Grasgevoerd vlees is uitvoerig getest en men heeft de afgelopen jaren verschillende interessante feiten ontdekt. Wij hebben ze voor je op een rij gezet!
Kan het risico op hartziekten helpen te verminderen
Onderzoek laat zien dat een herbivoordieet voor vee verband houdt met de gezondheid van de mens en vlees kan beschermen tegen eiwitoxidatie en lipideperoxidatie die verband houden met ontstekingen en hartaandoeningen. Dit is voor een groot deel te danken aan de fytochemicaliën die aanwezig zijn in een grasgevoerd dieet.
De belangrijkste redenen waarom grasgevoerd vlees de gezondheid van het hart ten goede kan komen zijn:
• Lagere niveaus van cholesterol in de voeding
• Minder algeheel vet en ongezond vet
• Meer geconjugeerd linolzuur
• Hogere niveaus van hart-gezonde omega-3-vetzuren
• Meer hartziekte bestrijdende antioxidanten zoals vitamine E
Wanneer je rekening houdt met deze indrukwekkende voedingswaarde dan begrijp je waarom het eten van grasgevoerde runderburgers en entrecote in plaats van conventionele opties het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen.
Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren
Het eten van voldoende gezonde vetten in je voedingspatroon is gunstig om je bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden. In een onderzoek werd gekeken naar de effecten van de geconjugeerd linolzuur voor gezond vet op de insulinegevoeligheid bij kinderen met overgewicht.
Uit deze gerandomiseerde, dubbelblinde en placebogecontroleerde studie bleek dat 37 procent van de met geconjugeerd linolzuur behandelde patiënten verbeteringen in insulinegevoeligheid vertoonde. Bovendien toonden spierbiopten van de met geconjugeerd linolzuur behandelde proefpersonen een opwaartse regulatie van het eiwitmolecuul IRS2 dat de effecten van insuline op het lichaam medieert.
Het is hiermee duidelijk geworden dat de voordelen van grasgevoerd vlees niet alleen voor volwassenen gelden. Deze resultaten bij kinderen zijn ook zinvol voor volwassenen die hun bloedsuikerspiegel onder controle willen houden bij het voorkomen van:
• Hartaandoeningen
• Diabetes
• Metabool syndroom
Grote kans dat het minder hormonen en antibiotica bevat
Koeien die niet met gras worden gevoerd leven van graan en krijgen meestal hormonen om op onnatuurlijke wijze hun gewicht te verhogen en zo meer vlees op te leveren. Je ziet dit veel in koeien uit Noord en Zuid-Amerika. Bij grasgevoerde koeien is de gewichtstoename niet zo hoog omdat ze een gezonder, caloriearm dieet volgen. Daarom duurt het ook langer voordat ze geslacht kunnen worden en gaan de kosten van het vlees omhoog.
De belangrijkste reden waarom boeren meer antibiotica gebruiken is dat naarmate de vraag naar vlees toeneemt de dieren in steeds kleinere ruimtes worden opgesloten. Dit zorgt er voor dat de verspreiding van ziekten enorm word vergroot. Het gebruik van antibiotica in vlees en met name vlees uit de fabriek draagt bij aan antibioticaresistentie bij de mens.
Het voeren van graan maakt hun darmkanaal ook veel zuurder, en dit bevordert de groei van bacteriën zoals E. coli die zelfs iemand kan doden die onvoldoende verhit rundvlees eet zoals een rare gebakken hamburger of steak. We kunnen de commerciële vleesindustrie bedanken voor dit soort gevaarlijk rundvlees dat het product is van het voeren van graan aan koeien en ze in overvolle, door ziekten geteisterde hokjes te houden.
Het gebruik van antibiotica en hormonen bij rundvlees is aanzienlijk minder waarschijnlijk bij grasgevoerd versus graangevoerd. Als vlees biologisch is en grasgevoerd dan heeft het dier geen antibiotica of hormonen gekregen omdat biologische runderen biologisch voer krijgen en geen antibiotica of hormonen krijgen.
Grasgevoerde runderen krijgen meestal minder of geen antibiotica, wat heel anders is dan het consistente en algemene gebruik van antibiotica op koeien die graanvoer krijgen.
Potentiële kankerbestrijder
Er zijn 16 verschillende soorten geconjugeerd linolzuur die elk een uniek en zeer belangrijk gezondheidsvoordeel bieden. Geconjugeerd linolzuur is sinds 1994 in talrijke dierstudies aangetoond dat het de gezondheid kan bevorderen en ziekten bestrijden.
Van kankerbestrijding tot gewichtsverlies, geconjugeerd linolzuur wordt wereldwijd aangeprezen als een “must have” in het voedingspatroon voor een optimale gezondheid. Studies naar geconjugeerde linolzuren tonen hun vermogen om kanker te voorkomen en te behandelen net zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
Bronnen van geconjugeerd linolzuur hebben hun vermogen als kanker bestrijdend voedsel bewezen in meerdere dierstudies. Zoals een recente studie suggereert is geconjugeerd linolzuur uniek in het feit dat het afkomstig is van dierlijke bronnen, aangezien de meeste natuurlijke stoffen tegen kanker van plantaardige oorsprong zijn. Bovendien wordt de werkzaamheid tegen kanker van dieren afkomstig van geconjugeerd linolzuur uitgedrukt in concentraties die dicht bij het niveau van menselijke consumptie liggen.
In 2000 toonde een Finse studie aan dat er mogelijk ook anticarcinogene effecten van geconjugeerd linolzuur voor mensen zijn. In deze studie hadden vrouwen met de hoogste niveaus van geconjugeerd linolzuur in hun dieet een lager risico op borstkanker dan vrouwen met de laagste niveaus van geconjugeerd linolzuur.
Het antikankeronderzoek voor geconjugeerd linolzuur zal hopelijk doorgaan, want het ziet er tot nu toe veelbelovend uit.
Veiligere optie
Het grootste onderzoek dat tot nu toe uitgevoerd is toont aan dat het kiezen van grasgevoerd vlees boven conventioneel vlees het risico op voedselvergiftiging verkleint en resulteert in minder antibioticaresistente bacteriën. De onderzoekers testten op de aanwezigheid en variëteit van bacteriën in 300 monsters rundergehakt van ruim 100 supermarkten en natuurvoedingswinkels.
Eén van de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek is dat rundvlees van conventioneel gefokte koeien meer kans had op bacteriën in het algemeen, evenals bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica dan rundvlees van duurzaam gefokte koeien. Ze vonden ook een soort antibioticaresistente S. aureus-bacterie genaamd MRSA, die elk jaar ongeveer 11.000 mensen doodt in Amerika. 18 procent van de conventionele rundvleesmonsters was besmet met superbacteriën en dit zijn de gevaarlijke bacteriën die resistent zijn tegen drie of meer klassen antibiotica. Vergeleken met slechts 9 procent van het rundvlees van monsters die duurzaam zijn geproduceerd. Het laat zien dat duurzame methoden beter zijn voor het milieu, mensen en voor dieren.
Beter voor het milieu
Grasgevoerde vlees leidt tot veel voordelen voor de persoonlijke gezondheid. Grasgevoerd vlees is niet alleen beter voor de gezondheid dan graan gevoerd, maar het is ook beter voor het milieu. Veel mensen vermijden rundvlees en vlees volledig vanwege bezorgdheid over het milieu.
Als het om grasgevoerd vlees gaat is er heel goed nieuws. Onderzoek laat namelijk zien dat de traditionele productie en afwerking van rundvlees op basis van gras het milieu daadwerkelijk ten goede komt door:
• Uitstoot van broeikasgassen te verminderen
• Biodiversiteit van weide-ecosystemen te vergroten
Kwaliteit van het afstromende water van goed beheerde weiden te verbeteren
Over het algemeen is aangetoond dat grasgevoerd vlees de ecologische voetafdruk verkleint en het milieu helpt in plaats van het te schaden.
”Grasgevoerd vlees bevat meer gezonde vetten”