Expert: Jaap Gerrijts | 23 mei 2021 | Bijgewerkt: 30 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten
Gluten allergie
Gluten allergie. Veel mensen weten niet dat ze gevoelig zijn voor gluten. Hierdoor kan je lichaam onvoldoende voedingstoffen opnemen uit je darmen waardoor belangrijke tekorten kunnen ontstaan. Deze tekorten kunnen leiden tot milde of ernstige lichamelijke klachten.
Wat is een gluten allergie? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat je er zelf aan kunt doen. Lees je mee?!
Een gluten allergie, vaak coeliakie genoemd, is een auto-immuunziekte waarbij de darmwand en het darmslijmvlies van je dunne darm worden beschadigd. Hierdoor kan je lichaam onvoldoende voedingstoffen opnemen uit de darmen waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Deze tekorten kunnen dan weer leiden tot lichamelijke klachten.
Je lichaam reageert heel fel op gluten en daardoor verdwijnen je darmvlokken. Deze bevinden zich in je dunne darm en vergroten je darmoppervlak. Hierdoor kan je dunne darm voedingstoffen opnemen zoals belangrijke vitaminen en mineralen. Zonder deze darmvlokken loop je al snel tegen allerlei tekorten aan.
Je spreekt eigenlijk over een glutenintolerantie in plaats van een allergie. In Nederland zijn ruim 16.000 mensen die deze ziekte hebben en naar schatting lopen er minstens tien keer zoveel mensen rond die niet weten dat ze deze ziekte hebben.
Waar zitten gluten in?
De volgende granen bevatten van nature gluten:
– Tarwe
– Rogge
– Gerst
– Kamut
– Triticale
Alle producten die bereid zijn met deze granen moeten vermeden worden bij het volgen van een glutenvrij dieet.
Meest voorkomende symptomen van glutenintolerantie
De symptomen zijn bij ieder mens weer anders. Sommige mensen hebben geen tot weinig last terwijl een ander heel veel last kan hebben. Juist omdat sommige mensen weinig last hebben weten ze niet dat ze een glutenallergie of intolerantie hebben.
Wanneer je een gluten allergie hebt kun je kast hebben van de volgende klachten:
De behandeling bestaat uit een glutenvrij dieet. Echter voordat je hiermee start moet de diagnose duidelijk zijn en deze wordt door je arts vastgesteld. Wanneer je glutenvrij gaat eten verdwijnen namelijk de antilichamen in je bloed en herstelt je darmwand zich waardoor de diagnose lastiger vast te stellen is.
Gluten vind je in:
– Brood, pizza en pasta
– Koekjes, cake en taart
– Paneermeel
– Crackers
– Soepen
– Sauzen
– Sommige snoepjes
– IJssoorten
– Bepaalde biersoorten
Gluten allergie en magnesiumtekort
Wanneer je last hebt van een gluten allergie dan kan je darm moeilijker voedingsstoffen opnemen. Hierdoor loop je al snel tegen een tekort van vitaminen en mineralen aan. Één van de mineralen waar je al snel een tekort aan hebt is magnesium. Je lichaam maakt dit niet zelf aan en je moet het uit je voeding halen.
Een magnesiumtekort kan voor allerlei verschillende klachten zorgen zoals: vermoeidheid, spierkramp, een hoge bloeddruk, angst, stress, overgevoeligheid of depressieve gedachten.
Wanneer je een glutenallergie hebt is het belangrijk om extra magnesium te nemen. Je kunt hiervoor een supplement gaan slikken.
Gluten allergie stond centraal in dit artikel. Heb jij last van een gluten allergie? En wat doe je om de klachten te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!