grasgevoerd vlees
Expert: Jaap Gerrijts | 10 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Grasgevoerd vlees

Grasgevoerd vlees is vlees van koeien die in natuurgebieden grazen. Ze groeien op en eten gras en in de winter kuilgras. Deze koeien krijgen geen krachtvoer waar veel aan toegevoegd wordt. Dit maakt het vlees ontzettend gezond, duurzaam en is deze manier van boeren vaan diervriendelijker!

 

Grasgevoerd vlees kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en wat de beste keuze voor je is. Lees je mee?!

Grasgevoerd vlees

Laten we eens kijken hoe grasgevoerd vlees de gezondheid ten goede kan komen en waarom het over het algemeen een betere keuze is voor jezelf, je dierbaren en het milieu.

Wat is grasgevoerd vlees precies? Grasgevoerd vlees is rood vlees dat meestal afkomstig is van de koe en wordt beschouwd als één van de beste eiwitrijke voedingsmiddelen die er zijn. De meeste koeien in Nederland krijgen gras maar er is ook genoeg vlees wat uit het buitenland komt wat mais, graan of soja als voer krijgt.

Grasgevoerd rundvlees zijn koeien die hun leven vreedzaam doorbrengen met grazen op gras in een weiland of op een vlakte. Wereldwijd worden de meeste koeien tegenwoordig grootgebracht in een besloten diervoederbedrijf of een geconcentreerd diervoederbedrijf dat bekend staat als CAFO. In deze enorme faciliteiten zitten de koeien niet alleen opgesloten maar ze eten ook niet wat het beste voor ze is. Integendeel, ze eten wat hen het dikst maakt en dus het meeste geld oplevert.

Wanneer deze koeien ziek zijn dan worden ze meestal volgepompt met hormonen en antibiotica dat uiteindelijk ook in het vlees blijft zitten.

Er wordt gezegd dat een koe die met graan wordt gevoederd, tot een jaar sneller groot genoeg kan worden om te worden geslacht dan een koe die alleen gras, ruwvoer en hooi krijgt. Voor grasgevoerde rundvleesproducenten zijn er hogere bedrijfskosten, een tekort aan verwerkers en de aarzeling van de consument om over te stappen op grasgevoerd vlees vanwege zorgen over verschillen in smaak en textuur.

De voordelen van grasgevoerd vlees zijn absoluut de moeite waard, vooral als je de voedingswaarde ervan bekijkt. Grasgevoerde hamburgers en steaks bevatten bijvoorbeeld aanzienlijk meer omega-3-vetzuren en meer geconjugeerd linolzuur dan graan gevoerd rundvlees. Grasgevoerd rundvlees bevat ook meer voorlopers voor vitamine A en E en kanker bestrijdende antioxidanten in vergelijking met graan gevoerd rundvlees.

Wat is geconjugeerd linolzuur precies? Dit is een krachtig meervoudig onverzadigd vetzuur dat je uit voeding kunt halen. Van deze stof is aangetoond dat het helpt bij:

Bestrijding van kanker

Opbouwen van de spieren

Gewichtstoename vermindert

Grasgevoerd vlees en boter van gezonde grasgevoerde koeien of andere dieren zijn de belangrijkste bronnen van geconjugeerd linolzuur.

 

 

 

”Let goed op welk vlees je koopt want het is niet allemaal hetzelfde”

Verschil tussen gras afgewerkt rundvlees en grasgevoerd rundvlees?

Wist je dat grasgevoerd rundvlees niet hetzelfde is als gras afgewerkt rundvlees? Grasgevoerd rundvlees zijn koeien die veel granen of soja gevoerd krijgen om ze op het einde vet te mesten.

Wat houd dit in?

Met gras afgewerkt rundvlees:

 • 0 granen

 • Alleen gras

 • Duurt 30 maanden voordat de koe geslacht kan worden

Met graan afgewerkt rundvlees:

 • 150 dagen GMO granen

 • Duurt tussen 10-14 maanden voordat de koe geslacht kan worden

 • Spijsverteringsgas – 10x meer zuur in hun darmen en minder fermentatie

Alleen omdat iets zegt dat het met gras is gevoerd dan wil dat nog niet zeggen dat het met gras is afgewerkt. Als er niet staat dat het met gras is afgewerkt dan is het met graan afgewerkt. Biologisch betekent ook niet met gras gevoerd of met gras afgewerkt.

Biologisch betekent:

 • Geen pesticiden

 • Geen hormonen

 • Geen antibiotica

Grasgevoerde hamburgers en steaks bevatten ook twee keer zoveel geconjugeerd linolzuur dan conventioneel gefokt rundvlees.

 

 

”Grasgevoerd vlees is uitvoerig bestudeerd op de vele voordelen die het kan hebben”

6 gezondheidsvoordelen van grasgevoerd vlees!

Grasgevoerd vlees is uitvoerig getest en men heeft de afgelopen jaren verschillende interessante feiten ontdekt. Wij hebben ze voor je op een rij gezet!

Kan het risico op hartziekten helpen te verminderen

Onderzoek laat zien dat een herbivoordieet voor vee verband houdt met de gezondheid van de mens en vlees kan beschermen tegen eiwitoxidatie en lipideperoxidatie die verband houden met ontstekingen en hartaandoeningen. Dit is voor een groot deel te danken aan de fytochemicaliën die aanwezig zijn in een grasgevoerd dieet.

De belangrijkste redenen waarom grasgevoerd vlees de gezondheid van het hart ten goede kan komen zijn:

Lagere niveaus van cholesterol in de voeding

Minder algeheel vet en ongezond vet

Meer geconjugeerd linolzuur

Hogere niveaus van hart-gezonde omega-3-vetzuren

Meer hartziekte bestrijdende antioxidanten zoals vitamine E

Wanneer je rekening houdt met deze indrukwekkende voedingswaarde dan begrijp je  waarom het eten van grasgevoerde runderburgers en entrecote in plaats van conventionele opties het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen.

 

Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Het eten van voldoende gezonde vetten in je voedingspatroon is gunstig om je bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden. In een onderzoek werd gekeken naar de effecten van de geconjugeerd linolzuur voor gezond vet op de insulinegevoeligheid bij kinderen met overgewicht.

Uit deze gerandomiseerde, dubbelblinde en placebogecontroleerde studie bleek dat 37 procent van de met geconjugeerd linolzuur behandelde patiënten verbeteringen in insulinegevoeligheid vertoonde. Bovendien toonden spierbiopten van de met geconjugeerd linolzuur behandelde proefpersonen een opwaartse regulatie van het eiwitmolecuul IRS2 dat de effecten van insuline op het lichaam medieert.

Het is hiermee duidelijk geworden dat de voordelen van grasgevoerd vlees niet alleen voor volwassenen gelden. Deze resultaten bij kinderen zijn ook zinvol voor volwassenen die hun bloedsuikerspiegel onder controle willen houden bij het voorkomen van:

Hartaandoeningen

Diabetes

Metabool syndroom 

 

Grote kans dat het minder hormonen en antibiotica bevat

Koeien die niet met gras worden gevoerd leven van graan en krijgen meestal hormonen om op onnatuurlijke wijze hun gewicht te verhogen en zo meer vlees op te leveren. Je ziet dit veel in koeien uit Noord en Zuid-Amerika. Bij grasgevoerde koeien is de gewichtstoename niet zo hoog omdat ze een gezonder, caloriearm dieet volgen. Daarom duurt het ook langer voordat ze geslacht kunnen worden en gaan de kosten van het vlees omhoog.

De belangrijkste reden waarom boeren meer antibiotica gebruiken is dat naarmate de vraag naar vlees toeneemt de dieren in steeds kleinere ruimtes worden opgesloten. Dit zorgt er voor dat de verspreiding van ziekten enorm word vergroot. Het gebruik van antibiotica in vlees en met name vlees uit de fabriek draagt bij aan antibioticaresistentie bij de mens. 

Het voeren van graan maakt hun darmkanaal ook veel zuurder, en dit bevordert de groei van bacteriën zoals E. coli die zelfs iemand kan doden die onvoldoende verhit rundvlees eet zoals een rare gebakken hamburger of steak. We kunnen de commerciële vleesindustrie bedanken voor dit soort gevaarlijk rundvlees dat het product is van het voeren van graan aan koeien en ze in overvolle, door ziekten geteisterde hokjes te houden.

Het gebruik van antibiotica en hormonen bij rundvlees is aanzienlijk minder waarschijnlijk bij grasgevoerd versus graangevoerd. Als vlees biologisch is en grasgevoerd dan heeft het dier geen antibiotica of hormonen gekregen omdat biologische runderen biologisch voer krijgen en geen antibiotica of hormonen krijgen.

Grasgevoerde runderen krijgen meestal minder of geen antibiotica, wat heel anders is dan het consistente en algemene gebruik van antibiotica op koeien die graanvoer krijgen.

 

Potentiële kankerbestrijder

Er zijn 16 verschillende soorten geconjugeerd linolzuur die elk een uniek en zeer belangrijk gezondheidsvoordeel bieden. Geconjugeerd linolzuur is sinds 1994 in talrijke dierstudies aangetoond dat het de gezondheid kan bevorderen en ziekten bestrijden.

Van kankerbestrijding tot gewichtsverlies, geconjugeerd linolzuur wordt wereldwijd aangeprezen als een “must have” in het voedingspatroon voor een optimale gezondheid. Studies naar geconjugeerde linolzuren tonen hun vermogen om kanker te voorkomen en te behandelen net zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Bronnen van geconjugeerd linolzuur hebben hun vermogen als kanker bestrijdend voedsel bewezen in meerdere dierstudies. Zoals een recente studie suggereert is geconjugeerd linolzuur uniek in het feit dat het afkomstig is van dierlijke bronnen, aangezien de meeste natuurlijke stoffen tegen kanker van plantaardige oorsprong zijn. Bovendien wordt de werkzaamheid tegen kanker van dieren afkomstig van geconjugeerd linolzuur uitgedrukt in concentraties die dicht bij het niveau van menselijke consumptie liggen.

In 2000 toonde een Finse studie aan dat er mogelijk ook anticarcinogene effecten van geconjugeerd linolzuur voor mensen zijn. In deze studie hadden vrouwen met de hoogste niveaus van geconjugeerd linolzuur in hun dieet een lager risico op borstkanker dan vrouwen met de laagste niveaus van geconjugeerd linolzuur.

Het antikankeronderzoek voor geconjugeerd linolzuur zal hopelijk doorgaan, want het ziet er tot nu toe veelbelovend uit.

 

Veiligere optie

Het grootste onderzoek dat tot nu toe uitgevoerd is toont aan dat het kiezen van grasgevoerd vlees boven conventioneel vlees het risico op voedselvergiftiging verkleint en resulteert in minder antibioticaresistente bacteriën. De onderzoekers testten op de aanwezigheid en variëteit van bacteriën in 300 monsters rundergehakt van ruim 100 supermarkten en natuurvoedingswinkels.

Eén van de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek is dat rundvlees van conventioneel gefokte koeien meer kans had op bacteriën in het algemeen, evenals bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica dan rundvlees van duurzaam gefokte koeien. Ze vonden ook een soort antibioticaresistente S. aureus-bacterie genaamd MRSA, die elk jaar ongeveer 11.000 mensen doodt in Amerika. 18 procent van de conventionele rundvleesmonsters was besmet met superbacteriën en dit zijn de gevaarlijke bacteriën die resistent zijn tegen drie of meer klassen antibiotica. Vergeleken met slechts 9 procent van het rundvlees van monsters die duurzaam zijn geproduceerd. Het laat zien dat duurzame methoden beter zijn voor het milieu, mensen en voor dieren. 

 

Beter voor het milieu

Grasgevoerde vlees leidt tot veel voordelen voor de persoonlijke gezondheid. Grasgevoerd vlees is niet alleen beter voor de gezondheid dan graan gevoerd, maar het is ook beter voor het milieu. Veel mensen vermijden rundvlees en vlees volledig vanwege bezorgdheid over het milieu.

Als het om grasgevoerd vlees gaat is er heel goed nieuws. Onderzoek laat namelijk zien dat de traditionele productie en afwerking van rundvlees op basis van gras het milieu daadwerkelijk ten goede komt door:

Uitstoot van broeikasgassen te verminderen 

Biodiversiteit van weide-ecosystemen te vergroten 

Kwaliteit van het afstromende water van goed beheerde weiden te verbeteren

Over het algemeen is aangetoond dat grasgevoerd vlees de ecologische voetafdruk verkleint en het milieu helpt in plaats van het te schaden.

 

 

”Grasgevoerd vlees bevat meer gezonde vetten”

Wat is de voedingswaarde van grasgevoerd rundvlees?

Een koe heeft een spijsverteringssysteem dat heel anders is dan dat van een mens. Het is een systeem dat echt bedoeld is om te gedijen door gras te eten. Gras gevoerd vlees is afkomstig van runderen die in de loop van hun leven alleen gras en ander voedsel consumeren. Wat een koe eet heeft rechtstreeks invloed op de soorten en niveaus van voedingsstoffen en vetten die je binnenkrijgt door vlees van deze koe te eten.

Vlees van 100 procent gras gevoerde koeien zit vol met nog meer voeding dan wat je krijgt van een graan gevoerde koe. Met al dat grazen van gras en ruwvoer in plaats van op een dieet van bewerkte voedingsmiddelen kom je echt een heel eind.

Een magere steak van grasgevoerde koeien van ongeveer 200 gram bevat:

250 calorieën

5,8 gram vet

49,4 gram eiwit

 

Niacine                                    14,3 milligram 

Thiamine                                 0,1 milligram 

Pantotheenzuur                    1,5 milligram 

Vitamine B6                           1,4 milligram 

Foliumzuur                             27,7 microgram 

Vitamine B12                         2,7 microgram 

Magnesium                            49,1 milligram 

IJzer                                          4 milligram 

Kalium                                      732 milligram 

Fosfor                                       454 milligram 

Selenium                                 45 microgram 

Zink                                          7,7 milligram 

Koper                                       0,1 milligram 

 

 

”Rood vlees heeft een negatieve reputatie gekregen”

Is rood vlees gezond of niet?

Is rood vlees goed voor je, of is rood vlees slecht voor je? Veel van de bekende zogenaamde gevaren van het eten van rood vlees lijken geen stand te houden.

Wij raden aan om biologisch grasgevoerd vlees te eten. Met gras gevoerd rood vlees zal geen ernstige problemen veroorzaken. Er zijn bepaalde giftige chemicaliën die worden gegenereerd wanneer je eiwit verwarmt, vooral als je het verwarmt met suiker erop zoals barbecuesaus. Het is het beste dat je rood vlees niet te lang kookt, want hoe meer je het vlees verwarmt des te meer chemicaliën er vrij kunnen komen.

Je kunt deze chemicaliën verminderen door het volgende toe te voegen:

 • Mosterd

 • Knoflook

 • Zwarte peper

 • Kruiden – basilicum, hete peper, oregano, rozemarijn

Mensen die al een teveel aan ijzer hebben kunnen een groot probleem hebben met het consumeren van rood vlees omdat het vol zit met ijzer. IJzer kan zich ophopen en giftig zijn als iemand er te veel van consumeert. Als je rood vlees eet en je voelt zich daarna niet goed dan is het belangrijk om je ijzerwaardes te laten nakijken bij de dokter. Dit is verstandig omdat je mogelijk een ijzerstapeling hebt.

 IJzer kan invloed hebben op:

 • Hart

 • Hersenen

 • Lever

Graan afgewerkt- of gras afgewerkt rundvlees?

Er is momenteel een fascinerend onderzoeksproject gaande over met graan afgewerkt rundvlees versus met gras afgewerkt rundvlees. Het project is nog niet afgerond maar er zijn voldoende gegevens om te concluderen dat er een groot verschil is tussen deze twee soorten rundvlees.

De enige reden waarom iemand een dier sneller zou afmaken is vanwege de kosten. Ze kunnen er op deze manier meer geld aan verdienen. Maar hoe zit het met de nutriënten dichtheid van met graan afgewerkt en met gras afgewerkt rundvlees?

Ten eerste merkte een wetenschapper van dit onderzoeksproject op dat het spiervlees van een met gras gevoerde koe een gezonde atleet imiteerde. De met graan afgewerkte koeien imiteerde echter een persoon met het metabool syndroom.

Met graan afgewerkt rundvlees heeft:

 • Meer ontstekingsmarkers

 • Hogere urinezuurspiegels

 • Hogere homocysteïnespiegels

 • Hogere geavanceerde geglyceerde eindproducten

 • Hogere hoeveelheden niacinamide – dit is een vorm van vitamine B3

 

Met gras gevoerd rundvlees heeft:

 • Hogere omega-3-vetzuren – DHA en EPA

 • Hogere hoeveelheid fytonutriënten

 • Hogere microbiële diversiteit

 • Hogere hoeveelheden niacine – een vorm van vitamine B3

 • Hogere vitamine C-spiegels

 • Hogere vitamine E-spiegels

 • Hogere antitumorbiomarkers

 • Hogere choline

 • Hogere carnosine

Ongetwijfeld waren er niet alleen meer voedingsstoffen in het met gras gevoerde en met gras afgewerkte rundvlees, er waren ook betere metabole biomarkers die de algehele gezondheid van de spieren meten.

Nadat dit onderzoek is gedaan moeten ze het volgende niveau van het onderzoek doen, namelijk om te bepalen of het consumeren van een gezonder dierlijk product een verschil maakt voor de gezondheid van een persoon.

 

 

 

”Kijk goed op de verpakking naar welke variant het is”

Waar moet je op letten bij het kopen van graggevoerd vlees?

Met gras gevoerd vlees kost is duurder dan met graan of soja gevoerd vlees. Het is nog steeds het iets hogere prijskaartje waard. De meeste supermarkten bieden een biologische variant aan met ten minste één, zo niet een paar opties voor grasgevoerd rundvlees.

Je wilt geen genoegen nemen met ‘natuurlijk’ of ‘grasland’. Idealiter wil je dat het etiket  vertelt dat het rundvlees 100 procent grasgevoerd is en dit betekent dat het zowel grasgevoerd als gras afgewerkt is.

Als een verpakking niet aangeeft dat het voor 100 procent met gras is gevoerd of zowel met gras is afgewerkt dan is het waarschijnlijk met graan afgewerkt. Let er ook op dat het etiket aangeeft dat het rundvlees vrij is van hormonen en antibiotica.

Het kiezen van producten die grasgevoerd en biologisch zijn is zelfs nog beter. Het is belangrijk om nogmaals op te merken dat grasgevoerd niet hetzelfde is als biologisch en biologisch niet gelijk is aan grasgevoerd.

Het is mogelijk dat grasgevoerde koeien die door het weiland zwerven synthetische meststoffen en herbiciden consumeren die op het gras worden gebruikt. Als je echt het meest natuurlijke rundvlees wilt eten dan is het kopen van biologisch, grasgevoerd vlees absoluut de beste keuze. 

Eén van de beste opties voor het eten van grasgevoerd rundvlees is om een lokale boer bij je in de buurt te zoeken die vee fokt op vrije uitloop en ze alleen vers en gedroogd gras voert en geen enkele vorm van farmaceutica gebruikt zoals hormonen of antibiotica. Wanneer je lokaal winkelt dan draag je ook nog eens bij aan je lokale gemeenschap.

 

 

”Grasgevoerd biologisch vlees is de veiligste optie”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van grasgevoerd vlees?

Met grasgevoerd vlees krijg je voeding binnen met een kleinere kans op gevaarlijke ziekten. Het is echter belangrijk dat je je rundvlees op de juiste manier behandelt en kookt om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen.

Voor de zekerheid raadt men aan om hamburgers en rundergehaktmengsels te koken tot minimale temperatuur van 71 graden Celsius. Voor steaks beveelt men een minimale interne temperatuur van 62,8 graden Celsius aan voordat je het vlees van de warmtebron verwijdert.

Omwille van de kwaliteit kun je het rundvlees het beste minimaal drie minuten laten rusten voordat je het eet.

Tips:

1) Het is belangrijk om te weten dat aangezien grasgevoerd rundvlees van nature minder vet is, het ongeveer 30 procent sneller kookt dan graangevoerd rundvlees

2) Als je de beste vlees wilt eten vermijd dan vlees van dieren die graan, mais en soja op het menu hebben staan

3) Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Je kunt beter een kleiner stukje vlees eten dat gezond is dan meer vlees dat ongezonder is

4) Ga voor de beste vlees naar de lokale boer die biologische vleeskoeien heeft

Tot slot

Grasgevoerd vlees stond centraal in dit artikel. Eet jij graag een lekker stukje vlees? En koop je het vlees bij de slager of in een supermarkt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dat kan doormiddels van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Niacine

Wat is fosfor?

Thiamine

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *