

Dit geeft aan dat men jaren lang margarine heeft gepromoot omdat het zogenaamd veel gezonder zou zijn en dit in werkelijkheid niet bewezen is.

 

Meer energie en minder trek

Je kunt je dagelijkse dosis triglyceriden met korte en middellange ketens uit boter halen. Deze MCT’s zijn goed voor het ondersteunen van de weerstand en het stimuleren van de stofwisseling. De MCT’s in grasgevoerde boter kunnen onmiddellijk worden omgezet in brandstof voor de spieren en organen.

In plaats van dat dit vet in je lichaam wordt omgezet in vet, worden MCT’s veranderd in iets veel beters namelijk energie. Van MCT’s is ook aangetoond dat ze de eetlust onderdrukken en dit is goed voor mensen die gewicht willen verliezen of gewoon hun algehele calorie-inname willen verlagen.

 

Ontstekingsremmend

Eén van de hoogtepunten van boter en met name grasgevoerde boter is het hoge gehalte aan boterzuur. Dit gezondheids bevorderende zuur komt maar in een paar voedingsmiddelen voor en boter is er één van.

Door grasgevoerde boter te gebruiken verhoog je direct je inname van boterzuur waarvan wetenschappers hebben aangetoond dat het ontstekingen kan helpen verminderen. Eén van de specifieke manieren waarop is aangetoond dat het ontsteking vermindert is in de darmen van mensen met de ziekte van Crohn. 

Ontsteking is een grote oorzaak van de meeste ziekten en daarom heeft het consumeren van boterzuur uit grasgevoerde boter waarschijnlijk voordelen voor veel mensen met verschillende inflammatoire gezondheidsproblemen.

 

Vitamine A

Eén van de vele gezonde vitamines die je uit grasgevoerde boter kunt halen is vitamine A. Grasgevoerde boter bevat zelfs meer vitamine A dan gewone boter dankzij het gezondere op gras gerichte dieet van de koe.

In vergelijking met standaardboter kan grasgevoerde boter 3 procent of meer vitamine A per eetlepel bevatten. Dit klinkt misschien niet veel maar in de loop van een dag en een heel leven is het echt een pluspunt!

 

Veel geconjugeerd linolzuur 

Boter dat afkomstig is van koeien die zich voeden met gras bevat vaak een hoog gehalte aan geconjugeerd linolzuur. Dit is een stof die mogelijk kan helpen bescherming te bieden tegen verschillende soorten kanker en het lichaam helpt om spieren ”op te slaan” in plaats van vet.

Uit een onderzoek bleek dat grasgevoerde koeien hoge niveaus van geconjugeerd linolzuur  hadden. Koeien die in de wei grazen en geen aanvullend voer kregen hadden 500% meer geconjugeerd linolzuur in melkvet zitten dan koeien die typische zuiveldiëten kregen. Grasgevoerde boter is daarom een potentieel kanker bestrijdend voedsel.

 

Bron van arachidonzuur

Een onderzoek op botervet bijna 100 jaar geleden in Amerika toonde aan hoe een sterk onverzadigd zuur beter bekend als arachidonzuur in boter wordt aangetroffen. Verschillende studies hebben meerdere gezondheidsvoordelen aangetoond die verband houden met arachidonzuur.

Een studie was gericht op de essentiële rol van arachidonzuur bij de ontwikkeling van baby’s en de immuniteit. Arachidonzuur is namelijk een voorloper van verschillende signaalmoleculen van het menselijk lichaam die uiterst belangrijk zijn voor een optimale immuunrespons en dus voor de algehele werking van het immuunsysteem. Daarnaast is er sterk bewijs op basis van dier- en mensstudies dat arachidonzuur van cruciaal belang is voor de groei van baby’s, de ontwikkeling van de hersenen en de algehele gezondheid.

 

Rijk aan cholesterol

Het lichaam heeft cholesterol nodig om verschillende redenen en maakt dit dan ook zelf aan. Enkele van de belangrijkste redenen zijn het feit dat cholesterol nodig is voor een gezonde cellulaire functie. Het is ook nodig om belangrijke hormonen te maken en is enorm belangrijk voor de ontwikkeling en functie van de hersenen en het zenuwstelsel.

