Voeding > glutenvrij brood

glutenvrij brood
Expert: Jaap Gerrijts | 30 mei 2023 | Leestijd: 8 minuten

Glutenvrij brood

Glutenvrij brood is een gezond en smakelijk alternatief voor mensen die geen gluten kunnen verdragen. Gluten zitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Glutenvrij brood wordt gemaakt van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, haver of quinoa.

Glutenvrij brood kent voordelen voor je gezondheid! In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en hebben we 3 heerlijke recepten voor je. Lees je mee?!

Glutenvrij brood kan uitkomst bieden bij winderigheid

Glutenvrij brood

Wist je dat er in Nederland tussen de 500.000 en 1 miljoen mensen glutenvrij brood eten? Steeds meer mensen zijn zich er namelijk van bewust dat ze een glutenintolerantie hebben. Het eten van glutenvrij brood is voor sommige mensen noodzakelijk omdat ze gevoelig zijn voor gluten of er zelfs helemaal niet tegen kunnen. 

Wat is glutenvrij brood?

Glutenvrij brood is gemaakt van een graansoort waar geen gluten in zit. Enkele graansoorten waar geen gluten in zitten zijn:

Gierst

Maïs

Amarant

Boekweit

Rijst 

Haver

Teff

Tapioca

Sorghum 

Quinoa

Glutenvrij brood kan ook gemaakt worden van graan waar de gluten uit zijn verwijdert zoals glutenvrij tarwezetmeel. Andere varianten van populair glutenvrij brood zijn:

Rijstmeel

Maismeel 

Tapiocazetmeel

Van spelt word vaak gedacht dat het altijd glutenvrij is maar dit is niet het geval. Iemand die een intolerantie heeft voor gluten kan bij het eten van speltbrood ook last krijgen.

Als je zeker wilt zijn dat er geen gluten in het brood zit let dan goed op het glutenvrij-keurmerk wat op de verpakking vermeld staat.

Verderop in dit artikel hebben we enkele recepten voor je die je kunt gebruiken om je eigen glutenvrije brood te maken!

 

 

”Gluten is een eiwit dat in verschillende granen voorkomt”

Wat zijn gluten?

Als je niet goed tegen gluten kunt dan kan het zijn dat je een auto-immuunziekte hebt genaamd Coeliakie. Coeliakie kan niet alleen allerlei problemen met de spijsvertering veroorzaken maar ook malabsorptie en tekorten aan voedingsstoffen. Je lichaam maakt in dit geval afweerstoffen aan tegen een eiwit dat in gluten voorkomt. 

Dan zijn er ook mensen met een glutenintolerantie wat geen allergische reactie is maar een reactie van je lichaam op gluten. Het lichaam heeft als reactie allerlei klachten net zoals bij coeliakie en dit kan enorm vervelend zijn.

De afweerstoffen in het lichaam beschadigen het slijmvlies in de dunne darm en dit kan leiden tot de volgende klachten:

Buikpijn

Diarree

Verstopping

Vermoeidheid

Opgeblazen gevoel

Gewichtsverlies

Huiduitslag 

Stemmingswisselingen

Maar wat zijn gluten?

Gluten is een type eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Het is verantwoordelijk voor het geven van elasticiteit en het geven van een taaie textuur. Gluten wordt ook vaak aan andere voedingsmiddelen toegevoegd om de stabiliteit en structuur van producten te wijzigen zoals vleeswaren, saladedressings en kruiden.

Wie hebben allemaal een glutenintolerantie?

Hoewel glutengevoeligheden ooit als onverklaarbaar werden beschouwd, wordt nu geschat dat gluten gerelateerde aandoeningen maar liefst 10 procent van de bevolking kunnen treffen.

Het schrappen van gluten uit het dieet kan een uitdaging zijn omdat het in veel verschillende soorten voeding voorkomt. Als gevolg van kruisbesmetting bevatten veel voedingsmiddelen zoals haver een kleine hoeveelheid gluten. Dit kan ernstige problemen veroorzaken voor mensen met een gevoeligheid of intolerantie.

Wat is een glutenvrij dieet?

Voor degenen die gevoelig zijn voor gluten heeft het volgen van een glutenvrij dieet veel voordelen voor de gezondheid. Onderzoek heeft vele potentiële voordelen aan het licht gebracht zoals:

Het verhogen van het energieniveau 

Verlichting van darmklachten

Het mogelijk verminderen van symptomen van autisme bij kinderen 

Verlichting van allergieën

Een mooiere huid

 

 

”Verminder buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree”

De voordelen van een glutenvrij dieet!

Als je last hebt van glutenintolerantie of coeliakie dan kan het volgen van een glutenvrij dieet ervoor zorgen dat je veel minder last hebt van de vele klachten die er bij voorkomen. Om je een idee te geven waar het onder andere verlichting bij kan bieden hebben we het voor je op een rij gezet!

 

Kan een opgeblazen gevoel voorkomen

Een opgeblazen gevoel is één van de meest voorkomende symptomen van glutenintolerantie. Het wordt meestal omschreven als druk op de buik maar ook als een uitgezette buikstreek en overmatig gas. Een opgeblazen gevoel wordt vaak geassocieerd met functionele gastro-intestinale stoornissen zoals het prikkelbare darm syndroom. Het elimineren van gluten uit je voedingspatroon kan resulteren in weinig tot geen opgeblazen gevoel.

Tijdens een onderzoek onder bijna 500 patiënten met vermoedelijke niet coeliakie glutengevoeligheid werden de volgende symptomen opgemerkt:

Opgeblazen gevoel

Buikpijn

Misselijkheid

Diarree

Constipatie

Vermoeidheid

Hoofdpijn

Gevoelloosheid in benen of armen

Hersenmist

Depressie

Angst

Bloedarmoede

Huiduitslag

Bij de meeste patiënten varieerde het tijdsverloop tussen de inname van gluten en het optreden van symptomen. De meest voorkomende aandoeningen waren:

Prikkelbare darm syndroom        47%

Voedselintolerantie                       35%  

IgE-gemedieerde allergie              22% 

Auto-immuunziekte                       14%

Door granen met gluten te vervangen door glutenvrije granen en anderszins een glutenvrij dieet te volgen kunnen spijsverteringsklachten aanzienlijk verminderen.

 

Helpt symptomen van prikkelbare darm syndroom te verminderen

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat voedsel een rol speelt bij het prikkelbare darm syndroom. Het prikkelbare darm syndroom is een aandoening van de darmen die 7 tot 20 procent van de volwassen bevolking treft. Het gaat vaak gepaard met diarree, buikpijn en/of obstipatie.

Gluten worden al geruime tijd als een vermoedelijke oorzaak gezien van dit probleem. Hoewel sommige patiënten mogelijk coeliakie of voedselallergieën hebben, laten onderzoeken zien dat het simpelweg elimineren van gluten vele symptomen van het prikkelbare darmsyndroom kan oplossen. Vaak wordt aan patiënten gevraagd om een FODMAP-dieet te volgen en glutenvrij is een onderdeel van dit type dieet om prikkelbare darmsyndroom te behandelen. 

 

Helpt je meer energie te geven

Gluten geven bij veel mensen een vermoeid en lethargisch gevoel. Bij mensen die er gevoelig voor zijn kan het de juiste opname van voedingsstoffen voorkomen. Deze slechte opname zorgt ervoor dat je delen van je lichaam zoals hersenen, zenuwen en organen niet voldoende voedingsstoffen krijgen. Vermoeidheid kan dan ook een direct gevolg zijn van dit tekort. Als je gevoelig bent voor gluten dan kan het vermijden ervan je energieniveau drastisch verbeteren. 

 

 

”Teveel koolhydraten verhogen laaggradige ontsteking”

Glutenvrij en insuline

Als je last hebt van een aandoening zoals coeliakie dan is het belangrijk om gluten te vermijden. Het probleem met glutenvrij eten kan zijn dat je andere graansoorten gaat eten waardoor de concentratie van koolhydraten in dat graan je bloedsuiker kan laten stijgen. Dit zal het insuline niveau in je lichaam verhogen waardoor de kans op ontstekingen in andere delen van het lichaam vergroot.

Als je last hebt van ontstekingen in het lichaam en problemen met bijvoorbeeld de schildklier dan kan het helpen om alle graansoorten te vermijden zodat deze waardes verlagen.

Houd het daarom goed in de gaten en schakel hulp in van een specialist als je er niet uitkomt.

 

 

”Maak je eigen glutenvrije brood”

Hoe maak je glutenvrije kokosmeel brood?

Glutenvrij kokosmeelbrood is enorm lekker en wij gaan je uitleggen wat je moet doet om het zelf te maken. Eerst gaan we je vertellen wat je allemaal nodig hebt.

INGREDIËNTEN:

6 eieren

1/2 kopje kokosmelk

1 eetlepel vanille-extract

1/4 kopje gesmolten kokosolie

3/4 kopje kokosmeel

1/2 kopje amandelmeel

2 theelepels bakpoeder

1/4 kopje honing

3/4 kopje appelmoes

1 theelepel zeezout

Bereidingswijze:

1) We beginnen met het verwarmen van de oven tot 180 graden Celsius zodat het brood lekker geroosterd word.

2) Vervolgens doe je alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en mixen het tot een gladde massa.

3) Giet vervolgens het gemengde deeg in een ingevette broodvorm van 23 x 13 centimeter bak het 40 tot 55 minuten. 

Je zou na deze tijd in staat moeten zijn om een mes in het midden te steken en het er schoon uit te laten komen. Omdat de oven van iedereen een beetje anders is, raad ik aan om je brood na 40 minuten te controleren om er zeker van te zijn dat het niet te gaar wordt.

Let er op dat het gebruik van een kleinere pan een langere baktijd vereist en resulteert in een dikker brood.

Hoe maak je glutenvrije bananenbrood?

Bananenbrood is normaal gesproken niet het gezondste brood maar wij gaan je een variant laten zien die niet alleen gezond en lekker is maar ook glutenvrij!

Het gebruik van overrijpe bananen maakt het brood zoet, maar we zullen ook wat honing toevoegen om ervoor te zorgen dat het lekker smaakt. Als je aarzelt om honing te verhitten dan kun je ook kokossuiker proberen. Zorg er wel voor dat je er minder van gebruikt!

In plaats van boter krijg je dezelfde zijdezachte textuur met kokosmelk terwijl we dit recept zuivelvrij houden. Dit is nu een bananenbrood waar je van kunt genieten zonder je slecht te voelen!

Wat heb je allemaal nodig?

INGREDIËNTEN:

4 eieren

3 overrijpe bananen gepureerd

¼ kopje kokosmelk

1 theelepel vanille-extract

2 theelepels baking soda

2¼ kopjes amandelmeel 

½ theelepel kaneel

½ theelepel zeezout

1 eetlepel appelazijn

¼ kopje rauwe honing

Bereidingswijze:

1) Begin met het voorverwarmen van de oven tot 180 graden Celsius. Vet een standaard broodvorm in en zet het opzij.

2) Meng in een kom de eieren, banaan, honing, kokosmelk en vanille. Het vanille-extract voegt een beetje extra smaak toe. 

3) Meng in een aparte kom de baking soda, amandelmeel, zeezout en kaneel. Combineer beide mengsels en roer tot ze goed zijn opgenomen.

4) Voeg de appelciderazijn toe en roer tot het door het mengsel goed is verdeeld.

5) Giet het beslag in de ingevette broodvorm. Bak het gedurende 45 tot 50 minuten

Je kunt het bananenbrood warm of gekoeld serveren. Als je het opnieuw wilt opwarmen dan kan dit gemakkelijk door het een paar minuten in de oven te stoppen.  

 

 

”Naan is oorspronkelijk een Perzisch woord dat brood betekent”

Hoe maak je glutenvrije naanbrood?

Naanbrood is een plat brood uit Centraal- en Zuid-Azië. In tegenstelling tot dit glutenvrije naanbrood bestaan de standaardrecepten meestal uit een mix van tarwemeel en broodmeel en worden ze gebakken in een tandoor oven waardoor het brood zijn knapperige buitenkant en taaie binnenkant krijgt.

Gelukkig is het maken van een zelfgemaakt naanbrood heel eenvoudig. Dit recept bevat een combinatie van amandelmeel en tapiocazetmeel in plaats van meel met gluten erin.

De authentieke naan wordt gebakken in een tandoor oven maar we gaan deze knapperige en luchtige textuur nabootsen door de glutenvrije naan in een pan te bakken en vervolgens af te werken in de oven.

Wat heb je allemaal nodig?

INGREDIËNTEN:

1 kopje tapioca of pijlwortelzetmeel

1 kopje amandelmeel

2 theelepels knoflookpoeder

2 kopjes ingeblikte kokosmelk 

½ theelepel peper

½ theelepel zeezout

Avocado olie 

* Optioneel ¼ kopje geitenfeta of geraspte pecorino romano

Bereidingswijze:

1) Begin met het voorverwarmen van de oven tot 180 graden Celsius. 

2) Terwijl de oven opwarmt mix je de droge ingrediënten in een grote kom. 

3) Voeg vervolgens de kokosmelk en kaas toe en klop de ingrediënten tot ze goed gemengd zijn. Voeg hier eventueel nog wat peper en zout aan toe.

4) Verhit de avocado olie in een kleine of middelgrote pan op middelhoog vuur. Giet een half kopje beslag in de verwarmde pan.

5) Bak het naanbrood 3 tot 5 minuten, keer dan om en bak het nog eens 3 tot 5 minuten. 

6) Plaats vervolgens de naan op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif het in de oven.

7) Bak het naanbrood 14 tot 16 minuten afhankelijk van hoe knapperig je het brood wilt. Zorg ervoor dat je het brood halverwege omdraait zodat het gelijkmatig bakt.

 

 

”Kijk goed op het etiket naar de ingrediënten”

Waar moet je op letten bij het vermijden van gluten?

Als je gluten wilt vermijden dan is het lezen van etiketten de sleutel. Het is echter onwaarschijnlijk dat je het woord gluten op een ingrediëntenetiket zult vinden. Vermijd in plaats daarvan voedingsmiddelen die de volgende ingrediënten bevatten:

Gerst

Tarwe

Rogge

Mout

Biergist

Haver 

Zoek daarnaast naar voedingsmiddelen die zijn geëtiketteerd als gecertificeerd glutenvrij. Dit zorgt ervoor dat je zeker weet dat een product vrij is van gluten en kruisbesmetting.

Tips:

1) Het heeft geen zin om glutenvrij deeg lang te kneden juist omdat er geen gluten inzitten. Het is wel belangrijk om het deeg en de ingrediënten goed te mengen en even te laten rusten zodat het meel en het bindmiddel voldoende tijd krijgt om vocht op te nemen

2) Zorg er voor dat je je eigen gemaakte glutenvrij brood niet te lang laat rijzen want dan is het de volgende dag droog en kruimelig

3) Als je geen bindmiddel gebruikt dan zal het glutenvrij brood een slechte structuur hebben en de volgende dag droog zijn

4) Glutenvrij bakken is een kwestie van veel proberen en experimenteren. Zoek naar jou favoriete meel en de aanhouder wint altijd!

Brood wat van volkorenmeel is gemaakt bevat een hoger vezelgehalte

Tot slot

Glutenvrij brood stond centraal in dit artikel. Ben jij een echte liefhebber van brood? En hoeveel brood eet je gemiddeld per dag? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Vlierbessen

Muesli

Eetbare paddenstoelen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *