Goji bessen komen uit het Himalaya-gebergte. De bessen worden één keer per jaar geoogst en hebben een fel oranjerode kleur met een zoete en pittige smaak. De bessen worden al ruim twee duizend jaar in China gebruikt voor allerlei gezondheidsproblemen.
De goji bes heet in het Latijns Lycium barbarum en groeit aan een soort boksdoornplant die behoort tot de plantenfamilie Solanaceae. Andere soorten die tot deze zelfde familie behoren zijn aubergines, tomaten, aardappelen en chilipepers.
Goji planten worden tegenwoordig in de noordelijke en de zuidelijke regio’s van China gekweekt. Er worden twee primaire soorten gekweekt:
L. chinense – wordt gekweekt in het zuiden van China
L. barbarum – wordt gekweekt in het noorden van China
Het medicinale gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde gaat terug tot ten minste 200 jaar voor Christus. Naast de bessen worden ook andere delen van de plant zoals de bloem, blad, zaad en de wortelschors al lang geprezen om hun vele voordelen.
Hoe smaakt een gojibes?
Goji bessen hebben van nature een zoete maar licht zure smaak. Je kunt deze vergelijken met cranberry’s. Sommige mensen hebben ook het gevoel dat ze een lichte kruidachtige nasmaak hebben. Dit is dan ook de reden waarom men ze gebruikt voor zowel hartige als zoete recepten.
Wat is de voedingswaarde van de goji bes?
Zoals je al hebt gelezen bevat deze kleine bes onwijs veel gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het 19 aminozuren waaronder alle essentiële aminozuren:
• Leucine
• Lysine
• Isoleucine
• Valine
• Threonine
• Histidine
• Methionine
• Phenylalanine
• Tryptofaan
Deze aminozuren zijn belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties.
Daarnaast bevatten goji bessen essentiële vitamines, mineralen en fytonutriënten. Als je het gewicht van goji bessen en sinaasappels vergelijkt qua vitamine C waarde dan leveren goji bessen tot wel 500 keer meer vitamine C!
Voedingswaarde per 100 gram goji bessen:
Energiewaarde 359 kcal
Koolhydraten 75,6 g
Vetten 2,2 g
Eiwitten 9,7 g
Vezels 8.7 g
Suikers 48,5 g
Vitamine C 21 mg
IJzer 4 mg
Natrium 414 mg
Calcium 110 mg
Carotenoïden 281 IU
De bessen bevatten 5 bronnen van onverzadigde vetzuren zoals alfa-linoleenzuur en linolzuur. Ze bevatten ook fytochemicaliën zoals beta-caroteen, zeaxanthine, lycopeen, cryptoxanthine, luteïne en polysacchariden.
Met de ORAC-waarde kun je de antioxidantwaarde van voeding uitdrukken. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Hoe hoger de ORAC-waarde des te effectiever een voedingsmiddel radicalen in het lichaam kan neutraliseren.
De ORAC score van goji bessen is 4.310 en dit is een hele goede score!
Goji bessen onderscheiden zich echt door hun vele aminozuren, vetzuren en specifieke antioxidanten. Het komt zelden voor dat een vrucht aminozuren levert en vooral 11 soorten die als “essentieel” worden beschouwd omdat het lichaam ze niet zelf kan maken.