goji bessen
Expert: Jaap Gerrijts | 6 juni 2023 | Leestijd: 8 minuten

Goji bessen

Goji bessen zijn kleine rode vruchten die hun oorsprong vinden in Azië. Goji bessen zitten boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en aminozuren en krijgt daarom de naam ‘superfood’ mee. Ze zijn goed voor je gezondheid en je kunt ze rauw of gedroogd eten. Ook kan je goji bessen koken als sap of thee. 

Goji bessen kennen vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn. Lees je mee?!

Goji bessen

Goji bessen worden meestal rauw, gedroogd of in vloeibare of poedervorm geconsumeerd. De bessen staan bekend om de vele voedingsstoffen die ze bevatten en worden gebruikt vanwege het vermogen om ziekten te helpen bestrijden. 

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Verlagen van bloedsuikergehalte

Bescherming tegen diabetes type 2

Verbeteren van de spijsvertering

Bescherming tegen de gevolgen van veroudering

Verminderen van hoge bloeddruk

Reguleren van cholesterol en triglyceriden

Verbeteren van de weerstand

Bescherming van de huid en ogen

Een paar manieren om goji bessen te consumeren zijn door ze toe te voegen aan smoothies, havermout of yoghurt en je kunt ze ook gemakkelijk door een salade te mengen.

Verderop in dit artikel leer je meer over de herkomst en vele voordelen die de bessen kunnen geven.

 

 

”Gedroogd, sap, zaden”

Wat is de voedingswaarde van goji bessen?

Goji bessen komen uit het Himalaya-gebergte. De bessen worden één keer per jaar geoogst en hebben een fel oranjerode kleur met een zoete en pittige smaak. De bessen worden al ruim twee duizend jaar in China gebruikt voor allerlei gezondheidsproblemen. 

De goji bes heet in het Latijns Lycium barbarum en groeit aan een soort boksdoornplant die behoort tot de plantenfamilie Solanaceae. Andere soorten die tot deze zelfde familie behoren zijn aubergines, tomaten, aardappelen en chilipepers.

Goji planten worden tegenwoordig in de noordelijke en de zuidelijke regio’s van China gekweekt. Er worden twee primaire soorten gekweekt: 

L. chinense – wordt gekweekt in het zuiden van China

L. barbarum – wordt gekweekt in het noorden van China

Het medicinale gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde gaat terug tot ten minste 200 jaar voor Christus. Naast de bessen worden ook andere delen van de plant zoals de bloem, blad, zaad en de wortelschors al lang geprezen om hun vele voordelen.

Hoe smaakt een gojibes?

Goji bessen hebben van nature een zoete maar licht zure smaak. Je kunt deze vergelijken met cranberry’s. Sommige mensen hebben ook het gevoel dat ze een lichte kruidachtige nasmaak hebben. Dit is dan ook de reden waarom men ze gebruikt voor zowel hartige als zoete recepten.

Wat is de voedingswaarde van de goji bes?

Zoals je al hebt gelezen bevat deze kleine bes onwijs veel gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het 19 aminozuren waaronder alle essentiële aminozuren: 

Leucine

Lysine

Isoleucine

Valine

Threonine

Histidine

Methionine

Phenylalanine

Tryptofaan

Deze aminozuren zijn belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. 

Daarnaast bevatten goji bessen essentiële vitamines, mineralen en fytonutriënten. Als je het gewicht van goji bessen en sinaasappels vergelijkt qua vitamine C waarde dan leveren goji bessen tot wel 500 keer meer vitamine C!

Voedingswaarde per 100 gram goji bessen:  

Energiewaarde            359 kcal

Koolhydraten                   75,6 g

Vetten                                  2,2 g

Eiwitten                               9,7 g

Vezels                                  8.7 g

Suikers                              48,5 g

Vitamine C                       21 mg

IJzer                                    4 mg

Natrium                          414 mg

Calcium                          110 mg

Carotenoïden                  281 IU

De bessen bevatten 5 bronnen van onverzadigde vetzuren zoals alfa-linoleenzuur en linolzuur. Ze bevatten ook fytochemicaliën zoals beta-caroteen, zeaxanthine, lycopeen, cryptoxanthine, luteïne en polysacchariden.

Met de ORAC-waarde kun je de antioxidantwaarde van voeding uitdrukken. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Hoe hoger de ORAC-waarde des te effectiever een voedingsmiddel radicalen in het lichaam kan neutraliseren.

De ORAC score van goji bessen is 4.310 en dit is een hele goede score!

Goji bessen onderscheiden zich echt door hun vele aminozuren, vetzuren en specifieke antioxidanten. Het komt zelden voor dat een vrucht aminozuren levert en vooral 11 soorten die als “essentieel” worden beschouwd omdat het lichaam ze niet zelf kan maken.

Goji bessen een echte superfood!

Goji bessen behoren tot het rijtje superfoods omdat ze enorm veel gezonde stoffen bevatten. Zo zitten er veel essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en bioactieve stoffen in die verschillende gezondheids bevorderende eigenschappen hebben. 

Om je een antwoord te geven op deze vraag hebben we het voor je uitgelicht.

 

Antioxidanten 

Goji-bessen zijn één van de meest antioxidantrijke voedingsmiddelen die er zijn. Antioxidanten zijn verbindingen die kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen kunnen schade aan je cellen veroorzaken en dit kan leiden tot verschillende ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en auto-immuunziektes. 

De hoge concentratie aan antioxidanten zoals bètacaroteen en zeaxanthine dragen bij aan hun vermogen om oxidatieve stress te bestrijden en de algehele gezondheid te bevorderen.

 

Voedingsstoffen

Goji bessen zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals:

Vitamines

Mineralen

Spoorelementen

De bessen bevatten een hoog gehalte aan vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine E. Dit zijn allemaal krachtige vitamines die je lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress en ook je weerstand versterken. Daarnaast leveren de bessen belangrijke mineralen zoals natrium, ijzer, zink, selenium en kalium die allemaal belangrijk zijn voor verschillende lichaamsfuncties.

 

Weerstand

Goji bessen worden al duizenden jaren in de Chinese geneeskunde gebruikt om de weerstand te versterken. De grote hoeveelheid aan antioxidanten, vitamines en mineralen kunnen helpen bij:

Versterken van de immuunrespons

De afweer van het lichaam tegen infecties te versterken 

De algehele immuniteit te verbeteren

 

Hart

Goji bessen zijn goed voor de cardiovasculaire gezondheid. De antioxidanten helpen namelijk de oxidatie van LDL-cholesterol te voorkomen. Geoxideerd LDL-cholesterol kan leiden tot slagaderverkalking en hiermee het risico op hartaandoeningen verhogen. Door de oxidatieve stress te verminderen kunnen de bessen helpen om een gezond cholesterolgehalte te behouden en je beschermen tegen hartaandoeningen.

 

Gewicht

De bessen zijn voedzaam en dit kan goed zijn voor gewichtsbeheersing. Ze bevatten weinig calorieën en vet en bevatten een goede hoeveelheid aan vezels. Deze vezels kunnen helpen bij het bevorderen van verzadiging en het verminderen van de calorie-inname. Daarnaast kan de natuurlijke zoetheid van de bessen een gezonder alternatief zijn voor verwerkte suikers en ook hunkering helpen verminderen.

 

Hersenen

Goji bessen kunnen positieve effecten hebben op de geestelijke gezondheid en cognitieve functie. Ze bevatten verbindingen die de hersencellen beschermen tegen schade en een gezonde hersenfunctie bevorderen. 

Sommige onderzoeken suggereren dat goji bessen:

De stemming kunnen verbeteren 

Het geheugen kunnen verbeteren

Het algehele gevoel van welzijn kunnen vergroten

 

Bloedsuiker

Het is aangetoond dat de bessen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt er voor dat ze een goede optie zijn voor mensen met diabetes of mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen. 

Verschillende onderzoeken laten zien dat de bessen:

Glucosetolerantie kunnen verbeteren 

Insulinegevoeligheid kunnen verbeteren

Insulineresistentie kunnen verminderen

 

Remmen van ontstekingen

Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met verschillende ziekten zoals:

Kanker

Artritis

Hartaandoeningen 

Diabetes

Goji bessen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen in je lichaam helpen bestrijden. De antioxidanten remmen de productie van ontstekingsmoleculen en enzymen waardoor ontstekingen worden verminderd en het algehele welzijn wordt bevorderd.

 

Ogen

Goji bessen bevatten een hoog gehalte aan zeaxanthine en luteïne. Deze twee antioxidanten staan bekend staan om hun rol bij het bevorderen van de gezondheid van de ogen. De verbindingen hopen zich namelijk op in je netvlies en helpen ze beschermen tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, staar en andere problemen.

 

Antiveroudering

De krachtige antioxidanten helpen oxidatieve stress te bestrijden en dit is de belangrijkste oorzaak van veroudering. Het eten van goji bessen kan:

Een gezonde huid bevorderen 

Het verouderingsproces vertragen

De schade veroorzaakt door vrije radicalen verminderen

 

 

”Wees voorzichtig met bloedverdunners en diabetesmedicatie”

8 gezondheidsvoordelen van goji bessen!

We hebben je net al laten zien wat de voordelen kunnen zijn en haan er nu wat dieper op in. De bessen zijn al vaak onderzocht en we hebben enkele feiten die hierbij naar voren zijn gekomen voor je op een rij gezet.

Goji bessen goed voor:

Bestrijding van depressie en angst of andere stemmingsstoornissen

Verlagen van de bloeddruk 

Verdediging tegen infectieziekten

Verlagen van de bloedsuikerspiegel

Helpen beschermen tegen diabetes type 2

Versterken van de weerstand

Bescherming van de gezondheid van huid en ogen

Reguleren van het cholesterolgehalte en het in balans houden van triglyceriden

 

Stimuleert de weerstand

Goji bessen zijn vergelijkbaar met andere bessen zoals bosbessen en frambozen. Ze bevatten namelijk ook een hoog gehalte aan vitamine A en vitamine C. Dit zijn twee enorm belangrijke voedingsstoffen voor het versterken van de weerstand en het voorkomen van veelvoorkomende ziekten zoals verkoudheid en chronische ziekten.

Van de vele stoffen die ze bevatten zijn carotenoïden zoals zeaxanthine en voorlopers van vitamine C het meest uitgebreid onderzocht. Hoge niveaus van deze verbindingen geven goji’s een reputatie voor:Het bestrijden van tumorgroei

Het bestrijden van kankercellen

Het verlagen van inflammatoire cytokine-niveaus

Het ontgiften van het lichaam van schadelijke gifstoffen

De bessen bevatten ook polysacchariden en glycoconjugaatverbindingen die unieke bioactieve immunomodulerende, antitumor- en antioxiderende activiteiten in de hersenen, lever, voortplantingsorganen en het spijsverteringskanaal bevorderen.

Er is ook onderzoek gedaan naar de anti-verouderingseigenschappen en anti-tumoractiviteiten tegen verschillende soorten huidkankercellen. Hier werd aangetoond dat ze de de tumorgroei remmen en apoptose helpen op te wekken. Hier zal in de toekomst nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden om te kijken hoe effectief dit precies is.

 

Hoog gehalte aan voedingsstoffen en antioxidanten

Net zoals andere superfoods zijn goji bessen een goede bron van antioxidanten die de weerstand helpen versterken en je lichaam beschermen tegen hoge niveaus van oxidatieve stress en ontstekingen. Dit doen ze omdat ze schade door vrije radicalen helpen bestrijden.

Wist je dat een portie ongeveer vier gram eiwit en 18 verschillende aminozuren bevat? Het zit ook vol met andere stoffen zoals zink, ijzer, fosfor en vitamine B2. De bessen bevatten meer bètacaroteen dan wortelen en meer ijzer dan sojabonen en spinazie. Dit zorgt ervoor dat ze een goede bron zijn om ijzertekort te helpen voorkomen.

 

Gezonde huid

Het bètacaroteen in de bessen kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde huid en het werkt zelfs als een natuurlijke behandeling van huidkanker.

In een studie onder dieren zorgde het drinken van 5 procent gojibessensap voor een antioxiderende werking die een aanzienlijke bescherming bood tegen huidaandoeningen en lipideperoxidatie van UV lichtschade. Twee bekende endogene huidantioxidanten genaamd heem-oxygenase-1 en metallothioneïne die in de bessen zitten zijn namelijk  betrokken bij de foto-immuunbescherming.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat het drinken van gojibessensap de bescherming tegen schade door vrije radicalen door de zon verhoogt. De bessen bieden daarnaast extra fotobescherming voor mensen die vatbaar zijn voor huidkanker en andere huidaandoeningen.

 

Gezonde ogen

De bessen hebben ook het vermogen om ogen te beschermen tegen ouderdomsziekten zoals maculadegeneratie. Dit is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij oudere volwassenen. Goji bessen kunnen worden ingezet als een natuurlijke behandeling voor maculaire degeneratie en zijn gunstig voor het gezichtsvermogen vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten zoals zeaxanthine. Deze stoffen kunnen helpen schade door blootstelling aan UV-licht, vrije radicalen en andere vormen van oxidatieve stress te stoppen.

In een studie werd ontdekt dat het dagelijks drinken van gojibessensap als voedingssupplement gedurende 90 dagen de plasmaniveaus van zeaxanthine en antioxidanten aanzienlijk verhoogde. Hierbij werden de ogen beschermt tegen hypopigmentatie en ophoping van oxidatieve stressverbindingen die schade kunnen toebrengen aan de ogen. 

Andere studies laten zien dat de bes de gezondheid van het oog ten goede komt door het netvlies te beschermen tegen ganglioncellen. Dit houd in dat de antioxidanten van de bes kan werken als een natuurlijke behandeling voor glaucoom.

 

Energie 

Volgens een studie kan het regelmatig drinken van gojibessensap helpen de energie en stemming te verhogen en ook de spijsvertering te verbeteren.

Deelnemers aan deze studie dronken twee weken lang goji sap dronken en hadden verbeteringen in:

Gevoel van algemeen welzijn

Energie

Gastro-intestinale functie

 

Stabiele bloedsuikerspiegel 

Mensen met diabetes kunnen voordeel hebben aan de goji bes om de afgifte van suiker in de bloedbaan te beheersen. Dit zorgt ervoor dat pieken en dalen als gevolg van problemen met het in evenwicht houden van de glucosespiegels voorkomen kan worden. Er zijn verschillende aanwijzingen dat goji’s aanzienlijke hypoglycemische effecten en insuline sensibiliserende activiteit vertonen door de glucoserespons te verhogen.

Het verminderen van de suikerinname en het vergroten van de gevoeligheid voor insuline zijn tegenwoordig buitengewoon belangrijk voor het groeiende aantal diabetes gevallen.  Goji bessen zijn een veel beter alternatief voor tussendoortjes en kunnen als natuurlijk zoetstof dienen voor verpakte goederen die een hoog suikergehalte en suikeradditieven bevatten.

 

Verhogen van de vruchtbaarheid

De Chinezen zijn ervan overtuigd dat goji bessen het voortplantingssysteem ten goede komt en de vruchtbaarheid vergroot. Van goji bessen wordt namelijk aangenomen dat ze het aantal zaadcellen en de vitaliteit van sperma kunnen verhogen.

De bessen worden ook gebruikt voor de behandeling van onvruchtbaarheid bij vrouwen met voortijdig ovarieel falen en het onvermogen om normaal te ovuleren.

De resultaten van een studie uitgevoerd in Wuhan China lieten zien dat goji’s bescherming konden bieden tegen schade aan testisweefsel veroorzaakt door blootstelling aan hitte. 

Er werd ook vastgesteld dat ze de antioxiderende activiteit van superoxide-dismutase in het voortplantingssysteem verhoogde. Daarnaast verhoogde ze de niveaus van geslachtshormonen en boden bescherming tegen DNA-oxidatieve schade aan testiculaire cellen. Deze bevindingen ondersteunen de reputatie dat goji’s effectief zijn in het bestrijden van onvruchtbaarheid.

 

Ontgiften van de lever

Goji bessen worden gebruikt om de lever bescherming te bieden en samen met andere kruiden zoals zoethoutwortel, gynostemma, ganoderma en pentaphylla gebruikt voor het zuiveren van de lever. Dit is één van de redenen waarom ze vaak worden gebruikt als ingrediënt in de soep voor mensen die ziek zijn.

Ze worden gezien als één van de beste ingrediënten voor het bevorderen van de gezondheid van de lever en nieren. Dit maakt het een goede natuurlijke remedie tegen nierstenen en een goed voedsel voor het reinigen van het bloed.

 

 

”Goji bessen hebben van nature een zoete licht zure smaak”

Wat zijn de bijwerkingen en risico's van goji bessen?

Zijn goji bessen gevaarlijk? En kan je er allergisch voor zijn? De meeste mensen verdragen de bessen goed. Toch kan het voorkomen dat iemand last krijgt van bijwerkingen zoals een allergische reactie of buikpijn. Deze reacties komen meestal voor bij mensen die ze niet goed kunnen verdragen en er tegelijkertijd grote hoeveelheden van consumeren.

Zoals alle gedroogde vruchten bevatten goji bessen suiker en daarom is het belangrijk er niet teveel van te eten. Veel gedroogd fruit eten is niet altijd een goede keuze voor mensen met een onevenwichtige bloedsuikerspiegel. Zoals met alle gedroogde vruchten, kan je er al snel teveel van eten.

Kunnen goji bessen je ziek maken? 

Als je bloedverdunners of diabetesmedicatie gebruikt dan kan dit mogelijk negatieve reacties geven als je veel goji bessen eet.

Zijn goji bessen slecht voor je als je allergisch bent voor andere bessen? 

Goji bessen zijn geen veel voorkomend allergeen en kinderen kunnen ze prima eten. Als je echter een allergie voor andere bessen hebt dan is het belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan en er zeker niet teveel van te eten.

Als je symptomen krijgt zoals tintelingen in de mond, jeuk, huiduitslag of andere tekenen van allergieën dan is het belangrijk om ze niet meer te eten en bij erge klachten de huisarts te bezoeken.

Zwangerschap en borstvoeding

Er is beperkt onderzoek gedaan naar de veiligheid van goji bessen tijdens zwangerschap en borstvoeding. Je kunt daarom het beste een arts raadplegen om te vragen of goji bessen geschikt zijn tijdens deze periodes.

Bestrijdingsmiddelen

Zoals bij alle groenten en fruit is het belangrijk ervoor te zorgen dat de bessen gecontroleerd zijn op kwaliteit en biologisch zijn. Residuen van bestrijdingsmiddelen kunnen een probleem zijn en dit wil je daarom ten alle tijde vermijden.

* Begin altijd met een lage dosering en bouw dit langzaam op. Als je merkt dat je lichaam er negatief op reageert dan kun je de dosering aanpassen of het gebruik stoppen.

 

 

”Weerstand, spijsvertering, bloeddruk, huid en ogen”

Goji bessen kopen

Goji bessen kopen kun je gemakkelijk online doen maar je vind ze ook in speciaalzaken, natuurvoedingswinkels en de Aziatische supermarkt. Om de beste bessen van hoge kwaliteit te krijgen kun je het beste de gedroogde variant kopen. De bes word ook steeds populairder als supplement in capsules of in poedervorm.

Andere populaire producten met goji bessen zijn:

Sap concentraat

Puree van hele vruchten

Hele of gemalen goji bessenzaden 

Biologische yoghurt producten

Mueslirepen

Superfood mixen

 

Eén van de redenen waarom sommige mensen aarzelen om goji bessen te kopen is omdat ze vaak duur zijn. Zoals bij alle ‘superfoods’ hangt de prijs ervan af of ze biologisch, puur en van natuurlijke oorsprong zijn. Ga altijd voor de beste kwaliteit en kies de biologische variant.

 

 

”Vol met antioxidanten en aminozuren”

Tips:

1) Goji bessen zijn ideaal als tussendoortje

2) Maak je eigen goji bessen thee

3) Je kunt de bessen ook gebruiken in yoghurt, havermout, taart of je eigen muesli reep ervan maken

4) De aanbevolen dosering van gedroogde bessen is 5 tot 15 gram en dit maximaal drie keer op een dag. Bouw het gebruik op zodat je lichaam eraan kan wennen

Tot slot

Goji bessen stonden centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd. En welke vruchten eet je graag of vaak? Wij vinden het fijn als je reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Superfood

Aminozuren

Seleen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *