Granaatappelpitten zijn kleine robijnrode pitten die je in een granaatappel vind. De granaatappel wordt ook wel de Chinese appel genoemd maar komt van oorsprong uit Iran. Het zit boordevol polyfenolen die als antioxidanten werken en enorm gezond voor je zijn.
Granaatappelpitten kennen vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we bij welke medicijnen je op moet letten met het eten van granaatappelpitten. Lees je mee?!
Granaatappelpitten komen uit granaatappels die in het Latijns Punica granatum word genoemd. Het is een vrucht dat groeit in tropische omstandigheden aan een bladverliezende struik of kleine boom. De naam voor de granaatappelvrucht is afgeleid van het Latijn en betekent letterlijk appel met pit. Granaatappels behoren tot de oudste vruchten die we kennen en word als inheems beschouwd in Iran en zijn buurlanden.
Tegenwoordig wordt het veel verbouwd in de warmere delen van Noord- en Zuid-Amerika en je vindt het nog steeds in delen van het Midden-Oosten, Turkije en Azië.
Granaatappels worden ook wel eens Chinese appels genoemd wat soms voor verwarring kan zorgen omdat het niet een appel is maar een bes. De vruchten zijn ongeveer zo groot als een sinaasappel en kunnen een gele, oranje of rode kleur hebben.
Wist je dat een granaatappel meer dan 600 zaden kan bevatten? De binnenkant van de granaatappel bevat kamers met honderden arils. Dit zijn de zaaddozen in de vrucht die worden gescheiden door crèmekleurige membranen. Deze arils bestaan uit sappig en schitterend rood fruit rond kleine knapperige eetbare zaden. Deze zaden smaken licht zuur tot zoet en zitten boordevol gezonde stoffen.
Deze zaaddozen zijn wat we gewoonlijk granaatappelpitten noemen en ze worden meestal rauw gegeten of verwerkt tot granaatappelsap. Je kunt het roomwitte gedeelte rond de zaden ook eten maar dat is vrij bitter. Het persen van granaatappels is vrij gemakkelijk, helemaal als je er een speciale pers voor hebt. Het is wel belangrijk dat je de taaie buitenste schil niet opeet.
Het sap van granaatappelpitten is de bron van grenadinesiroop en deze is bekend vanwege het gebruik ervan in het klassieke drankje die bekend staat als Shirley Temple. Grenadine wordt ook gebruikt in veel andere smaakstoffen en likeuren.
De zaden worden ook gebruikt om granaatappelpitolie te maken en dit staat bekend om de positieve gezondheidseffecten die het zowel inwendig als uitwendig heeft.
Er zijn verschillende manieren om granaatappelpitten te eten. Je kunt ze niet alleen rauw eten, maar ze kunnen ook worden toegevoegd aan salades, desserts, smoothies of in een ovenschotel met Hollandse bloemkool.
”Granaatappels bevatten zelfs meer polyfenolen dan rode wijn en groene thee”
Wat is de voedingswaarde van granaatappelpitten?
Wist je dat granaatappels voor 75% uit water bestaan? Er zitten ook veel vitamines, mineralen en stoffen in die werken als antioxidanten. Het gaat hier om polyfenolen die vrije radicalen in je lichaam bestrijden zodat er minder ontsteking en andere problemen worden veroorzaakt.
Een specifieke polyfenol in granaatappels is ellaginezuur. Deze zit in de schil van de granaatappel en je vindt het ook in andere soorten fruit zoals cranberry’s en frambozen.
Wat is de voedingswaarde van granaatappelpitten?
Een half kopje bevat ongeveer 90 gram en levert gemiddeld de volgende voedingsstoffen:
73 calorieën
17 gram koolhydraten
1 gram vet
1,6 gram eiwit
3,7 gram vezels
Vitamine C 9 milligram
Vitamine K 14,5 microgram
Foliumzuur 34 microgram
Koper 0,1 milligram
Kalium 215 milligram
Mangaan 0,1 milligram
Veel mensen vinden het lastig om de pitjes uit een granaatappel te halen en kopen een kant en klare sap. Wij raden dit af omdat een glas granaatappelsap maar liefst 28 gram suiker bevat en dit zijn maar liefst 7 suikerklontjes.
”Gewrichtspijn, hart, erectiestoornissen, geheugen en nog veel meer”
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van granaatappelpitten?
Granaatappels staan erom bekend dat ze boordevol polyfenolen en andere gezonde voedingsstoffen zitten. Er is veel onderzoek naar gedaan en wij gaan deze informatie met je delen.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van granaatappelpitten?
Ondersteuning bij gewrichtspijn en artritis
Als je last hebt van artritis en de gewrichten dan kan deze pijn en stijfheid vaak alleen maar erger worden naarmate je ouder word. De flavonolen in granaatappels werken als een ontstekingsremmend middel die de symptomen van van artritis kan helpen verlichten.
Onderzoek bij dieren laat zien dat extract van granaatappelpitten het begin en het voorkomen van collageen geïnduceerde artritis kan verminderen. Deze onderzoeken lieten ook zien dat de ernst van artritis en gewrichtsontsteking aanzienlijk kan worden verminderd door het nuttigen van granaatappelextract. Het is wel belangrijk om dit extract in overleg met de arts te gebruiken als je medicijnen voor artritis gebruikt.
Verlagen van de bloeddruk
Het sap van granaatappelpitten bevat verschillende soorten polyfenolen en antioxidanten die de gezondheid van het hart kunnen bevorderen door de bloeddruk te verlagen.
Een onderzoek meldde dat het drinken van granaatappelsap de bovendruk en onderdruk met achtereenvolgens 7 procent en 6 procent zou kunnen verlagen bij mensen met een te hoge bloeddruk. Een andere studie trok de conclusie dat granaatappelsap heilzaam kan zijn voor mensen met hoge bloeddruk omdat het de bloeddruk kan verlagen door het dagelijks in te nemen in een periode van slechts twee weken.
Verbeteren van het geheugen
Polyfenolen komen veel voor in granaatappelpitten en hun sap en onderzoek laat zien dat het de cognitieve functie aanzienlijk kan verbeteren. Een studie ontdekte zelfs dat polyfenolen uit granaatappel langdurige bescherming kunnen bieden tegen geheugenstoornissen die veroorzaakt zijn door hartoperaties.
Een ander onderzoek liet oudere personen met geheugenproblemen vier weken lang acht gram granaatappelsap of een op smaak afgestemd placebo-drankje drinken. Vergeleken met de controlegroep hadden de mensen die granaatappelsap dronken aanzienlijk verbeterde markers van verbaal en visueel geheugen.
Een dierstudie uit Amerika liet zien dat het consumeren van granaatappels de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer zou kunnen vertragen. In de toekomst zal men hier nog meer onderzoek naar doen om te kijken of het effectief kan worden toegepast.
Bestrijden van bacteriële infecties
Extract van de granaatappel word al duizenden jaren gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen zoals:
• Diarree
• Bloedingen
• Problemen met de ademhaling
• Aften
• Zweren
• Parasitaire en microbiële infecties
De pitten uit granaatappels kunnen ook de goede bacteriën in de darmen stimuleren. Dit zorgt ervoor dat ze beter bacteriële infecties kunnen bestrijden.
Natuurlijk afrodisiacum
Granaatappels worden al honderden jaren gebruikt omdat de zaden in verband worden gebracht met vruchtbaarheid en overvloed. De afgelopen jaren is de vrucht ook veelvuldig bestudeerd vanwege zijn libido stimulerende effecten.
In een studie uit Engeland bleek dat het drinken van puur granaatappelsap de testosteronspiegels bij deelnemers met gemiddeld 24 procent verhoogde. Deze aanzienlijke verhoging kan zorgen voor een verhoogde stemming en seksueel verlangen.
Van granaatappelsap is aangetoond dat het de bloedstroom en erectie bij dieren helpt verhogen. Hoewel er meer onderzoek nodig is bij mensen kan het ook vergelijkbare voordelen bieden voor mensen die lijden aan seksuele disfunctie.
Verbeteren van de gezondheid van het hart
Het sap van granaatappelpitten bevat meer antioxidanten dan de meeste andere vruchtensappen. Het sap kan de opbouw van cholesterol in de slagaders helpen blokkeren en dit een positief gezondheidsvoordeel zijn voor mensen met een risico op hartaandoeningen.
Onderzoekers bestudeerde de effecten van granaatappelsap bij mensen met verkalking van de halsslagader. Dit is een vernauwing van één van de twee belangrijkste slagaders aan de voorkant van de nek wat ervoor zorgt dat het bloed van het hart naar de hersenen stroomt.
Tijdens dit onderzoek hadden mensen na een jaar een verlaging van de bloeddruk met ruim 12 procent en het verminderde plaque in de aderen met maar liefst 30 procent. De proefpersonen die het sap niet dronken hadden een toename van 9 procent in plaque wat zich opbouwde in de aderen. Dit doet vermoeden dat granaatappels mogelijk bescherming kunnen bieden tegen hartaandoeningen. Ook hier word in de toekomst nog meer onderzoek naar gedaan.
Verspreiding van kankercellen
Steeds meer onderzoek laat zien dat granaatappelpitten kunnen werken als een krachtig kanker bestrijdend voedsel.
Verschillende in-vitro-onderzoeken hebben aangetoond dat extracten van granaatappel de groei en verspreiding van borstkankercellen effectief kunnen remmen. Granaatappel bevat granaatappelpitolie wat punisch zuur word genoemd. Dit is een omega-5 langketenig meervoudig onverzadigd vetzuur waarvan is aangetoond dat het de groei en uitbreiding van borstkankercellen helpt blokkeren.
Het drinken van granaatappelsap kan ook de groei van prostaatkanker helpen vertragen. Onderzoek liet zien dat het sap de snelheid waarmee PSA steeg aanzienlijk kon vertragen.
Andere onderzoeken hebben aangetoond dat verschillende verbindingen in granaatappelsap krachtige antitumor verwekkende effecten vertonen en de groei van prostaatkankercellen in het laboratorium kunnen vertragen. Ook hier moet in de toekomst meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken of dit bij mensen kan worden ingezet.
”Granaatappels zijn meestal tussen september en januari te koop”
Hoe open je een granaatappel?
Het verwijderen van granaatappelpitten kan een hele klus zijn als je er niet de juiste gereedschap voor hebt.
Als je de meest verse zaden wilt dan is het belangrijk om verse granaatappels bij de groenteboer te kopen. De vruchten zijn meestal tussen september en januari op de markt of in de plaatselijke supermarkt te vinden.
Als je granaatappels koopt dan wil je er zeker van zijn dat ze zwaar aanvoelen en een leerachtige schil hebben die stevig en strak is zonder zachte plekken.
Hoe open je een granaatappel?
• Om een granaatappel te openen heb je een mes, kom en houten lepel nodig
• Rol de granaatappel rond op het aanrecht om de pitjes goed los te maken
• Snijd met een scherp mes het midden van het fruit door en scheur het open in twee helften Probeer je best te doen om alleen de schil door te snijden en niet de zaden.
• Houd de helft van het fruit met de zaadjes naar beneden boven een schone kom en tik met een houten lepel op de schil terwijl je lichtjes knijpt om het vrijkomen van de zaadjes te stimuleren
• Doe vervolgens hetzelfde met de andere helft
• Als er een paar achterblijvers tussen het witte merg zitten dan kun je deze simpel met je vingers of een lepel eruit halen
Er bestaan ook speciale apparaten die het nog makkelijker maken om de zaden uit een granaatappel te krijgen. Sommige lijken op een sinaasappelpers en je hebt ze ook van metaal waarbij het persen nog makkelijker gaat.
”Je kunt ze lang bewaren in de koelkast”
Hoe bewaar je granaatappels?
Hele granaatappels kunnen ongeopend ongeveer een week bij kamertemperatuur worden bewaard. Je kunt ze maximaal twee maanden in de koelkast bewaren. Verse granaatappelpitten kunnen tot drie dagen in de koelkast worden bewaard.
Je kunt ze ook in een enkele laag op een schaal invriezen en maximaal zes maanden in de vriezer bewaren in een luchtdichte verpakking. De zaden zijn vaak verschrompeld als ze ontdooid zijn maar ze smaken nog steeds heerlijk!
”Smoothies, salades, toetjes of in een hoofdgerecht”
Waar kan je granaatappelpitten in gebruiken?
Granaatappelpitten zijn heerlijk om los te eten maar je kunt ze ook in allerlei gerechten en drankjes doen.
Granaatappelpitten vormen een perfecte toevoeging aan:
• Pudding
• Smoothie
• Salade
• Garnering bij een hoofdgerecht
Het is ook heerlijk in combinatie met bieten en geitenkaas in een bieten- en granaatappelsalade.
Gedroogd kun je ze ook eten en dit heet anardana. Deze gedroogde pitten zijn overal verkrijgbaar en kunnen ook tot poeder worden vermalen en over je favoriete gerechten worden gestrooid voor een extra dosis smaak en kleur.
Wil je sap van de zaden maken? Doe de zaden in een blender en zeef het sap met een kaasdoek.
”Granaatappelpitten zijn voor de meeste mensen veilig om te eten”
Wat zijn de bijwerkingen van granaatappelpitten?
Het eten van granaatappelpitten en het drinken van het sap worden beide als veilig beschouwd. E zijn minimale bijwerkingen van het eten van het fruit voor de meeste volwassenen. Als je veel granaatappelpitten eet dan kan het bij sommige mensen laxerend werken. Dit kan nuttig zijn als je last hebt van verstopping of een slecht werkende spijsvertering.
Als je last hebt van een voedselallergie bij het eten van granaatappelpitten stop dan onmiddellijk met het eten ervan en neem contact op met de huisarts.
Het eten van granaatappel kan in sommige gevallen de bloeddruk beïnvloeden en daarom kun je het beter niet eten vlak voor of na een medische ingreep. Mensen die last hebben van bloeddrukproblemen of bloeddrukmedicatie gebruiken kunnen het beste eerst met de arts of apotheker overleggen voor ze granaatappelpitten gaan eten.
Let op bij de volgende medicijnen op een mogelijke wisselwerking:
• Bloedverdunners
• ACE-remmers
Als je gebruikt maakt van deze medicatie overleg ook dan eerst met de arts voor je granaatappelpitten gaat eten.
Tips:
1) Hoe herken je een rijpe granaatappel? Een rijpe granaatappel heeft aan de binnenkant honderden dieprode zaadjes die heel sappig zijn
2) Granaatappel bevat ook aardig wat fructose en daarom raad men aan om maximaal twee porties van 40 gram per dag te eten
3) Maak een lekkere salade met rucola, geitenkaas, vijgen, feta, walnoten en granaatappelpitten
4) Granaatappel is een echte superfood maar geen vervanging voor ene gezond en gevarieerd eetpatroon. Zorg dat je gezond en biologisch eet en dan zijn granaatappelpitten een gezonde aanvulling hierop!
Granaatappelpitten stonden centraal in dit artikel. dolor sit amet, Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!