Er word weinig gepraat over de enge kant van een te laag cholesterol. Je weet misschien niet eens dat een laag cholesterolgehalte een rol kan spelen bij ernstige gezondheidsproblemen zoals angst, depressie en zelfs kanker. Het wordt gezien als een risicofactor voor:

Hersenbloeding

Gewelddadig gedrag

Zelfmoord 

Laag geboortegewicht 

Vroeggeboorte

Grasgevoerde boter biedt een ruime dosis cholesterol die hopelijk kan helpen al deze grote gezondheidsproblemen af te weren.

 

 

”Wees voorzichtig als je lactose intolerant bent”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van grasgevoerde boter?

Lactose-intolerantie is het onvermogen om lactose te verteren en deze suiker die komt voornamelijk voor in melk en zuivelproducten. Het wordt veroorzaakt door een tekort aan lactase in het lichaam wat een enzym is dat geproduceerd word door de dunne darm en nodig is om lactose goed te verteren.

Sommige mensen met een lichte lactose-intolerantie doen het prima met boter omdat het slechts sporen van lactose bevat. Als je echt last hebt van lactose dan is het een goed idee om boter te vermijden. In plaats daarvan kun je kiezen voor geklaarde boter zoals ghee omdat deze nog minder lactose bevat dan boter of zelfs helemaal geen lactose.

Verder zijn er geen bijwerkingen of risico’s verbonden aan het gebruik van grasgevoerde boter.

 

 

”Kies voor biologische grasgevoerde boter”

Wat is de beste keuze?

Hoe gebruik je boter en welke soort kun je het beste kopen?

De beste boter:

Is biologisch

Komt van grasgevoerde koeien

Is ongezouten of gemaakt met zeezout 

Wordt gemaakt van rauwe melk of gefermenteerde melk

De beste boter haal je bij je boer om de hoek maar voor de meeste mensen is dit helaas niet mogelijk. Ga voor goede boter langs een streekproductenwinkel, natuurwinkel of de gezondheidswinkel. 

Het kan soms lastiger zijn om boter te vinden die grasgevoerd, biologisch en gemaakt van rauwe melk is maar als je de keuze hebt dan is dat de beste. De kans is veel groter dat je boter vindt die is gemaakt van gefermenteerde melk. Je kunt misschien ook wat verse grasgevoerde boter vinden op de lokale boerenmarkt.

Ongezouten boter heeft vaak de voorkeur om te gebruiken bij het koken terwijl gezouten boter de juiste keuze is als het gaat om het op brood te smeren. Het gebruik van gezouten boter bij het koken kan namelijk de smaak van het eindproduct aantasten. Dit geldt vooral als het gaat om bakken wanneer extra zout niet wenselijk is.

Als je aan het bakken bent dan wil je altijd kiezen voor ongezouten grasgevoerde boter tenzij het recept anders zegt. Je kunt gezouten grasgevoerde boter gebruiken bij het koken als je echt wat zout aan je gerecht wilt toevoegen zoals bij vlees, vis, groenten, stoofschotels en soepen. Zorg er gewoon voor dat je wat zeezout mindert om het gebruik van gezouten boter in evenwicht te brengen.

Grasgevoerde boter is vast bij kamertemperatuur en vloeibaar bij verhitting. Deze vorm van boter is niet bedoeld voor koken op hoog vuur omdat de vaste melkbestanddelen snel verbranden. Wanneer je het gebruikt bij het koken dan voegt boter wat extra’s toe. Veel koks raden aan om het gebruik van boter in balans te brengen met de toevoeging van een zuur ingrediënt zoals verse citroensap. 

De culinaire toepassingen van grasgevoerde boter zijn enorm en daarom hoort het in iedere keuken thuis!

Tips:

1) Als je boter wilt gebruiken tijdens het koken op hoge temperaturen dan kun je het beste ghee boter gebruiken

2) Als je niet van ontbijt houd en wel koffie drinkt in de ochtend probeer het dan eens te drinken met twee theelepels grasgevoerde boter er in

3) Grasgevoerde boter is prima voor op brood

4) Als je om je gezondheid denkt, vermijd dan margarine en andere smeerboters

Grasgevoerde boter bevat veel vitamine K2 wat goed is voor de gezondheid

Tot slot

Grasgevoerde boter stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En bak je ook in grasgevoerde boter? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A?

Waar zit vitamine D in?

Waar zit vitamine E in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *