is gordelroos besmettelijk

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos is een vervelende en pijnlijke huidaandoening. Het wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus wat ook het waterpokken virus veroorzaakt. Gordelroos is meestal niet gevaarlijk en komt vaker voor op oudere leeftijd en bij mensen met een lage weerstand. 

Is gordelroos besmettelijk? Wat zijn de symptomen en wat je tegen gordelroos kunt doen leggen we in dit artikel uit. Lees je mee?!

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een pijnlijke huidziekte waarbij je meestal te maken krijgt met vlekken en blaasjes op de huid. Het is een infectieziekte en wordt veroorzaakt door het varicellla zoster virus, dit veroorzaakt ook waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. 

Als het virus later in het leven weer actief wordt kan het gordelroos veroorzaken.

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos is erg besmettelijk! Het vocht van de blaasjes bevat het waterpokkenvirus en daarmee kan je iemand besmetten die nog geen waterpokken heeft gehad. 

Wanneer het virus zich op je handen bevindt, draag je het gordelroos virus heel gemakkelijk over. Goed je handen wassen met water en zeep is belangrijk om besmetting tegen te gaan. 

Nadat de blaasjes helemaal zijn ingedroogd en korstjes hebben zijn ze niet meer besmettelijk. Dit indrogen duurt 7 tot 10 dagen. 

gordelroos besmettelijk

Gordelroos symptomen

Bij gordelroos bevindt de huiduitslag zich aan één kant van je lichaam, bijvoorbeeld op één been of arm of aan één kant van het gezicht. De uitslag kan ook als een soort gordel om één helft van de borstkas zitten. Gordelroos komt meestal voor in het buik- of taillegebied, maar kan zich soms ook op een andere plek uiten. De virusinfectie ontstaat in het gebied van één zenuw. Hierdoor blijft de infectie aan één kant van het lichaam. 
De plek waar de gordelroos zich ontwikkeld is de eerste dagen extreem gevoelig. Binnen één of twee dagen wordt de plek erg pijnlijk. Na vier of vijf dagen ontstaat er rode huiduitslag op de plek en zie je kleine blaasjes die met vocht zijn gevuld. De blaasjes bevinden zich op één begrensd gebied van je lichaam waar ze de vorm hebben van een soort gordel. Deze blaasjes kunnen heel erg pijnlijk zijn of jeuken
Als je gordelroos hebt voel je je meestal ook moe en ben je koortsig. 

Gordelroos behandeling

Gordelroos gaat meestal vanzelf over. Een behandeling met medicijnen is dan niet nodig. De vochtblaasjes kun je behandelen met zinkzalf of een basiszalf, zoals lanettezalf, cetomacrogolzalf of koezalf. Als je gordelroos in je gezicht hebt of hevige pijn ervaart kun je een virusremmer voorgeschreven krijgen van je huisarts. 

Gordelroos, vitamines en mineralen

Heb je gordelroos? Zorg er dan voor dat je voldoende van de volgende voedingsstoffen binnenkrijgt. Magnesium stimuleert je genezingsproces. In samenwerking met calcium ondersteunt het bij het voorkomen maar ook genezen van gordelroos. Lysine is een aminozuur die je kan helpen bij het genezen van gordelroos. Daarnaast heb je vitamine A wat je immuunsysteem versterkt en ook de genezing bevordert. Vitamine B complex werkt goed voor de gezondheid van je zenuwen. Vitamine C versterkt je afweersysteem tegen virussen en vitamine E helpt littekens voorkomen.

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. Is gordelroos besmettelijk? Ja, gordelroos is besmettelijk. Je kunt iemand met het vocht uit de gordelroos blaasjes besmetten als diegene nog geen waterpokken heeft gehad. Gordelroos is 1 tot 2 weken besmettelijk en je kan besmet raken door in aanraking te komen met het vocht uit de blaasjes. Gordelroos gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Gordelroos gaat meestal vanzelf over. Een behandeling met medicijnen is dan niet nodig. De vochtblaasjes kun je behandelen met zinkzalf, koezalf of lanettezalf. Extra vitaminen zoals A,B, C en E kunnen je lichaam helpen bij deze aandoening en ook extra magnesium stimuleert je genezingsproces. 
Anderen lezen ook

2 gedachten over “gordelroos besmettelijk”

  1. Hallo Máryam,

   We zijn blij te lezen dat je de uitleg over gordelroos duidelijk vond! We hopen dat het artikel je heeft kunnen helpen.

   Wij wensen je een fijne dag toe!

   Met vriendelijke groet,

   Team MagnesiumOnly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *